Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Грижи  »  5 съвета за отглеждане на здрави деца

5 съвета за отглеждане на здрави деца


Позволете ни да бъдем директни – децата ни са затлъстели и затлъстяват все повече.
Същестуват много мнения за решаването на този проблем – едно нещо е сигурно, проблема започва от дома.
Това са 5 основни стратегии за отглеждане на здрави деца:

Бъдете родител
Много пъти чуваме от родителите – „Той/тя яде само пържени картофи.” Ако пържените картофи присъстваха при всяко ядене, вероятно и ние, ако бяхме на 4 години, щяхме да ядем само пържени картофи. Задачата на родителите не е лесна. Въпреки, че хранителните компании се опитват да ни убедят, че децата сами искат тези храни, това не е вярно. Консумирането на ‘бомба” съдържаща захар/мазнина/сол може да бъде направено еднократно, но използването й в дневното меню със сигурност ще отклони детето от здравословния път.

Ежедневни активности
Изведете детето да играе на площадката, ако вали дъжд го заведете на покрит басейн. Защо дъжда трябва да ви спира – сложете му дъждобран и го оставете да поскача в локвите.

Яжте заедно
В повечето семейства с двама работещи родители, режима на хранене често не се спазва – хапва се на бързо, на крак, понякога дори се пропускат хранения. Освен очевидното предимство  на по-здравословна храна, храненето заедно е предпоставка за невъзникване на проблеми като пушене, пиене и употреба на наркотици от децата.

Предоставяйте избор
Смятате, че това противоречи на първото правило? Не! Предоставянето на избор от здравословни храни трябва да бъде окуражавано. Нека децата сами подготвят рецепти, подбират плодове и зеленчуци, вслушвайте се и в тяхното мнение относно храната, оставяйте ги да помагат в подготовката на храната. Това ще им дава възможност сами да вземат решение да консумират различни видове качествена храна.

Спорт
Няма значение дали е колективен или индивидуален спорт – дори и децата ви да не са привлечени от атлетични дисциплини, има много други възможности за избор. Освен очевините ползи за здравето на детето, спорта подпомага работата в екип, кооперирането и самочувствието.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »