Здравейте,
От това, което прочох разбирам, че тези нервни кризи завършват с резултат, приятен за детето - в случая игра с Дядо

Първото и задължително условие, за да проработи плана е - всички възрастни да са на едно мнение, че не трябва да отстъпват. Да няма някой, на който му става толкова силно жал, че да каже "стига си мъчил/а детето", защото тогава отказа на нещо носи смисъла на наказание. Детето си казва "защо не ми го давате???Нали рева и ви показвам, че го искам - вие луди ли сте какво ви има, че не го виждате това, как да ви го покажа, за да ме разберете" и от там, започва още по-силен страх. Когато тя получи нещото, за което е плакала - при нея стоят нещата така "когато аз искам нещо, а ти не ми го дадеш, аз имам право да се разплача, и ти трябва да се размекнеш и да ми го дадеш" и когато тази схема не сработи, това е изключително травматично за детето.
За да започне да се успоковат нещат, тя трябва да научи нова схема - "когато нещо ти е отказано, каквото и да направиш няма да го получиш" за да спре да опитва и да изпада в истерия.
Този преход е много труден за родителя и за детето, защото трябва да се "удържи" тази криза - както когато бебето е малко и е уплашено. Трябва да е ясно, че при който и да отиде - няма да получи различен отговор от вече дадения. Много е объркващо за родителя да види, че в ситуациите, когато си мисли че му помага, като го "спасява" от наказанието на другия - прави детето по-объркано и по-стресирано.
За това - ако не стане с гушкането - тогава отивате в друга стая, където да е сама или само с вас и от разстояние докато плаче и се говори с тих тон - ядосана си, разбирам...ще се успокоиш, хайде и чакате да мине. Ако смятате, че ще издържи - можете да я оставите и сама в стаята като и кажете - аз съм отвън, като успееш да се успокоиш - ела при мен. ( това действа дори и при големи хора, като са разстроени и излезнат от вкъщи след скандал и изведнъж им минава). Като дойде при вас я посрещате с усмивка и браво, вуж как се успокои и НЕ ДАВАТЕ ОНОВА, ЗА КОЕТО Е РЕВАЛА.
Много е важно да сте в екип - ако единия каже не - всички да сте не. Ако единия накаже - никой да не го съжалява и да отменя наказанието. С времето, малко по малко ако има единност - ще спре да опитва. Ако вие молите някой за нещо и той ви откаже, но молите някой друг и той се съгласи как ще се чувствате?

А ако и двамата ви откажат 2-3-4 пъти - на 5тия ще опитвате ли, или ще знаете че няма да има успех и ще го приемете?:)