Линкове към полезни статии

Как да избегнем и да се справяме с болестите на децата. Tози форум е за обмяна на личен опит, а не за назначаване на лечения. Препоръчва се дадените в него съвети да се съгласуват със специалист.

Модератори: Nifada, kama4e, deia80

Линкове към полезни статии

Мнениеот kama4e на 13 Ное 2006 15:19

Ако намерите интересни теми по въпроса, може да ми изпратите линк към тях на ЛС и аз ще ги публикувам тук.
Надявам се темата да бъде полезна за много хора.

Инкубационни периоди на някои бактериални и вирусни инфекции
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна ОряховицаМнениеот kama4e на 20 Ное 2006 16:41

Температурен гърч
http://www.pramed.com/febr_gyr4.htm
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 20 Ное 2006 16:49

Афективно-респираторен пристъп (гърч)
http://www.pramed.com/afekt_gyr4.htm
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 20 Ное 2006 16:50

Лечение на висока температура
http://www.pramed.com/le4enie_na_vis_t.html
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 28 Ное 2006 10:06

Статията ни беше предоставена от Джема.
Какво показват изследванията на кръв и урина
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 06 Фев 2007 20:37

Статия за минералната вода от в-к Монитор,предоставена от BoBo4.
Общата минерализация над 100 mg/l затруднява организма на новороденото
Минералните води - опасни за бебетата
Съдържание на натрий над 20 mg/l натоварва и без това слабата им отделителна система

Мирослава Митова

Високоминерализираните води са опасни за здравето на кърмачета, тъй като те натоварват допълнително недоразвитата им отделителната им система, каза специално за "Монитор" д-р Радка Масларска - завеждаща неонaтологично отделение в болница "Токуда". За щастие такива води у нас не се бутилират, така че проблемът е локален.
Водите с минерализация над 100 mg/l, каквито са повечето бутилирани води у нас, също крият опасности за новородените, категорични са педиатрите. Според тях общата минерализация на водата, подходяща за кърмачета, не трябва да надвишава 100mg/l, съдържанието на натрий да е до 20 mg/l, а на флуорид - до 1,5 mg/l. Д-р Масларска препоръчва новородените да бъдат кърмени продължително, а водата, която те поемат, да бъде само изворна и то след лекарска консултация.
Трапезните води се подлагат на вторична обработка и съдържанието им не е адаптирано към отделителната система на новородените, казва още Масларска.
Чешмяната вода също не е подходяща за кърмачета, тъй като в някои региони на страната тя има висока обща минерализация, която уврежда бъбреците на новородените, казват лекарите.
Резултати от проверка на ХЕИ, с които “Монитор” разполага, показват, че определени търговски марки води са използвали заблуждаващи символи върху етикетите си. Анимационният герой и майката, кърмеща детето си, подвеждат потребителите, че водата е подходяща за деца. Повечето от афиширалите се за “подходящи за деца” води са с висока обща минерализация.
Общата минерализация на минералните води е параметър, показващ какво е количеството на разтворените соли, измерено в милиграма на 1 литър (mg/l). В Наредбата за изискванията към бутилираните натурални, минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели, ясно се дефинира кои води са с ниска или висока минерализация. С много ниска минерализация са водите до 50 mg/l, с ниска минерализация ­ до 500 mg/l, с висока минерализация ­ над 1500 mg/l. В наредбата никъде не се споменават изисквания, свързани с допустимата стойност на минерализацията за водите. Въпреки това педиатрите са категорични, че общата минерализация на водите, използвани за приготвяне на храна на новородените, не трябва да надвишава 100 mg/l.
В търговската мрежа се разпространяват предимно води с ниска обща минерализация. Рекордьори са “Девин Изворна” и “Предела”, а водите с най-висока ­ “Aqua Diva”, “Водица”, “Thorn Sping” и “Ice Breath”, пише в доклада от проверката на ХЕИ. Високите стойности на минерализацията са препоръчват в случаи, когато организмът е подложен на загуба на соли (при спорт, използване на сауна и др.).
Води със съдържание на натрий над 20 mg/l натоварват и без това слабата отделителна система на новородените, казва д-р Иван Богов ­ детски уролог в Александровска болница. Според него изворната вода е най-подходяща за кърмачетата, тъй като тя е адаптирана. Според сравнителното изследване на ХЕИ най-ниски стойности на натриеви катиони се установяват в “Thorn Spring” (3,1 mg/l), “Девин Изворна” (5,4 mg/l) и “Aqua Diva” (15,1 mg/l). Бедни на натрий води са: натуралните минерални води “Белово” и “Трънска Банкя”; изворната вода “Девин”; трапезната вода от Предела.
Подходящи за ежедневна употреба от възрастни са води, чието съдържание на флуорид не надвишава 4 mg/l, казва проф.Димитър. Костадинов ­ специалист по физикална медицина.Според Наредбата за изискванията към бутилираните води, предназначени за питейни цели, на етикета на води, съдържащи флуорид над 1,5 mg/l, трябва да пише следното: “Съдържа флуорид над 1,5 mg/l. Не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.” Това изискване е свързано с флуорната профилактика, която се прави на децата (с флуор съдържащи таблетки, пасти за зъби и др.) в страните от ЕС. За да се избегне флуорозата (пренасищане на организма с флуорид), на децата до 7-годишна възраст се дават води с ниско съдържание на флуорид. Минералните води от Родопите (“Хисар”, “Велинград”, “Девин”-син етикет, “Михалково”, “Беловo”) са с високо съдържание на флуорид. Тези води са полезни за деца, които не са подлагани на флуорна профилактика. Водите с високо флуоридно съдържание са полезни за възрастни хора с оглед профилактика на остеопорозата, препоръчва проф. Костадинов.
Диетолозите съветват любителите на минерални води да ги редуват с изворни, чешмяни или трапезни ­ т.е. води с ниско съдържание на натрий, флуор и ниска обща минерализация.
Трапезните води са промишлено обработени и отговарят на определени стандарти. Трапезната вода, която “Кока-Кола” призвежда е с абсолютно еднакъв състав в целия свят. Независимо дали водоизточникът ще бъде минерален извор в България или чешмяна вода в САЩ, водата, получена след преработката, има еднакъв вкус, състав и свойства. Върху етикета на трапезните води е забранено изписване на съдържанието им (това препраща към минералните води), а отговорност за него носи производителят.
Минералните и изворните води не се обработват вторично, подлежат на стриктен контрол и единствената обработка, която може да бъде направена, е с озон. Тя цели да се премахне естественият мирис на сяра, който минералната вода има. Трапезните води са предпочитани от хора, които харесват чешмяната вода, но не са подходящи за новородени, тъй като не са адаптирани към нуждите на организма им.

Снимка на две колони - Водата с високо съдържание на натрий е опасна за хипертониците.


08.01.2007 г., с. 4

Само “Девин изворна” -за най-малките

На българския пазар в момента има само три търговски марки, върху чиито етикети е посочено, че са подходящи за приготвяне на храна на кърмачета ­ "Девин", “Thorn Spring” и "Белово". Колкото по-ниска е минерализацията на водата, толкова по-подходяща за употреба е тя, казва доц.Мариана Маринова от детската клиника на Александровска болница. Тя препоръчва "Девин" с розов етикет за новородените, тъй като тази вода е с ниска обща минерализация (82 mg/l) и ниско съдържание на флуор (0,18 mg/l).
Заблуждаващ е надписът, който “Thorn Spring” използват по отношение на минерализацията: 0,42 g/l, тъй като практиката на българския пазар е минерализацията на водите да се отбелязва в mg/l, т.е. тази вода има обща минерализация 421mg/l.
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 27 Фев 2007 09:55

Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 27 Фев 2007 09:58

Заушка
Какво е заушката?

Тя е остро инфекциозно заболяване. Нарича се още епидемичен паротит и се причинява от вирус (paramyxovirus). От всички заразни аболявания, заушката има най-дълъг инкубационен период и може да изминат 2-3 седмици до разгъването на заболяването.

Как става заразяването?

Като много от вирусните заболявания, заушката се разпространява чрез капчици, които се съдържат в издишания или изкашляния въздух. Трябва да се отбележи, че тя е най-малко заразна от петте основни детски заразни заболявания и изисква много близък контакт преди появата на инфекцията.

Кога се разболяват децата?

Най-често боледуват деца след 2 годишна възраст и по-рядко при по-малките.

Път на вируса в организма.


Вируса навлиза в тялото през дихателните пътища, след това преминава през цялото тяло носен от кръвта, като може да се спре почти във всеки орган - бъбреци, щитовидна жлеза, панкреас, полови жлези, както и не на последно място - слюнчените жлези. Вирусът засяга големите слюнчени жлези, разположени в бузките, точно пред ушите.

Симптомите.

През първите два дни заушката трудно може да се разпознае, проявява се с неразположение и повишена температура, както при повечето вирусни заболявания.


След това се усеща неприятно чувство в челюстите и се подуват жлезите. Обикновено първо се подува едната, а след това другата жлеза. Температурата се повишава до 40о C, a подуването на жлезата се усеща като разпъване и е много болезнена, особено при опит да се отвори устата. Ушните миди са по издадени и детското личице изглежда много отекло. При по-леките случаи подуването е само за 3-4 дни, но може да се задържи за седмица и повече.

Усложнения

Въпреки болезнените симптоми и високата температура при това заболяване, по-тежки са промените, които настъпват при засягането на другите органи.

При 20-30% от момчетата вирусът засяга тестисите. Получава се вирусен орхит. Характеризира се с подуване на тестисите, болка, повишена чувствителност, висока температура. Обикновено настъпва около седмица след заушката и е сериозно заболяване, което може да доведе до стерилитет. Все пак само при половината от децата се засягат тестисите, а само при 10% от тях засягането е двустранно, което пак не е гаранция за стерилитет. Освен това съществуват методи за възвръщане на плодовитостта. По-често от орхит като усложнение на заушката боледуват момчета преди пубертета, които са сексуално незрели.

При момичетата, рискът от оофорит ( възпаление ня яйчниците ) е още по-малък. Дори това да се случи, обаче, при тях фертилността не се засяга.

Възпаление на панкреаса е възможно, но не е често усложнение.

По-рядко усложнение на епидемичния паротит е менингита (възпаление на обвивките на главния или гръбначния мозък), който може да се появи от 3 до 10 дни след началото на заболяването. Менингита е сериозно заболяване, но обикновено при болни със заушка протича по-леко. Той разбира се изисква болнично лечение и наблюдение. Симптомите при менингит са


-главоболие
-повръшане
-висока температура
-светлобоязън

Заушката е част от порастването на децата ни. Ако заболяването настъпи при възрастен то е много по-тежко и е свързано с много повече от усложненията описани по-горе.

Завръщането към детската градина или училище е след като детето се чувства добре и намалее подуването на слюнчените жлези.

Ваксинация

Ваксинирането на децата е задължително с MMR васина, която съдържа съставка срещу заушката. Тази ваксина дава същата по продължителност и сила протекция на организма, както и самото заболяване.

Източник http://www.e-placebo.com/index.php?opti ... &Itemid=39
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 27 Фев 2007 10:01

Стафилококи.
Стафилококите са Грам положителни бактерии с перфектна сферична форма, които при наблюдение с микроскоп се виждат подредени на групи, наподобяващи грозде. Стафилококите са група от над 20 вида бактерии, които нормално се срещат върху кожната повърхност, под мишниците или носа на здрави хора. Около 25-30% от популацията са носители на този микроорганизъм и специално на Златистияt стафилокок (Staphylococcus aureus). Тези хора само разпространяват, без да боледуват от инфекции, причинени от стафилокока.

Стафилококите са едни от най-честите причинители на кожни инфекции. Повечето от тях са сравнително леки и се проявяват като пъпки, могат обаче да бъдат и изключително сериозни, като инфектиране на хирургични рани, инфекции на кръвта и пневмонии.Какви заболявания причинява Златистият стафилокок?

Staphylococcus aureus причинява многообразие от супуративни (свързани с образуване на гной) инфекции и токсични състояния при хората.

Повърхностни кожни лезии. Често, при нормални защитни сили на организма, микроорганизмите остават на мястото на проникването и причиняват локализирани възпаления, например върху кожата, инфектиране на космен фоликул, були, фурункулози и ечемик. При наличие на рана, обаче, особено ако в нея са попаднали чужди тела, често носещи стафилококи, инфекцията става трудна за контролиране.

По-сериозни състояния са:

пневмонии (стафилококовата пневмония е често усложнение на грипа);
мастит;
флебити (възпаление на стените на съдовете);
менингити;
инфекции на пикочните пътища.
Дълбоки инфекции:

остеомиелити (локализирано възпаление на костите);
ендокардити;
Вътреболнични (нозокомиални) инфекции на хирургични рани, както и инфекции, свързани с използването на контаминирани инструменти.

Златистия стафилокок причинява и хранителни отравяния, поради отделяния от него ендотоксин в храната. Състоянието се проявява с диария и повръщане.

Сериозни усложнения настъпват при навлизането на стафилококите в кръвта. Последващата септицемия, може да доведе бързо до фатален край. При наличие на бактерии в кръвта, те могат да попаднат във всеки един орган и да образуват там огнище на възпаление-вътрешни абсцеси, други кожни лезии, инфектиране по кръвен път на бял дроб, бъбреците, сърцето, скелетните мускули или мозъчните обвивки (менингит).

Синдром на токсичен шок е друго много сериозно заболяване, което засяга менструиращи жени, които използват неправилно вагиналните тампони. Той се причинява от стафилококите, поради отделянето на суперантигени в кръвта.Какви са оръжията на стафилокока срещу организма?

Повърхностни протеини. които улесняват прикрепването на стафилокока към тъканите.

Вещества, които улесняват проникването на микроорганизма в тъканите: левкоцидин (унищожава левкоцитите, които пазят организма), кинази и хиалуронидаза (ензими които разграждат тъканите).

Повърхностни фактори (капсула и Протеин А), които подтискат поглъщането (фагоцитозата) на микроорганизмите от клетките-стражи (фагоцити - фаго-ям, цито-клетка) на организма, които се опитват да ги погълнат и унищожат.

Производство на биохимични продукти(каротеноиди, каталаза), които удължават живота на микроорганизмите, дори когато бъдат погълнати от фагоцитите.

Фактори, подтискащи имунните реакции: Протеин А, коагулаза, фактор на кръвосъсирването.

Увреждащи мембраната токсини, които разграждат (лизират) клетъчната мембрана и така убиват клетките: хемолизини, левкотоксини, левкоцидин.

Екзотоксини, които увреждат тъканите и провокират симптоми на заболяване.

Цялото това многообразия от оръжия, които имат стафилококите срещу нас са изработени в хода на еволюцията, така че действат заедно и са много силно резистентни на нашите защитни сили.Какво представляват метицилин резистентните Златисти стафилококи (MRSA)?

Някои стафилококи са устойчиви на антибиотици. MRSA са вид, който са устойчиви на антибиотици от групата на бета-лактамите (метицилин, оксацилин, пеницилин, амоксицилин и др.). Ако 25-30 % от хората са преносители на стафилококи, то 1% от тях са резистентни на изброените антибиотици.Кой се разболява от стафилококови инфекции?

Най-често, от стафилококови инфекции боледуват хора в болнични отделения, центрове за диализа и хосписи, тъй като имат подтиснат имунитет. Тези, свързани с лечебните заведения инфекции включват инфектиране на хирургичната рана, инфекции на пикочните пътища, кръвни инфекции и пневмония.Кои са придобити в обществото MRSA?

Стафилококите и MRSA, могат също да причинят заболявания на хора извън болничните заведения. Инфекции с MRSA при хора, които в рамките на последната година не са били хоспитализирани или претърпели медицински манипулации (диализа, операции, поставяне на катетър), се наричат придобити в обществото инфекции с MRSA. Те обикновено се проявяват като кожни инфекции, като пъпки или импетиго и се появяват у иначе здрави хора.Каква е честотата на стафилококовите инфекции?

Стафилококовите микроорганизми са едни от най-често срещаните причинители на кожни инфекции, пневмония, сепсис и инфекции на хирургичните рани. Основната част от MRSA се появяват при хоспитализирани пациенти, но стават все по-чести сред обществото.

Кои хора са предразположени към придобити в обществото стафилококови или MRSA инфекции?

Изследванията проведени за изучаване на предразположението на различни хора към инфекции от стафилкококи, включват: атлети, военни, деца, жители на острови от Атлантическия океан и Аляска, хомосексуалисти, индианци и затворници. Факторите, отделени като водещи за стафилококовите инфекции са:

тесен контакт кожа с кожа;
нарушаване на целостта на кожата, като порязвания и охлузвания;
твърде пренаселени жилища;
лоша хигиена.
подтисната имунна система също увеличава риска от инфектиране. Това засяга особено хода със СПИН.


Как можете да се предпазите от стафилококови и MRSA инфекции?

Поддържайте добра хигиена. поддържайте ръцете си чисти, като редовно ги измивате добре със сапун и вода, или като използвате базиран на алкохол препарат.

Поддържайте раните и охлузванията на кожата си чисти и покрити с превръзка докато не зараснат.

Избягвайте контакт с раните и превръзките на други хора.

Избягвайте размяна на кърпи и пособия за бръснене.Как се лекуват инфекциите причинени от стафилококи и MRSA?

Повечето инфекции, причинени от тези микроорганизми се лекуват с антибиотици. Ако лекарят ви предпише антибиотик не забравяйте да вземете всички дози на точните интервали от време, дори ако инфекцията се подобри, освен ако лекарят не ви каже да го спрете.

Не разменяйте вашите антибиотици с други хора и не използвайте останалия антибиотик за следваща инфекция.

Друг метод на лечение е дренирането на кожните инфекции чрез инцизия на абсцеса, при което системно лечение с антибиотици може и да не се налага.

Ако няколко дни след посещението при лекар не се подобри състоянието на инфекцията, отново го посетете.

Ако други хора, които познавате или с които живеете получат подобни симптоми на вашите, ги посъветвайте да да посетят лекаря си.Възможно ли е веднъж излекуваната стафилококова инфекция да рецидивира?

Отговорът е ДА. За да предотвратите това, следвайте напътствията на лекаря си по време и след преминаването на инфекцията.Как да се предпазим от заразяване?


Покривайте раните.
Поддържайте течащите или гнойните рани покрити с чисти, сухи превръзки. Това се налага поради факта, че гнойният секрет може да съдържа стафилококи, които да бъдат заразни за околните.
Превръзките трябва да се сменят редовно и да не се изхвърлят в кухненската кофа за боклук.
Измивайте ръцете си, особено след смяна на превръзката или докосване на раната.
Не използвайте еднакви тоалетни принадлежности, като кърпи, пособия за бръснене, дрехи или униформи.
Редовно изпирайте чаршафите, кърпите и дрехите.
Сушенето на дрехите в сушилня, вместо на въздух, също убива бактериите в дрехите.


Ваксини.

Все още не съществуват ваксини срещу стафилококите. Използват се хиперимунни серуми или моноклонални антитела, насочени срещу повърхностните компоненти на бактериите. Те, теоретично биха могли да намалят способността на стафилокока да се прикрепва към тъканите, както и да подобрят фагоцитозата им от клетките-стражи на организма. Човешки хиперимунен серум може да бъде даван и преди операция при пациенти с подтиснат имунитет.Контрол.

Пациентите както и персоналът, носители на стафилококи, особено на MRSA, трябва да бъдат изолирани. Пациентите трябва да бъдат изкъпани с дезинфектанти или третирани с локални антибиотици, за да се ерадикира пренасянето на трудно лечимите MRSA.

Източник http://www.e-placebo.com/index.php?opti ... &Itemid=39
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица

Мнениеот kama4e на 27 Фев 2007 10:50

Диабет при децата
В момента в нашата страна от споменатите 280-300 хиляди болни от диабет приблизително 15 процента са деца.

Симптоми

Формата на диабет при тях е от I-ви тип: задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го призвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо.

Има още един тип диабет при децата: поради повишен апетит, употреба на много захарни изделия и наднормено тегло панкреасът не смогва да отделя достатъчно инсулин за обработката на приетите в излишък храни. Когато тези деца отслабнат, повишеното равнище се нормализира и те не се нуждаят от инсулин.

Детският диабет като правило има два пикови момента при своето развитие: 7-та и 12-та година от живота, като момчетата и момичетата страдат еднакво. Изследванията доказват, че децата и внуците на диабетици от II-ри тип /старчески диабет/ са изложени на по-голям риск да заболеят в сравнение с потомците на диабетици от I-ви тип.

Причини

Диабетът от I-ви тип при децата е автоимунно заболяване, тоест имунната система синтезира антитела, насочени срещу клетките от панкреаса, произвеждащи инсулин. Причините за това могат да бъдат най-различни: инфекциозни болести, твърде кратко кърмене, прекалено ранно даване на прясно и кисело краве мляко, токсини, СТРЕС вследствие на много силно психично изживяване – ухапване от куче, падане от високо място, проблеми в семейството, смърт на родител, и др.

Лечение

В днешно време е възможно чрез ирисовата диагностика или чрез специфични тестове да се установи дали част от панкреаса функционира. Дори само 5-10 процента от него да са се запазили, съществуват възможности за стимулиране на производството на собствен инсулин. Това е и целта на природолечението.

Диета. Природолечението акцентира изключително много върху добре балансирания режим на хранене, чиято основа е млечно-вегетарианската диета. Трябва да се запомни това, което отбелязахме по-горе: месото и месните продукти повишават натрупването на киселинни продукти, блокиращи правилната обмяна на веществата. Освен това се увеличават рисковете от съдови промени и атеросклероза при прекомерна консумация на животински мазнини. Детето трябва да бъде предпазено от консумацията на промишлена захар и на захарни изделия, които постоянно го заобикалят още от детските ясли, от най-ранно детство: шоколадови бонбони, шоколад, сладолед, сладкиши, мармалади, конфитюри, пасти, безалкохолни напитки, кремове и т. н. Те изтощават прекомерно задстомашната жлеза и предразполагат към развитието на диабет. За това съдействат и рафинираните храни, промишлено обработените храни от бяло брашно, с които децата са подтиквани да се хранят: бял хляб, кифли, банички, мекици, кексове, кроасани, а така също майонеза, маргарин, консерви и др.

Постепенно и настойчиво детето трябва да бъде приучавано да се храни с проста, природосъобразна храна, в която да преобладават плодовете /в умерени количества/ и зеленчуците, прясноизстисканите сокове от тях, салатите, пълнозърнестият хляб. Особено полезни са зелето, целината, зеленият боб: в сурово състояние или задушени и веднага консумирани. Да се избягват само сушените плодове.

Правилно подбраната консумация на бобови храни, ядки /орех, бадеми, лешници, кайсиеви ядки/, слънчогледово семе, млечни продукти ще набави необходимите мазнини и белтъчини. От особена полза са покълналите зърна и семена.

Други средства на природолечението при лекуване на детския диабет са фитотерапията, рефлекторният масаж, водолечението, дихателните и гимнастическите упражнения, йоготерапията и др. Тяхното приложение цели да стимулира защитните сили на организма, особено по време на пубертета. Индивидуалната оздравителна програма може да състави само лекарят природолечител след медицински преглед, отчитайки индивидуалните особености на детето и неговото здравословно състояние.

Детето е като всички останали деца и трябва да се подготви за едно пълноценно участие в живота. Ранната профилактика, детските игри с много движение, особено на чист въздух, правилното хранене, закаляването, избягването на химически медикаменти, правилното лекуване при заболяване, ето подходът на природолечението към децата, предразположени или вече заболели от диабет.

Доброто разбирателство в семейството, обичта на родителите, правилното разбиране и анализиране на проблемите на подрастващите помагат за укрепването на психичната енергия, което увеличава възможностите на организма безболезнено да поема екстремни ситуации.
Източник http://www.dar-center.com/article/?article=320
Изображение Изображение
Аватар
kama4e
Модератор
 ---
Мнения: 5907
Регистрация: 12 Окт 2006 13:34
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Здраве и Имунизации

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com