Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Кърмене  »  Как се "произвежда" кърмата

Как се "произвежда" кърматаМного майки могат да разберат за нуждата не бебето да се храни често, след като получат повече информация за производството на кърмата.
Важна роля при производството имат хормоните. Количеството на произвежданата кърма зависи и пряко от „потреблението” – т.е. колкото повече бебето се храни, толкова повече кърма има майката.

След премахването на плацентата при раждането, производството на хормони присъщи за бременността намалява. Започва повишено синтезиране на хормона Пролактин. Пролактинът „казва” на гърдите, че е време да започнат да произвеждат по- големи количества мляко. В резултат на това увеличеното производство на кърма започва до 3-5 дни след раждането. Кърмата е в по- големи количества, независимо дали бебето сучи редовно или не. Но честото кърмене ускорява процеса на производство на кърма.

Какво е необходимото количество кърма?

Количеството кърма се определя от редовното кърмене. Колкото повече бебето се храни, толкова повече кърма се отделя. В сила е и обратното правило – ако бебето се кърми рядко или с недостатъчно количество кърма, кърмата постепенно намалява като количество. Тоест необходимото количество кърма зависи от ефективността на кърменето. За ефективно кърмене се изисква достатъчно количество кърма да премине от гърдите на майката към бебето. Бебето трябва да е обхванало добре с устата си зърното и ареолата на гърдата, за да се получи ефективно сучене. Качественото сучене е сигнал за организма на майката за производството на хормона Окситоцин и това се отразява в порастналото производство на кърма.

Ако бебето не изсмуква качествено млякото, майката може да помогне с масаж на гърдата си, който стимулира млечните синуси. Добре е да се използва и помпа, ако има излишък от кърма.

Превод от английски: jeniffer
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »