Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Грижи  »  Вярно или невярно. Най-известните митове за бебетата

Вярно или невярно. Най-известните митове за бебетата


Тъй като нашето общество е в процес на непрекъснато развитие, напредъкът на медицинските проучвания е неизбежен и ето защо той потвърди или, напротив, разколеба, или дори заличи някои митове относно грижите за бебетата.

Ето някои от най-често срещаните митове, измежду които майката трябва да избере само това, което е здравословно и полезно за бебето:

Мит: Пелените изкривяват краката на бебето

Не е вярно, защото: формата на краката зависи от здравословното състояние, от хранене, което е подходящо за възрастта на бебето и от генетичните характеристики, а не от начина на повиване на бебето. Методът, които е бил много използван в миналото, реално да се обездвижва новороденото в чаршаф или одеяло, в момента се счита от педиатрите за напълно неуместен.

Дори в миналото всички да са използвали този метод за повиване, сега ние сме наясно, че той няма никакви предимства за бебето. Прегряването, неудобното положение, продължителното стоене в неестествена поза и дори лишаването на бебето от директния допир на майчините ласките подкрепят идеята да оставяте бебето си да се движи свободно.

Вашият малък човек чувства нужда да движи крачетата си и да играе, затова можете да го оставите само по пелени, когато температурата на околната среда позволява, със сигурност той няма да получи изкривяване на краката заради това. Внимавайте, когато избирате пелената му. Тя винаги трябва да съответства на теглото му, за да осигури най-добрата защита на бебешката кожа.

Елементите, които допринасят за пропорционалното развитие са представени от калций, витамин D, излагане на въздух и масаж, който стимулира кръвообращението и развитието на мускулатурата на вашето бебе. Ако се погрижите да получи всички тези неща, можете да бъдете сигурни, че бебето ви няма да бъде с изкривени крака.

Прочети още


© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »