Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Да намерим време за себе си, за забавление и за секс

Да намерим време за себе си, за забавление и за сексМоже би най-често срещаната грешка, която правят родителите е, че се нагърбват с повече задачи, отколкото могат да разрешат. Родителите толкова много искат да направят най-доброто за детето си, че напълно забравят понякога за собствения си живот. Всеки родител трябва да се научи на три основни правила:
  • Всеки да отделя време за себе си.
  • Бездействието не е почивка.
  • Никой няма да ви благодари, затова че сте се трудили твърде усилено.
Работата и семейството безспорно са много важни, но не бива никога да забравяте за себе си. Много родители посвещават на децата си буквално всяка минута и забравят за собствените си нужди. Прекалената отдаденост на семейството може да бъде опасна както за вас, така и за децата ви. Всеки се нуждае от отдушник на напрежението и от малко време за да се поглези. Запомнете, че в седмичния си календар задължително трябва да предвидите време за себе си. Не гледайте на нещата, които правите без децата си като непростим грях. Всички родители трябва понякога да останат сами, за да се презаредят емоционално и физически. Оставете децата си за един ден при някоя баба и дядо. Опитайте се да разпределите времето си. Научете се да казвате „не” Много хора се товарят допълнително, защото не могат да казват „не”. Проблемът е в това, че много от нас се чувстват виновни като откажат. Не се съгласявайте защото смятате, че сте длъжни. Когато успеете да намерите малко време за себе си, не го пропилявайте в бездействие. Най-добрата терапия за пълноценна почивка е освобождаване на енергията, чрез занимание, което поглъща цялото ви внимание. Това занимание трябва да е съвсем различно от ежедневната ни работа. Открийте това, което ви ангажира и умствено и физически - примерно спортувайте, четете, въобще захванете се с нещо което ви доставя удоволствие. Опитвайте се да почивате пълноценно по време на семейните ваканции. Споделяйте проблемите си. За много родители е от голяма полза е да споделят проблемите си с други родители. Огромно облекчение е да чуеш, че другите също имат проблеми като твоите. Най-вече споделяйте с партньора си. Изслушването и разбирането ще заздравят връзката ви и ще ви помогнат при отглеждането на децата. Ако сте се отчуждили това незабавно ще се отрази върху децата.
Времето за самите нас трябва да включва и време за секс. Плачът на децата от съседната стая може да унищожи всякакво желание за интимност. Ако всеки път когато си помислите за секс, чувате стъпките на детето по си по коридора, най-вероятно ще ви завладее отчаяние. Бъдете изобретателни! Никъде не е казано, че любов може да се прави само вечер. Сексът не е някакво специално забавление,  на което се отдаваме само когато имаме време и енергия. Той е част от общуването в една връзка. Насладете му се. Не пренебрегвайте и романтиката. След раждането на децата и двамата родители се променят. Но това не значи, че животът им трябва да бъде скучен. Флиртувайте със съпруга си. Изненадвайте го, повтаряйте ме , че го обичате. Опитайте се да си отделите по една вечер от седмицата само за вас двамата. Оставете детето на бавачката или при баба и дядо и отидете на ресторант или някъде другаде, за да се забавлявате. Има една поговорка която гласи: „Най-важното нещо, което бащата може да направи за децата си, е да обича майка им.”

Автор: д-р Д. Хаслам
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »