Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Новороденото  »  Плачене при новороденото

Плачене при новороденотоВ първите дни плача на новороденото е музика за ушите на родителите. Но през следващите седмици и месеци тази „музика” може да бъде почти нетърпима. Особено изнервяща може да бъде ситуацията, когато сте направили всичко възможно плача да спре, но той не спира.
През първите 1-2 месеца след раждането бебето плаче без сълзи. Плачът е една от малкото форми за комуникация на бебето с околния свят. Причините за плача са различни – бебето е гладно, некомфортно му е, уморено е, спи му се, наакало се е. Понякога може и да няма видима причина и плача да престане така внезапно, както е и започнал.
Според различните причини, бебето плаче по различен начин и скоро Вие ще можете да ги отличавате. Важно е да реагирате по някакъв начин на плача на бебето. Това е неговото средство за комуникация и то очаква отговор от Вас. Мнението, че бебето ще се разглези ако например го вземате в ръце, докато плаче не са верни.

Някои действия, които могат да Ви помогнат да определите причината за плаченето, както и да помогнете на бебето да спре да плаче:
  • Първо проверете за физиологически проблеми – глад, смяна на пелени, оригване.
  • Поносете бебето из стаята.
  • Полюлейте ритмично бебето в ръце или люлка.
  • Потупайте го нежно по гърба.
  • Разходете го с кола.
  • Спрете източник на постоянен шум (ако има такъв) – пералня, прахосмукачка.
Колкото и да сте ядосана, никога не разтрисайте бебето. Това може да причини дори мозъчни увреждания. Ако сте вбесена оставете някой друг да се занимава с бебето. Ако сте сама, оставете бебето легнало в креватчето и отидете в друга стая за няколко минути, за да се поуспокоите.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »