от aleksia05 на 11 Фев 2010 14:29
Аз съм против.Първо-като цяло в десерта няма нищо кой знае колко полезно,а само въглехидрати и захар,(още по-зле,ако е рафинирана)дори и разните Danonino и др.подобни кремчета и кексчета са пълни с консерванти и оцветители;второ-защо трябва на детето да му се натоварва храносмилането излишно;трето-детските кухни,ясли и градини у нас въобще не са критерии според мен за рационално и здравословно хранене,а дори напротив.И не съм особено съгласна,че детето само си избира храната.Моето дете е на 2 г.и 6м.,но никога не е искало досега да яде вафли примерно,въпреки,че много деца са яли пред него.И това е,защото просто не познава вкуса на вафлите.В нашето семейство рядко се яде сладко,а и никога не оставям на масата или на видно място храни от типа "боклучета" и съответно,ако ги види някъде, малкият не проявява особен интерес към тях.Затова смятам,че семейните навици и вкусовете на родителите също имат значение.Далеч съм от идеята да бъда някаква маниачка.В съвременното общество и начин на живот е невъзможно,но нека поне не даваме на децата си безразборно "сладичко","лъскавичко",всичко,което се рекламира или пък това,което баба ни е давала на майка ни.Аз също съм купувала Данонино и съм предлагала на детето компот или бисквитена торта,но самостоятелно и никога като десерт,особено що се отнася до плодовете.