..::БИБЛИОТЕКА::..

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Vili JOv4eva на 03 Апр 2010 21:44

Соленки с майонеза

1 (200 гр ) опаковка майонеза
1 ч.ч. настъргано сирене
около 2 ч.ч. брашно

От тези продукти омесваме тесто. Меко,еластично,точещо се.
Разточваме на кора 5 мм и режем фигурки.
Печем върху хартия на 200 градуса до розово.
Може преди да ги сложим във фурната да си поръсим със сусам,маково семе,чубрица...по избор.

Аз следващия път ще ги направя без да разточвам. Ще си късам малко тесто,правя топчета и леко притискам. Редя в тавичката без никакво разстояние,ръся с различни аромати и пека. Ще увелича и дозата,че не ни стигат.
Дори може да пробвам и в тестото да сложа сусам или чубрица или нещо др. Пак ще станат.
Идеално мезе за биричка!

Рецептата я видях в гответе с мен :wink:

Снимка следващия път,че свършиха за минути :oops:

Соленките с майонеза - тези са с чубрица в тестото
ИзображениеИзображение
а тези с червен пипер и риган
ИзображениеИзображение


Последна промяна Vili JOv4eva на 06 Юни 2010 21:07, променена общо 1 път
Аватар
Vili JOv4eva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5576
Регистрация: 16 Окт 2007 16:18
Местоположение: Burgas



Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 12 Апр 2010 00:12

Петифури

Изображение
Голям пакет бисквити Закуска - какао" - натрошени
1 ч.ч. смлени орехи
50 гр разтопен шоколад(или настърган)
ром(аз ползвах вишновка)
1 ванилия
250 гр масло
всичко се разбърква, после омесва с ръце, оставя се в хладилника за поне половин час. После се раделя и се овалват топчета, поливат се с разтопен на водна баня шоколад+1 с.л. олио. Оставят се в хладилника да се стегнат. После се поливат със захарна глазура - пудра захар и мн малко вода - бърка се и се добавя пак пудра захар, докато се получи подходящо за поливане, да не се разтича и по желание се оцветява с боя за сладки(има и безвредна за яйца такава). Слагат се в хартиени кошнички за бонбони. И пак в хладилника :)
Да ви е сладко!
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот svetulka73 на 14 Апр 2010 13:39

Специално за Криси рецептата за Банани в шоколад.....цитирам дословно авторката....
"Съвсем просто е, но става много, много вкусно и дори ефектно. Купувам шоколад на Clever, тъй като е по- евтин, а е хубав на вкус. Аз обичам млечен шоколад. Стопявам го на водна баня, добавям мъничко кр. масло - става лъскав и разреждам с 1-2 с.л. олио. Режа парченца банан, около 2см дебелина, избирам го да не е презрял, за да не е твърде мек. Потапям в шоколад и слагам върху пекарска хартия. Накрая ги държа на студено да се стегнат. Малко е пипкаво, но няма нищо сложно."
Рецептата е от ТУК
Ето ги и в мое изпълнение....
Изображение
Изображение
НАУЧИ СЕ ДА СЛУШАШ. ПОНЯКОГА ШАНСЪТ ЧУКА МНОГО ТИХО НА ВРАТАТА.
Аватар
svetulka73
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1738
Регистрация: 03 Авг 2007 22:17

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот sinna на 19 Апр 2010 03:32

Ваня,понеже искам да направя тази запеканка,за да не я търся из чата си позволих да я копна тук.Благодаря за рецептата!!!
ЗАПЕКАНКА ОТ ВАНЯ (AREDHEL)
В намазнена тавичка плътно наредих 1 ред печени чушки, които залях със следната плънка: 3 яйца /разбити/, настъргано сирене, 1 малка главичка настърган лук, малко домашна лютеничка, но може да се сложи доматена подправка или настърган домат, чесън на прах, ситно нарязан магданоз, трохи от изсъхнал хляб /толкова, колкото да подсушат сместа/, след което наредих отгоре още 1 ред чушки и ги полях с малко мазнина. Ако сиренето не е солено може чушките леко да се посолят. Накрая за разкош, настъргах кашкавал. Запича се във фурната на около 200 градуса докато се зачерви кашкавалът. Хлебните трохи във плънката не си личат и от тях тя се надува. С тази плънка пълня чушки, които изпърждам, но вариантът запеканка е по-бърз и по-мързелив.
Изображение


Коко Шанел: "Всичко е във вашите ръце....стига да не сте ги вдигнали."
Аватар
sinna
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2657
Регистрация: 22 Мар 2007 23:50
Местоположение: на завоя

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 25 Апр 2010 22:24

Кексче с овесени ядки, без брашно

В моя има сладко от портокалови кори, сладко от бели череши, кокосови стърготини, есенция ром. Правила съм го и с орехи и стафиди.

Изображение

Рецептата е на Лабрекс от БГ-Мама, цитирам авторката:

КЕКС/КЕКСЧЕТА ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ БЕЗ БРАШНО

1 ч.ч. цели овесени ядки - 1 ½ ч.ч.
1 ч.ч. смлени овесени ядки - 1 ½ ч.ч.
½ ч.ч. вряла вода - 1 ч.ч.
½ ч.ч. кефир с масленост 1 % (аз го замествам с кисело мляко+ малко водичка) - 1 ч.ч.
½ ч.ч. захар - 1 ч.ч.
2 яйца – 3 яйца
2 с.л. олио + още малко за намазване на формата - 3 с.л.
2 ч.л. бакпулвер (слагам едно пакетче на Йоткер)
¼ ч.л. сода за хляб
щипка сол
сушени сини сливи - ~ 200 гр.
орехи - ~ 50 гр.

Чашата ( по рецепта) е 200 мл., аз използвам понякога и 240 мл.

Целите овесени ядки заливаме с врялата вода и оставяме така да омекват, докато изстинат.
Като изстинат, изливаме кефира /млякото, разбъркваме. Добавяме яйцата, пак разбъркваме.Добавяме захарта, разбъркваме, после бакпулвера, содата, солта, олиото и пак хубаво разбъркваме. Изсипваме чашата смлени овесени ядки, бъркаме, слагаме нарязаните сини сливи и орехи, по желание ванилия и канела (аз слагам и от двете, въпрос на вкус е, става много ароматно). Изсипваме сместа в намаслена (може и посипана с брашно или галета) форма и печем в предварително нагрята на 180 гр. фурна около 50 мин.

Моите бележки /Лабрекс/: Правя мъфини от сместа, получават ми се 12 броя с 200 мл чаша, с 240 мл-вата ми се пълнят формичките. Слагам в сместа, освен сините сливи и орехи, белени слънчогледови семки, филетирани бадеми, понякога и стафиди. Овесените ядки меля с кафемелачката, стават почти като брашно.Е, има и малко по-едрички частички, но е сравнително ситно смляно. Авторът на рецептата пише да се смелят с машинка за месо, но не ми се сглобява и разглобява заради чаша ядки.Предполагам и блендер ще свърши работа. Мъфините пека точно на 180 град, като ги слагам във фурната, когато е загряла на 150 град. Пека ги 20-ина мин, но леко се препичат по крайчетата, така че наблюдавайте ги, пък и зависи от фурната ви. Цял кекс не съм пекла, по удобни са ми мъфинките. Може да ги поръсите с пудра захар, може да се полеят с шоколадова глазура по желание, може и без нищо.
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 25 Апр 2010 22:35

Бърз гъбен сос

Изображение

Задушавам в масло/олио 1 малко бурканче ситно нарязани стерилизирани гъби + малко водичка. Като останат на мазнина изсипвам предварително разтворена в около 200 мл. студена вода Крем супа с гъби на Маги, като бъркам постоянно. Разреждането на соса до желаната гъстота го правя с прясно мляко, но може и с вода. Подправям с малко черен пипер и лимонов сок. Не се соли, супата е солена!
Става много бързо и вкусно!
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 23 Юни 2010 23:58

Черешова торта

Изображение

Блатове:
2 яйца, 6 с.л. захар - на пяна, + 6 с.л. брашно, 4-5 с.л. какао, 1/2 бакпулвер - пече се на 160-170 градуса в подмазана с олио форма, после се реже на два блата
Крем: 1 голяма заквасена сметана, 1 ч.ч. цедено кисело мляко(домашно е моето), около 1.ч.ч. захар (на вкус най-добре)
череши - обезкостени
Това е - блат, крем, череши, крем, блат, крем, сметана и череши.
Черешите са много - помежду блатовете са плътно.
Отгоре за украса направих розова сметана - течна сметана за биене с малко боя за сладки - и шприцовах.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 05 Юли 2010 14:18

Киш от тиквички

Изображение

За масленото тесто:
3 супени лъжици с връх маргарин
70-80 мл прясно мляко
брашно за меко тесто
сол

За плънката:
две настъргани тиквички, посолени и изцедени
сирене на вкус ( аз слагам доста)
2 яйца
1.к.ч. готварска сметана
черен пипер
копър

Меси се меко тесто, разделя се на две части(2;3). По-голямото количество се разточва на кръг, по-голям от тавичката в която ще се пече, така че да се образува и борд от тестото, после се надупчва с вилица тестото, в средата се сипва плънката( всички продукти за плънката се смесват в отделна купа). От малката част от тестото се разточва кора, от която се режат ленти и се прави мрежа. Слага се да се пече - околи 50-60 минути, но пак си зависи от фурната - отгоре трябва да се позачерви масленото тесто. Пече се на 160 градуса.Аз го пекох в тефлонова форма с пръстен.
По желание в плънката се слага и кашкавал, аз нямах.
Рецептата си я измислих, но е много вкусна и си заслужава!!!!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот bubetodve на 07 Юли 2010 12:18

Торта със сметана:

Продукти:
За блата:
1ч.ч. кис. мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1ч.л. сода
3с.л. какао
3бр. жълтъка

*Всичко това се разбива и се пече в умерена фурна в намазана тавичка

За крема:
8с.л. захар
3бр. белтъци
1 и 1/2 кофичка сметана (от големите) или 3бр. от малките

*Захарта и белтъците се разбиват на сняг, и постепенно и по малко към сместа се добавя сметаната, като се разбива до гъст крем.

Истиналия блат се разрязва на 2 половини, и се намазва хубаво с крема, украсата е по желание. След като е готово, се оставя да престои няколко часа в хладилник, за да попие блата хубаво от крема и това е.


Изображение
Аватар
bubetodve
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2331
Регистрация: 22 Яну 2009 13:24
Местоположение: България. София.

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот irini4 на 08 Юли 2010 00:13

Торта - „Графски руини”


Изображение

Блат:
5 яйца
11 с.л. захар
1,5 пакетчета бакпулвер
11 с.л. брашно
6 с.л. какао

Маслен крем „Мока”:
4 жълтъка
1,5 ч.ч. захар
1 к.ч. прясно мляко
3 - 4 ч.л. нес-кафе
300 гр масло
100 гр смлени орехи

Маслен крем с кондензирано мляко:
1 кутийка кондензирано мляко( от подсладеното!!!!!! – трябва да е по-гъсто от мед)
200 гр масло

Целувки:
4 белтъка
20 с.л. пудра захар

Карамелен сироп:
6-7 с.л. захар
вода


Приготовление:
Яйцата се бият със захарта, докато се сгъстят, прибавя се бакпулвера, брашното(пресява се) и какаото и се разбива всичко с миксера. Пекат се 4 блата или един дебел и после се разрязва .Пече се на 160 градуса - в подмазана с олио тава.

Маслен крем – мока – разбиват се жълтъците със захарта, после се слагат в съд, подходящ за водна баня, прибавя се млякото и започва да се бърка, докато сместта се загрее, тогава се прибавя и нес-кафето и всичко се бърка докато крема се сгъсти. Охлажда се и се прибавя по малко към маслото, което предварително е стояло на топло за да е меко и е разбито с миксера – всичко се бие с миксера, докато се хомогенизира. Накрая се прибавят смлените орехи и всичко се разбърква

Маслен крем – с мляко - Кутийката кондензирано мляко се прибавя към маслото, разбито с миксер до хомогенизиране

Целувки - Белтъците се бият с пудрата до гъст и твърд сняг, сипват се на купчинки с лъжица – върху хартия за печене в тава и се слагат в загрята фурна – да се сушат – на 100 градуса, около 1 час или малко повече, опитайте една да проверите, но не вадете всички, изключете фурната и ги оставете на открехната фурна да си изстиват вътре.
За да се слагат в тортата целувките предварително се смачкват с длани, но да си стоят почти цели.

Карамелен сироп - Карамелизират се 6- 7 с.л. захар, добавят се 1,5 л вода.

Подреждане:
Блат – карамел – крем „мока” – целувки – крем „мока” – блат – карамел – крем”мляко” – целувки – крем „мляко” - блат – крем”мока” – целувки – крем „мока” – блат – карамел – крем „мляко” по цялата повърхност на тортата. Отстрани се облепя с орехи, а отгоре се украсява по желание – аз поръсих с начупени целувки и полях с разтопен шоколад.

Добър апетит!!!!!
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Aredhel на 16 Юли 2010 10:56

Плодов пай

Изображение

Цитирам авторката:

Тестото е от:
150 гр. брашно /малко повече/
100 гр. захар
1 бакпулвер
1 яйце
щипка сол
60 гр. масло

Всичко се обърква добре, накрая се слага маслото студено на парченца и се омачква до получаване на стегната топка с малко пясъчна консистенция, така трябва да е). Слага се във форма, моята е 26 см. диаметър откопчаваща се, разстила се по дъното и 2-3 сантиметра по ръба и се слага в хладилника за десетина минути докато приготвите плънката.

Плънката е от:
1 кг. праскови
125 гр. боровинки (това ми се струва много, аз подходих на око, имах едни не много представителни дребни праскови, нарязах ги на филийки, а боровинки тук трудно се намират, но пък имах едно дребно черно грозде, което никой не яде, та сложих него, предполагам, че могат да се правят всякакви комбинации от плодове, но е добре да са в контраст по цвят).
Нарязаните плодове се разбъркват добре с 1 с.л. лимонов сок, 100 гр. захар и 2 с.л. брашно и се изсипват върху тестото.
Пече се на 190 градуса около 45 минути.

/Рецептата е на Котка от БГ-Мама/

Аз не помня точно какви плодове сложих праскови и къпини май бяха, но съм сигурна, че ще става с всички по-твърди плодове.
Нещо прекрасно за душата: http://www.youtube.com/watch?v=QoEZB0Xv ... re=related

http://vbox7.com/play:a18fd8fa

"Щастието се състои в доброто здраве и късата памет!"

Изображение

Изображение
Аватар
Aredhel
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 853
Регистрация: 07 Ное 2009 16:11
Местоположение: При елфите ...

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 05 Авг 2010 13:10

Изображение

КЕКС С ЯБЪЛКИ, ГРИС И КАНЕЛА
Продукти: - 2 яйца
-половин кофичка кисело мляко
-1 чаена чаша(непълна) захар кристал
-1(голяма) ябълка
-1 чаена лъжица канела
- половин чаена чаша олио
-1 чаена лъжичка сода, угасена с оцет
- по-малко от половин чаена лъжичка бакпулвер
-половин чаена чаша грис
- 5-6 пълни супени лъжици пудра захар
- орехи, нарязани на едро(количеството е според вкуса)
и брашно, за получавенето на тесто с гъстота за кекс( около 2 и половина- 3 чаени чаши
Приготвяне:- Разбиват се яйцата със захарта. Добява се гриста, олиото, пудрата захар, киселото мляко, содата, бакпулвера, канелата, ябълката и орехите. Накрая се добавя брашното. Изсипва се във форма за кекс и се пече на умерена фурна,, 180 градуса, до готовност. Аз го пекох 50 минути. Като се извади се ръси обилно с пудра захар.
Кексът става още по - хубав и ароматен, ако престои няколко часа. :D
Да ви е сладко!ИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот Vili JOv4eva на 09 Авг 2010 10:23

АДЖАРСКИ ХАЧАПУРИ

с копър
ИзображениеИзображение
с магданоз
ИзображениеИзображение

Тесто
Брашно – 500 гр
Вода – 100 мл
Прясно мляко- 150 мл
Суха мая – 7 гр
Сол, захар – по 1 ч.л

Плънка
Сирене моцарела(или подобно) – около 250-300 гр
Масло – по 10 гр за 1 малка питка
Яйце – по 1 бр. за 1 малка питка

Приготвянето на тесто:
Маята слагаме в топла вода заедно с 2 лъжици брашно и 1 ч.л. захарза около 10 минути, докато не шупне. Брашното “минава” през сито. Добавяме сол. Замесваме тесто, като добавяме в брашното маята и топло мляко. Месиме добре и оставяме някъде на топло място за 30-40 минути.
Разделяме бухнало тесто на 4 части. Правиме 4 лепешки(това е една топка да я направиш на дебела аладинка, около 1 см дебелина и около 10-15 см широко). Правиме “борд” около 1 см висок, за да не се излива плънката.

Изображение

Рендосваме сирене и слагаме на хачапуритата и оставяме ги за 15 минути.

Фурната загряваме до 180 градуса

Печем “лепешки”-хачапурита 20-25 минути до получаването на златиста коричка.
В купичката разбъркваме яйце и изливаме в средата. Прави се много бързо,
Печем още 5 минути.
Аз слагам и магданоз или копър,каквото искаме.

Изваждаме готови хачапурита у в средата слагаме парче масло.

П.С: Може да се направят като лодки.



ПП. На мен ми се получи много твърдо тесто,че нещо маята ми направи лоша шега.
Иначе са много вкусни.
Пак ще ги направя.

Рецептата я има и ТУК !
Аватар
Vili JOv4eva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5576
Регистрация: 16 Окт 2007 16:18
Местоположение: Burgas

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот mi6o4eto на 13 Авг 2010 15:33

Кашкавал пане
Изображение
Продукти за 4 порции:
4 парчета кашкавал, нарязани с дебелина 1 - 1.5 см.
2 яйца
брашно
бира
сол и черен пипер на вкус (може и без тях)

Отделете жълтъците от белтъците, белтъците се разбиват на сняг, жълтъците на пяна, смесват се, добавя се малко брашно и бира, може сол и черен пипер на вкус...
Изображение
Кашкавала се потапя в получената гъста смес
Изображение
и се пържи в предварително загрята мазнина от двете страни...
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7243
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот КРИСИВАЛ на 24 Авг 2010 17:07

Мъфини от тиквички и сирене


Изображение

Рецептата я взаимствах от тук.

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alph ... 9C&id=1783
Ползвах само един вид сирене, не съм слагала царевично брашно и в тестото добавих една супена лъжичка неразтопен , а само размекнат, маргарин. Така мъфинчетата станаха много мекички. Месо също не съм слагала.
Изображение
Изображение
Аватар
КРИСИВАЛ
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 6093
Регистрация: 05 Авг 2009 18:44

ПредишнаСледваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com