Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Сексът след раждането

Сексът след ражданетоСексът след раждането, както и сексът преди раждането и забременяването са индивидуални за всяка двойка. Повечето лекари препоръчват въздържание от секс за период от 6-8 седмици след раждането. Като количество на актовете се препоръчва в началото то да бъде по 2-3 пъти месечно като постепенно се увеличава.
Не се притеснявайте ако либидото Ви намалее след раждането – вече има много повече фактори, които му влияят отрицателно като например: умора, недоспиване, изнервеност от плача на бебето. Здравното състояние на майката също е от значение – Вие може да се чувствате готова за секс, но организма Ви може още да не се е възстановил от раждането. Когато бебето е малко, ще откриете че трудно отделяте дори и 5 минути на ден за себе и не ви е до секс.
Според проучвания честотата на сексуалните актове след раждането спада с около 75% спрямо периода преди забременяването и ранната бременност. Тази диспропорция постепенно намалява с течение на времето и е възможно отново да достигнете нивата от преди бременността. Интересен факт, е че родителите които имат вече едно или повече деца, по-бързо наваксват тази разлика, в сравнение с родителите, които имат само едно дете.
Не е необходимо да се съобразявате с опита на други двойки. Сексът е нещо строго индивидуално. Дайте си малко време, за да свикнете че сте родители и нещата ще се нагласят от само себе си. Когато се почувствате готови първото нещо, което трябва да направите е да си отделите време за Вас и партньора Ви. Няколко съвета за подобряване на сексуалния Ви живот:
  • Установете от какво имате нужда и от какво се страхувате. Възможно е някои жени да се страхуват от болката, спомняйки си родилните болки. Мъжете пък от своя страна може да се страхуват да не наранят партньорката си. Затова не бързайте с проникването, а първо изяснете тези въпроси. Ако кърмите, добра идея е с партньора Ви да използвате лубриканти, тъй като поради кърменето организма Ви е по сух и това може да попречи на нормалното Ви овлажняване.
  • Говорете си за секс – по този начин ще си покажете, че мислите един за друг.
  • Лягайте си по-рано. Повечето родители остават будни до късно, за да приключат със задълженията си. Ако можете да отложете нещо за другия ден, направете го.
Не забравяйте контрацептивите, освен ако не желаете да забременеете отново! Дори и да не се е възстановил нормално месечния Ви цикъл, пак има вероятност да забременеете.

Източник: BabyCenter E-book, преведено от английски език: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »