Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Дисциплината

ДисциплинатаДисциплината създава големи главоболия на родителите, защото те често не знаят как да я наложат. Ако сте твърде строги, децата могат да се разбунтуват и да променят поведението си към по-лошо. Ако пък сте твърде меки, децата могат да решат, че всичко им е позволено и, че пакостите им ще останат ненаказани. Така те израстват като безотговорни млади хора, а обществото обвинява родителите им, че не са били достатъчно твърди. Едно грубо и невъзпитано дете става непоносим тийнейджър, на когото вече не може да бъде наложена дисциплина. Не изпускайте момента за възпитание. Няма прости правила за налагане на дисциплина, които да ви гарантират резултат. Преди години се смяташе, че родителите трябва да бъдат твърди и строги с децата си. В днешно време е по-популярно схващането, че малчуганите се нуждаят от пространство, за да открият себе си, т.е. че не бива да се налагат строги правила и изисквания. Истината е, че всяко дете е различно и се нуждае от различен подход. Възпитателните методи се променят и в зависимост от възрастта. Докато при едно съвсем малко дете наставленията трябва да бъдат съвсем ясни и неподлежащи на дискусия, то за един тийнейджър най-подходящи са разговорите, които да го мотивират да постъпи според очакванията ви, без да се чувства принуден.
Можете ли да бъдете едновременно твърди и доброжелателни: Детето трябва да чувства, че независимо от това, колко добри са родителите му, те си имат своите права, знаят как да проявят твърдост и няма да му позволят да бъде неразумно и невъзпитано. Така то ще ги обича по силно. Това от самото начало го учи да бъде благоразумно и с другите хора. Разглезеното дете не е щастливо даже и в собствения си дом. И когато то се сблъска със света било то на 2, на 4 или на 6 години, то ще бъде неприятно изненадано. Ако родителите имат чувство за достойнство, те могат да отстояват позициите си, докато са още приятелски настроени. Например ако детето ви настоява да продължите играта, след като сте изморени, не се страхувайте да кажете приветливо, но категорично „Изморена съм”.
Не казвайте „Искаш ли.....?”, а правете това което е необходимо: лесно се свиква с това да се казва на малкото дете „да се облечем ли сега” „Искаш ли да седнеш на гърнето” и т.н. Бедата е в това, че единственият отговор на детето, особено между 1 и 3 години, е „не”. По добре е да не му давате избор и да не влизате в словесни пререкания. Когато отделяте детето от неговите занимания бъдете тактични.
Не давайте много обяснения на малкото дете: Понякога във възрастта между 1 и 3 години се срещат деца, които се тревожат от прекалено много предупреждения. Две годишното дете се учи какво може и какво не може да прави, като действа и се сблъсква с резултатите от своите действия.
Избухване: почти на всяко дете между 1 и 3 години се случва понякога да избухва. В тази възраст вече осъзнава своите желания и своите индивидуалности и когато му се попречи, разбира това и се дразни. Когато се разяри детето изкарва гнева си на пода и на себе си. То ляга крещи и удря с ръце и крака, а може и да удря и главата си. Ако това избухване се случва рядко, то няма значение, но ако се случва редовно по няколко пъти на ден, това може да означава, че детето се изморява или има някакво хронично заболяване. Честите избухвания могат да се дължат на това, че майката не се е научила тактично да се справя с детето. Когато бурята се разрази, приемайте я, без да й обръщате внимание, и се опитайте да я прекратите. Разбира се не трябва да отстъпвате и смирено да разрешавате на детето да постигне своето, защото то ще започне нарочно да избухва. Не спорете с него защото в такъв момент детето не може да види грешката си. Някои деца се успокояват най- бързо, ако майката ги остави и започне да си гледа работата, без да им обръща внимание. Други, по–упорити и горди, продължават да крещят и да се търкалят, докато майка им не направи приятелски жест. Неудобно е, когато детето ви се тръшне на тротоара, където минават много хора. Вдигнете го усмихната и го заведете на тихо място, където двамата, можете да се успокоите.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »