Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Стомашно – чревен грип

Стомашно – чревен грип


Заедно с настинките, стомашно-чревния грип или острото стомашно разстройство е едино от най-честите заболявания в детска възраст. Особено проявени са през летния сезон защото децата се разболяват много често поради бързото разваляне на много хранителни продукти. Заболяването може да бъде предизвикано от бактерии и/или от вируси. Стомашно-чревните грипове са заразни, което значи че при заразяване на един член от семейството остоналите биха могли да се разболеят след 24 до 48 часа. Пренасянето на заразата става чрез контакт на инфектиран материал, затова трябва да се спазва строга хигиена. Повечето деца понасят стомашно-чревният грип без проблеми и усложнения.
Внимание: Ако стомашно-чревният грип е придружен от висока температура и продължи повече от 24 часа, незабавно зведете детето на лекар!

Симптоми:
Стомашно-чревният грип започва с обичайно безапетитие, бледност и гадене. Децата изглеждат спокойни и са апатични и не се движат. Изведнъж започва повръщане, най-често по няколко пъти едно след друго на интервали от 10 до 60 минути, докато стомахът се изпразни напълно и детето започне да повръща стомашна течност и слуз. Разстройството започва или преди повръщането или малко по-късно и често е придружено от болезнени стомашни спазми. Изпражненията са воднисти и миришат много лошо. Спазматичното изпразване на стомаха  и червата плаши децата. Те се чувстват безпомощни и затова имат нужда от успокояване.
Тъй като стомашно-чревният грип се характеризира с два симптома повръщане и разстройство, лекувайте детето като при разстройство и повръщане. Най- важното е да му осигурите достатъчно течности и да се възстанови електролитния баланс. Най-застрашени са малките деца. Оставете детето само на чай, след това постепенно включвайте други храни. Най добре е болното дете да си почива в леглото  и да получава хомеопатични средства, за да извлече отровите от тялото. Внимание: ако разстройството, придружено с повръщане продължи повече от два дни незабавно извикайте или заведете детето на лекар!
След стомашно-чревния грип обикновенно настъпва лек запек. Това е нормално, тъй като честите изпразвания на стомаха първо трябва да се образуват достатъчно фекалии. Ако запекът не продължи повече от три дни, нямате причина за тревога.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »