Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Как да се подготвим да бъдем родители

Как да се подготвим да бъдем родителиМоже би родителите щяха да се справят по–добре с отглеждането на детето, ако предварително знаеха какво ги чака. Разбира се училищата, специализираните групи, литературата по книги и интернет все по-успешно ни дават представа за основните неща. Въпреки това родителството си остава една непозната територия за нас. Почти винаги преди да се роди първото дете, отглеждането му ни изглежда като най-приятното занимание. За съжаление няма образование, което да ни научи как да отглеждаме децата си. Да станеш родител изглежда толкова лесно, колкото е трудно да бъдеш такъв. Може би в миналото нещата са били по-лесни. Преди две поколения хората са обменяли повече информация и подготовката да бъдеш родител се е получавала от „първа ръка”. Днес това на практика не е възможно. Накъдето и да се обърнем ни съветват как да правим това или онова. Как да намерим извинение за себе си, ако се провалим? Животът не е сапунен сериал и трябва да знаете, че няма отговор за всяка дилема. Всеки родител, всяко дете, всяко семейство е различно. Да си съвършен родител е невъзможно. Трябва да разрешите проблемите си според собствените си възможности, време, обкръжение и т.н. Ще трябва да се справяте с проблемите на място и със сигурност няма да имате възможност да се върнете назад, за да „го направите отново както трябва”. Проучванията показват, че типичните черти на родителите независимо от произхода, образованието, социалното положение, етнос или религиозна принадлежност, се групират в следната селекция:
  • Ние нямаме никакво представа какво значи добър родител
  • Нямаме абсолютно никакъв опит и подготовка да бъдем родители
  • Очакваме от себе си да решим проблеми, с които дори и професионалистите не могат да се справят
  • Носим пълна отговорност върху нашите деца, но не можем да упражним почти никакъв контрол върху тях
  • Очакваме много от себе си като родители
  • Изискванията, които поставяме пред децата си са дори по-високи, от тези, които поставяме пред себе си. Искаме те да бъдат по-щастливи, по-успели, отколкото сме ние.
Със сигурност им мислим само най-доброто. Но тези наши очаквания са неприемливи и биха могли да доведат до стресова ситуация. Няма и начин да отгледаме децата си напълно без стрес, но можем да се опитаме да го сведем до минимум, така че удоволствието от родителството да вземе връх.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »