Ястия с месо

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Ястия с месо

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 15:41

:pancake:
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna



Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 15:55

Кюфтета по чирпански - Веси127

За кюфтетата:
300-400 гр. кайма
1 шепа ориз
черен пипер, кимион, чубрица на вкус

За соса:
2 чушки
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
3 средно големи домата
3 суп. л. брашно
1 суп. л. червен пипер
картофи
магданоз

Кюфтетата се омесват и след това с брашно се оформят на топчета.
Слагаме да заври вода и я подсоляваме. Слагаме кюфтетата да врат около 5-10 минути. След това слагаме картофите и морковите да врат около 15 мин. Махаме от огъня и запържваме чушките, лука и чесъна. Като омекнат добре слагаме брашното и веднага след него червения пипер. Разбъркваме и добавяме настърганите домати. Оставяме го да поври 3-5 минути. Изсипваме в тенджерата и слагаме да поври 5-10 минути. Ако е необходимо прибавяме подправки на вкус. Преди да махнем от огъня, поръсваме с магданоз.
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 15:57

телешко по китайски

Продукти:/за 2порц. /
тел. месо, зел. чушки 2бр.,1ч.л. вегета, 1и1/2ч.л. царевично нешесте, 4с.л. олио, 1 и 1/2 с.л. вино, 1ч.л. сол, 1ч.л. захар
Месото се нарязва на тънки филийки и се пържи, разтваря се в 1с.л. вода нешестето и вегетата. С получената смес се залива месото след като свалиш от огъня. Задушава се малко и се вади месото, от нешестето трябва да е попило по месото. В същото олио запържваш пипера нарязан на филийки. Пак го сваляш от котлона връща се месото при пипера в тигана, добавя се виното, солта и захарта и се пържи още няколко минути
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:01

Ето го и моето свинско в сладко-кисел сос. Веси127


За гарнитура направих задушени зеленчуци и отделно пържен ориз със зеленчуци. Много съм доволна. Получи се много добре, но играчката е голяма и после в кухнята все едно е паднала бомба... Но, ако все пак искате да опитате, ето и рецептата:

Свинско в сладко-кисел сос

500г. нетлъсто свинско се нарязва на кубчета-хапки и се слага в купа. Слага се 1 ч.л. сол и 1/4 ч.л. захар, соев сос, един разбит белтък и зелената част на 2-3 стръка лук (нарязана много ситно). Оставя се да се маринова месото поне 1 час. После става наистина крехко.
След това се овалват леко в натурално нишесте и се изпържват в силно сгорещено олио. Отцеждат се на кухненска салфетка.

Сладко-кисел сос: в тенджера се слагат 1 ч.ч. вода, 1/4 ч.л. сол, 3/4 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. ябълков оцет, 1/4 ч.ч. кетчуп, 1 ч.лъж. соев сос. Оставя се да заври, след като поври малко (изпаренията са страшни), в 1/4 ч.ч. вода се разтварят 2 ч.л. натурално нишесте и с него се сгъстява соса. Става точно, както трябва. В оригиналната рецепта се налива и сок от ананас и се слагат парченца ананас, но аз ги заместих със сок от мариновани краставички (той е хем сладникав, хем по-киселичък и е идеален за целта). Изпърженото месо се пуска в соса за няк.минути. И това е!

Задушени зеленчуци и ориз предполагам всеки знае как се правят.
_________________
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:35

Котлети "Нелсън" Веси 127
За котлетите: начукват се свински котлети (или пържоли без кост), посоляват се, поръсват се с черен пипер, капва се малко олио и вино и се прибират в хладилника поне за 1 час (моите стояха една нощ). След това се овалват в съвсем малко брашно и се изпържват в малко мазнина до златисто. Нареждат се в тавичка и върху всеки котлет се слага гъбено сосче. Гъбено сосче: нарязва се на ситно 1 глава лук и се сотира в краве масло. Прибавят се ситно нарязани пресни печурки. Задушават се и те, поръсват се с магданоз и се посоляват. Когато са почти готови, се наръсват с малко брашно (около 1 суп.лъж.), позапържва се и се разрежда с вода, да се получи сосче. С него се покрива всеки котлет, поливат се с малко масълце и се пекат при 180 градуса. Малко преди края на печенето, се поръсват с кашкавал и галета и се допичат. Стават много вкусни. Гарантирам!
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:39

Кюфтета бял сос - Рени

Кюфтетата:
500 гр. кайма+1 кафена чашка ориз+ситно нарязан или смлян лук+подправки на вкус ( сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, магданоз)+1 яйце
Оформят се кръгли не много големи кюфтета , които се овалват в брашно и се спускат в тенджера с вряща вода. Водата да е около 1л.
когато кюфтетата се сварят се изваждат в чиния, а водата се прецежда, понеже има ориз на дъното от кюфтата.

сос:
В друга тенджера се разбиват 3 желтъка+1/2 кисело мляко
+ 3-4с.л. брашно.
Слага се на котлона и с черпака на тънка стрийка се загребва от прецедената вода ( в която са врели кюфтетата). Сипва се докато се пресипе цялата течност в сместа с желтъците. Бърка се докато се сгъсти като рядък крем.
Маха се от котлона и се + кюфтетата в соса. Подправя се черен пипер, чубрица и МНОГО магданоз.

Това е.
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:56

Руладините са по моя рецепта. Веси 127
Аз си я измислих, но излезе много сполучлива и мъжът ми все напира да ги правя пак. Рецептата е много проста и бърза, но с подходящата гарнитура и аранжировка, става даже и за гости. Каймата се омесва с подправки по желание и 1 яйце. Аз сложих чубрица, черен пипер и шарена сол. Може да се сложи и малко настърган кашкавал. Прави се плънка от лук, моркови и пресни гъби, които се задушават и подправят с пикантина (или друга подправка по ваш вкус). От 600г. кайма ми излязоха 5 руладини, ама то пак зависи колко големи ги направите. Отгоре ги поръсих с галета и ги изпекох.

Надявам се и те да ви харесат.
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:58

За яхнията с воденички:-Galinche


Първо ги сварявам воденичките и понеже един пакет са доста- с половината яхнията, а другите ще ги направя днес с ориз. А яхнията- нищо особено, като другите яхнийки- запържвам лук, воденичките, пипер, морковки- каквито зеленчуци има на разположение, малко чесънче сложих, подправки, после заливам с водичка. И към края слагам размито във вода брашно- за да стане по-гъстичка. Може и без него, но моя мъж обича по-гъсти манджи.
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 16:59

Шницели - Galinche

Имам една рецепта за икономични шницели- 6 бр. Може да се увеличи дозата- да станат повече:

250гр. кайма
1 1/2 ч.ч. брашно
3 яйца
1ч.ч. вода
чер пипер, чубрица.
Всичко се смесва на каша. В гореща мазнина се изсипва с черпак от сместа и се оформя шницела.
Отдавна не съм правила и аз. Последно едни полу-готови изпържих.
_________________
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 17:01

Хрупкави пилешки гърдички Веси 127

Трябва ви около 1/2 кг. пил.филе. Всяко филенце се овалва в брашно, размесено със сол и черен пипер, после в разбито яйце и накрая в галета, подправена с 1 пак.чесън на прах (или на вкус), риган и червен пипер. Така овкусените гърдички се подреждат в тавичка, поливат се с разтопено краве масло (или олио) и се пекат, докато се получи златиста хрупкава коричка.
Изображение
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот av4e на 10 Юни 2007 17:14

Рецепта на semiramida
400гр телешко (свинско,овнешко,агнешко)месо, 3 лъжици олио, 1 бучка масло, 1 връзка пресен лук, 1 глава стар лук,1/2 малък морков, 1 тънко резенче целина, 3-4 пресни домати (1/2 буркан стерилизирани домати), 1 лъжица брашно, 1 щипка захар,4-5 стръка магданоз,сол.
Месото, се измива и нарязва на порции. Поставя се в тавичка, прибавят се олиото, дребно нарязания лук, настърганите морков и целина, залива се със студена вода и се задушава на умерена температура. Задушаването продължава почти до омекването на месото. След това ястието се посолява, прибавят се нарязаните на средно големи парчета домати. След 15-20 мин, се добавя размитото със студена вода брашно,захарта и ястието се задушава. Когато стане готово, се прибавя маслото и се отстранява от огъня. Поръсва се с дребно нарязан магданоз.
Аватар
av4e
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5011
Регистрация: 26 Яну 2007 21:05
Местоположение: varna

Мнениеот vesi_127 на 11 Юни 2007 13:11

Пиле фрикасе

Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода (може да сложиш и подправки по желание, например "Пикантина" е много подходяща за пиле, но е солена, така че внимавай със солта). Друг вариант е да се изпържи. След като се свари, се прави запръжка от 3 с.л. брашно и 3-4 с.л. масло. Разрежда се с бульона от пилето до получаване на гладък сос. Разбиват се 2-3 жълтъка и към тях се прибавя по малко от соса, докато се стоплят постепенно. Всичко се връща в тенджерата, прибавя се 1/2 коф. кисело мляко и лимонов сок (ако нямаш, може лимонтозу на върха на лъжичката). Сосът се бърка непрекъснато и щом кипне, се сваля от огъня. В чиния се подреждат пилешките порции, заливат се със соса и се поднасят със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!

Ето и фото:
Изображение
Изображение
vesi_127
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1110
Регистрация: 02 Фев 2007 15:27
Местоположение: Бургас

Мнениеот ekita на 20 Юни 2007 18:19

Китайско ядене:
Необходимо е пилешко филенце,ориз,грах,царевица,броколи,моркови.Оризът се сварява,както и граха и броколите.Месцето се запържва,прибавят се моркивите..Смесва се със сварените зеленчуци.Овкусява се с подправки и леко се оставя да клокне.
Аватар
ekita
Пристрастен
 ---
Мнения: 329
Регистрация: 16 Юни 2007 12:24
Местоположение: Бургас

Мнениеот nikita_perez на 21 Юни 2007 09:39

Зеле с шунка


Една средно голяма зелка
300 гр. шунка
Соев сос
Пикантина Барбекю
Сол , олио , чаша вода

Зелката се реже на едро.С чаша вода се запържва докато омекне.Добавят се шунката,нарязана на едри кубчета, соев сос и сол на вкус.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот vesi_127 на 22 Юни 2007 18:07

Пиле със зеленчуци и гъбено-сметанов сос

Продукти:
500-600 г. пилешки гърди
450-500 г. микс от замразени зеленчуци (аз лично ползвам микс от царевица и грах)
2-3 моркова
1 пакетче крем-супа от гъби
700-800 мл. прясно мляко
10-15 пресни печурки
1 глава лук
1 малка заквасена сметана
1 пакетче чесън на прах
сол, черен пипер
копър (по желание)
олио за пържене
1-2 с.л. масло
кашкавал

Приготовление:
Пилешките гърди се измиват и овкусяват със сол, черен пипер и чесън на прах. Ако е необходимо се начукват с дървено чукче. Изпържват се до златисто в малко количество силно сгорещено олио, като често се обръщат, за да не пускат сокове.
В тиган се слага маслото. В него се сотират до омекване ситно нарязаният лук, морковите (на малки кубчета), гъбите (също на ситно) и накрая – замразените зеленчуци.
Отделно се приготвя крем-супата според указанията на пакетчето с прясно мляко, но се намаля количеството, така че консистенцията да е на гъст сос, а не на супа. За супа, която се приготвя с 1 литър течност, аз слагам 800мл. прясно мляко. Когато сосът е готов, се прибавят заквасената сметана, копърът и чесънът на прах и се смесва със зеленчуковия микс. Ако е необходимо, се посолява или се стрива ½ кубче бульон (гъбен или пилешки).
В тавичка се сипват няколко лъжици от соса. Отгоре се подреждат пилешките гърди. Поръсват се с настърган кашкавал, заливат се със сос и така се редуват продуктите. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути или докато се зачерви отгоре.

Много е вкусно. Опитайте!

Изображение
Изображение
vesi_127
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1110
Регистрация: 02 Фев 2007 15:27
Местоположение: Бургас

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com