Полезна информация.

Модератори: ALEKS, Ianitza

Полезна информация.

Мнениеот Ianitza на 03 Апр 2008 22:40

Тук ще пускам lинкове и статии с полезна информация за тези, които се опитват да забременеят. Ако някой попадне на интересна и полезна информация може да ми пише на лични, за да я добавя.

Чувствате ли се готови емоционално да имате дете?
Сексуални пози за успешно забременяване
Как да разберете дали сте в овулация
Определяне на овулацията чрез измерване на базалната температура
Тестовете за бременност - как да открием най-подходящият
Какво представлява изкуственото оплождане
Какво представлява оплождането "ин витро"
Какво представлява безплодието
Коитус (Coitus)
Фактори влияещи на плодовитостта
Как да забременея?
Бременност след 35 годишна възраст
Променете начина си на живот ако искате да заченете
Спортът преди забременяването
Водете здравословен начин на живот ако искате да забременеете
Методи за лечение на безплодието
Конфликтът на Резус фактор
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19Re: Полезна информация.

Мнениеот Ianitza на 03 Апр 2008 22:49

Планиране на бременността

Бременността е голямо вълнуващо събитие. Планирането и ще Ви даде възможност да вземете разумни и полезни за Вас и бебето решения. Доброто здраве преди бременността ще Ви помогне да се справите по-лесно със стреса и с раждането. То ще Ви помогне и да избегнете някои опасни фактори. Здравословното Ви състояние преди да забременеете е много важно за периода на бременността. Грижата за него ще Ви помогне да установите и да излекувате възможните проблеми със здравето.

Много жени разбират, че са бременни, едва няколко седмици след зачеването. Първите седмици са от особено голямо значение за Вашето бебе. Формират се неговите органи и цигарите, алкохолът и някои лекарства могат да попречат на нормалното му развитие.

Посещение при лекар
Ако възнамерявате да имате бебе, добре ще бъде да го споделите с лекар. Ще поговорите за семейството, за болестите в него, за лекарствата, които взимате, за диетата и начина на живот, който водите, за предишни бременности. Отговорите трябва да бъдат откровени, за да се прецени дали ще бъдат необходими специални грижи по време на бременността.

Фамилни болести
Някои болести се предават наследствено, затова винаги съществува рискът и Вие да страдате от фамилните болести. Вашият медицински консултант вероятно ще Ви попита дали в семейството има случаи на болни от диабет, високо кръвно налягане, епилепсия или умствена изостаналост. Важно е да се знае дали в семейството са се раждали близнаци.

Болестите, които се наследяват, се наричат генетични болести. В зависимост от възрастта Ви и от наследствените болести във Вашето семейство, може би ще трябва да разговаряте със специалист по тези въпроси. Неговите съвети ще Ви разяснят каква е вероятността да имате дете с болест, предадена по наследствен път. Консултацията със специалист по генетични увреждания предполага подробна информация за фамилните болести, понякога и с преглед с лабораторни изследвания. Някои генетични увреждания могат да бъдат установени чрез изследвания още преди забременяването.

История на заболяванията
Някои жени страдат от високо кръвно налягане, диабет, епилепсия, а това са заболявания, които по време на бременността изискват специални грижи. Бременността поставя изпитание на организма и може би някои болести, които преди са били контролирани, ще започнат да Ви създават неприятности. Ето защо е необходимо често да се срещате с Вашия лекар и ако се налага да предприемете специални мерки. Вероятно ще се наложи да промените начина си на живот.

Предишни бременности
Другият важен въпрос, който трябва да бъде обсъден преди да забременеете е свързан с Вашите предишни бременности и дали сте имали усложнения.

Ако сте имали усложнения, това не означава, че те отново ще възникнат. Случва се някои проблеми отново да се появят, но повечето не се повтарят. При всяко положение те са знак за евентуални специални грижи при всяка следваща бременност.

Някои жени се тревожат, че ако са направили спонтанен аборт, ще имат проблеми, когато отново забременеят. Една от всеки 5 бременни жени прави спонтанен аборт в различен период от бременността, а много повече са тези, които не разбират, че това се е случило. Следващата бременност на повечето от тези жени е напълно нормална. Малко са онези жени, при които спонтанният аборт се повтаря три или четири пъти последователно. По-вероятно е това вече да не се повтори и да родите здраво бебе.

Повечето лекари са на мнение, че абортът или прекъсването на бременността не е причина да имате проблеми, когато решите отново да забременеете, нито пък има отрицателни последствия върху Вашата бременност. Но все още не е съвсем известно до каква степен съществуват някои рискове при наличието на няколко аборта. Ако сте правили повече от един аборт, възможно е бебето Ви да се роди с тегло под нормата или да се роди преждевременно.

Спиране на противозачатъчните средства
Няколко месеца преди да забременеете трябва да преустановите взимането на всякакви противозачатъчни средства. Менструалният цикъл трябва да бъде регулиран. Случва се жената да забременее и когато ползва противозачатъчно средство. Това не би трябвало да представлява проблем за бременността и бебето, но посещението при лекар е наложително.

Най-популярният начин за предпазването от бременност е взимането на противозачатъчни хапчета. Обикновено известно време след като спрете да ги взимате, менструалният цикъл е нередовен. Така по-трудно бихте установили времето на Вашата овулация и подходящия момент за забременяване, а също и кога точно сте забременяла. Противозачатъчните хапчета не предизвикват увреждания на бебето дори да сте ги взимали до самото зачеване.

Други начини на хормонално предпазване от забременяване също могат да бъдат причина за евентуално забавяне на планираната бременност и трябва да бъдат преустановени при нейното планиране.

Ако използвате спирала, лекарят трябва да я свали, когато решите да имате бебе. Спиралите пречат на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Има случаи на забременяване със спирала. Ако Ви се случи, лекарят трябва незабавно да махне спиралата, тъй като тя може да бъде причина за инфекции и спонтанен аборт.

Лекарства
Трябва да обсъдите с Вашия лекар всички лекарства, които взимате, включително и безобидните като аспирин, антихистамини и хапчета за отслабване. Някои медикаменти могат да увредят бебето и не бива да се взимат по време на бременността. Случва се лекарства против акне да причинят увреждания на плода или лекарства, взимани против високо кръвно налягане да доведат до бъбречни проблеми. Може би някои лекарства ще трябва да се сменят още преди да забременеете. Затова уведомете лекаря за всички медикаменти, които ползвате.

Взимате ли успокоителни или приспивателни?
Взимате ли наркотици?
Пиете ли алкохол?
Пушите ли?

Начин на живот

диета
Правилната диета преди да забременеете означава, че и на Вас, и на Вашето бебе, няма да липсват необходимите хранителни вещества. Балансираната диета е важна за всички периоди във Вашия живот, но по време на бременност тя е най-важна - храната, която ядете е главният източник на хранителни вещества за Вашето бебе. То расте и иска все повече от Вас , така че и Вие ще се нуждаете от все повече хранителни вещества. Ако сте свикнали на здравословна диета, лесно ще добавите към нея допълнително необходимите калории и количества.

специални изисквания
Начинът на хранене или диетата са много важни за Вашето дете, защото някои фактори вероятно ще повлияят на организма Ви. Обсъдете с лекаря следните въпроси:

Само вегетарианска храна ли ядете?
Правите ли дълги кросове или уморителни упражения?
Постите ли?
Пазите ли диета за отслабване?
Боледувала ли сте от анемия?

Фолиевата киселина може да предпази от някои дефекти на невралната тръба. За да се избегнат подобни увреждания по препоръка на общественото здравеопазване в САЩ всички жени в репродуктивна възраст трябва да взимат дневно 0,4 мг. фолиева киселина - под формата на витамин или чрез включване в храната на някои листообразни зеленчуци с тъмнозелен цвят, цитрусови плодове, бобови култури и хляб.

Ако майката вече е раждала деца с подобни вродени дефекти, тя трябва да приема 10 пъти повече фолиева киселина или 4 мг. дневно в продължение на един месец преди забременяването и през първите три месеца на бременността. Фолиевата киселина трябва да се взима отделно, а не като част от мултивитамин.

тегло
Поддържането на нормално тегло е много важно за Вашето здраве. И преди и след забременяването, Вие трябва да се храните здравословно и да правите всекидневни упражнения. Високото кръвно налягане и диабетът при бременност се свързват с наднорменото тегло. Свръхтеглото затруднява дейността на сърцето и представлява едно допълнително натоварване при бременност. Твърде слабите жени е вероятно да родят деца с тегло под нормата. Тези бебета имат повече проблеми по време на раждането, а и след това.

Добре е да не се опитвате да отслабвате, когато решите да забременеете или сте вече бременна. Диетата може да лиши и Вас и бебето Ви от необходимите хранителни вещества. Опитайте се да поддържате нормално тегло още преди да забременеете.

упражнения
Доброто здраве означава подходяща диета и достатъчно движения. Спортуването по време на бременност зависи от това дали сте спортували преди да забременеете.

Ако имате желания да започнете специална програма с упражнения, решете дали искате да подобрите функцията на сърцето и дробовете си, да стегнете мускулатурата си или и двете. Ако преди не сте спортували, започнете внимателно и постепенно увеличете натоварването.

Всеки път започвайте с леки упражнения - например 5-10 мин. бързо ходене. Щом загреете, правете упражнения в продължение на 20 - 30 мин, като следите пулса си, после постепенно намалявайте темпото, около 10-ина минути, докато си възвърнете нормалния пулс.

За да поддържате мускулите и сърцето си във форма, трябва да правите упражнения поне три пъти седмично. Не е необходимо да се упражнявате всеки ден. През ден е напълно достатъчно. Но не прекъсвайте графика си, защото ако спрете за 6-8 седмици, ще трябва да започнете всичко отначало, с по-леки натоварвания.

вредни за здравето вещества
Тютюнът, алкохолът и наркотиците са вредни за Вас и за бебето в утробата. Те могат да го увредят и дори да предизвикат смърта му. Неправилната употреба на някои лекарства също може да увреди плода.

Много често тези вещества се използват в комбинация, когато са още по-опасни. В името на Вашето здраве и здравето на Вашето дете, Вие трябва да се откажете или поне да намалите употребата на подобни вредни вещества.

Да се откажеш от навик - това изисква време и търпение. Особено, когато навикът не е нов. Не се притеснявайте да потърсите съвет от лекар. Решението да се откажете от лошите навици може да бъде наистина много трудно, но наистина си заслужава усилията, които ще положите.

околна среда
Някои вещества в околната среда или на работното място могат да окажат влияние върху бременността и да увредят плода. Ако имате намерение да забременеете, преценете условията, при които работите и какво е състоянието на околната среда. Установите ли наличието на вредни вещества, направете всичко възможно да ги избегнете, макар, че въздействието на повечето химикали в околната среда все още не е проучено.

Преди да приемете дадена работа, попитайте работодателя си дали ще бъдете изложени на радиация, дали ще имате съприкосновение с отровни вещества и химикали и обсъдете рисковете с лекар.

Някои професии са свързани с радиация, тя се използва под формата на рентгенови лъчи за поставяне на диагнози и лечение. По-високото от допустимото ниво на радиация може да повлияе на репродуктивните способности на мъжа и жената и да увреди плода. Но радиацията при лечение на рак например е твърде висока и може да бъде опасна.

Съприкосновението с олово, химически разтворители, пестициди и някои химикали може да увреди сперматозоидите. За разлика от жените, които се раждат с яйцеклетките, които по-късно биват оплождани, мъжете произвеждат сперматозоиди всеки ден почти до края на живота си. Освен при случаите на много сериозно увреждане на репродуктивната система, известно време след преустановяване на работа в близост с опасни вещества, сперматозоидите вероятно отново ще бъдат в състояние да изпълняват своето предназначение.

инфекции
Инфекциите могат да бъдат вредни за майката и за бебето, което носи. Някои инфекциозни болести по време на бременността могат да увредят сериозно плода. Имунизациите предпазват бъдещите майки от доста инфекциозни болести. Разговаряйте с Вашия лекар за необходимите имунизации - шарка, заушка, тетанус, детски паралич, рубеола. Дори да сте била имунизирана като дете, може да се наложи повторна имунизация. Ако Ви имунизират преди да забременеете няма да се разболеете от тези болести. Имунизацията трябва да се направи поне три месеца преди да забременеете. През това време използвайте противозачатъчни средства.

имунизации:
Всички жени в репродуктивна възраст трябва профилактично да имат следните имунизации:
- тетанус-дифтерия - на всеки 10 години
- морбили, заушка, рубеола - веднъж ако не сте боледували
- хепатит B
- противогрипова ваксина
- пневмококова ваксина

тези имунизации се съобразяват с рисковите фактори - лекарят ще прецени дали имате нужда от тях.

Ако ще пътувате в страни, където ще бъдете в контакт с инфекциозни болести, против които не сте имунизирана, вероятно ще се наложи да бъдете имунизирана срещу тях. Ако използвате противозачатъчни средства, консултирайте се с лекар за евентуални последствия при забременяване!

Опасни инфекции са и онези, които се предават по сексуален път, те не само могат да попречат да забременеете, но и да причинят увреждания на Вашето бебе. Такива болести са хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН.

Използването на презервативи против забременяване намаляват риска от заразяване с болести по полов път. Но когато една жена иска да забременее, рискът да се зарази с такава болест е по-голяма, тъй като тя не би използвала противозачатъчни средства. Рискът е особено голям, ако жената има повече от един сексуален партньор.

Имате ли съмнения за такава болест, веднага отидете на лекар и си направете изследвания. Партньорът Ви също трябва да се лекува, като сексът е забранен до окончателното излекуване и на двамата.

Източник: zachatie.org
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Re: Полезна информация.

Мнениеот Ianitza на 03 Апр 2008 23:03

Какви изследвания е необходимо да направи всяка жена, когато реши да забременява?

1. Задължително посещение на терапевт, който да определи общото здравословно състояние, преглед при стоматолог /множество инфекции, способни да нарушат нормалния ход на бременността, проникват в организма от поразените от кариес зъби/.

2. Общ клиничен анализ на кръвта. Ще помогне да се уточни общото здравословно състояние.

3. Общ анализ на урината /сутрешната порция се събира напълно/.
4. Преглед при гинеколог, колпоскопия. Тази процедура е продължителна /около 20 минути/, но практически е безболезнена - ще позволи да се изключи патология на маточната шийка.

5. Определяне на кръвната група и резус-фактора и за двамата партньори. Тук са възможни два варианта:

- при положителен резус-фактор - отлично, проблеми няма.
- при отрицателен резус-фактор - необходимо е да се направи кръвен анализ за антитела към резус-фактора /дори ако при мъжа той също е отрицателен/. Ако резултатът от анализа е положителен, бременността понастоящем е невъзможна, необходима е корекция на състоянието. Ако е отрицателен - може смело да се планирате раждането на дете. Само не трябва да се забравя да се повтаря този анализ 1 път месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността. С този анализ ще се установи и дали съществува несъвместимост в кръвните групи. Анализът на груповите антитела, както и анализът на антителата към резус-фактора, се провеждат веднъж месечно, започвайки от 8-та седмица на бременността.

6. TORCH-комплекс /наличие на антитела в кръвта/. Само количествен анализ с титър ще позволи за се открият антитела към рубеола, токсоплазмоза, херпес, цитомегаловирус /ЦМВ/, хламидии. Наличието на антителата IgG показва имунитет към тези инфекции, можете спокойно да планирате бременност. Наличието на IgM означава остър стадий на заболяването, отложете мисълта за дете до оздравяването ви. Ако към рубеола няма антитела IgG, необходимо е да се ваксинира жената и след нея да се предпазва още 3 месеца. И не е нужно да се питат родителите дали е прекарана рубеола. Точно да се знае това е невъзможно - болестта нерядко протича под маската на ОРЗ, и обратно. Точна информация може да даде само анализът.

7. Анализ за инфекции: обикновена натривка, ПВР /полимеразна верижна реакция, провежда се и при двамата съпрузи/. Позволява да се открият скрити инфекции, които могат да нарушат нормалното протичане на бременността: хламидиоза, микоплазмоза, херпес, цитомегаловирус.

8. Ултразвуково изследване на органите на малкия таз. Позволява да се изключи миома на матката, полип на ендометрията, други заболявания.

9. Графикът на базалната температура ще даде представа за работата на яйчниците. За да е състави, всеки ден по едно и също време в интервала от 6 до 8 сутринта, без да се става от леглото, се измерва с термометър температурата в правото черво. Всички нарушения на режима /например, успиване или по-късно измерване на температурата/, а също особените обстоятелства /към тях се отнасят приемане на лекарства, неразположение, нарушение на менструацията, интимна близост, нарушение в дефекацията/, се отбелязват в специална колонка.
За да бъдат данните информативни, необходимо е да се записват не по-малко от три цикъла. Желателно е - до настъпването на бременността.

10. При нередовен месечен цикъл, болезнена, обилна, или обратно, оскъдна менструация, мазна кожа, прекомерно окосмяване, налице е излишък, или обратно, явен недостатък на телесна маса, съставеният от вас график или ултразвуково изследване не показват някои отклонения, тогава лекарят може да назначи анализ на хормони /определяне на хормоналния статус/.

11. Хемостазиограма, коагулограма - този анализ показва съсирваемостта на кръвта. От състоянието на съсирващата система зависи притокът на кръв и осигуряването на хранителни вещества и кислород до плода. Вродените, изходните нарушения е по-добре да се открият и коригират от по-рано.

12. Определяне на лупусния антикоагулант, антителата към хорионическия гонадотропин, антителата към фосфолипидите ще позволи да се открият факторите за ранното недоизносване на бременността. Още преди започването трябва да се знае дали няма поводи за опасения откъм тази страна, а ако има - да се вземат мерки.

Източник: zachatie.org
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Re: Полезна информация.

Мнениеот Ianitza на 03 Апр 2008 23:21

Стресът утроява опасността от спонтанен аборт

Жените, които планират бременност, трябва да го избягват особено в най-ранните етапи след зачеването, твърди ново проучване.

То е установило, че при жените, които са преживели стрес вероятността да загубят плода в първите три седмици на бременността, е била три пъти по-голяма, отколкото в който и да било друг етап на бременността. Жените, които са били проучвани, дори не са знаели, че са бременни, тъй като бременността е била в съвсем ранен етап.
Учените казват, че не е ясно все още дали хормонът на стреса – кортизол, предизвиква загубата на плода или той възбужда друг механизъм в тялото, който прекратява бременността.
Но какъвто и да е случая, те са единодушни, че откритието е важно, за да се установи, че стресът в много по-голяма степен води до спонтанен аборт на най-ранния етап от бременността, отколкото по-късно.
Потвърждението на това твърдение идва от цифрите: 90% от жените на възраст между 18 до 34 години с повишени нива на индуцирания от стреса хормон, са пометнали през първите три седмици на бременността, в сравнение с 33% процента при тези, които са имали нормални нива на хормона. Това показва, че спокойствието е от критично значение в първите три седмици от зачеването.
Учените обаче уточняват, че не става въпрос за “някаква” форма на стрес, която вече е нормална за ежедневието на хората, а за крайно стресиращи ситуации като прекратяване на барка или връзката с партньора, загуба на работа, продължително безсъние или смърт на близък човек.
Проучването е проведено от университета на Мичиган в продължение на една година и е изследвало нивата на кортизол у бременните три пъти седмично.
Това е първото изследване, което прави връзка между увеличените нива кортизол и спонтанния аборт в най-ранния етап на бременността.
Учените предполагат, че тялото вероятно “разпознава” увеличеното ниво на кортизол като “сигнал, че условията са неблагоприятни за бременност.”

Източник: tiabg.com
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Re: Полезна информация.

Мнениеот Ianitza на 16 Дек 2009 18:34

kate написа:Мацки, открих един маТриал с които можем да си обясним отрицателните тестове..

Момичета, няма какво да се чудите на тестовете. Цялата тайна е във вашето тяло и какво количество хормон на бременността е успяло да отдели то от момента на зачеването до момента, в който вие се тествате.

Отделно е важно с каква чувсвтителност ви е теста. На пазара има тестове с чувствителност 25 mIU/ml и 50 mIU/ml. Обикновено първият вид са тези, които показват "7 дни след зачеването", а вторият-"от първи ден на закъснялата менструация".

Отделно е важно кога точно е било зачеването, защото ние само можем да предполагаме за това, но не и да го твърдим със сигурност. Правете разлика между кога е била овулацията, кога сте правили секс и кога всъщност е настъпило зачеването. Разликата може да е до 3-4 дни в изчисленията ви и тогава как искате тестовете да ви покажат точно какво е положението?

Качествен тест, съхраняван правилно в аптека, на 2 различни жени, бременни в еднаква седмица, може да показва различно.

Ето как върви този хормонът на бременноста:
3 weeks LMP: 5 - 50 mIU/ml
4 weeks LMP: 5 - 426 mIU/ml
5 weeks LMP: 18 - 7 340 mIU/ml
6 weeks LMP: 1 080 - 56 500 mIU/ml
7 - 8 weeks LMP: 7 650 - 229 000 mIU/ml
9 - 12 weeks LMP: 25 700 - 288 000 mIU/ml
13 - 16 weeks LMP: 13 300 - 254 000 mIU/ml
17 - 24 weeks LMP: 4 060 - 165 400 mIU/ml
25 - 40 weeks LMP: 3 640 - 117 000 mIU/ml

Значи някои жени седмица след зачеването може да са с 5 единици хормон на бременноста. Съответно други-с 50! Първите жени дори и да си купят тест с чувствтителност 25 mIU/ml , ще им покаже негативно, защото имат всичко на всичко 5 mIU/ml в кръвта си. Вторите пък ще имат позитивен тест с 2 ярки черти още на първата минута.

На първата седмица от закъснелия мензис някои жени може да имат всичко на всичко 18 mIU/ml хормон в тялото си. А други-стотици, че и хиляди. Съответно тест с чувствителност 50 mIU/ml на първите ще си им бъде негативен, а на вторите-позитивен та дрънка. Дори тест с чувсвтителност 25 mIU/ml ще е с много бледа черта, че даже може и да негативен при първата група жени.

Така че всичко зависи от това кога точно е било зачеването (което вие няма как да знаете с точност) и колко хормон ви се е отделил в тялото (което вие също няма как да знаете с точност, освен ако не направите кръвен тест).

От там идват разликите на кой какъв му е теста и защо му е такъв.

Това е.

Дано да ви е ясно вече.

Желая ви позитивни тестове на всички, леки бременности и здрави бебчета с най-скоро време.

Забравих да кажа, че е важно и кога се прави теста. В сутришната урина има най-много хормон на бременността.

И също забравих да кажа, че бременните със стойности по средата на нормите са , разбира се, най-много. Но много бременности са с ниски стойности в началото. Важното е стойността да расте. Правете тест отново след 3 дни на сутришна урина, най-добре ден след евентуална закъсняла менструация.

зачатие
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19


Назад към Опитвам се да забременея

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com