..::БИБЛИОТЕКА::..

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот mama na gabi i stani на 07 Сеп 2010 21:48

Патладжани "Таман"

5 патладжана
5чушки
5моркова
5глави кромид лук
5 домата

1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 суп.лъжица сол

Зеленчуците се нарязват на едро,като патладжана се посолява и се оставя настрани за 10-15 мин.,морковите на кръгчета а лука на полумесеци.
Редим в тенджера с широко дъно както следва:патладжана,чушките,моркова,лука и най-отгоре доматите.Заливаме с маринатата и слагаме на умерен огън да ври 10-15мин. похлупени,а след това още около 30 мин. без капак.
След като изстине се слага в бурканчета и се стерелизира 30 мин.

:!: :!: :!: Трябва да се разбърква често,че загаря(това от личен опит.... :oops: :( )
Изображение
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
mama na gabi i stani
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 553
Регистрация: 15 Апр 2009 23:55



Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот nikita_perez на 19 Сеп 2010 15:01

Кексови "понички"

Изображение

3 яйца
2 ч. брашно
1 ч. захар
2 ч. вода ( може и 1 ч. прясно мляко + 1 ч. вода)
ванилия -1-2п.
2-3 л. олио


Първо се разбиват добре яйцата със захарта .След това се добавят останалите съставки .Трябва да се получи смес по-гъста от тази за плачинки .Понеже се оказа ,че нямам ванилия , сложих 1/2 есенция лимон и 1/2 есенция шоколад.Получи се доста ароматна смес :arrow: понички .
В сгорещено олио се изсипва от сместа ( с по-голяма лъжица ) .Пържи се до порозовяване .
"Поничките" може да се гарнират по желание - пудра захар , топинг , мед ...


П.П. Количествата , които съм дала са приблизителни - слагах ги " на око " .
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 24 Сеп 2010 10:58

Пандишпанов кекс с аспирин

Изображение
Продукти: - 4 яйца (със стайна температура!)
- 1 ч. чаша захар
- 150 гр.(непълна ч.чаша) хладка вода
- 2ч.ч. брашно
- 1 аспирин
- 1 течна ванилия
- орехи, нарязани на едро (количество по желание)

Приготвяне: В приготвянето на кекса, най-важната част е разбиването на яйцата със захарта. Разбиват се на принципа на пандишпановото тесто. А именно: яйцата да са със стайна температура. В по-голям съд слагате много топла вода. В нея слагате другият съд, в който ще се приготвя сладкиша. Чуквате яйцата, разбивате ги с вилица, после добавяте захарта, отново ги разбърквате с вилицата добре. След това пускате миксера и биете продължително време, докато се получи гъста бяла смес. Разтваряте аспиринът в хладката вода. Добавяте към яйчената смес и с миксера отново разбърквате добре. Добавяте брашното, ванилията и орехите ибъркате отдолу нагоре с дървена лъжица.
Обърквате добре сместа.
Фурната се загрява на 180 градуса. Намазвате формата за кекс с масло (маргарин) и изсипвате кексовото тесто в нея.
Печете до готовност - около 30- 35 минути. При печенето трябва да се внимава да не се прегори кекса, защото няма мазнина.
Забележка: Ако не са топли яйцата, не се разбиват в съд с топла вода и не са разбити достатъчно, кексът няма да бухне и ще стане глетав!
Да ви е сладко!
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 24 Сеп 2010 18:51

Сладки с овесени ядки, кокос, стафиди и ябълки

Изображение

2 яйца
1 ч. ч. олио
1 ½ ч.ч. кафява захар /може и бяла/
1 течна есенция ром
1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 бакпулвер
1 ч. лъжица сол
3 ч. ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. кокосови стърготини
1 пакетче бели стафиди
2 средноголеми ябълки – обелени и настъргани

Смесваме захарта, яйцата, олиото, есенцията и ябълките. Отделно смесваме сухите съставки - брашното, овесените ядки, кокосовите стърготини, стафидите, бакпулвера и солта. Прибавяме сухите към мокрите съставки. Объркваме хубаво.
Сипваме е чаена лъжица върху не намаслена пекарска хартия.
Загряваме фурната на 180 гр. Печем за 15 мин.
Последна промяна Aredhel на 28 Сеп 2010 15:48, променена общо 1 път
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 28 Сеп 2010 15:46

КОКОСОВ КУХЕН

Изображение

Цитирам дословно авторката:
За тестото:
1 яйце
1 чаша кефир (кисело мляко)
3/4 чаша захар
10 гр. бакпулвер
1,5 чаши брашно

Чаша – 240 мл.

Всичко се смесва и се излива във форма с диам. 25 см.

За плънката:
Смесете в съд 3/4 чаша захар със 100 гр. кокосови стърготини и пакетче ванилова захар.
Равномерно разпределете сместа върху повърхността на тестото.

Сложете формата в загрята фурна и печете при t 180-200 около 25-30 минути (съобразявайте се с фурната си). Внимавайте да не загорят кокосовите стърготини отгоре, ако е нужно, покрийте с фолио.
Готовият кухен, още горещ, залейте равномерно с чаша течна сметана 20 % (или заквасена + малко прясно мляко). Сладкишът се сервира охладен.

Моите бележки: Според мен сместа е малко за форма с диам. 25 см или пък ще се получи по-тънък. Пека във форма сърце, става висок около 4 см, в средата 5 и така ми харесва. Ако не сте любители на по-сладкото, спокойно може да намалите захарта на 1/2 чаша в тестото и още толкова в кокосовите стърготини. Пека 30 мин. при температура 175 - 180 град за моята фурна. При липса на течна сметана, може да се залее със заквасена, разредена с прясно мляко до консистенцията на течна, или с кисело мляко (но да не е с кисел/вкиснат вкус) + прясно мляко.

Рецептата е на Лабрекс от БГ-Мама
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Rallichka на 02 Окт 2010 19:05

Лазаня със спанак

Изображение

Първо отбелязвам, че количествата са за тавичка с размери около 20/30см - от тези алуминиевите, за еднократна употреба:

:arrow: Кори за лазаня - 12 бр (може и повече, ще стане по-височка :wink: )
За плънката:
:arrow: спанак -0.5кг;
:arrow: сирене - ок. 150г;
:arrow: извара - 150-200г;
:arrow: яйца - 3бр;
За бешамеловия сос:
:arrow: брашно - 2-3 с.л;
:arrow: пр.мляко - 0.5 l
:arrow: масло - 2 с.л.;
сол, черен пипер или каквито други подправки обичате - на вкус :wink:
кашкавал - за отгоре

Спанакът се почиства, нарязва се и се задушава в малко масло/зехтин. Добавят се яйцата, сиренето и изварата и всичко това се разбърква до готовност.
В друг съд се запържва маслото за 1-2 минути, след което се прибавя млякото (студено). Разбърква се (на мен никога не ми се получава супер гладък соса, затова използвам прибор за карт. пюре за бъркането). След като се сгъсти, се добавят ч. пипер и солта. Оттегля се от котлона.
Кипваме около литър - литър и нещо вода+ щипка сол. След като заври водата, слагаме една по една корите, за да набъбнат - може би около 2-3 минутки. Тавичката се намаслява(аз използвам зехтин) и започват да се редят корите - за горепосочената тавичка са точно 3 кори на ред, което означава, че стават 4 реда общо. След като първият ред е положен, отгоре редим с плънка, върху нея - малко бешамелов сос. Следва пак кори-плънка-сос и така до привършване на продуктите. Отгоре се настъргва кашкавал и се запича на 200 градуса за около 25 минутки.
Изображениеurl=http://www.mamaibebe.com]Изображение[/url]
Аватар
Rallichka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1651
Регистрация: 24 Сеп 2009 13:12
Местоположение: Хасково

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 04 Окт 2010 20:35

Броколи със сирене


Изображение
Супер лесна, бърза и много вкусна манджа с броколи. :D
Продукти : Броколи- количеството е по желание
Сирене- количеството също е по желание и според броколите. Хубаво е да е повечко. :D
Малко соев сос и щарена сол
Приготвяне: Броколите ги накъсваме на малки гроздчета и ги измиваме. Слагаме ги във вряща вода, в която има малко сол и олио. Оставяме ги да се сварят докато омекнат, като ги разбъркваме периодично. Когато броколите са готови, отцеждаме от водата и ги изсиваме в тавичка. Върху тях слагаме малко соев сос, натрошаваме сиренето, малко олио и шарена сол. Наливаме наполовината на съдържанието вода и се разбърка добре. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 35 минути.
Да ви е сладко!
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 06 Окт 2010 14:01

Запеканка с броколи и тиквички

Изображение
Продукти- броколи - количеството е по желание
-тиквички- 1-2 неголеми
- 4-5 скилидки чесън
- соев сос
- шарена сол и яйца - количеството е спроед количеството на останалите продукти( 3-4 )
Приготвяне- Броколите се накъсват на гроздчета и се слагат във вряща подсолена вода, в която има малко олио. Оставят се да поомекнат там, като се разбъркват периодично. Тиквичките се обелват и се режат на кубчета. Когато броколите омекнат се изсипват в тавичка, сипват се и нарязаните тиквички, слага се чесън, нарязан на парченца, ръси се със соевия сос, шарената сол и малко олио. Сипва се вода до половината на съдържанието и се разбъква добре. Слага се да се пече в предварително загрята фурна на -200 градуса за около 30 минути, като се разбърква от време на време. След това се вади и върху запеканката се чукват яйцата, отново се разбърва добре всичко и се слага във фурната докато се запекат яйцата.
Забележка- тази рецепта търпи много и различни импровизации. Може да се пекат броколи или карфиол с най-различни зеленчуци. Може да се слага вътре сирене,месо и колбаси. Вместо с вода може да се запича с готварска сметана. А върху запеканката може да се поръси кашкавал, преди да бъде извадена от фурната.
Да ви е сладко!
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 21 Окт 2010 15:07

Крекери със семена:


Изображение

5-6 с.л зехтин
60 мл. вода
щипка сол
щипка сода(угасена с капка оцет)
3 с.л. намачкано сирене
3 с.л.пшенични трици
смес брашно като за меко тесто(бяло пшенично, пълнозърнесто и ръжено)
щипка мащерка
на върха на ножа джинджифил
щипка кимион
по малко от - ленено, тиквено и сусамово семе

Тестото се разточва, реже се на дълги пръчици, усукват се и се пекат върху хартия за печене, на 170 градуса.

Изображение

Тарти с тиквички и сирене
( за 6-7 броя с диаметър на формите 13 см):


За масленото тесто:
3 супени лъжици с връх масло
70мл вода
брашно за меко тесто
сол

Изображение

За плънката:2 тиквички
сирене на вкус
3-4 яйца
1.к.ч. готварска сметана
сухар. галета или накиснати овесени ядки
черен пипер
копър
сол
мащерка
тиквени семки

Меси се меко тесто. Оставя се в хладилник да се стегне. Приготвят се тиквичките - на грил-тиган почти без мазнина, посоляват се - като омекнат и се свалят. Приготвя се плънката - разбиват се яйцата със подправките и сметаната, накрая се слага сиренето.Тестото се разделя на топчета според броя на формите, разстила се в намазнени форми, после се надупчва с вилица тестото, в средата се подреждат тиквичките и покрай тях се сипва плънката. Поръсва се отгоре с тиквените семки.Слагат се да се пекат на 160 градуса, до зачервяване отгоре.



Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 17 Ное 2010 14:00

КРИЗИСНИ БУХТИЧКИ
Изображение
Рецептата си я измислих, съобразно продуктите, които ми бяха останали. :wink: :D
Продукти: 1 яйце
малко по-малко от 1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. непълна сода за хляб
1 прахче ванилия
малко сирене, натрошено- количеството е по желание. Аз сложих около стотитна грама.
вода- отново количеството е " на око", за да се поразреди сместа, около половин чаена чаша, например. Не е проблем, ако сложите малко повече, после с брашното ще се сгъсти. :D
брашно- добавя се и се бърка, докато се получи смес,малко по-гъста от боза
кимион- отново количеството е по желание. Аз сложих около две пълни чаени лъжици
щипка сол
щипка захар
Приготвяне: Всички продукти се разбъркват добре. В по-дълбок съд се сгорещява олио. Сипва се малко повече, така че, бухтичките да може да се обръщат в него спокойно. Олиото се сгорещява много добре. Със супена лъжица се гребва от сместа за бухтички и се изсипва в сгорещеното олио. Обръща се неколкократно, за да се изпържи добре от всички страни. Пържи се до златисто кафяв цвят на бухтичките.
Забележка: тази рецепта търпи импровизации в количеството на продуктите. Може да се добавят други подправки, според личните предпочитания. :D Ако пък искате сладки бухтички може да сложите малко повечко захар в сместа, да не добавяте подправки и сирене. Когато се изпържат се ръсят обилно с пудра захар. :D
Относно гъстотата на сместа за бухтички- трябва да бъде толкова гъсто, че когато се изсипе сместа в сгорещеното олио, тя да не се "разлива", а веднага да се надига като топка. :!:
Мисля, че ще станат и в уреда за сандвичи, тоест без да се пържат. :D
Да ви е сладко! :D
Последна промяна КРИСИВАЛ на 19 Ное 2010 16:03, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 18 Ное 2010 12:40

МРАМОРНИ ЯЙЦА
Изображение
Мраморните яйца са най- обикновени варени яйца с по-ефектен външен вид. Рецептата съм я взаимствала, но не помня точно от кой форум. :D
Продукти: яйца- броят е по желание
- 2-3 пакетчета черен чай
Приготвяне:Слагате яйцата в съд да поврат няколко минути. Изваждате ги и във водата се добавят пакетчета черен чай и така оставяте да ври водата(при нужда се долива вода). Яйцата ги начуквате с лъжица от всички страни, така че да се спука черупката. Връщате ги във водата с черния чай и ги остявяте да врат поне още 5 минути, може и повече. Когато ги извадите от водата ги оставете малко да изстинат, че да може да ги обелите.
Ефектът "мрамор" се постига именно с обелването на яйцата. Трябва да внимавате докато ги белите да не махнете дебелатат ципа, която е под черупката на яйцата.
Да ви е сладко! :D
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Михайлова24 на 26 Ное 2010 01:28

КАРТОФЕНИ ГНЕЗДА

Изображение

Като основа ползвах тази рецепта http://yoli-www.blogspot.com/2009/05/blog-post_17.html

Вместо форми за мъфини използвах дуралексови купички, покрити с готварска хартия.
Картофите обелих (на око) и се настъргах на едрото ренде. Осолих ги, залях ги с вода и ги оставих да престоят 10-15мин., след което ги изплакнах добре и отцедих.Обърках ги с едно яйце, магданоз и млко черен пипер.
През това време задуших 250гр. кайма, 2 глави лук, 3-4 кисели краставчки нарязани на дребно, натрошено сирене, черен пипер и магданоз.
Рендосаните картофи разстлах по дъното и стените на купичките и ги запекох в загрята фурна на 200 градуса, за около 30мин. (докато видимо се запекат)
Напълних плънката в гнездата, настъргах малко кашкавал и чукнах по едно яйце. Готово е, когато яйцата се запекат.
Изображение Изображение
Изображение
Аватар
Михайлова24
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3440
Регистрация: 26 Авг 2009 17:29
Местоположение: Г. Оряховица

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 10 Дек 2010 12:08

Гуакамоле

Изображение

По тази рецепта го правих, може да му се добави и 1-2 скилидки пресован чесън. http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=4349

А това мисля да го опитам в най-скоро време.

Пюре от авокадо с тахан

авокадо – 2 бр.
зехтин – 2 с. л.
сусамов тахан – 3 с. л.
лимонов сок
чесън – 2 скилидки
магданоз – 5 стръка
сол – 1 ч. л.

Авокадото се измива, разполовява се и от него се изважда костилката. Ямката, където е била костилката, се почиства от горчивата кафеникава люспа. По месестата част на авокадото се правят ромбични разрези, но без да се реже кората. След това месестата част от авокадото се изгребва с лъжица.
В купа се поставя сусамовият тахан и се разбърква с лимоновия сок. Добавят се кубчетата авокадо, зехтинът, счуканият чесън, накълцаният магданоз и солта и се разбърква. След това всичко се прехвърля в кухненски робот или блендер и се пасира.
Полученото пюре се сервира в купички и се консумира охладено като разядка.
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот svetulka73 на 12 Дек 2010 20:29

Изображение
Изображение
Изображение
НАУЧИ СЕ ДА СЛУШАШ. ПОНЯКОГА ШАНСЪТ ЧУКА МНОГО ТИХО НА ВРАТАТА.
Аватар
svetulka73
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1738
Регистрация: 03 Авг 2007 22:17

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 16 Дек 2010 19:36

Бонбони Рафаело

Лидия Андреева писа:
"Бонбони Рафаело
Сложих около 250-300 гр. подсладено кондензирано мляко, 100-150 гр. кокосови стърготини, половин бял шоколад LZ, капнах малко течна ванилия и сложих 40- 50 гр. масло. Бърках всичко това в един тефлонов тиган, за да не загори, след около 10-15 минути приблизително/не съм засичала/ сместа започна да се сгъстява. Като се мине с дървената лъжица, трябва да остава пътечка и да не се събира лесно сместа. Оставих тигана настрани да поизстине, след това сложих сместа в хладилника. Като изстина и се повтвърди, с ръце оформих топчета, сложих по едно лешниче вътре и ги овалях в кокос. Отново се слагат в хладилника и след няколко часа са готови за папкане.
Източник-Гелева."


Бонбони Трюфели
Продукти:

200 г кондензирано мляко
250 г черен шоколад
60 г лешник (пържен, печен)(аз сложих орехи)
15 мл бренди(аз сложих вишновка)
какао на прах
хартиени форми за мъфини (мини)

Приготовление:

Лешниците се смилат. Шоколадът се начупва на парченца, разтопява се на водна баня.Маха се от огъня и се смесва с кондензираното мляко и лешниците.Охлажда се. Добавя се бренди (коняк). С ръце се оформят топчета с големина колкото 1 ч л.Топчетата се овалват в какаото(кокос, орехи, пудра захар) и всяка се поставя в хартиена форма.Могат да бъдат съхранени до 2 седмици в кутия.
Измислица от мен - в някой от бонбоните сложих по една пияна вишна без костилка - те са най-вкусни
Източник: Гответе с мен!

Ето и двата вида в мое изпълнение:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

ПредишнаСледваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com