Как се прави домашна майонеза?

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот marry-ann на 25 Сеп 2008 09:12

Мами, прияла ми се е домашно приготвена майонеза. Правила съм такава преди години, но сега стана на боза и не мога да разбера защо. Дайте идеи за рецепта и технология.
marry-ann
 ---



Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот kate на 25 Сеп 2008 18:18

За какво ти е домашна бе душице...много по-калорична е.. :roll:
Ето как се прави, разрових се в тетрадката си по технология,
В по-висок съд разбиваш жълтъци,сол,горчица. Добавяш на тънка струя раст. масло(демек олио), но след като е станала хомогенна сместа..
Точни пропорции примерно, 4 жълтъка, 2 с.л. горчица и 1ч.л.сол.

За да поправиш пресечената майонеза добавяш на части, вода:оцет.
Успех.
Изображение Изображение

Няма неизпълнени мечти - има изоставени желания!Изображение
Аватар
kate
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4670
Регистрация: 06 Юли 2007 13:12
Местоположение: Norway

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот stefania_K на 26 Сеп 2008 12:35

Яйце,олио,лимонтузу и сол!
Изображение
Аватар
stefania_K
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 13710
Регистрация: 17 Апр 2007 14:39
Местоположение: Бургас

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот titito на 26 Сеп 2008 15:07

Аз също имам рецепта която лично съм изпробвала и се получава много хубава , но държа да отбележа, че е много калорична.

В един буркан от компот се слагат 3 яйца, 1 каф. лъжичка сол, малко лимонена киселина и се налива олио два пръста под ръба на буркана. След това с пасатора започва да се бърка, като пасатора се поставя на дъното на буркана и много бавно започва да се вдига на горе/за да не стане като боза/.Ами това е. Ако някой пробва да каже как му се е получило. :emon12:
ИзображениеИзображение[url=http://www.mamaibebe.com]Изображение[/url
Изображение
Аватар
titito
Сериозен
 ---
Мнения: 187
Регистрация: 21 Авг 2008 19:15
Местоположение: Пловдив

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот qna_georgieva на 26 Сеп 2008 15:20

Аз слагам в един компотен буркан 4 яйца олио до ръба 1 к.л.лимонтозо 1к.л. сол и 1/2 к.л. захар и разбивам с пасатора.
Изображение
Аватар
qna_georgieva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4034
Регистрация: 19 Апр 2007 16:41
Местоположение: gr.VARNA

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот Mimi Nikolova на 28 Сеп 2008 22:03

Аз домашната майонеза я правя по следния начин:В бурканче от лютеница слагам 2 яйца,но обезателно трябва да са със стайна температура,(защото от хладилника ако се ползват майонезата става водниста!!!),олио един пръст под ръбчето на буркана,1ч.л.сол,1 с.л.лимонов сок(лимонтозу на върха на ножа).Пасирам като изтеглям много бавно нагоре пасатора.Трябва да стане гъста!Това е!Успех!Ама да знаеш и на мен не винаги ми става гъста!
Изображение
Аватар
Mimi Nikolova
Пристрастен
 ---
Мнения: 484
Регистрация: 11 Фев 2008 18:46
Местоположение: Стамболийски

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот marry-ann на 01 Окт 2008 15:41

Благодаря на всички, които се отзовахте! Знам че е по-калорична домашната, ама на бременна като й се прияде нещо, ако ще да хапне 1 лъжичка само... :oops:
marry-ann
 ---

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот mi6o4eto на 21 Окт 2008 12:02

Аз домашната майонеза я разбивам в кухненския робот, даже в упътването му има рецепта за такава, но по принцип ползвам рецептата на майка ми, а тя я прави в компотен буркан с пасатора. Както по-горе сте писали - слагат се 3-4 яйца /може и 2, зависи от количеството, което искате да получите/, задължително да са със стайна температура, щипка сол, щипка лимонтозу и 1 ч. ч. олио /може и 1/2 ч. ч. - за да не е много мазна/. Яйцата счупвам целите /и белтъка/, слагам останалите продукти и включвам робота за около 40 секунди на последната /най-бързата/ степен. Само веднъж ми е ставала по-рядка, защото не изчаках яйцата да се затоплят достатъчно. А който казва, че предпочита майонезата от магазина да прочете съдържанието - яйцата са на прах, пълно е с консерванти и други боклуци, а вкусът изобщо не може да се сравнява с този на домашно приготвената.

:emon11:
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7234
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот sn_vasileva на 05 Мар 2009 16:34

Ето моята рецепта (от свекито е) за млечна майонеза :wink:
1 ч.ч. прясно мляко+1ч.ч. олио+1к.л. лимонтузу, това се бие с пасатора докато се сгъсти :idea:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12304
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот vodnoto_cvete на 05 Мар 2009 18:50

Домашна майонеза съм правила хиляди пъти по тази рецепта.
3 яйца се счупват в чаша, за да се измери какав обем са. После се прехвърлят в буркан. към тях се прибавя олио 3 пъти колкото е обема на яйцата. Също 1 кафяна лъжичка лимонтозу и 1-2 кафяни лъжички сол. Пасатора се слага върху желтъците и се пуска.Когато започне да се образува мойонезата много леко и плавно се издърпва пасатора нагоре, докато олиото се скрие.
Винаги ми се е получавало, без значение дали яйцата са студени. Важното е пасатора, чашата и буркана да са напълно сухи. :)
Изображение
Когато си на дъното на пъкъла,
когато си най-тъжен и злочест,
от парещите въглени на мъката
си направи сам стълба и излез.
Аватар
vodnoto_cvete
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2673
Регистрация: 27 Яну 2007 23:28
Местоположение: И аз вече незнам къде!!!

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот Кремена Илиева на 06 Мар 2009 16:32

ето и моята рецепта:
1 яйце
щипка сол
щипка захар
1 суп.лъж. оцет
250 гр. олио
изтегля се с пасатора много бавно и внимателно нагоре!!!!!!!!!!!!!!!!
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3821
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот Кремена Илиева на 06 Мар 2009 16:36

ще напиша и една рецепта на баба:

ЧЕСЪН НА МАЙОНЕЗА

3-4 глави едър чесън се счуква хубаво.прибавят се 1 суп.лъж. сол и 3-4 суп.лъж.оцет,1 цяло яйце.разбива се с миксера добре и започва да се прибавя олио по мъничко(до 500 мл.)и да се разбива докато стане на майонеза!!!!!!!!нещо божествено става!!!!!!!!
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3821
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот sn_vasileva на 06 Мар 2009 18:22

Ау Креми тази чеснова майонезка мн ми хареса!!! Ще пробвам :idea:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12304
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот anq_banq на 07 Мар 2009 12:01

kate написа:За какво ти е домашна бе душице...много по-калорична е.. :roll:
Ето как се прави, разрових се в тетрадката си по технология,
В по-висок съд разбиваш жълтъци,сол,горчица. Добавяш на тънка струя раст. масло(демек олио), но след като е станала хомогенна сместа..
Точни пропорции примерно, 4 жълтъка, 2 с.л. горчица и 1ч.л.сол.

и аз знам че се прави така но без горчицата нямам наидея как става междо другото но маиками е правила така аз лично не я харесвам домашната майонеза
Изображение
Изображение
Аватар
anq_banq
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1831
Регистрация: 24 Юли 2008 14:14
Местоположение: София

Re: Как се прави домашна майонеза?

Мнениеот Vili JOv4eva на 31 Яну 2010 19:40

titito написа:Аз също имам рецепта която лично съм изпробвала и се получава много хубава , но държа да отбележа, че е много калорична.

В един буркан от компот се слагат 3 яйца, 1 каф. лъжичка сол, малко лимонена киселина и се налива олио два пръста под ръба на буркана. След това с пасатора започва да се бърка, като пасатора се поставя на дъното на буркана и много бавно започва да се вдига на горе/за да не стане като боза/.Ами това е. Ако някой пробва да каже как му се е получило. :emon12:

Аз също я приготвях по тази рецепта. Винаги се е получавала !
Но от доста време не съм си правила. Все купешка взимаме.
Аватар
Vili JOv4eva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5590
Регистрация: 16 Окт 2007 16:18
Местоположение: Burgas

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com