Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Споделете вашия опит за кърменето и детското хранене.

Модератори: ALEKS, nikita_perez, Nifada

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 31 Мар 2008 19:25

Днес открих една статия , която ми се прииска да споделя с вас :

Магията

Разликата между това да обичаш и да понасяш кърменето
Автор: Ann Calandro

За автора: Анн Каландро е регистрирана медицинска сестра (RNC), международно сертифициран консултант по кърмене IBCLC и експерт към iParenting Media

Как е възможно някои майки да ОБИЧАТ кърменето, а други просто да го понасят “за доброто на бебето”? Защо често чувам майки да казват “Следващия месец ще съм си изкарала 12-те месеца, така че как да отбия бебето?” Защо някои педиатри казват на майките “Е, мамче, вече можеш да спреш – изпълни си задачата.” Наистина звучи сякаш кърменето е подобно на излежаване на присъда в затвора.
Каква е разликата между майката, която кърми, защото така е правилно и майката, която кърми, защото обича всичко свързано с кърменето? И двете са добри майки. И двете дават на бебетата си най-добрия старт – безспорно. Но откъде идва тази разлика?
Абракадабра!
Мисля, че това е магията. Когато казвам това, сигурно си мислите: “Тази е луда”. Или може би мислите: “Права е!” Има нещо в кърменето, което прави света да изглежда по-добро място за някои майки. Това чувство на удоволствие, любов, близост и топлота е точно каквото някои майки усещат, когато кърмят. То е сетивно усещане на чиста радост. Не, не е сексуално. Различно е. Прилича на усещането, което изпитва любителят на плажове, когато седи на топлия пясък, заслушан в нежните вълни на океана. Прилича на това да се наслаждаваш на хапка от любимия си сладолед. Подобно е на усещането да те прегърне в топла мечешка прегръдка човека, когото обичаш най-много на света.
Каролин описва кърменето на дъщеря си Индия по следния начин: “Кърменето за мен е като чаша чай. То ме зарежда, когато съм уморена, успокоява ме, когато съм възбудена и ми позволява да се отпусна, когато животът ми стане лудница”.
Магия! Да държиш малко бебе или дете, което е част от теб, на което си дал най-добрата част от себе си и да предлагаш топлото си сладко мляко на това кръглобузо малко ангелче е магия. Мирисът на това дете е като на ванилова свещ, събуждаща всичките ви сетива. Мекотата на кожата му е такава, сякаш е увито в кадифе. Да погледнеш в смеещите се очички, докато суче е сякаш отваряш специален подарък и го виждаш за най-първи път, макар че може да си го кърмила по много пъти всеки ден. Ставането нощем за хранене не е ужасно, когато го има магическото усещане да прегърнеш мекото телце на сина или дъщеря си и да почувстваш даващото живот и любов мляко да тече като спокойна река. Усещането е едновременно излъчващо и зареждащо със сила.
Сузан, която е кърмила две деца, казва: “Образът, който се връща в паметта ми най-силно, е когато кърменото бебе погледне нагоре в очите ми, докато суче. Тогава се усмихва и в ъгъла на устичката му има малко мляко. Любовта и благодарността, които преминават в погледите на майката и бебето в този миг, го правят най-силния и магически момент”.
Искрицата
Можете да усетите разликата в проблясващия поглед на майките, които са изпитали магията. Когато кажа на жените, че съм консултант по кърмене, те може да отговорят: ”Кърмих бебето си няколко месеца”. Казват го като факт и в очите им не се запалва искра. Гордеят се с това и с право. Очите на други майки (и понякога на баби) се засмиват и разширяват, когато ми казват с усмивка: “О, аз кърмих моето бебе”. Тези майки са обичали кърменето. Очите им ми го казват. Искат да ми кажат колко много са обичали да кърмят, дори да е било преди много години. Не са забравили. Усещам, че сме сестри по душа. Защото сме познали магията.
Водя много класове по кърмене и много говоря пред публика. Говоря със стотици майки всеки месец, пациентки в болницата, на домашно лечение или по телефона. Говоря им за това колко полезно е кърменето за тях, за бебето и семейството. Говоря за това как то запазва бебето здраво и как им спестява пари. Те ми задават въпроси за това как да се изцеждат, когато се върнат на работа или как да избегнат разранените зърна. Когато водя класове по кърмене, говоря с родителите по два часа. Когато преподавам кърмене на медицински сестри в курсовете по мениджмънт на кърменето, ги уча по 10 часа. Говорим за това как да се помага на майките да започнат, за недостатъците на употребата на формула, за това да имат правилно отношение. И в двата вида курсове не говоря за магията. Предполагам, че не повдигам темата, защото наистина няма думи, способни да опишат чувствата, които кърменето може да пробуди. Може да не ми повярват, не и ако не са една от майките, които вече са усетили искрата.
Съмнявам се, че жена, която е кърмила и не е почувствала магията, ще избере някога да прави кариера, свързана с кърменето. Консултантите по кърмене, лидерите на Ла Лече Лига, съветничките на кърмещите майки – смея да твърдя, че всички те са познали магията на кърменето. Много от нас са имали трудности в началото и е трябвало здраво да се потрудят, за да изградят връзката с кърменето. Влюбвали сме се през глава в бебетата си, докато ги кърмим. Затова така искаме и други майки да изпитат този вид спокойствие: “Не ме интересува, ако ще светът да пропада – сега кърмя бебето си”. Най-голямото ни разочарование е, когато майките не го усещат. Те са страхотни майки, обичащи майки, майки, които ги е грижа за децата – но ако никога не успеят да открият тази специална част от кърменето, се чувстваме леко разочаровани заради тях и заради магията, която пропускат.
Дана, кърмеща майка от Северна Каролина, казва: “Трудно ми е да намеря думи да опиша колко завършена се чувствах през тези първи месеци, когато бях толкова емоционално обвързана с милото ми бебе, което изглеждаше толкова сладко, чисто и перфектно…Веднъж четох, че първите 4 месеца са период на “първична майчинска грижа” за бебето и мисля, че това доста добре описва нещата, както бяха при мен. Връзката ни беше толкова удовлетворителна физически и емоционално, че не ми беше трудно да се разтворя в нея и да спра всичко друго от живота ми, за да се концентрирам върху майчинството”.
Лестър Хейзъл, автор на Comm onsense Childbirth (Berkley Pub Group, 1984) веднъж каза: “Кърменето е нежен преход от бременността към взаимната независимост. Бебето започва живота си с близост и любов; майка му се ползва от неизброими предимства, много от които са толкова неуловими, че не могат да бъдат описани”. Той е прав. Давам най-доброто от себе си в опита да опиша тези неуловими ползи и все още се чудя дали дори се доближавам до описанието им. Може би вие сте от онези щастливци, които разбират тези чувства, чувства, които могат да бъдат описани само с една дума. Магия!

по материали на http://breastfeed.com © 1999-2004 iParenting, LLC. All Rights Reserved.
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofiaRe: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот semiramida на 31 Мар 2008 22:00

Леле, два дни ме нямаше и не мога да ви изчета!! :mrgreen: :mrgreen: :emon25: на вас!!
Момичета, имам ижасни проблеми, баща ми е в "Пирогов" и нямам никаква възможност да влизам във форумчето. :cry:
mammamia, страхотна информация си постнала! Дано с нея заразим бъдещите мами. :mrgreen:
При първа възможност ще пиша и аз. Целувам ви! :sm_174:
Съвестта иде неканена посред нощ и буди хората, за да се вгледат в себе си.
/Халил Джубран/
Аватар
semiramida
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3277
Регистрация: 03 Фев 2007 22:34

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 31 Мар 2008 23:22

Семи , Дано не е нещо сериозно !
:sm_fingerscrossed: :sm_fingerscrossed: :sm_fingerscrossed: Стискам палци и :jesus: :jesus: дано бързо да се оправя !
А на вас да бъдете силни дакото сте до него ! Целувки и от нас ! Успех !!!
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот Toni_Jeleva на 01 Апр 2008 15:32

Здравейте майчета, ако мога и аз да се присъединя към вас, аз кърмя малкото ми момиче вече 7 месеца, много се надявам да я кърмя до година- година и половина, ако мога и повече, доставя ми огромно удоволствие :mrgreen:
Изображение
Изображение
Аватар
Toni_Jeleva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4602
Регистрация: 02 Ное 2007 23:47

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 01 Апр 2008 16:42

Toni_Jeleva написа:Здравейте майчета, ако мога и аз да се присъединя към вас, аз кърмя малкото ми момиче вече 7 месеца, много се надявам да я кърмя до година- година и половина, ако мога и повече, доставя ми огромно удоволствие :mrgreen:


Тони , Добре дошла ! :flowers:
Надяваме се да се чустваш добре и в "свои води "!
Много е сладка малката !

Ние днес не сме излизали , че тук ръми и е кофти времето !
Добре , че не избрахме да отидем с нашия тати до морето , защото там било още по-зле - духал силен вятър и било студ . А като няма къде да се излиза , Мартин се побърква в хотелската стая ... :sm_nuts: :D .
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот Toni_Jeleva на 01 Апр 2008 17:11

Благодаря за гостоприемството Мамамия,
черпя за здравето на моята кукла, която днес става на 7 месеца
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Toni_Jeleva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4602
Регистрация: 02 Ное 2007 23:47

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот linda на 01 Апр 2008 17:45

Аз също се присъединявам към кърмещите майки :) Разбира се че е удоволствие да правиш най=доброто за детето си. И най-полезното разбира се.
Toni_Jeleva Честита месечинка на маката кукла!
ИзображениеИзображение

Изображение
Аватар
linda
Пристрастен
 ---
Мнения: 440
Регистрация: 22 Мар 2007 18:25
Местоположение: Бургас

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 01 Апр 2008 17:48

Тони , Мерси за страхотната почерпка :cheers2: !
Да ти е жива и здрава и да расте усмихната , обичана и лъчезарна !

Изображение
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот d11i на 02 Апр 2008 14:49

като казавм,че сам си се отказа от кърмата-това стана точно след първият му рожден ден.Е, благодарско,ако можеше иповече,още по-добре,но и на това сме доволни.за следващото бебече,повече!!попздрави на всички кърмещи мами!
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
d11i
Пристрастен
 ---
Мнения: 460
Регистрация: 16 Авг 2007 14:43
Местоположение: Елена

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 02 Апр 2008 16:37

Здравейте , Мами !
d11i , Честит Рожден Ден ! :blow_out_candles: :congratulations: :balloons:
Аз писах във форумния календар , но да ти пожелая и тук Здраве щастие и
d11i написа:за следващото бебече,повече!!

... и една сестричка на твоето слънчице :wink: :wink: !
Добре дошла и на inda !
Хайде , разкажете ни по нещо за вас и вашите съкровища :D !
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот eninka на 02 Апр 2008 22:42

d11i написа:като казавм,че сам си се отказа от кърмата-това стана точно след първият му рожден ден.Е, благодарско,ако можеше иповече,още по-добре,но и на това сме доволни.за следващото бебече,повече!!попздрави на всички кърмещи мами!

И ние бяхме така!Поздрави и от нас!!! :D
Аватар
eninka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2198
Регистрация: 18 Ное 2007 15:25

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот Toni_Jeleva на 03 Апр 2008 08:02

Добро утро момичета, станахте ли, ние преиди малко, черпя по кафе за събуждане Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Toni_Jeleva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4602
Регистрация: 02 Ное 2007 23:47

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот Kalista на 03 Апр 2008 12:14

Добро утро и добре дошли на новите дългокърмещи мамита!! Радвам се, че имаме още съмишленици!

Аз съм закъсвация с няколко спешни поръчки (разбирай преводи) и дано скоро изляза от тоя лабиринт, че не се трае.

Все пак, ситюейшъна на Семи е доста по-кофти, така че, молим се с Кали за теб и татко ти. Бъди силна!!

mammamia, страхотна статия си пуснала, четох я с кеф (и за нас кърменето е магия и още хиляди усещания)!! И аз имам да превеждам и пускам материали, само дето сега съм в цайт нот.

Стискайте палци и бъдете здрави и весели!!

Целувки от нас с Халя. :sm_174:
Изображение

Изображение
Изображение
Златен медал за упорито кърмене!

Изображение
Аватар
Kalista
Сериозен
 ---
Мнения: 181
Регистрация: 28 Мар 2007 21:53
Местоположение: Страната на чудесата

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот mammamia на 03 Апр 2008 13:10

Здравейте и от нас !

Тони , мерси за хубавото кафе ... !
Ние сме на гости вече цял месец при баба му и дядо му ( съжалявам ако се повтарям :oops: )... И тук за разлика от в къщи има само един компютър , та с Марти се редуваме на него :lol: ... И сутрин е абсурд да си пия кафенцето с вас :cafe: , защото той си гледа филмче и не може човек да се добере :lol: . Ето сега съм седнала , благодарение на това , че суче в момента :sm_breastfeeding: :lol: .
Моят ред идва , когато спи или ако дядо му след работа го изведе на вън :sm_cold: . Освен всичко , компа си е на сестра ми , която освен , че си чати с приятели има да учи и си пише рефератчета ...., така че сме малко :sm_amiiiir: зависими :D .
Kalista написа:само дето сега съм в цайт нот.

Стискайте палци и бъдете здрави и весели!!

Стискаме ти !!! :sm_fingerscrossed: :sm_fingerscrossed: :sm_fingerscrossed: И на теб и на Семи ! Дано да се справиш със спешните поръчки ! Спорна и "безаварийна " работа :lol: :sm_174: и целувки на дечицата :kiss3: :kiss3: .
И аз се радвам , че се включват нови мами и исках да кажа на тези , които вече са приключили с кърменето , че за нас ще са интересни и техните мнения ... Сигурно имате интересни спомени , а мен специално много ме вълнува емоционалната страна на въпроса за отбиването ..? :? :| :|
Хубав ден за сега от нас ! :sm_171:
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: Мами на дълго кърмени бебета, Да споделим

Мнениеот peperuda на 03 Апр 2008 15:06

Здравейте,момичета!Аз отскоро съм тук,но страшно много ми харесва.Четейки всичко,което публикувате,относно кърменето,много се промени погледа ми върху нещата.
Кърмила съм момчетата си до 1 годинка,изхождайки простичко от факта,че това е най-доброто за тях.Следвах схемичките за захранване и постепенно ги отбивах,но поглеждайки назад си мисля,че излишни са били безсънните нощи,в които лежах до сина си,за да заспи,сучейки от шишето,което явно не можеше да замени моето присъствие.
Сега,с дъщеря ми е доста по-различно.Още в началото се наслаждавах на моментите,в които трябваше да я храня.Лягахме една до друга и докато тя си сучеше блажено,аз просто затварях очи и се изключвах от света наоколо.Нейното топличко ,ухаещо,нежно телце ме зарежда с такова спокойствие...Може би това е "магията",не знам...до сега не съм се опитвала да определя чувствата си.Дори мъжът ми забелязва разликата и благородно ми завижда за емоционалната връзка,която си имаме с Кати(е,и той по мъжки си общува с нея,но кърменето си е друга работа).
Хубав ден ви желая на всички! :)
Аватар
peperuda
Пристрастен
 ---
Мнения: 393
Регистрация: 14 Мар 2008 00:11
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Здравословно хранене и Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com