Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Сънят на родителите с малко бебе

Сънят на родителите с малко бебеСънят на родителите с малко бебе е доста различен от на тези без дете. Сънят е важен за поддържане на спокойствие в семейството. Разбира се, недоспиването няма да разруши брака Ви, но недоспалите родители са по- разсеяни, изнервени и избухливи. Ще се наложи да свикнете да се наспивате за по кратко време и с паузи по време на сън. Когато бебето е малко, Вие не можете да му установите режим на сън. Затова е необходимо да промените своя режим на сън.
Трябва да свикнете да използвате съня пълноценно – леглото е запазено само за спане (и секс). Четене, работа с компютър, гледане на телевизия и други занимания трябва бъдат в друга стая. За да спите по- добре експериментирайте с различни възглавници, завивки, температура на стаята. Някои напитки като кафето, кока-кола, алкохол както и преяждането преди лягане ще прогонят съня задълго, затова ги избягвайте. Ако пушите се откажете от цигарата преди лягане. Ако спортувате или правите упражнения, оставете последните 3 часа преди лягане за почивка. Мускулите Ви трябва да имат време да се отпуснат.
Ако сте легнала и не можете да заспите след повече от половин час, не продължавайте да лежите и да се въртите. По- добра идея е да станете, да отидете в друга стая и да слушате лека музика. Спете само в леглото – избягвайте да заспивате на дивана или фотьойла, защото по-късно това може да доведе до проблеми с заспиването.
Докато бебето е малко и с неустановен режим за спане, ще Ви се налага да се будите често, затова се налага да подремвате през деня. Това няма да Ви навреди, а ще ви подейства ободряващо. Важно е тези дремки да бъдат максимум по 20-30 минути, тъй като може да заспите дълбоко и да се събудите трудно.

Можете да приложите няколко техники, за да си осигурите по-здрав и спокоен сън, както и по-бързо заспиване:
  • Масаж преди сън – Ако можете да разчитате на партньора си за масаж преди сън, това ще допринесе за по-спокоен сън. Масажират се гърба, раменете, ръцете и краката.
  • Дълбоко дишане – Бавното и дълбоко поемане и издишване помагат за разтоварването на напрежението в мускулите. Това е добра техника за повторно заспиване, след като сте се събудили през нощта (например от бебешки плач). Поемете дълбоко въздух със затворена уста през носа докато изпълните дробовете си. След това задръжте за около 1 секунда. Започнете бавно да издишвате и след това повторете цикъла. По този начин ще заспите по- бързо.
  • Мускулна релаксация – легнете удобно по гръб и затворете очите си. Започнете да стягате и разпускате мускулите си като редувате леви и десни части – мускулите на лицето, челюстите, врата, рамото, мишницата и предмишницата, бицепса, коремните мускули и т.н. докато достигнете до ходилата. След 20-30 минути ще се чувствате напълно отпусната.
  • Автогенен тренинг – Създайте си въображаема среда – например че лежите на плажа или до планински поток. Представяйте си всяка подробност – камъчета, клони и т.н. По този начин ще отпуснете съзнанието си и неусетно ще заспите.
  • Пийте топло мляко преди лягане – Аминокиселината Триптофан, която се съдържа в млякото увеличава нивото на Серотонин в мозъка и това спомага заспиването.
  • Сменете обстановката – Ако недоспиването Ви стане хронично и нетърпимо, може би е добра идея да оставите някой близък при бебето за 1 или 2 нощи докато Вие и Вашия партньор отидете да спите другаде.
Важно е да не изпадате и в другата крайност – да заспите дълбоко и непробудно и да не чуете плача на бебето. Това се получава обикновено, когато сте прекалили с алкохола.
Когато установите режим за сън на бебето, не забравяйте че такъв режим трябва да спазвате и Вие, и той трябва да бъде съобразен с режима на бебето.

Източник: BabyCenter E-book, преведено от английски езек: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »