Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Бронхит

Бронхит


Бронхитът е възпаление на стомашната лигавица, придружено от образуване на слуз. Проявява се хрема, възпаление на околоносните кухини или възпаление на гърлото. Причинява се най-често от вируси, към които нерядко се прибавят бактерии. При хроничен бронхит кашлицата може да продължи дори повече от три месеца.

Симптоми:
Бронхите се появява най-често като следствие от хрема или възпаление на сливиците и може да бъде придружен от висока температура. В началото кашлицата е суха, след това става влажна. При известни обстоятелства се появява задух. Понякога пристъпите на кашлица са много силни и детето повръща. Усложненият бронхит може да премине в белодробно възпаление. Може също да се появи възпаление на средното ухо, на ларинкса или околоносните кухини. Малките деца почти винаги се оплакват от болки в корема. Острият бронхит отзвучава след две седмици. Ако се повтори, може да се превърне в хроничен.

Лечението при заболявания на дихателните пътища трябва да се съблюдава много строго. При остър бронхит дедето трябва да лежи в леглото. Трябва да се проветрява редовно, да се овлажнява въздуха в стаята. Храната,която трябва да яде болното дете трябва да е лика и витаминозна, трябва да поема достатъчно течности за да се разтвори слузта. В случаите, когато към вирусното възпаление се прибави бактериално, което се случва по-често при малки деца, приемането на антибииотик изписан от лекаря ще окаже положително въздействие.  Добре ще благоприятства ако приготвите чай от семена от градински копър, мащерка, салвия и листа от подбел, а при влажна кашлица можете да използвате компреси с извара.
  
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »