ЗАХРАНВАНЕ

Споделете вашия опит за кърменето и детското хранене.

Модератори: ALEKS, nikita_perez, Nifada

ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот ALEKS на 17 Апр 2008 20:10

Според препоръките на УНИЦЕФ, до 1 годинка основната част от храната на бебето трябва да се състои от кърма. По тази причина, до годинка на детето трябва първо да се даде да суче, а пюретата и кашите да се предлагат след това. След навършване на годинка, първо се дават твърдите храни, след което детето се кърми, ако то иска. На детето трябва да се позволява да суче толкова често, колкото иска, между храненията и през нощта. Кърменето трябва да продължи до навършване на 2 години и след това, толкова дълго, колкото искат майката и детето.

Готово ли е детето за захранване?
Защо да изчакаме със захранването?
В по-голямата част от света отдавна са отминали времената на ранното завранване. Захранването, въведено в България по времето на комунизма все още се прилага само у нас. В бившия СССР то отдавна е отменено, като са взети предвид най-новите проучвания, проведени през последните 25-30 години. Всички те потвърждават едно:
ранното захранване, дори да мине без проблеми в бебешка възраст, носи вреди в дългосрочен план.
Организмът има "памет", която може да се прояви във всеки един момент от живота на човека.
Основната вреда от ранното захранване е повишеният риск от алергии, както и невъзможността да се повлияе съществено на вече появили се такива. За да причини една храна алергия, тя трябва да достигне до кръвоносната система. Имуноглобулин А защитава организма, като образува защитен слой от вътрешната страна на червата и не позволява на потенциалните алергени да достигнат до кръвоносната система. Храносмилателната система на бебето секретира минимални количества имуноглобулин А. Кърмата съдържа имуноглобулин А, но не достатъчно, за да предпази организма от проникване на алергени в кръвоносната система. Адаптираните млека не съдържат имуноглобулин А.
[url]Ето още една причина да изчакате със захранването[/url]: Изследванията доказват, че ранното въвеждане на друга храна влошава усвояемостта на хранителните вещества от млякото, а детето започва да усвоява тези вещества от други храни едва след една година.
Между 4 и 7 месец, храносмилателната система на бебето започва да се развива много бързо. Тя започва да секретира повече имуноглобулин А, започва да пропуска избирателно веществата, които достигат до кръвоносната система. През този период започва и отделянето на слюнка, която не винаги е признак за поникването на зъбки - те понякога се появяват месеци по-късно. Нейната роля е да постави началото на храносмилателния процес и да започне да разгражда храните още в устата. Така тя подпомага смилането и усвояването им от организма.
Преди бебето да навърши 4 месеца, организмът му не може да се справи с потенциалните алергени и рискът от алергия е много по-висок. Според СЗО, захранването може да започне след навършени 4 месеца, но препоръчва да се изчака бебето да навърши 6 месеца.

Ето някои признаци, по които можете да разберете, дали детето ви е готово за захранване:
•То може да седи само;
•Може само да взима предмети и да ги слага в устата си;
•Гледа ви как се храните и проявява любопитство;
•"Иска си" от вашата храна (като издава звуци и гледа настойчиво, как се храните);
•Отваря широко уста, когато ви вижда да отваряте уста по време на хранене, и ви имитира, как ядете;
•Може да показва и да "си каже". Около 6-месечна възраст, бебетата могат да поискат храна, като посегнат към нея, или да я откажат, отвръщайки глава настрани. Понякога може да не разберете, какво иска да ви каже бебето ви. Тогава му предложете храна, но не го насилвайте, ако не я иска.
•Бебето ви се струва гладно, скъсява интервалите между храненията, и няколко дни на често кърмене не помагат. (Обикновено, ако става въпрос за период на по-интензивен растеж, след 3 до 10 дни кърмата ви се увеличава и задоволява нуждите на бебето.)
Не забравйте обаче: целта ви е да започнете да давате на бебето храни, различни от кърма, не да го натъпчете с тях!

Захранването - още някои причини да изчакаме до 6-месечна възраст
По-долу може да прочетете някои от причините за започване на захранването след навършени 5-6 месеца.
•Недоброто усвояване на карбохидратите в плодовите сокове може да доведе до хронична диария, метеоризъм, подуване и коремни болки. Няма причини да се дават плодови сокове на деца под шестмесечна възраст, тъй като те няма да бъдат добре усвоени и могат да нанесат вреди. Даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това - до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк). Недохранването, прехранването и ниският ръст се свързват с прекомерната употреба на сок.

•Храносмилателната система на бебето още е незряла. Тя представлява филтър, който предпазва организма от потенциално опасни субстанции и пропуска полезните вещества, който обаче в ранните месеци от живота на бебето не работи добре. Между 4 и 7-месечна възраст, храносмилателната система на бебето преминава период на растеж, след който вече може да прави селекция, кои вещества да пропусне и кои - не. Развиващата се храносмилателна система започва да секретира имуноглобулин А, който образува покритие от вътрешната страна на червата и не позволява на потенциалните алергени да проникнат в кръвоносната система на бебето и да предизвикат алергична реакция. Затова в ранните месеци вероятността от алергия е по-висока, макар организмът на бебето да секретира малки количества имуноглобулин А и да получава чрез кърмата. Затова е особено важно да се отложи захранването, ако някой друг от семейството има алергия, като допълнително се забави даването на храната или храните, към които други членове на семейството имат алергии.

•Малките бебета имат рефлекс на езика, с който изтласкват всичко, попаднало в устата им. Това е мярка, която ги предпазва от задавяне. Ако решите да захраните бебето по-рано, то просто ще плюе повечето от храната и много малка част от нея ще достигне предназначението си. Тогава и рискът от задавяне е по-висок. Между 4 и 6-месечна възраст този рефлекс постепенно изчезва. Преди 4-6 месечна възраст, нито устата на бебето (началото на храносмилателната система), нито стомахът и червата (краят й) са готови да приемат и обработват храни или напитки, различни от кърма (и евентуално вода в горещите летни дни).

•Още една причина да изчакате е тази, че механизмът на преглъщане още не работи добре и може да не се получи синхрон между него и езика. Ако дадете пюре или каша на бебе под 4 месеца, то ще го повърти из устата си, малка част ще попадне в гърлото му, малко ще се задържи в бузите, а повечето ще бъде изплюта. След навършени 4 месеца бебетата започват да се научават, как да придвижват храната към гърлото.

•Детето трябва да може да седи. Поставянето на бебето в полулегнало положение с помощта на възглавници или в столче не се препоръчва и може да доведе до задавяне! Освен това, в ранните месеци от живота си бебетата свързват храненето с гушването в мама. Храненето с пюре или каша е по-механично действие и носи по-малко удоволствие на бебето.

•Малките бебета не могат да дъвчат. Зъбите рядко се появяват преди 6-7 месец, което също е доказателство за това, че малките бебета трябва да сучат, а не да дъвчат. През 4-5 месец се увеличава и слюноотделянето. То често се смята за признак за порастването на зъби, но това е погрешно, а до показването на първия зъб могат да минат месеци. Основното предназначение на слюнката е да започне да разгражда храната още в устата на бебето чрез ензимите, които съдържа, което подпомага смилането й в стомаха.

•По-големите бебета обичат да имитират хората, които се грижат за тях. Те с удоволствие ще опитат да се хранят с лъжица, когато видят, че така се хранят възрастните.

•Изследванията доказват, че ранното въвеждане на друга храна влошава усвояемостта на хранителните вещества от кърмата (или адаптираното мляко), а детето започва да усвоява тези вещества от други храни едва след една годинка.

Основи на захранването
Захранването започва, когато на бебето се дадат каквито и да било храни и/или напитки, освен кърма.
Изводът, който се налага от това твърдение, е че у нас децата не са изключително кърмени дори 1 ден от живота си! Още от първия ден им се дава вода, от 40-60 ден започва даването на сокове, от 3-4 месец - захранване с пюрета. Като вземем предвид бебетата, които не са били кърмени никога, а са хранени само с адаптирани млека, няма защо да се учудваме на нарастващия брой деца с алергии, трудности при наддаването на тегло и всякакви други проблеми.

Как да започнем захранването?
Започнете с пюре, направено само от един зеленчук или плод. Първия ден дайте на бебето една лъжичка. На втория ден дайте две, на третия - четири лъжички, на следващия - шест до осем. Имайте предвид, че апетитът на бебето е променлив - днес може да изяде 50 грама, утре да иска само няколко лъжички или да откаже изобщо да яде. Не го насилвайте да яде - така се създават лоши асоциации, които за дълго могат да повлияят на апетита и желанието на бебето да опитва нови храни. По-просто казано, така детето може да стане "злоядо".
Ако детето не приема новата храна, не го насилвайте. Дайте му няколко дни почивка и опитайте с друга храна. Ако откаже и нея, изчакайте. Може просто още да не е готово да започне да яде т.нар. твърди храни. Проучванията показват, че бебетата, които са склонни към алергии, обикновено отказват твърдите храни до навършване на 7-8 месеца, а някои - дори до 10-месечна възраст.
Обикновено кърмените бебета обичат сладките храни, като плодовете и кашите например. Те са свикнали с леко сладкия вкус на кърмата и затова обикновено отказват зеленчуците като първа храна. Това обаче не означава, че не може да опитате да започнете със зеленчуци - все пак, всяко дете е различно.
Ако бебето приема храната, давайте му я в продължение на около седмица. След това му дайте 1-2 дни почивка и го оставете само на кърма. Това е важно, за да можете да проследите, дали ще се появят алергични реакции. Така ще знаете, какво ги е причинило. Ако започнете веднага с нова храна, рискувате, ако бебето получи алергична реакция, да не разберете, коя от храните е причината. Същата опасност съществува, ако започнете захранването с пюре от повече от един плод или зеленчук.
След като дадете на организма на бебето 1-2 дни почивка, предложете друга храна. Отново започнете с 1 лъжичка и постепенно увеличавайте количеството, без да насилвате детето. След време, когато знаете, кои храни бебето приема с удоволствие, можете да правите комбинации от тях. Може и да предложите новата храна, като я смесите с такава, която бебето вече е приело, към която не е алергично и която харесва.
Ако бебето не хареса някоя храна, не го насилвайте. В тази възраст вкусовете му бързо се променят. Предложете му я отново след няколко седмици. Или опитайте да я смесите с храна, която бебето обичa. Например, ако детето ви хапва с удоволствие картофено пюре, но не харесва моркови, може да добавите малко моркови към картофите. Всеки ден увеличавайте количеството на морковите и вижте, каква е реакцията на бебето. Но и тук основното правило остава: не насилвайте детето! След време то може да започне да харесва тази храна, която отказва в момента. Пък и на пазара има толкова голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, че не си струва да се безпокоите за един-два, които бебето отказва да яде.

С какви храни да започнем?Не е необходимо захранването да започне с даване на сокове. Можете направо да започнете с пюре. И тъй като бебето е вече достатъчно голямо, не е необходимо да разреждате пасираните, намачканите с вилица плодове и зеленчуци, или готовите пюрета с мляко. Ето някои подходящи храни за начало:
• Плодове: банани, круши, пъпеш;
• Зеленчуци: картофи, моркови (не сурови!);
• Каши: за начало изберете безглутенови (без пшеница, ръж или овес) и без мляко; най-подходящи са безмлечните оризови каши.
За начало изберете храни, които е малко вероятно да предизвикат алергия. Ако все пак държите да давате сокове, опитайте с ябълков или сок от дини. Месото не е силен алерген. Противно на твърденията на нашите лекари, ако детето ви има проблеми с хемоглобина, можете да дадете месото като трета или четвърта храна, след като сте захранили детето. Затова анемията също не е причина за ранно захранване.

Готови или домашни?
Това е въпрос, който зависи от обстоятелствата. На нашия пазар се предлагат всякакви плодове и зеленчуци, но никой не може да гарантира за съдържанието на нитрати в тях, както и дали и с какво са били пръскани. Затова много майки предпочитат готовите храни - те са изследвани, приготвени са по начин, който запазва оптимално витамините и другите полезни вещества в тях, а и спестяват много време. Ако и вие предпочитате готовите бебешки пюрета, започнете с безглутенови и без мляко. До 1 годинка предпочитайте такива, които не съдържат захар и сол.
Ако обаче имате достъп до домашни продукти, със сигурен произход, то това е най-доброто решение. Малко по-трудно е за майката, отнема повече време, но за сметка на това можете да бъдете сигурни, че детето ви получава най-доброто!

Кои храни да избягваме?
Най-силният алерген е прясното краве мляко. То не трябва да се дава на детето, нито с него да се приготвя храната му, до навършване на 12-месечна възраст. Млечни продукти може да давате на деца, които не са склонни към алергии и в семействата на които няма история на алергии, след като навършат 10-11 месеца.
Яйцата също са силен алерген - не само белтъкът, както твърдят лекарите у нас, но и жълтъкът може да създаде проблеми. Когато детето стане на 1 годинка, можете да започнете с малко твърдо сварен жълтък. Белтъка избягвайте поне до 1 1/2 - 2 години.
До 1 годинка не трябва да давате на бебето мед, тъй като той може да съдържа спори на ботулизъм, с които организмът на малкото бебе не може да се справи. Забранени са подправките, на първо място - солта и захарта, тъй като незрелите бъбреци на бебето не могат да се справят с тях.
Някои лекари препоръчват захранването да започне с банани, но част от децата могат да развият алергия към тях, особено ако ги консумират в по-големи количества. Така че по-добре изчакайтe с бананите, поне до навършване на 6-7 месеца. Разбира се, ако сте отложили захранването до тогава, няма проблем да започнете с банани.
Цитрусовите плодове също са един от основните алергени и е добре да бъдат избягвани поне до навършване на 1 годинка.
До 1-годишна възраст е добре да избягвате ягодите, малините, къпините, боровинките, касиса и сушените плодове - не само поради алергизиращото им действие, но и заради опасността от задавяне.
Избягвайте и храните с добавена захар, с изкуствени подсладители или с много сол, като например бонбони, каши с подсладител, десерти (пудинги, желета, сладкиши, сладки, компоти, бисквити), чипс, крекер, солети, готови супи. Ако в семейството ви има история на алергии (при някои от родителите, по-големите деца, или дори при близки роднини), през първата година е препоръчително да се избягват и:
•пшеница и пшенични продукти
•царевица
•свинско месо
•риба (вкл. черупчести - миди, раци и др.)
•фъстъци, ядки
•домати
•лук
•зеле
•малини, къпини, ягоди и др.
•цитрусови плодове и соковете, приготвени от тях
•подправки
•шоколад
•всякаква храна, предизвикваща алергия у член от семейството.
До третата година да се избягват поради опасност от задавяне:
•ядки
•цели гроздови зърна
•пуканки
•големи количества фъстъчено масло, давани с лъжица
•големи парчета хот-дог
•всякаква храна, която може да се раздроби на големи парчета, като напр. сурови моркови; внимавайте със суровите ябълки.

За соковете
В България е практика даването на сокове, след като бебето стане на 40-60 дни. То е било въведено заради случаите на запек при изкуствено хранените деца. Дали е полезно обаче, особено за кърмените бебета? Ето данни на някои авторитетни световни организации по въпроса:
• Единствената храна или напитка, от която се нуждае бебето през първите 6 месеца от живота си, е само и единствено кърмата. Ако бебето се изхожда по-рядко, не се притеснявайте, това е често срещано при изключително кърмените бебета, нормално е те да акат до 1 път на 7-10 дни! Това се дължи на факта, че бебето усвоява кърмата толкова пълноценно, че организмът му просто няма какво да изхвърли! Можете да познаете, че бебето не е обезводнено по факта, че то все пак мокри по 6-8 памперса на ден. (За изкуствено хранените бебета единствената храна през първите 6 месеца трябва да е адаптираното мляко. Ако бебето е изкуствено хранено и има запек, това може да е сигнал за алергия към белтъците или протеините в адаптираното мляко и следва то да се смени, но не и да се дава сок.) (По данни на Световната Здравна Организация (СЗО), УНИЦЕФ, Американската Академия по Педиатрия (ААП), Канадското Педиатрично Общество (КПО))

• Всички витамини, които се съдържат в соковете, са изкуствено добавени! Те се съдържат и в кърмата, но в естествен и по-лесно усвоим вид. Освен тях, кърмата съдържа много други витамини и минерали , които липсват в соковете!

• Както споменахме по-горе, соковете се дават в случай на запек. При едно бебе без такъв проблем, те могат да причинят разстройство, подуване на корема и коремни болки.

• Даването на сок на изключително кърмено бебе често води до по-вяло сукане на следващото кърмене. При даване на по-големи количества сок, може да се стигне до заместване на кърменето със сок, съответно бебето няма да поема достатъчно кърма и ще започне да наддава недостатъчно на тегло. Това е често срещано у нас, и дори при майки, които са се справяли с кърменето, макар и на по-големи интервали, през първия месец, често се появяват проблеми с, както казват нашите лекари, "количеството кърма", заради което лекарите дават предложения за дохранване на бебето с адаптирано мляко. Това обаче е напълно погрешно, защото когато се преустанови даването на сокове и всякакви други течности и се премине към кърмене на поискване, бебето започва да наддава нормално, за учудване на същите тези лекари!

• Дори при бебета над 6 месеца се препоръчва даването на плодове, а не на плодови сокове. Около 20 мин. след изцеждането на плодовете или зеленчуците, сокът вече не съдържа почти никакви витамини! Точно затова, в т. нар. натурални сокове витамините са изкуствено добавени. В същото време, пресните плодове и зеленчуци доставят на организма не само витамини и минерали, но и фибри, които са особено важни за здравето на храносмилателната система.


Въвеждане на млечни продукти и прясно мляко в менюто на малкото дете
В различните краища на света въз основа на проучвания са съставени списъци на храните, предизвикващи най-често алергия. Разликите между тези списъци обикновено са доста големи. Има обаче едно съществено изключение - във всички тях, като храна, най-често предизвикваща алергии, на първо място е прясното краве мляко. Затова е особено важно млечните продукти, и най-вече прясното мляко, да се включват много внимателно в менюто на малките деца.
Препоръчителна възраст за включване в менюто на детето на млечните продукти е около 10 месеца. Ако в семейството няма история на алергии, можете постепенно да започнете прибавянето на сирене, извара, кисело мляко и масло. Някои майки предпочитат вместо масло да добавят растителни мазнини (зехтин, слънчогледово олио), тъй като те съдържат мононенаситени мазнини и са по-полезни.
Ако обаче някой член на Вашето семейство има алергия (независимо дали става дума за родител или по-голямо дете), препоръчително е да изчакате до третата година на детето, преди да включите млечните продукти.
С прясното краве мляко обаче не бива да се бърза, тъй като то е по-силен алерген от приготвените от него продукти. В западна Европа е практика децата, които по някаква причина вече не сучат, до третата си година да пият адаптирано мляко. Вече и на нашия пазар се продават адаптирани млека за деца над 1 годинка. Те всъщност представляват един по-плавен преход между кърмата (или адаптираните млека за бебета) и прясното краве мляко.
Ранното въвеждане на прясното мляко е вредно, дори да изглежда, че детето го понася добре. То може да доведе до развитие на алергии, които, понякога, на пръв поглед нямат нищо общо с него! Също както при ранното захранване и при деца, които не са кърмени, прекалено ранното даване на прясно мляко може да предизвика алергии. В гореизброените случаи алергиите се срещат няколко пъти по-често, отколкото при кърмените при поискване и правилно захранени деца. Когато включите прясното мляко в менюто на детето, предпочитайте пълномасленото пред обезмасленото до 3-годишна възраст на детето. След 3-год. възраст се препоръчва детето да пие частично или напълно обезмаслено мляко.

Източник: http:/karmene.greatnow.com/
ИзображениеИзображение
Аватар
ALEKS
Модератор
 ---
Мнения: 3866
Регистрация: 25 Фев 2007 00:32
Местоположение: ПещераRe: Захранване

Мнениеот ALEKS на 17 Апр 2008 20:14

Пускам тази тема, за да обсъждаме и споделяме само в нея всичко свързано със захранването на бебоците. Моля, който има каквито и да е въпроси относно сокчета, пюрета и каши, да пише тук!

Стари теми по въпроса:

Кисело мляко- от кога?

Кисело мляко

Начало на захранването

Сок и пюрета заедно?

Кисело мляко

За захранването на тримесечно бебе

От кога ябълков сок

Жълтък?
ИзображениеИзображение
Аватар
ALEKS
Модератор
 ---
Мнения: 3866
Регистрация: 25 Фев 2007 00:32
Местоположение: Пещера

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот peperuda на 18 Апр 2008 19:06

Браво!!!Чудесна темичка-много изчерпателна и полезна.Дано повече майки последват тези съвети!

Да споделя малко опит:дъщеричката ми е захранена след 6-тия месец.Предпочиташе плодовите пюрета-купувах готови,защото изяждаше много малки количества.Никога не съм я насилвала да яде.Предлагах й вода,но до 11-тия месец не искаше да пие.Сокове също не харесваше.
Сега е на 1 годинка и от скоро яде доста и различни храни.Пие вода и определено налита на сокчета-явно вече й харесват.Дори днес бяхме на детска консултация и докторката ни ме насърчи да си продължа с кърменето(дано има повече такива лекари!),а от другите храни в никакъв случай да не й давам тъмен шоколад,гъби,"натурални" сокове от кутия и всякакви храни,които съдържат оцветители и консерванти!
Аватар
peperuda
Пристрастен
 ---
Мнения: 393
Регистрация: 14 Мар 2008 00:11
Местоположение: София

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот bogdana на 01 Май 2008 11:49

страхотна тема! информацията ще ми помага отсега нататък да не бъркам при захранването.
слушаики педито си,запо4нах да давам ябълков сок от 2 мес. и плодово пюре от 3 и след 1 седм.беб4о запо4на да повръща постоянно.спрях вси4ко и реших да го захранвам като навърши 5 месеца.деиствително това бързане е безумие.бебето няма зъб4е,не може да стои седнало,върти си езика из устата неконтролируемо,не прави разлика между мляко и вода,а педиатрите съветват да се дават сокове и пюрета.
bogdana
Отличник
 ---
Мнения: 212
Регистрация: 31 Мар 2008 20:05
Местоположение: велико търново

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот AnaMarinova на 02 Май 2008 20:06

Здравейте, много хубава тема.Благодаря ви .Моята дъщеря е на 5 месеца.Захраних я на 3 месеца със сок от морков и ябълка, напрво като ме види че отивам да и цедя сок започва да пери ръчички за да и дам.На 4 мес.и дадох зленчуково пюре, но не и хареса много.Виж плодовото/разбира се само от ябълка и морков без мъхести плодове/ направо много и харесва.Днес опитах с месно, но направо го повърна.Затова мисля да не и давам известно време и да продължа да си я кърмя.Аз съм за да се кърмят децата,за да са по здрави, но като гледам в нашият град такива като мен/кърмачки/ са голяма рядкост.От както се стопли времето понякога се случва да се кърмим навън иняма да ви казвам като минат покрай нас как ни гледат все едно че правим нещо много лошо.Започва шушукане, хилене направо нямам думи.Но това въобще не ме притеснява, най важното е здравето на детето ми.Мили майчета кърмете своите деца, зада са здрави и щастливи. :balloons:
Аватар
AnaMarinova
 ---
Мнения: 8
Регистрация: 25 Мар 2008 16:50
Местоположение: Lovech

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот bogdana на 04 Май 2008 20:04

да!кърмете децата си и не бързаите да захранвате....
ами ако е от 1-ви ден на ам?мисля 4е захранването при кърмените деца и при тези на ам,трябва да се разграни4и.но принципно до 6 месец бебето няма особена нъжда от друго освен от мляко.и витамини за да не стане анеми4но.
bogdana
Отличник
 ---
Мнения: 212
Регистрация: 31 Мар 2008 20:05
Местоположение: велико търново

Рано ли е да започна да давам пюрета от 3 месеца и половина

Мнениеот peteto_inj на 06 Май 2008 17:37

здравейте! :D моето бебче е на 3 месеца и половина, мислите ли, че е рано да започвам с пюретата.Днес му дадох 2 лъжички като за начало и той не ги прие добре.Как мислите да продалжа ли утре или да изчакам още половин месец.Посаветвайте ме !!!
Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
peteto_inj
Сериозен
 ---
Мнения: 104
Регистрация: 08 Авг 2007 10:02
Местоположение: Sofiq

Re: Рано ли е да започна да давам пюрета от 3 месеца и половина

Мнениеот qna_georgieva на 06 Май 2008 18:10

Ние почнахме от 4 месеца да даваме пюрета първите дни не ги приемаше но аз продължих упорито и успяхме.
Изображение
Изображение
Аватар
qna_georgieva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4549
Регистрация: 19 Апр 2007 16:41
Местоположение: Варна

Re: Рано ли е да започна да давам пюрета от 3 месеца и половина

Мнениеот peteto_inj на 06 Май 2008 18:11

с какви пюрета започнахте?плодови или зеленчукови.днес му дадох зеленчуково 2 лъжички и щеше да повърне но му дадох веднага малко вода и го глатна и се оправи
Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
peteto_inj
Сериозен
 ---
Мнения: 104
Регистрация: 08 Авг 2007 10:02
Местоположение: Sofiq

Re: Рано ли е да започна да давам пюрета от 3 месеца и половина

Мнениеот qna_georgieva на 06 Май 2008 18:33

Трябва първо да започнеш с плодовите.После са зеленчуновите.Аз чак края на 4-я месец започнах да давам зеленчуновото и месното.Трябва да даваш и сокчета.
Изображение
Изображение
Аватар
qna_georgieva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4549
Регистрация: 19 Апр 2007 16:41
Местоположение: Варна

моля посъветвайте ме

Мнениеот darinaggg на 06 Май 2008 19:07

Започнахме да заменяме едно кърмене/ обедното/ с пюре на Ганчев- картофи и моркови и на хипп давах пак същото почти сме стигнали една порция/ малкия има още 10 дни докато навърши 5 м./.Беше болен и два дни не давах пюре ,а само кърма.Пробвах да му дам спанак и картофи /1 път/на хипп и тиквички и картофи /1 път/на хипп, но ги плюва .Това означава ли, че въобще няма да яде други зеленчукови пюрета, които не съдържат моркови и ще яде само такива.Плодови не давам, сокове също така, че не е свикнал на сладко.Иначе яде само кърма.
darinaggg
 ---
Мнения: 1
Регистрация: 06 Май 2008 18:58

Re: Рано ли е да започна да давам пюрета от 3 месеца и половина

Мнениеот mammamia на 06 Май 2008 19:12

Според мен е твърде рано за захранване !
Всички съвременни изследвания сочат , че ако бебето се кърми , не е необходимо да му се дава нищо до шести месец .
При тези на АМ може да се започне и в пети .
Ти си прецени , но поне не започвай захранването със сок или плодово пюре , защото по-голяма глупост от това няма ! :D :sm_yahoo_33:Има инфо тук :

viewtopic.php?f=8&t=10972
viewtopic.php?f=8&t=10360&st=0&sk=t&sd=a&start=15
viewtopic.php?f=8&t=6923
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен . - Алберт Айнщайн
mammamia
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1417
Регистрация: 27 Фев 2007 23:50
Местоположение: sofia

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот petya-kiki на 07 Май 2008 10:10

Здравейте!Мисля ,че 3 мес. е рано за пюре.Аз изчаках да почнем 4 мес. и от 3дена вече сме на пюре от ябълки и моркови на Хип.Моето бебче добре го приема ,харесва му.Мисля че всяко бебе е индивидуално по отношение на приема на храна ,така че всяка майка трябва да следи реакциите му и да предцени дали е готово ,а не да го кара насила.
Аватар
petya-kiki
Начинаещ
 ---
Мнения: 29
Регистрация: 19 Окт 2007 17:21

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот peteto_inj на 10 Май 2008 09:42

koga 6te zapo4ne6 da mu dava6 i dr.vid pureta i sled kolko vreme misli6 da mu dade6 i plodovo pure.

Кога ще започнеш да му даваш и друг вид пюрета и след колко време мислиш да му дадеш и плодово пюре?


Мнението е редактирано от модератор! Пишете на кирилица! Последвали мнения на латиница ще бъдат изтривани без предупреждение!
Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
peteto_inj
Сериозен
 ---
Мнения: 104
Регистрация: 08 Авг 2007 10:02
Местоположение: Sofiq

Re: ЗАХРАНВАНЕ

Мнениеот petya-kiki на 11 Май 2008 22:44

Вие кога давате пюре и колко пъти на ден?Четох ,че се дава например- в 9плодово,в 12 зеленчуково и в 18ч пак плодово.Вие как правите?
Аватар
petya-kiki
Начинаещ
 ---
Мнения: 29
Регистрация: 19 Окт 2007 17:21

Следваща

Назад към Здравословно хранене и Рецепти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com