ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Споделете вашия опит за кърменето и детското хранене.

Модератори: ALEKS, nikita_perez, Nifada

ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот veni_vivi_vici на 28 Ное 2008 12:42

Всяка майка може да кърми,въпрос на желание.
Моята консултантка по кърмене ме посъветва да напиша историята ми в форума,но аз пренебрегнах съвета и .Сега съм мотивирана да го направя,защото този проблем засегна моя приятелка,страдам и не искам да страдат други като нея.
Моята история е как накарах отбито бебе на 4 месеца и половина да суче.
Първо защо се отби.Както всяка майка нямах вяра в себе си,за всичко обвинявах гърдите и кърмата си,нямам кърма,не му стига,не искам да е гладно.По съвет на лекарката ми въведох добавка от АМ,така бях по спокойна,защото бебето ми спеше по дълго,знаех по колко е изяло и че ще го засити за дълго време.Но така за около месец отказа гърдите ми и предпочете шишето,приех го.Успокояваше ме и тогавашната ми приятелка с думите"Спокойно и аз бях така".Всичко беше наред.Мина още един месец.С тази приятелка се разделихме,но за мое щастие се запознах с няколко майки,които кърмят бебетата си,една от които имаше бебе на 1год.и 3мес.,а друга на 1год.и 5мес.много интелигентни жени.Разбраха че не кърмя Алекс и разказах какво ми се е случило и че съжалявам за това.Силно се мотивирах да накарам моя син да суче.Аз винаги съм искала да кърмя детето си дълго.За това внимавайте какво ви е обкръжението,едни могат да ви обезкуражат а други мотивират.Аз бях силно мотивирана.Посъветваха ме да не спазвам режим,да го кърмя на поискване,така няма как да е гладно,защото му даваш когато иска.Да спи в моето легло за да може,когато му се прицока да му подам гърдата и двамата без да се разбуждаме да се кърмим.Много удобно,повярвайте ми.
Представете си,как мога да накарам бебе на АМ с биберон залъгалка-биба да суче от празни гърди,които не са кърмили,повече от около месец.
Е ЗА ВАШЕ ОЧУДВАНЕ МОЖЕ.
Ама да знаете,много плакахме аз и бебето.То не ме искаше,като се доближа до него с гърдата започваше да плаче,а после и аз,чувствах се ненужна ,мразех се.Но аз като негова майка знаех неговата слабост.Той обича да се вози в кола,да суче бибка,и да спи.Това го правих всяка вечер,като се прибере съпруга ми от работа.Така като го гушках той отваряше уста и аз му подадох гърдата.Така засука за първи път.Разбира се се разплаках от радост.Само до там бях стигнала.През деня със шишето,бибата и неуспешните опити да го накарам да суче.Да знаете колко страдах,на никой не му го пожелавам,през тази седмица на мъчение аз се изцеждах на ръка през 5,10мин.,започнах от общо една чаена лъжичка кърма от двете гърди и достигнах 40мл. за 1 седмица.По принцип зная,че колкото изцедя още толкова има в гърдите, което само бебе може да изсуче.
Един ден се срещнах с консултант по кърмене Злати,посъветва ме неща,които знаех вече,но каза да бъда категорична в махането на залъгалката.Още по време на срещата ни, махнах биберона и се учудих,как може и без него,даже докато се разхождахме заспа в количката без него.
КУЛТОВИЯ МОМЕНТ: :lol:
Цял ден не сука,храни се от шишето,да ама едно хранене не задоволява сукателния инстинкт.Толкова му се сучеше на горкото,че вечерта пак както се разхождахме с колата,като му подадох гърдата я залапа все едно му беше безразлично , важното е да суче нещо.И така сука спокойно,че заспа,ама аз не махах гърдата,пък и той не я пускаше.Поспа и нещо взе да се размърдва,сигурно е огладнял и както си сучеше взе да дърпа,ама ДЪРПА,усеща се веднага разликата в сукането,изненадах се и изведнъж усетих прилив на кърма,започнах и да чувам как гълта.Не ме питайте как се чувствах в този момент.Само ще кажа,че сълзите ми бяха от силна радост!Който има въображение,нека си пристави,колко много се радвах.И така малкото човече разбра,че гърдата пуска нещо.През деня не му давах АМ,а само гърдата си с изключение на вечерта,тогава той беше настоятелен.Но понеже е малко кърмата,сучеше на 5,10 мин.-толкова често,като със цеденето.Нищо не правих,освен да го кърмя.На това бях се посветила.Мъжът ми ме подкрепяше и помагаше в къщната работа.Оставям на вас да преброите,колко пъти съм го кърмила през деня.И така малко по често,малко по често-не остана гладен.И сега съвет от мен на всички майки и най-вече на моята приятелка Сиса-който си мисли,че няма достатъчно кърма,просто правете като мен-малко по често,ако трябва на 5,10мин.Само кърмете.Така ще се увеличи постепенно.Поразредете кърменето после ги оставете на поискване.Когато е гладно нека да суче.Не се съобразявайте с времето.АМ си остана за вечерта,но след няколко дена,докато го преспивах на гърдата не потърси шишето,а се унесе и заспа.Тогава разбрах,че може и без него.На другия ден трудно заспа,но успях да издържа да не му дам АМ.
ИЗВОД:
Приятелко моя и всички майки,няма да умре от глад без добавка,често кърмете и няма да усети липсата му.Без залъгалка,пак нищо няма да му стане.Ако плаче, разсейвайте го с други неща,разкарвайте го и не лишавайте детето си от емоциите да бъде гушнато и обичано.Много трябва да сте инати. Е аз успях и вие можете .Алекс е почти на 10 месеца и е пристрастен към сукането.
Благодаря за подкрепата и съветите на Злати и Звезди и малките Иван и Белослава ,които дадоха своя пример.А вие може да благодарите на Сиса,защото заради нея написах тази история-постижение,което всяка майка може да постигне при такъв проблем и да се гордее със себе си ,както аз.
Простете за подробностите,но именно те са от значение в този труден път.
Пожелавам ви успех и вяра в себе си.ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ Е ВЪЗМОЖНО.
Аватар
veni_vivi_vici
Начинаещ
 ---
Мнения: 34
Регистрация: 19 Сеп 2007 13:54
Местоположение: St.ZagoraRe: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот peperuda на 29 Ное 2008 01:43

Страхотна история! Поздравления!!!!
Аз още кърмя дъщеря си и се развълнувах истински...
Все съм чела за кърмачески неволи, но обикновено свършват с изречението :"Просто се отби!" и не продължават.
А тази е с неочаквано щастлив "край"!!!

:clap: :clap: :clap: :love1:
Аватар
peperuda
Пристрастен
 ---
Мнения: 393
Регистрация: 14 Мар 2008 00:11
Местоположение: София

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот veni_vivi_vici на 29 Ное 2008 15:05

Yessss.Надявах се на такъв коментар.Съпругът ми очакваше да ми кажат „Ти си луда”.
Аватар
veni_vivi_vici
Начинаещ
 ---
Мнения: 34
Регистрация: 19 Сеп 2007 13:54
Местоположение: St.Zagora

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот semiramida на 30 Ное 2008 14:30

Браво!! :clap: За съжаление много майки се отказват още при първата трудност, но това, което си направила ти, може да буди само възхищение!! Продължавай в същия дух! :oki: :sm_breastfeeding: :sm_bouquet:
Съвестта иде неканена посред нощ и буди хората, за да се вгледат в себе си.
/Халил Джубран/
Аватар
semiramida
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3277
Регистрация: 03 Фев 2007 22:34

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот veni04 на 02 Дек 2008 13:11

Направо настръхнах докато четях,поздравления :lol:
Абсолютно съм съгласна с теб
И аз кърмя малкия и мога да кажа че няма по велико чувство от това да усещам малкото същество толкова близо до мен и малките му ръчички да се гушкат в мен,а очичките му да ме гледат ,така сякаш аз съм целият му свят
ИзображениеИзображение
Аватар
veni04
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2522
Регистрация: 17 Окт 2007 10:05
Местоположение: Бургас

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот drali на 05 Дек 2008 19:08

Евала! Направо мога да ти кажа,че си героиня!
Аз в началото почти се бях отказала да я кърмя, тя не искаше да захапе зърното , аз й го бутам и двете ревем - тя от глад ,аз от яд,че не мога да я кърмя.Слава богу след доста мъки и неволи тя разбра откъде идва папането и забрави за шишето. И до днес си се кърмим и това са ми едни от най-хубавите моменти - да я гледам как ме търси и как сладко си папка :lol: .
Аз също се успокоявам като я кърмя, затова дано да има повече мамита, които да кърмят!
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
drali
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1357
Регистрация: 01 Май 2008 19:43
Местоположение: софия

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот isa83 на 06 Дек 2008 05:15

много хубава история и в момента съм много развалнувана и плача :cry: аз съм много зле с едната гърда и се получи огромна бучка с продълговата форма в рамките на един месец вече точно на същата гърда на същото място се получава. бебо суче от другата но от тази или отказва или заспива на нея и незнам какво да направя :cry: правя масаж с топла вода в банята и слагам топло но не става нищо не ми се иска да го отбивам но май ако продължава така ще се наложи дайте съвет как да се справя с тази бучка :cry: искам да подчертая че имам 3 операции на тази гърда от фиброаденом и се притеснявам и за моето здраве :cry:
Човек да бъдеш е лесно, човечен да бъдеш е трудно!
Най-нежното нещо!
Аватар
isa83
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5964
Регистрация: 12 Апр 2008 22:10

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот Nifada на 07 Дек 2008 10:34

Браво! Искам да ти кажа, че един от най-важните моменти е, ч емъжът ти те е подкрепил. Защото на моят му беше все едно и дори когато тя плачеше, че е гладна нощем, а аз страдах от хронично недоспиване и бях изнервена, той каза, а ми хайде, махай товакърмене и давай АМ. Та ако аз бях започнала да се боря по този начин, щях да съм абсолютно лишена от неговата подкрепа.
Моментът ви е бил труден, но и повратен. Сигурно си видяла в мъжа си, както и в хората около теб други черти, които не си познавала.
ИзображениеИзображение
Аватар
Nifada
Модератор
 ---
Мнения: 6098
Регистрация: 28 Окт 2006 23:22
Местоположение: София

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот veni_vivi_vici на 07 Дек 2008 14:32

isa83 написа:много хубава история и в момента съм много развалнувана и плача :cry: аз съм много зле с едната гърда и се получи огромна бучка с продълговата форма в рамките на един месец вече точно на същата гърда на същото място се получава. бебо суче от другата но от тази или отказва или заспива на нея и незнам какво да направя :cry: правя масаж с топла вода в банята и слагам топло но не става нищо не ми се иска да го отбивам но май ако продължава така ще се наложи дайте съвет как да се справя с тази бучка :cry: искам да подчертая че имам 3 операции на тази гърда от фиброаденом и се притеснявам и за моето здраве :cry:Спокойно,когато си говорихме в парка с консултантката ми ,покрай нас минаваха нейни познати майки,едната от която е с твоя проблем.Разказа ми, че на едната гърда се е била образувала бучка около зърното и бебето отказвало да суче от тази гърда и го е кърмила само от другата.Бебето беше голямо може би над година ,не си спомням точно.Сигурно и близнаци се кърмят трудно-на бебе по една гърда,знам че може и е възможно.Успех.
Аватар
veni_vivi_vici
Начинаещ
 ---
Мнения: 34
Регистрация: 19 Сеп 2007 13:54
Местоположение: St.Zagora

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот BeBe08 на 10 Дек 2008 21:20

veni_vivi_vici Историята ти е страхотна.
Аз сега в такова положение в каквото ти си била...Само ,че каквото и да правя дъщеря ми не иска и не иска...Мъчих е няколко дена и не и давах АМ...Да ама не захапа.И така от две седмици не се кърмим изобщо.
То не ,че преди това много се кърмихме.Беше кърма с дохранване защото имах малко кърма. :(
Аватар
BeBe08
Начинаещ
 ---
Мнения: 13
Регистрация: 10 Дек 2008 19:18

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот Nifada на 11 Дек 2008 09:50

Късно си ни открила, иначе нямаше да имаш малко кърма.
ИзображениеИзображение
Аватар
Nifada
Модератор
 ---
Мнения: 6098
Регистрация: 28 Окт 2006 23:22
Местоположение: София

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот isa83 на 11 Дек 2008 12:42

нифада кажи някой неща за повече кърма. аз пия чая на хип за кърмачки вече 2 месеца и мисля че благодарение на него все още си кърмя малкия :roll:
Човек да бъдеш е лесно, човечен да бъдеш е трудно!
Най-нежното нещо!
Аватар
isa83
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5964
Регистрация: 12 Апр 2008 22:10

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот ester на 11 Дек 2008 15:40

Аз направих всичко възможно,но кърмата ми спря ,когато Калоян беше на месец.Въобще не съм мислела да му давам АМ.Той искаше да суче.През час съм му давала.Обаче като няма-няма. Бях толкова ентусиазирана,въобще не съм си представяла,че толкова кратко ще го кърмя.То чай пих,цедене,защото стимулира производството на кърма.Сума ти илачи и нищо не помогна.Понякога явно става дума за хормони,или по-точно недостиг на хормони.Много ме беше страх да му дам АМ,защото алергиите(непоносимостта към белтъка на кравето мляко)са често явление.Слава Богу,че не прояви такава.Възхищавам се на майки,които все пак успяват да се преборят с трудностите и дават на бебетата си най-доброто-кърма.
Аватар
ester
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1687
Регистрация: 22 Сеп 2008 18:22
Местоположение: София

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот semiramida на 11 Дек 2008 20:01

isa83 написа: нифада кажи някой неща за повече кърма. аз пия чая на хип за кърмачки вече 2 месеца и мисля че благодарение на него все още си кърмя малкия :roll:

Наблягай на белтъчините, плодове зеленчуци. Избягвай цитрусите, ако бебенцето е много малко, защото са алерген. Не пий повече от 2.5литра течности на ден. Ядките подсилват лактацията, Лешници, бадеми и тиквени семки. Фъстъците ги избягвай, защото вредят, орехи не повече от една шепа на ден, защото съдържат йод.
Не е проблем да пиеш кафе, но не повече от едно на ден, ако може да е безкофеиново, още по-добре. Доказано е, че кофеинът подтиска лактацията. И най-важното, слагай бебето на гърдата, колкото може повече. :wink:
Последна промяна semiramida на 12 Дек 2008 14:34, променена общо 1 път
Съвестта иде неканена посред нощ и буди хората, за да се вгледат в себе си.
/Халил Джубран/
Аватар
semiramida
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3277
Регистрация: 03 Фев 2007 22:34

Re: ВСЯКА МАЙКА МОЖЕ ДА КЪРМИ

Мнениеот veni04 на 12 Дек 2008 13:45

Семи е написала изчерпателно всичко... аз мога да добавя сладолед и диня,ама сега не е за тях ,лятото като родих много ми увеличаваха кърмата колкото и да е интересно
Чувала съм от други майки да се яде лук,ама нещо не ми допада....
Кърмя малкия все още в благодарение на гореспоменатото от Семи и най вече давам да детето да суче на поискване,а не под час,което мисля че е най доброто
ИзображениеИзображение
Аватар
veni04
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2522
Регистрация: 17 Окт 2007 10:05
Местоположение: Бургас

Следваща

Назад към Здравословно хранене и Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com