СЪРМИЧКИ

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

СЪРМИЧКИ

Мнениеот daniela80 на 05 Ное 2008 15:48

Момичета,мисля тия дни да готвя сърмички,но никога досега не съм правила.Споделете някоя интересна рецепта,само с кайма ли ги правите,слагате ли някакъв пушен колбас,месцето на парченца ли да е.Ще са зелеви сърмички.Благодаря ви предварително!
[url=http://www.mamaibebe.com][img]
ИзображениеИзображение
Аватар
daniela80
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 10112
Регистрация: 15 Мар 2007 09:55
Местоположение: Бургас



Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот ewka на 05 Ное 2008 19:10

ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Aдриан - 21/07/2008 3150,52
Виктор - 10/06/2012 3050,51

Човек не може да намери успокоение нито в работата, нито в удоволствията, нито в манастира, а само в собствената си душа..." (Съмърсет Моъм, "Цветният воал")
"DON'T FORGET TO PRAY TONIGHT BECAUSE GOD DIDN'T FORGET TO WAKE YOU UP THIS MORNING..."
Аватар
ewka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5670
Регистрация: 21 Ное 2007 20:49
Местоположение: Dupnica city :)

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот Tiny на 05 Ное 2008 19:49

Аз ги правя с кълцано месце - малко гърдички и повечко чисто месце от бут. За зелеви сърмички освен месцето е добре да нарежеш половин праз на ситничко, оризчето, чубричка, сол и червено пиперче и малко водичка/не повече от половин чашка/, Навиваш сърмичките стегнато и вариш на тих огън. Аз нареждам между редовете в тенджерката парченца нарязан на ситно бекон.
Здрави с алое вера!
Tiny
 ---
Мнения: 1
Регистрация: 01 Ное 2008 08:33
Местоположение: Варна

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот sn_vasileva на 09 Ное 2008 13:44

Аз ги правех традиционно с кайма, ориз, лук и подправки, но научих от лелята на мъжа ми, че омесва всичко без да запържва каймата и лука, а просто така в суров вид и трябва да ви кажа става супер! Обичам и постни сърмички с гъби, ориз и лук.
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот pecitoni на 09 Ное 2008 14:03

В нашия град сърмичките се правят много мънички и единствено от кайма и ориз+ малко подправки и до.пщре по желание(аз лично не слагам)на около 1 кг. кайма слагам 1 чаена чаша ориз.Ето и 1 снимка как творя за първи път сама без помощ от мама(за Коледа докато бях в Белгия)имах и помагачка но тя само ги подреждаше в тенжерата :lol:
Изображение
Изображение
Аватар
pecitoni
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3329
Регистрация: 11 Май 2008 13:31
Местоположение: Асеновград

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот petq_d на 09 Ное 2008 15:02

Днес правих зелеви сърми с ориз,кайма,морковче и лук.Ама това завиване на сърмите ми е голяма хамалогия и не винаги ми се получават :?
Аватар
petq_d
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1339
Регистрация: 25 Мар 2007 13:10
Местоположение: Русе

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот daniela80 на 10 Ное 2008 00:08

Онзи ден направих най-накрая-запържих каймичка,малко пушен бут/свински/,чубрица,лукче/нямах праз/,червено пиперче,черно и ориз-нооооо,ама много било трудно това завиване!Добре,че брат ми ми показа как става и горе-долу успях да навия няколко!
[url=http://www.mamaibebe.com][img]
ИзображениеИзображение
Аватар
daniela80
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 10112
Регистрация: 15 Мар 2007 09:55
Местоположение: Бургас

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот marry-ann на 10 Ное 2008 09:47

Когато ги правя с кълцано месо - не запържвам нищо, само ако са с кайма или постнички.Най-обичам лозовите със сиренце, ориз и копърче, а мъжо си мре за зелеви с кълцано месце...и сме в една дълга битка :drunk: по този въпрос, кои са по-хубави.....ами каквито му сготвя :haha:
marry-ann
 ---

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот Toni_Jeleva на 11 Ное 2008 16:01

pecitoni написа:В нашия град сърмичките се правят много мънички и единствено от кайма и ориз+ малко подправки


И аз така ги правя, но само лозовите, зелеви не обичам
Изображение
Изображение
Аватар
Toni_Jeleva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4602
Регистрация: 02 Ное 2007 23:47

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот vesielina на 14 Ное 2008 15:20

сега аз ще ти напиша подробно как ги правя
запържвам праз слагам червен пипер и свалям от котлона слагам каймата и хубаво омесвам прибявям ориза и подправки чубрица,сол
Завивам сърмичките нареждам ги в тенджерката и отгоре закапак слагам нарязано зеле наливам зелева чурба и вода и на слаб огън да не се отвият.
Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи. Джон Максуел

Изображение
Аватар
vesielina
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 916
Регистрация: 04 Апр 2008 21:21
Местоположение: Ямбол

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот vesielina на 14 Ное 2008 17:25

Сега се варят станат ли готови ще пусна снимка в темата кой какво ще готви днес
Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи. Джон Максуел

Изображение
Аватар
vesielina
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 916
Регистрация: 04 Апр 2008 21:21
Местоположение: Ямбол

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот irini4 на 15 Ное 2008 02:36

marry-ann написа:Когато ги правя с кълцано месо - не запържвам нищо, само ако са с кайма или постнички.Най-обичам лозовите със сиренце, ориз и копърче, а мъжо си мре за зелеви с кълцано месце...и сме в една дълга битка :drunk: по този въпрос, кои са по-хубави.....ами каквито му сготвя :haha:


Мери ан, моля те дай по-подробно рецептата на тези със сиренце и копър, че ми звучи чудно! Отстрани с кисело мляко - ммммммммм! :wink:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот tedi_79 на 15 Ное 2008 10:04

Ние обожаваме зелеви сармички-особено мъжо :emon03:
Правя ги с кълцано патешко месце и стават невероятни.Останалите продукти са;праз.ориз,чубрица,черен и червен пипер и малко зелева чорба.
И задължително в глинен съд.После ти се топят в устата.
Изображение
Изображение

Изображение
Аватар
tedi_79
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 634
Регистрация: 04 Юли 2008 11:27
Местоположение: Добрич

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот ewka на 15 Ное 2008 10:41

tedi_79 написа:Ние обожаваме зелеви сармички-особено мъжо :emon03:
Правя ги с кълцано патешко месце и стават невероятни.Останалите продукти са;праз.ориз,чубрица,черен и червен пипер и малко зелева чорба.
И задължително в глинен съд.После ти се топят в устата.

Всичко ми е ясно с пустите сърми,само момента с варенето ме притеснява.Твоите в глинения съд ми звучат добре и мога да пробвам,само моля те кажи колко вода (зелева чорба) слагаш? Колко време ги вариш в глиненото? Похлупваш ли ги с нещо отгоре,например чиния? Ще съм ти благодарна ако ми отговориш,защото съм им мераклийка за тия дни.Мерси предварително!
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Aдриан - 21/07/2008 3150,52
Виктор - 10/06/2012 3050,51

Човек не може да намери успокоение нито в работата, нито в удоволствията, нито в манастира, а само в собствената си душа..." (Съмърсет Моъм, "Цветният воал")
"DON'T FORGET TO PRAY TONIGHT BECAUSE GOD DIDN'T FORGET TO WAKE YOU UP THIS MORNING..."
Аватар
ewka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5670
Регистрация: 21 Ное 2007 20:49
Местоположение: Dupnica city :)

Re: СЪРМИЧКИ

Мнениеот marry-ann на 15 Ное 2008 10:53

Иринка, ето как правя сърмичките с ориз, сиренце и копър (според мъжо, може и без сиренце, ама мен ми е по-вкусно със :oops: ).

Задушавам си лукче в малко олио (аз не пържа лука за нито една манджа), после сипвам ориза и го обърквам за малко с лука на огъня(ама не го чакам чак да се оцъкли) и дръпвам от котлона. Слагам натрошеното сиренце - гледам да е по на едро натрошено, та да се усеща (най-добре ми се получава, ако съм оставила сиренето поне за ден в чинийка в хладилника, та да поизсъхне малко, щото някой път не прилича на сирене), накълцвам си копърче и малко черен пипер(може и без). Накрая слагам и едно сурово яйце и разбърквам всичко.После си слагам от плънката, както се правят трдиционните лозови сърмички, нареждам в тенджера, заливам с водичка и варя на тих огън. Задължително похлупвам сърмичките с чинийка вътре в тенджерата, че ако тръгнат да подскачат може да си развалят формата.

После :emon03: в чинийка с кисело млекце, може да го размесите с малко заквасена сметана става ммммм...

П.С.Една позната прави традиционните лозови сърмички с кайма и ориз без да ги завива в листата, а направо обърква плънката, накълцва листата и сипва в тава за печене.....мъжът й нямал нищо против...не знам на това дали му се казва сърмички :emon12:
marry-ann
 ---

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • cron
    www.mamaibebe.com