как да заквася мляко????????????

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

как да заквася мляко????????????

Мнениеот kykona на 18 Май 2007 11:22

понеже майка ми е много далеце :yawna: а свекито живее в монтана :tongue: сама се оправям.и не знам как да заквася мляко :sadd: какво прясно трябва да взема,колко % и т.н.моля кажете,мерси :tulips:
kykona
Сериозен
 ---
Мнения: 100
Регистрация: 10 Мар 2007 12:00



Мнениеот gerinceto на 18 Май 2007 11:29

най-добре е домашно прясно мляко.кипваш го,сипваш в боркани и слагаш по 2-3 супени лъжици кисело мляко,разбъркваш добре и затваряш с капачка.увиваш бурканите с одеало да е топло и така престоява няколко часа (5-6) или цял ден. :love1:
Изображение
Изображение
Аватар
gerinceto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3591
Регистрация: 28 Мар 2007 19:25
Местоположение: пазарджик

Мнениеот мама_на_ками на 18 Май 2007 11:29

Темата ти не е за тук точно, но ще ти отговоря.
С купешко мляко нищо няма да направиш, защото са изскуствени.Трябва домашно прясно мляко.Кипваш го, оставяш да изстине до Т на ръката, като бръкнеш да не пари, пресипваш в буркани-компотени примерно и слагаш 1 супена лъжица кисело мляко-пак домашно на буркан.Разбъркваш, затваряш и завиваш с одеяло, на топло да седи 3-4 часа докато се подкваси.След това прибираш в хладилник.Ако нямаш домашно кисело, може и с купешко да заквасиш, но не от най-изскуствените. И после си оставяш закваска за следващия път.
Това е в най-общи линии.
Изображение
Аватар
мама_на_ками
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1890
Регистрация: 12 Окт 2006 16:08
Местоположение: гр.София

Мнениеот Ianitza на 18 Май 2007 11:35

Не мога да ти кажа точно какво прясно да вземеш, защото ние си взимаме домашно и става по-добре, може би трябва да е по-голям процент, за да стане по-гъсто.
Аз(или свекито) го правим в буркани, наливаме прясното мляко, което трябва да е хладко и на 1 буркан слагам една пълна супена лъжица кисело мляко, разбърквам, цвърквам с уста(така казват бабите че се прави за да се подкваси), слагам му капачката, завивам го с одеало и стои така около 8ч( в повечето случаи го слагам вечер преди да легна и сутрин го отвивам).
Имай в предвид, че ако и прясното и киселото за закваската са ти купени може и да не се подкваси много добре, но следващия път сложи за закваска от това дето си квасила предния път. Със всеки изминал път ще става по-добре и ти ще гледаш ако ти е рядко следващия път го скваси по-хладно, защото по някой път ако е по-топло прясното мляко или пък студено не може да се скваси хубаво.
За съжаление точна Т не мога да ти кажа, просто съм опитвала и в един момент вече съм разбрала как трябва да е.
Успех.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Мнениеот elid на 18 Май 2007 12:57

Много правилно ти е отговорила мама_на_ками. Аз честно съм слушала от баба ми, че млякото е готово като бръкнеш с пръст и броиш до 20 и можеш да издръжиш в млякото. Но наистина след като го завиеш не трябва да стои повече от 3-4 часа, защото може да стане много кисело. После в хладилника то си се стегне по-хубаво.
Изображение
Аватар
elid
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4092
Регистрация: 23 Ное 2006 20:36
Местоположение: Разлог

Мнениеот kykona на 18 Май 2007 18:28

мерси на всицки,тука в магазина се продава домашно прясно мляко утре ще опитам и ще ви кажа резултатите :pancake:
kykona
Сериозен
 ---
Мнения: 100
Регистрация: 10 Мар 2007 12:00

Мнениеот alex76 на 19 Май 2007 14:36

kykona написа:мерси на всицки,тука в магазина се продава домашно прясно мляко утре ще опитам и ще ви кажа резултатите :pancake:
Кукона стана ли млякото :wink:
Изображение
Изображение
Аватар
alex76
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 12534
Регистрация: 12 Яну 2007 16:00
Местоположение: Варна

Мнениеот tppmama на 17 Ное 2007 16:33

Аз подквасвам млякото така и винаги е ставало.Първо прясното мляко трябва да е домашно.Вариш го,сипваш го в компотени буркани и после го изстудяваш до толко,че като си потопиш кутрето,млякото да е горещо и да може кутрето ти да търпи горещината няколко секунди.Като пробваш ще видиш за какво става въпрос,но трябва да внимаваш да не го изстудиш много,че няма да се подкваси и ще си остане течно.Добавяш на всеки буркан по 2 1/2 пълни ,с връх супени лъжици подквас,като той може да бъде купена кофичка кисело мляко от магазина.Аз лично винаги ползвам млякото НА БАБА.Завивам го с две вълнени одеала и го оставям в стаята на топло за 3 1/2 часа.При следващите подквасвания на млякото аз използвам за подквас от моето приготвено мляко и чак след 1 месец пак купувам от магазина.Това се прави,защото с течение на времето то се вкиселява.Ами това е,дано съм ви била полезна.
Изображение Изображение Изображение
Изображение
Аватар
tppmama
Редовен
 ---
Мнения: 50
Регистрация: 09 Апр 2007 18:42

Мнениеот adi на 17 Ное 2007 20:07

мама_на_ками написа:Темата ти не е за тук точно, но ще ти отговоря.
С купешко мляко нищо няма да направиш, защото са изскуствени.Трябва домашно прясно мляко.Кипваш го, оставяш да изстине до Т на ръката, като бръкнеш да не пари, пресипваш в буркани-компотени примерно и слагаш 1 супена лъжица кисело мляко-пак домашно на буркан.Разбъркваш, затваряш и завиваш с одеяло, на топло да седи 3-4 часа докато се подкваси.След това прибираш в хладилник.Ако нямаш домашно кисело, може и с купешко да заквасиш, но не от най-изскуствените. И после си оставяш закваска за следващия път.
Това е в най-общи линии.

Много точно обяснено! :nodd:
ИзображениеИзображение
Аватар
adi
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 955
Регистрация: 25 Окт 2006 15:16
Местоположение: sofia


Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com