Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Отношенията в семейството

Отношенията в семействотоМного двойки имат еднакви проблеми. Ето и няколко примера, както и начини, по които да обсъдите важните неща:
  • Егоизъм, непреклонност и упоритост: Някои двойки стават толкова твърдо привързани към ежедневния си живот, че постепенно си изграждат свят, на който принадлежат и в който се вписват само самите те.
  • Отегчение: Не е необичайно за майките и бащите да останат подценени в ролите си на родители.
  • Отговорност: Чия отговорност е да се грижи за къщата, за бебето и да изкарва пари? Надеждата е и двамата да споделят тези отговорности.
  • Пренебрегване на емоционалното състояние на другия: Обикновено майките и бащите не отделят внимание на важни въпроси за емоционалността и конфликтите в живота им. Това може да стане чрез “ любезно пренебрежение” или като забравите как да се изслушвате. Не забравяйте да пазите линията на комуникацията отворена.
  • Приемане на другия за даденост.
  • Липса на комуникация: Конфликтите често започват и свършват с липса на комуникация. Конфликтите и проблемите имат свойството да се увеличават, а не да изчезват от само себе си. Как ще предотвратите задълбочаването на конфликта? Понякога просто повдигането на въпроса може да помогне за това. Тези въпроси могат да се използват за започване на по-задълбочена дискусия и върху други проблеми. Без обвинения и критики попитайте се един друг......
Помагаме ли си взаимно?; Удовлетворяваме ли нуждите си?; Знаеш ли какво правя аз на работа?; Кога беше последният път, когато сме си казвали колко скучен и ужасен ден съм имал в работата?; Какво е емоционалното или символично значение на бебето в живота ни?; Какво влияние оказва бебето върху ежедневните ни навици?; Можем ли да подобрим умението си да се изслушваме?; Има ли неща, които правя и които наистина те притесняват?;  Приемаме ли се насериозно?; Кога беше последния път когато се смяхме заедно?; Как може да подобрим сексуалния си живот?; Какво можем да направим за да подобрим отношенията си?;

Същността на една връзка обикновено не е изцяло негативна. Съпругът и съпругата трябва да обсъждат как живота им се е променил към по-добро. Направете всичко възможно, за да подобрите общуването  помежду си, опитайте се да не губите колективното си чувство за хумор, излизайте заедно и не се приемайте толкова насериозно – и двамата все още се учите и израствате заедно.  

 Автор: д-р М. Голдман
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »