Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Как да запазите приятелствата си, когато имате бебе

Как да запазите приятелствата си, когато имате бебеВероятно почти всяка жена с малко бебе е изправена пред следната ситуация: нейната най-добра приятелка също е женена (или живее с приятеля си), но все още няма бебе. В резултат на това Вие вече нямате много време за срещи, поради ангажименти с бебето, а при нея от друга страна няма промяна в заетостта. Това може да доведе до конфликти – от една страна приятелката Ви може да бъде раздразнена, че нямате време за нея. От друга страна – Вие може да се чувствате раздразнена, че тя не се поставя на Вашето място и не може да разбере какво е да имаш бебе. Дори може би Ви се струва, че тя Ви завижда?
Такава ситуация е нормална и напълно възможна. Просто при Вас има коренна промяна в живота, а при нея нещата не са се променили. Вие не вървите по един и същ път. Фокусът на вниманието Ви вече е съсредоточен във Вашето дете почти през цялото време. Възможно е Вашата приятелка да драматизира ситуацията и да се чуди дали все още има място за нея във Вашия живот. Вие искате да я привлечете във Вашия бебешки свят, тя пък може да иска нещата да продължат по старому и именно тук е основата на конфликта. Вероятно и двете се чувствате неразбрани и огорчени от безкомпромисността на другата.
За щастие не всичко е загубено. Първото, което трябва да направите е да помислите добре дали си заслужват усилията да запазите това приятелство. Бъдете честна със себе си и мислете реалистично, защото е възможно да се наложи да правите много компромиси, които могат да Ви се сторят неприемливи. Може би се чувствате прекалено уморена от усилията, които влагате по отглеждането на бебето и това ще Ви затормозява допълнително.
Ако желаете да продължите приятелството си най-добрата следваща стъпка е да го обсъдите задълбочено с нея. Не е задължително това да става с реплики извадени от сапунен сериал. Едно просто изречение като „Липсваш ми” може да стопи ледовете. След като сте били близки преди раждането, вероятно и тя чувства липсата Ви.
Когато обсъждате с нея проблемите споделете, че и на Вас ви липсват заниманията, които сте имали заедно (дълги разговори по телефона, кафета, женски партита и др.) преди раждането, но че сега обстоятелствата са различни. След това помислете заедно как можете да продължите оттук нататък и да прекарвате макар и малко време заедно, като разграничите тези срещи по показателя дали и бебето ще присъства или не.
Важно е да разберете, че каквото и да направите е неизбежно приятелството Ви да се промени. Ако приятелството Ви е истинско то ще Ви помогне в тези нелеки за всяка млада майка моменти. За да се получи, трябва да бъдете честни една с друга и да можете да правите компромиси.

Източник: BabyCenter E-book, преведено от английски езек: Mili

© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »