Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Когато дойде време за постъпване в детска ясла и градина

Когато дойде време за постъпване в детска ясла и градинаДошло е времето, когато отпуската ви по майчинство е приключила. Вие се връщате на работа, а детето постъпва в детска ясла или при детегледачка. Ако не вземете някои предварителни мерки, има опасност раздялата да се понесе тежко и от вас и от детето. На тази възраст то преживява болезнено отделянето си от майката. За да му помогнете трябва да изпълните две изисквания:

Да подготвите детето за “раздялата” много внимателно и с голяма нежност. Времето за адаптация е от съществено значение. Малко по малко то ще се научи да разпознава местата, в които ще живее, както и хората, които се грижат за него. Приспособяването обаче не е механично потапяне в новата среда. Това е времето, когато вие ще придружавате детето до новото място, ще сте с него, когато обикаля всички помещения, в които после ще остана самичко. Приспособяването включва и момента, когато се запознавате с човека, който ще се грижи за любимото ви същество.

Да съхраните вътрешната му сигурност. Необходима е преходна фаза от няколко минути сутрин и вечер, за да обменяте информация за детето – да попитате как се е държало, как е прекарало деня. Ако сте убедени в правилността на избора си, вашето дете ще приеме новото място спокойно.  
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »