Линкове към полезни статии

Споделете вашия опит за кърменето и детското хранене.

Модератори: ALEKS, nikita_perez, Nifada

Мнениеот kama4e на 15 Дек 2006 13:16

Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна ОряховицаМнениеот kama4e на 06 Фев 2007 20:38

Статия за минералната вода от в-к Монитор,предоставена от BoBo4.
Общата минерализация над 100 mg/l затруднява организма на новороденото
Минералните води - опасни за бебетата
Съдържание на натрий над 20 mg/l натоварва и без това слабата им отделителна система

Мирослава Митова

Високоминерализираните води са опасни за здравето на кърмачета, тъй като те натоварват допълнително недоразвитата им отделителната им система, каза специално за "Монитор" д-р Радка Масларска - завеждаща неонaтологично отделение в болница "Токуда". За щастие такива води у нас не се бутилират, така че проблемът е локален.
Водите с минерализация над 100 mg/l, каквито са повечето бутилирани води у нас, също крият опасности за новородените, категорични са педиатрите. Според тях общата минерализация на водата, подходяща за кърмачета, не трябва да надвишава 100mg/l, съдържанието на натрий да е до 20 mg/l, а на флуорид - до 1,5 mg/l. Д-р Масларска препоръчва новородените да бъдат кърмени продължително, а водата, която те поемат, да бъде само изворна и то след лекарска консултация.
Трапезните води се подлагат на вторична обработка и съдържанието им не е адаптирано към отделителната система на новородените, казва още Масларска.
Чешмяната вода също не е подходяща за кърмачета, тъй като в някои региони на страната тя има висока обща минерализация, която уврежда бъбреците на новородените, казват лекарите.
Резултати от проверка на ХЕИ, с които “Монитор” разполага, показват, че определени търговски марки води са използвали заблуждаващи символи върху етикетите си. Анимационният герой и майката, кърмеща детето си, подвеждат потребителите, че водата е подходяща за деца. Повечето от афиширалите се за “подходящи за деца” води са с висока обща минерализация.
Общата минерализация на минералните води е параметър, показващ какво е количеството на разтворените соли, измерено в милиграма на 1 литър (mg/l). В Наредбата за изискванията към бутилираните натурални, минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели, ясно се дефинира кои води са с ниска или висока минерализация. С много ниска минерализация са водите до 50 mg/l, с ниска минерализация ­ до 500 mg/l, с висока минерализация ­ над 1500 mg/l. В наредбата никъде не се споменават изисквания, свързани с допустимата стойност на минерализацията за водите. Въпреки това педиатрите са категорични, че общата минерализация на водите, използвани за приготвяне на храна на новородените, не трябва да надвишава 100 mg/l.
В търговската мрежа се разпространяват предимно води с ниска обща минерализация. Рекордьори са “Девин Изворна” и “Предела”, а водите с най-висока ­ “Aqua Diva”, “Водица”, “Thorn Sping” и “Ice Breath”, пише в доклада от проверката на ХЕИ. Високите стойности на минерализацията са препоръчват в случаи, когато организмът е подложен на загуба на соли (при спорт, използване на сауна и др.).
Води със съдържание на натрий над 20 mg/l натоварват и без това слабата отделителна система на новородените, казва д-р Иван Богов ­ детски уролог в Александровска болница. Според него изворната вода е най-подходяща за кърмачетата, тъй като тя е адаптирана. Според сравнителното изследване на ХЕИ най-ниски стойности на натриеви катиони се установяват в “Thorn Spring” (3,1 mg/l), “Девин Изворна” (5,4 mg/l) и “Aqua Diva” (15,1 mg/l). Бедни на натрий води са: натуралните минерални води “Белово” и “Трънска Банкя”; изворната вода “Девин”; трапезната вода от Предела.
Подходящи за ежедневна употреба от възрастни са води, чието съдържание на флуорид не надвишава 4 mg/l, казва проф.Димитър. Костадинов ­ специалист по физикална медицина.Според Наредбата за изискванията към бутилираните води, предназначени за питейни цели, на етикета на води, съдържащи флуорид над 1,5 mg/l, трябва да пише следното: “Съдържа флуорид над 1,5 mg/l. Не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.” Това изискване е свързано с флуорната профилактика, която се прави на децата (с флуор съдържащи таблетки, пасти за зъби и др.) в страните от ЕС. За да се избегне флуорозата (пренасищане на организма с флуорид), на децата до 7-годишна възраст се дават води с ниско съдържание на флуорид. Минералните води от Родопите (“Хисар”, “Велинград”, “Девин”-син етикет, “Михалково”, “Беловo”) са с високо съдържание на флуорид. Тези води са полезни за деца, които не са подлагани на флуорна профилактика. Водите с високо флуоридно съдържание са полезни за възрастни хора с оглед профилактика на остеопорозата, препоръчва проф. Костадинов.
Диетолозите съветват любителите на минерални води да ги редуват с изворни, чешмяни или трапезни ­ т.е. води с ниско съдържание на натрий, флуор и ниска обща минерализация.
Трапезните води са промишлено обработени и отговарят на определени стандарти. Трапезната вода, която “Кока-Кола” призвежда е с абсолютно еднакъв състав в целия свят. Независимо дали водоизточникът ще бъде минерален извор в България или чешмяна вода в САЩ, водата, получена след преработката, има еднакъв вкус, състав и свойства. Върху етикета на трапезните води е забранено изписване на съдържанието им (това препраща към минералните води), а отговорност за него носи производителят.
Минералните и изворните води не се обработват вторично, подлежат на стриктен контрол и единствената обработка, която може да бъде направена, е с озон. Тя цели да се премахне естественият мирис на сяра, който минералната вода има. Трапезните води са предпочитани от хора, които харесват чешмяната вода, но не са подходящи за новородени, тъй като не са адаптирани към нуждите на организма им.

Снимка на две колони - Водата с високо съдържание на натрий е опасна за хипертониците.


08.01.2007 г., с. 4

Само “Девин изворна” -за най-малките

На българския пазар в момента има само три търговски марки, върху чиито етикети е посочено, че са подходящи за приготвяне на храна на кърмачета ­ "Девин", “Thorn Spring” и "Белово". Колкото по-ниска е минерализацията на водата, толкова по-подходяща за употреба е тя, казва доц.Мариана Маринова от детската клиника на Александровска болница. Тя препоръчва "Девин" с розов етикет за новородените, тъй като тази вода е с ниска обща минерализация (82 mg/l) и ниско съдържание на флуор (0,18 mg/l).
Заблуждаващ е надписът, който “Thorn Spring” използват по отношение на минерализацията: 0,42 g/l, тъй като практиката на българския пазар е минерализацията на водите да се отбелязва в mg/l, т.е. тази вода има обща минерализация 421mg/l.
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 13 Фев 2007 12:06

nadejda chamova написа: http://www.mh.government.bg/stat.php?id=1222
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 13 Фев 2007 12:07

nadejda chamova написа:Национален план за действие "Храни и хранене" 2005

http://www.mh.government.bg/stat.php?id=1222
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Предишна

Назад към Здравословно хранене и Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com