..::БИБЛИОТЕКА::..

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Андреева на 29 Дек 2010 14:42

Сладка баница с локум и орехи

Изображение

1пак. кори
2-3 кут. локум-нарязан на малки кубчета
1 купичка нарязани орехи

4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
125г масло

за сиропа:
2ч.ч. захар
3ч.ч. вода
2-3 ванилии

Приготвя се пандишпановата смес,като се разбиват добре яйцата и захарта,брашното+бакпулвера се прибавя на порции,като се разбърква с дървена лъжица отдолу-нагоре,накрая се добавя разтопеното,но не горещо масло.Отварят се корите,намазва се най-горната от край до край,наръсва се с орехи и локум,навива се на руло като се вземат две кори и се подреждат в тава,Аз използват четириъгълната от фурната,много ми е удобна.От един пакет листи излизат точно 7 рула.Ако остане от кексовата смес намазват отгоре вече готовите рула и пека на 180 градуса до приятно кафяв цвят,даже предпочитам леееееко препеченко.Още топла я нарязвам на желаните парчета.Оставям да се охлади,сиропирам с леко топъл сироп.

Това е рецептата,по която аз правя сладката баница.не знам точно на кого е,но е от Гответе с мен.
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13



Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Кремена Илиева на 08 Яну 2011 15:24

КЕКС С ЯБЪЛКИ,ОВЕСЕНИ ЯДКИ И БИСКВИТИ

Продукти:

2бр яйца
1 1/2 ч. ч. захар(аз я намалих)
1 ч. ч. прясно мляко
2/3 ч. ч. растителна мазнина
1 1/2 ч. ч. брашно/ако е необходимо се добавя още малко
до желаната гъстота на кексово тесто/
1 бакпулвер (или 1 с. л.)
5-6 средно големи ябълки
3-4 с.л овесени ядки или орехи
1 пакет чаени бисквити
1с.л канела

За шоколадовата глазура:

1 к.ч прясно мляко
1 к.ч захар
1/2 к.ч. олио
3-4 с.л. какао
50 гр. натурален шоколад


Приготвяне:

Измиваме,обелваме и нарязваме ябълките на кубчета.Слагаме в купа и поръсваме с брашно,захар 1/2 ч.ч и канела.
Разбиваме яйцата и захарта с миксер до побеляване,прибавяме растителната мазнина ,прясното мляко,брашното с бакпулвера и овесените ядки. Разбъркваме добре.Изсипваме в намаслена и набрашнена кексова форма 1/3 част от кексовата смес.Върху нея разпределяме половината от ябълките.Нареждаме част от бисквитите.След това разстиламе 1/3 част от кексовата смес,отново нареждаме ябълки и бисквити .Накрая изсипваме и останалата яаст от кексовото тесто.Печем в предварително загрята умерена фурна.След като изстине, изваждаме от кексовата форма и заливаме със шоколадовата глазура.

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Кремена Илиева на 09 Яну 2011 19:42

ЛАЗАНЯ С ШУНКА И СОС ОТ НЯКОЛКО СИРЕНА

Кори за лазаня,шунка, маслини без костилка, различни видове сирена ( при мен кашкавал, топено пушено сирене, обикновенно сирене, пармезан),няколко скилидки чесън (или 2-3 стръка пресен),масло, 1 литър прясно мляко, 2-3 с.л.брашно (с връх), индийско орехче, черен пипер,гъби

Прави се сос бешамел,а именно: разтопява се малко масло, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко , като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа. Внимавайте да няма бучки Слага се щипка сол и малко индийско орехче.
В отделен съд, на котлона се стопява малко масло, слагат се сирената нарязани на парченца и малко водичка или пр.мляко. Бърка се непрекъснато на тих огън докато сирената се стопят и се образува хомогенен сос.Прибавят се ситно скълцани 2-3 скилидки чесън или 2-3 стръка ситно нарязан пресен чесън и малко черен пипер.
Нарязват се шунка на кубчета и маслини без костилка.
Тавичка се маже с олио, полива се дъното със сос бешамел, редят се кори за лазаня, отгоре се поливат отново с бешамел, после със соса от сирена, ръси се от сместа с шунката и маслините,гъбите после следват пак кори, пак от двата соса и сместа с шунката и така докато ви свършат продуктите или капацитета на тавата ( трява да се се пълни съвсем догоре тавичката, за да не кипи във фурната), задължително най-отгоре се завършва със сосовете.
Тавичката се покрива с фолио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност-около 40 мин. Фолиото се маха, слага се отгоре тънко нарязан или настърган кашкавал и се дозапича.

Изображение



Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Кремена Илиева на 09 Фев 2011 21:39



ЛИМОНОВИ ПАСТИЧКИ


Продукти:

За тестото:

1 ч.ч. брашно / от 250 мл/
113 гр краве масло / аз използвам и маргарин/ от хладилника
1/4 ч.ч. пудра захар

За плънката:

1 1/2 ч.ч. захар(аз сложих 1 чаша)
5 яйца
2 с.л. настъргана лимонова кора
3/4 ч.ч. лимонов сок /прясноизстискан/-сложих сока от целия лимон
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л бакпулвер

Приготвяне:

Включвате фурната на 180 градуса С. Разбивате с миксер на ниска скорост брашното, нарязаното на парченца масло и пудрата захар. Получава се ронливо тесто, на маслени трохи. Изсипвате го във форма - квадратна 20х20см. и правите равен слой на дъното. Ако лепи по ръката - ръсите леко с брашно. Печете 8-10 минути - тестото не трябва да се зачервява, а да се запече. Изваждате и оставяте да се охлади.

В това време правите плънката - разбивате всички съставки и изливате върху основата. Печете 25-30 мин, но това е пак според фурната. Според мен повече от 30 мин не му трябват. В моята фурна става за 25. Проверява се като чийзкейк - като поклатите тавичката, средата му се клати лекичко. Изваждате от фурната, оставяте да изстине, след това в хладилника - както е с тавата. Като постои час-два /колкото ви е търпението /, изваждате, ръсите с пудра захар и режете на пастички. Пълнежът е с нежна кремообразна консистенция - ако го опечете, както трябва. Ако постои повечко във фурната - става много нежен и пухкав, но не като крем. Сладкишът и в двата случая е вкусен и много свеж.


Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Кремена Илиева на 25 Фев 2011 16:44

ШОКОЛАДОВО МИНИ РУЛО "БАУНТИ"(по Дани)

200 гр.бисквити "Еверест"-какао т.е. 1 опаковка
2 съп.лъж. какао
100 мл. вода или мляко(аз го правих с мляко)
100 гр.захар(аз сложих 50)
за кокосовата плънка:80 гр.кокосови стърготини,80 гр.меко масло,80 гр.пудра захар

Смилат се бисквитите.Слага се какаото и се обърква.В млякото се поставя захарта и се слагат на котлона докато се стопи захарта.Охлажда се и се добавя към бисквитите.Обърква се добре.
Съставките за плънката се смесват.
На хартия за печене се разстила бисквитения блат.Отгоре върху него се разстила и плънката.Навива се наруло.Увива се в хартията и се слага във фризера за 30-ина мин.След това се премества в хладилника и се реже преди да се консумира.
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот angelnenov1988 на 03 Юли 2011 17:55

ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ ЗА БЕБЕТА

Продукти:
100 гр картофи
150 мл краве прясно мляко
8 гр захар
3 гр масло

Приготвяне
1. Картофите се измиват и се сваряват необелени
2. Докато са горещи, се обелват
3. Катрофите се претриват през сито или цедка
4. Добавят се 100-150 мл топло адаптирано или прясно мляко (ако детето е по-голямо), захарта и сол на върха на ножа
5. Пюрето се разбива и се овкусява с масло.

Забележка: пюрето се поднася веднага, не трябва да се претопля за следващо хранене.
Време за приготвяне 20 минути.
angelnenov1988
 ---
Мнения: 6
Регистрация: 28 Юни 2011 21:13

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот tzveti25 на 09 Ное 2011 19:11

Рецепта за Меденки

1ч.ч. брашно
6с.л. мед
1ч.ч. захар
1ч.ч олио
3 яйца
1 пакетче канела
2ч.л. сода
мармалад за слепване
Замесва се меко тесто и се правят на питки. пекат се в умерена фурна. Като изтинат по желание се слепват с мармалада
Изображение
Изображение
Аватар
tzveti25
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1968
Регистрация: 23 Ное 2010 12:03
Местоположение: софия

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Кремена Илиева на 14 Авг 2012 08:47

ПРЕДЯСТИЕ ОТ ТИКВИЧКИ

Тиквичките се нарязват на шайби с дебелина около 1 см.Редят се в суха тава като се залягат една върху друга.Слагат се да се пекат във фурна.След като омекнат и позапекат се вадят и се мажат с 1 майонеза,в която има счукан чесън,натрошава се сирене,разбиват се няколко яйца и се залива ястието.Пече се до готовност.

Става невероятно вкусно:)
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Предишна

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com