щолен

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

щолен

Мнениеот nikita_perez на 28 Ное 2007 14:41

Мамчета , някоя правила ли е щолен?
Дайте някаква изпитана рецепта.
Предварително благодаря.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна



Мнениеот MAlena на 28 Ное 2007 15:47

Ники, извини невежеството ми, аз съм много боса по отношение на готвенето, но какво е щолен??? :thinkk: :thinkk:
Аватар
MAlena
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1735
Регистрация: 07 Яну 2007 21:20
Местоположение: София/Шумен

Мнениеот qna_georgieva на 28 Ное 2007 15:50

MAlena написа:Ники, извини невежеството ми, аз съм много боса по отношение на готвенето, но какво е щолен??? :thinkk: :thinkk:
И аз се питам същото!
Аватар
qna_georgieva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4549
Регистрация: 19 Апр 2007 16:41
Местоположение: Варна

Мнениеот nikita_perez на 28 Ное 2007 16:15

Това е немски обреден хляб , нещо като козунак , но не е така пухкав като него, напротив , има много ядки и сушени плодове.Продава и готов , но ми се иска да направя домашен.Разглеждах рецепти в нета , но ми се искаше по някоя изпитана рецепта да направя.

ОщЕ ЗА щОЛЕНА
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот MAlena на 28 Ное 2007 16:18

nikita_perez написа:Това е немски обреден хляб , нещо като козунак , но не е така пухкав като него, напротив , има много ядки и сушени плодове.Продава и готов , но ми се иска да направя домашен.Разглеждах рецепти в нета , но ми се искаше по някоя изпитана рецепта да направя.

ОщЕ ЗА щОЛЕНА

Мерси! :oki: Кога ли ще се науча и аз да правя нещо такова???? :haha: :haha:
Аватар
MAlena
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1735
Регистрация: 07 Яну 2007 21:20
Местоположение: София/Шумен

Мнениеот nikita_perez на 28 Ное 2007 16:25

MAlena написа:
nikita_perez написа:Това е немски обреден хляб , нещо като козунак , но не е така пухкав като него, напротив , има много ядки и сушени плодове.Продава и готов , но ми се иска да направя домашен.Разглеждах рецепти в нета , но ми се искаше по някоя изпитана рецепта да направя.

ОщЕ ЗА щОЛЕНА

Мерси! :oki: Кога ли ще се науча и аз да правя нещо такова???? :haha: :haha:

Май ще пробвам оригиналната рецепта , ако стане добре ще пиша.
А тя е :

традиционен немски щолен
200 г смес сушени плодове (ябълки, сливи, кайсии, круши, стадиди, смокини)
500 г брашно
щипка сол
1 ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче мая
300 г чисто масло
100 г счукани бадеми (или орехи)
1 пакетче ванилия
настърганата кора на 1 лимон (може и портокалово корички)
100 г пудра захар за поръсване

Накиснете сушените плодове за около 1 час в студена вода или ром. Поставете брашното и солта в купа, като в среда направите кладенче. Затоплете малко половината от прясното млякото, след което поставете в него 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре и пуснете вътре маята, за да се разтвори. Получената смес изсипете в кладенчето в брашното и месете заедно с брашното, докато се получи тесто.
Покрийте и оставете в топло помещение тестото да престои около 20 минути. Междувременно разтопете 200 г масло и сложете остатъка от млякото. Прибавете бадемите, 50 г захар, ванилията и лимоновата кора и разбъркайте с миксера, докато получите гладко тесто. Покрийте и оставете да отлежи 30 мин.
Извадете плодовете от водата и добре ги подсушете. Покрийте дъното на тавата с хартията за печене и разстелете тестото, сложете плодовете и завийте на руло. Печете в предварително загрята фурна.
Разтопете 75 г масло и с него намажете вече готовия сладкиш, поръсете обилно с пудра захар и оставете да изстине.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот Vivi_An на 28 Ное 2007 18:38

Миналата година правих щолен по рецепта от нета.
Стана страхотен, но го прави около 20 ноември. За да е хубав трябва да престои поне месец. Ще се опитам да изровя рецептата, имам я само на хартия. Количеството на продуктите беше много голямо и направих половин доза. И пак излезе много.
Аватар
Vivi_An
Пристрастен
 ---
Мнения: 379
Регистрация: 19 Ное 2007 12:44
Местоположение: Варна

Мнениеот karolin на 28 Ное 2007 18:50

http://www.mamaibebe.com/forum/viewtopic.php?t=7929
виж тази рецепта. не съм го правила още, но смятам да пробвам
Който се смее вместо да беснее е винаги по-силният.
Аватар
karolin
Сериозен
 ---
Мнения: 163
Регистрация: 01 Ное 2007 17:26
Местоположение: love4

Мнениеот nikita_perez на 29 Ное 2007 10:16

karolin написа:http://www.mamaibebe.com/forum/viewtopic.php?t=7929
виж тази рецепта. не съм го правила още, но смятам да пробвам

karolin , благодаря за рецептата.

Vivi_An написа:Миналата година правих щолен по рецепта от нета.
Стана страхотен, но го прави около 20 ноември. За да е хубав трябва да престои поне месец. Ще се опитам да изровя рецептата, имам я само на хартия. Количеството на продуктите беше много голямо и направих половин доза. И пак излезе много.

Вивче , ще ти бъда страшно благодарна , ако я напишеш.
Вчера си купих готов , ама нещо не михареса особенно ( до сега съм яла само домашен - имаме един познат германец , който е женен за българка и живеят тук ).Нямаше ядки , а сушените плодове бяха само стафиди...
Иначе съм си накупила всички задължителни неща за щолена и мисля през почивните дни да запретна ръкави .Да видим какво ще стане.
Някой друг ще прави ли?
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот nikita_perez на 02 Дек 2007 12:27

Ето още рецепти:


щолен 1

1 кг. брашно
60 гр. мая
(1 пакетче суха мая)
300 - 500 мл. мляко
1 голямо яйце
350 гр. масло
170 гр. захар
2 пакетчета ванилена захар
1-2 непълни ч.л. сол
100 гр. бадеми
300 гр. стафиди
кората на 1 лимон
100-120 гр. захаросани кори от портокал и лимон
50-60 мл. ром
за глазурата – разтопено масло, пудра захар

Начин на приготвяне:
Обелваме и натрошаваме бадемите
Нарязваме останалите плодове наситно
Разбъркваме заедно бадемите с плодовете, наливаме към тях рома и оставяме да престоят през нощта
Размиваме маята в малка част подсладено мляко
Брашното се пресява през сито, прави се малка вдлъбнатина, в която се слага маята
Прибавяме захарта, затопленото мляко, яйцето, солта и настърганата кора от лимон и ги размесваме
При нужда добавяме още мляко и замесваме средно твърдо тесто
Месим го дотогава докато започне лесно да се отделя от съда
Накиснатите плодове се омесват в тестото (внимаваме да не оцветим тестото)
Оставяме да втаса половин час
Разделяме тестото на две и оформяме два продълговати самуна
По средата надлъж се прокарва с длан бразда, дълбока близо сантиметър
Така приготвените щолени се слагат върху пергаментова хартия в намаслена тавичка
Оставя се да поседи 20 мин.
Пече се 40 мин. на силна фурна
След изваждане се намазва веднага с разтопено масло и се наръсва обилно с пудра захар
Оставя се да престои две седмици

щолен 2
500 гр брашно
3 пакетчета суха мая /по 7 гр./
100 гр. захар
сол
350 гр. масло или маргарин
150 мл. Мляко
100 гр. орехови ядки
100 гр. бадеми
100 гр. смлени лешници
100 гр. пудра захар

За тестото се смесват брашното с маята, захарта и щипка сол. В горещото мляко се разтопяват 200 гр. масло или маргарин и се оставя да се охлади. Млякото и брашното се смесват с помощта на бъркалка. Така полученото тесто се поръсва с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да престои 40 мин. докато увеличи обема си почти двойно.
Бадемите и орехите се накълцват на едро. Смлените лешници се омесват с тестото. Тестото се разстила върху поръсена с брашно повърхност във формата на овал с дължина 35 см. Накълцаните ядки се наръсват отгоре и се притискат. Тестото се завива по дължина.
Формата за печене се намазва равномерно с масло, слага се хартия за печене
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 45 мин. на най-долното ниво, след което се вдига и се пече още 15 мин. Остатъкът от маслото или маргарина се стопява, горещия щолен се напръсква с него и се поръсва с пудра захар. Когато изстине се завива в алуминиево фолио.


щолен 3
Продукти:
250 гр стафиди (по възможност от 2 различни вида, примерно бели и тъмни)
125 гр сушени стафиди
65 гр захаросана кора от лимон
65 гр захаросана кора от портокал (може и от сладко)
40 гр ароматен коняк
3 яйца
125 гр захар
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил (смлян)
100 гр бадеми
100 гр лешници
125 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер

Приготвяне:
Стафидите се измиват и подсушават в кърпа. Смокините се нарязват на малки кубчета. Стафидите, смокините, нарязаните кори от портокал и лимон се накисват в коняка за 30 минути. Ядките се накълцват (не се смилат). Яйцата се разбиват на пяна, към тях постепенно се прибавя захарта, настърганата кора от лимон и другите подправки. Щом захарта се разтопи, с постепенно бъркане се прибавят бадемите, лешниците, както и пресятото и смесено с бакпулвера брашно. Застила се формата за кейк с хартия за печене (ако е с тефлоново покритие, няма нужда). Изсипва се тестото и се пече на 175 градуса на долната скара на печката в продължение на около 50 минути (проверява се с дървена клечка). След изпичане се изважда, след около 5 минути се обръща и се оставя да изстине върху скара (за да не се запари отдолу). По желание може да се полее с лимонов сок или разтопен шоколад.
Като престои поне 24 часа, ароматите се смесват чудесно. Консумира се със сладко вино. Увит в домакинско фолио коледният хляб може да трае няколко седмици без промяна във вкусовете.

Забележка: С кълцане и киснене отнема около 2 часа да се направи, но пък няма втасване и прочие. Резултатът гарантирано ще ви хареса!

щолен 4
450 гр. брашно
250 гр. крема сирене или извара
125 гр. размекнато масло или маргарин
1 бакпулвер
1 яйце
1 бадемова есенция
100 гр. стафиди
50 гр. сушени смокини или фурми
100 гр. настъргани бадеми
2-3 с.л. ром или коняк

Всички продукти с изключение на сушените плодове се омесват в меко тесто, като чак накрая се прибавят стафидите и останалите плодове.
Тектото не трябва да е лепкаво .
Оформя се като с формата на хляб и се слага в намаслена и набрашнена формичка за кекс , като в средата се прави разрез с ножа по дължина на формата.
Пече се около 1 1/2 часа на умерена фурна, като в началото на печенето е добре да се сложи само отдолу за около 30 мин.
След като се изпече се намазва отгоре с краве масло и след като изстине се поръсва обилно с пудра захар и се опакова в прозрачно фолио за опаковане или цилофан. Така се съхранява до Коледа.

щолен 5
50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или
коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови
или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар


Начин на приготвяне:

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладлишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот nikita_perez на 02 Дек 2007 12:43

Та ето ми го произведението .Малко го поизмених - тъй като нямах подходяща тавичка , изпекох щолена в кексова форма.Опих се да снимам разрязано парче , но се не виждат добре плодовете и ядките.Прегреших - хапна си малко - много добре се е получило.
Момичета пробвайте и споделете как е станал при вас.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот annakaterina на 04 Дек 2007 12:24

Смятам да го направя и аз.
Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
annakaterina
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 976
Регистрация: 21 Яну 2007 10:14
Местоположение: Кърджали

Мнениеот karolin на 04 Дек 2007 18:52

nikita_perez, изглежда добре :D . в крайна сметка формата му смятам, че не е от значение. ти по коя от всичките рецепти направи твоя щолен и наистина ли трябва да стои толкова време, за да стане годен за консумация? :roll:
Който се смее вместо да беснее е винаги по-силният.
Аватар
karolin
Сериозен
 ---
Мнения: 163
Регистрация: 01 Ное 2007 17:26
Местоположение: love4

Мнениеот nikita_perez на 04 Дек 2007 19:21

karolin написа:nikita_perez, изглежда добре :D . в крайна сметка формата му смятам, че не е от значение. ти по коя от всичките рецепти направи твоя щолен и наистина ли трябва да стои толкова време, за да стане годен за консумация? :roll:

Каролинче, правих по класическата рецепта - тя е като цитат по нагоре.
Яла съм домашен , който наистина е претоял от Заговезни до Коледа и беше страхотен.
А този , който направих го изядохме веднага. :oops:
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот elid на 04 Дек 2007 19:28

И аз направих щолена, по рецептата която е използвала Никитка. Стана май, ще видим като почнем да го ядем.....
Изображение
Аватар
elid
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4092
Регистрация: 23 Ное 2006 20:36
Местоположение: Разлог

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com