Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Кърмене  »  Ефективно кърмене

Ефективно кърменеЗа ефективното кърмене на бебето е необходимо то да бъде напълно будно и да бъде хранено, когато е гладно. Наблюдавайте бебето за следните знаци, с които Ви показва че е гладно:
  • Облизва се;
  • Прави движения с уста като при сучене;
  • Приближава си главата към матрака или към шията Ви, ако го държите на ръце;
  • Доближава ръце до лицето или устата си;
Плачът е последния сигнал, че бебето е гладно и много бебета са изнервени и трудно започват да сучат, след като са заплакали.

Позиции за кърмене

Правилната позиция на тялото – и на Вас, и на бебето са необходимо условие за ефективно кърмене. Най-използваните стойки са:
  • Люлка- Бебето се държи в свивката на ръката, от страната на гърдата с която го кърмите, а с другата го придържате. Коремчето на бебето е опряно във Вашия корем.
      
  • Люлка 2 – Бебето се държи в свивката на ръката, от страната на гърдата, с която го кърмите, а с другата поддържате главичката му към гърдата си.
            

  • Под мишница – Ръката от страната на гърдата придържа главата на бебето. Бебето се намира върху възглавничка под мишницата на същата ръка.
          

  • Странично кърмене – Вие сте легнала на една страна, а бебето е положено на възглавничка срещу вас. С едната ръка го прикрепяте, а с другата го държите зад гръбчето. Главата му трябва да е на по-високо ниво от коремчето.

      


Независимо от стойката, приближавайте бебето към гърдата си, а не гърдата към бебето. Използвайте удобно място за сядане (лягане) – фотьойл, диван. Необходима Ви е и една или повече възглавнички. Бебето трябва да бъде в такава позиция, че да може да суче, диша и гълта нормално. За правилната позиция може да се ориентирате така – не би трябвало да виждате по близката до вас ръка на бебето, ако го кърмите в стойка Люлка или Люлка 2.
За да помогнете на бебето при кърменето е добре да поддържате гърдата си. Това може да стане по два начина – в зависимост от стойката при кърмене. Ако кърмите по първите два начина описани по-горе, ще използвате следния захват: палеца обхваща гърдата отгоре, а другите пръсти – отдолу. Така захвата прилича на буквата „С”. Пръстите Ви трябва да бъдат разположени на 3-4 сантиметра зад зърното. Ако кърмите по начин три, трябва палеца Ви да бъде от едната страна на гърдата, а другите пръсти – от другата. Така пръстите Ви оформят буквата „U”.
Ако гърдите Ви са малки, може да не ги поддържате с ръка, но ако са по-големи така ще бъде много по-удобно за бебето.
За да започне бебето да суче допрете зърното си до долната му устна и изчакайте то да си отвори устата. Тогава с по-чевръсто движение вкарайте зърното и част от ареолата в устата на бебето. За да може да се храни нормално, би трябвало устата му да е запълнена с частта от гърдата Ви, а носа и брадичката му трябва също да се опират в гърдата Ви. Устните на бебето трябва да са отворени навън – като на рибка. Езикът на бебето би трябвало да може да достига зърното и ареолата.
Не натискайте с пръст ареолата близо до устата на бебето. Така не му помагате да диша, а отдалечавате зърното от задната част на устата на бебето. Носът на бебето трябва да се опира в гърдата на майката – именно затова той е чип и плосък и това помага на бебето да диша докато суче.
Ако бебето е налапало само зърното Ви, е възможно то да не може достатъчно добре да суче кърмата Ви. Това ще доведе до по-продължително кърмене – дори над 45 минути. Освен това вероятността бебето да нарани зърното Ви е по-голяма.

Превод от английски: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »