Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Новороденото  »  Как изглежда новороденото

Как изглежда новороденотоПриветствайте новороденото!

През цялата си бременност сте си задавали въпроса на кой ще прилича вашето бебе. Чакането свърши!
Можете да прекарвате много време вглеждайки се в мъничкото му личице и телце и да си задавате въпроса кога ли ще заприлича на пухкавите бебета от списанията. Не се притеснявайте. Много родители, особено начинаещи майки и татковци, не са подготвени как точно ще изглежда тяхното новородено. Ето и някои насоки как ще изглежда новороденото, за да знаете какво да очаквате.

Главата на вашето бебе

Главичката на вашето новородено бебче в началото може да има странна форма. Това е съвсем нормално и може да се получи при раждането, ще мине известно време и тя ще си се оформи. По време на раждане, натиск от родовия канал може да промени костите на черепа на новороденото и те да променят формата си. Главичката може да придобие удължена или конусовидна форма. Дори бебета, които са родени с цезарово сечение могат да имат промяна във формата, това зависи от позицията им в утробата на майката.
В рамките на няколко дни главичката на бебето се оформя в нормалната си форма.

Фонтанелата

Ще забележите две меки области в горната част на главата на вашето бебе, където костите на черепа все още не са сраснали. Тези области са наречени фонтанели и са предназначени за улесняване на раждането - когато главата на бебето преминава през тесния родилен канал. Фонтанелите също улесняват бързия растеж на мозъка на бебето (като обем). Можете да ги видите като леки подувания по главата на бебето, когато то плаче.  Меките области са покрити от дебел слой съединителна тъкан. Няма опасност при пипането им и обикновено изчезват на 12-18 месец, когато се съединят костите на черепа.

Лицевите отличителни черти на новороденото

Поради натиска върху лицето при раждането, очите на бебето може да са изпъкнали и подути за няколко дни. Често на клепачите на бебетата се слага мазило против очни инфекции, поради което могат да Ви изглеждат доста мазни.
Понякога при раждането е възможно да се спукат някои вени около очните ябълки. Поради това в очите на бебето може да се виждат червени петънца. Те изчезват до няколко седмици след раждането.
Поради факта, че бебето е прекарало последните си седмици на тясно място, е възможно някои от лицевите му части да не са оформени нормално. Например носът му може да е сплескан или да бъде на една страна. Ушите може да са прегънати. Тези проблеми се оправят сами няколко седмици след раждането.

 Кожата на новороденото

Горният слой на кожата на новородено се излющва скоро след като се роди. Ще забележите много суха, белеща се кожа - специално на ръцете и крака на новороденото през първите няколко седмици.

Кожата на лицето на новороденото

Може да забележите бели петънца по личицето на новороденото, които приличат на мънички пъпки. По-късно, вашето бебе може да развие малки червени пъпчици върху личицето си. Това понякога е известно като новородено акне. Типично то изчезва в рамките на няколко седмици.

Родилни петна

Много новородени имат родилни петна още като се родят. Можете да забележите червеникави или розови петънца на тила зад шията, на клепачите или между очите на новороденото. Тези петна са причинени от множество капилярни кръвоносни съдове близо до кожата. Родилните петна на тила и на шията обикновено остават, въпреки че могат да станат по-малко забележими. Родилните петна между очите обикновено изчезват с времето.

Краката и ходилата на новороденото

Краката и ходилата на новородено често изглеждат свити или огънати, благодарение на позата, която са заемали в утробата на майката. Краката и ходилата на новороденото са гъвкави и лесно могат да бъдат раздвижени, затова няма нужда от притеснения. Кривите крачета се изправят без чужда помощ докато бебето се научава да стои и ходи.

Мъх по тялото

Някои бебета са покрити от фин, пухкав мъх при раждането - специално на гърба, рамената, челото и слепоочията. Мъничките косми също могат да се появят на ушите на новороденото или в други части на телцето му. Този мъх пада в рамките на няколко седмици.

Гърдичките и гениталиите на новороденото

Преди раждането хормоните на майката преминават в организма на бебето. Поради тази причина гърдичките на бебето, независимо от пола могат да са подути. Възможно е дори те да отделят мляко.
Новороденото момиченце може да бъде с подута вагина и да има леко вагинално течение. Подуването би трябвало да изчезне през първите две до четири седмици. Вагиналното течение изчезва в първите няколко дни.
При новородените момченца е възможно скротума да съдържа течност и това причинява подуването му. Това състояние се нарича Хидроцелия. Подуването изчезва през първите шест до 12 месеца след раждането
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »