..::БИБЛИОТЕКА::..

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот intense® на 10 Ное 2006 01:44

--- САЛАТИ ---

Руска салата
Mili

Продукти:
картофи около 1 кг
грах - 1 малка кутия
няколко моркова
5-6 кисели краставички
шунка около 150 грама
2 кутии майонеза Краси
сок от половин лимон
сол на вкус
2 супени лъжици кисело мляко

Сварявам картофите и морковите и ги нарязвам на кубчета. Нарязвам краставичките и шунката и добавям граха. Объквам добре и добавям майонезата, мляко, сол и лимон.
Киселото мляко и лимона слагам, за да е по-лека салатата.


--- СУПИ ---

Пиешка супа
Bond

Знам, че сигурно всички сте правили, но все пак нека кажа моята рецепта. Най-добре става супата с домашна кокошка и по-точно дреболиите. За съжаление вече трудно се намира домашна кокошка и затова ползвам пилешки бутчета или пък гарди. Ако някой пилешки призводител чете тук му давам следната идея - да направи торбички със смес за супа - воденички, крилца, сърца, дробчета..
Слагам около 2 литра вода в тенджерата и добавям нарязаното месо. Добавям картофи на средно големи парчета, както и моркови на кръгчета. Слагам също и червена чушка нарязана на дребно. Добавям 1 чаена лъжица сол (не ядем много солено). След като заври и ври около 20 минути (да омекнат картофите) намалявам котлона на 2 и добавям фиде и магданоз. Накрая, когато е готова понякога застройвам. Разбивам едно яйце в паничка и добавям по малко от супата и бъркам.
по този начин постепенно изравнявам температурара с тази на супата. Изливам застройката в супата и бъркам. важно е да не се бърза, защото се пресича.

--- ОСНОВНИ ЯСТИЯ ---

Гювеч с пиле
emmy

Вземате около 300-400 грама пилешко месо (аз смесвам бяло и от бутчета) обезкостявате го и нарязвате на кубченца. Слагам го в купа с марината, която приготвям от: соев сос, лимонов сок, зехтин, малко горчица, сол, черен пипер и малко подправка за скара на Меркурий. Оставям поне 5-6 часа , най-добре едно денонощие месото в маринатата.
В глинена тенджера нареждам пресни картофи около 1-1.2 кг.(желателно е цели, затова избирам по-малки) Върху тях слагам 500гр печърки нарязани на лентички. Най-отгоре слагам месото заедно с маринатата. Добавям още малко зехтин и риган и пека на силна фурна докато се свари месото. Приблизително 1 1/2 часа.
След като се изпече чуквам 2-3 яйца върху ястието и затварям капака за да се задушат.
Най-накрая изливам предварително приготвен сос от 200-300 грама прясно мляко и 200 грама топено сирене(нарязано на филийки).
Поднасяте с прясно нарязан магданоз.


Капама
Lora

Продукти: купувам три вида месо - пилешко (пилишки гърди), телешко (без кост), свинско (без кост)., 300-400 гр. гъби, топено сирене на Жоси.
Приготвяне и продукти за марината на месата:
Пилешко: пилешкото месо се слага да кисне около 1-2 часа в бяло вино за готвене, нарязан лук и подправки за пилешко месо.
Телешко: телешкото месо се кисне 1-2 часа в червено вино за готвене + подправки за телешко месо.
Свинското: се подправя с подправки за свинско месо има голям избор на пазара каквито си харесаш.
Приготвянето на капамата: Задължително е да се приготвя в глинен съд.
На дъното на съда се нарежда свинското месо, след което се слагат няколко колелца топено сирене Жоси, след това се нарязват гъбите. Втори ред се прави от телешкото месо отново се слатгат няколко колелца топено сирене. Трети ред се състои от пилешкото (съответно без лука от марината той се изхвърля) и отгоре отново кръгчета топено сирене. Като се наредят всички меса се добавя 1 кафена чаша бяло вино. Слага се да се пече на бавен огън. Аз лично го печа 3-4 часа на 150 градуса.


Капама от Банско
emmy

Списък на необходимите продукти:
2 кисели зелки
2 свински пържоли
1 пиле
400 г ориз
300 г кървавица
100 г сланина
2 глави чекане (мариновано червено цвекло)
2 дафинови листа
няколко зърна черен пипер
семена от копър

Начин на приготвяне:
1. Цвеклото се нарязва на парчета. Оризът се запържва, докато стане "стъклен".
2. 7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Подправя се с дафинов лист, семена копър и няколко зърна черен пипер.
3. Пилето се разрязва на 4 парчета. На дъното на глинен гювеч се поставят няколко парчета сланина. Върху тях се се слагат 2-3 листа зеле, за да не залепнат продуктите.
4. В гювеча се редят последователно част от зеленчуковата смес, пилето, ред зеленчуци, кървавицата и пържолите, нарязани на парчета.
5. Завършва се със зеленчуци и се покрива със зелеви листа. Отгоре се слагат няколко парчета сланина. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто. Пече се на слаб огън 5-6 часа.


Гагаузка капама
emmy

Списък на необходимите продукти:

1 заек
2–3 моркова
2–3 глави кромид лук
1 кг арпаджик
2–3 шепи джанки (сушени сини сливи)
1 дюля
150 г маслини
1 в. ч. червено вино
1 к. ч. олио
3–4 зърна бахар
1 дафинов лист
сол на вкус

Начин на приготвяне:
1. Заекът се реже на порции, запържва се в мазнината до зачервяване и се изважда.
2. В мазнината, в която е пържен заекът, се запържват нарязаните лук, моркови, почистените от костилките маслини и джанки (или накиснатите предварително сини сливи). Заливат се с виното и се разбърква.
3. Арпаджикът се попарва с вряла вода, отстраняват се люспите, прибавя се към останалите продукти и се посолява.
4. Всички продукти заедно с месото се прехвърлят в глинен гювеч, овкусяват се с дафиновия лист и бахара и се налива вода, колкото да покрие продуктите с 1 пръст.
5. Гювечът се запечатва с лепкаво тесто, направено от вода и брашно, и се поставя в студена фурна. Пече се около 2–3 часа при температура 160–180 градуса.


Задушена риба със зеленчуци
Mili

Продукти: 1 кг. риба, моркови и домати по 150 гр. (2-3 бр.), 1 кг. картофи, 1 глава кромид лук, половин глава целина, половин чаена чаша олио, 1 супена лъжица лимонов сок, магданоз, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.
В съд намазан с мазнина, се нарежда рибата, почистена, измита и нарязана на порции. Отгоре се поставят предварително задушените в част от мазнината ситно нарязани моркови, лук и целина. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се покриват с нарязаните на дребно домати. Прибавят се подправките, мазнината, лимоновият сок и сол на вкус. Ястието се задушава около 30 мин. Поднася се със сварени картофи.

Скумрия на фурна
Violanta

Две скумрии, изчистваш ги и ги разрярязваш по дължина на две. Аз махам главите. Нарещдаш скумриите с месцето нагоре в тавата. Заливаш отстрани с доматен сос около 200мгр. Нарязваш на лунички/или както ти е удобно/ лек, чесън, целина, морковче. Добавяш малко вода, около 100мг и две супени лъжици олио. Слагаш тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса. Като се позагрее рибата я намазваш с масалце и поръсваш с галета. След около тридесетина миняти /не съм засичала с точност, но много бързо става/ скумрията е готова.
П.с. Ако нямаш някоя от подправките не се притеснявай. Важно е да имаш Скумрия, доматен сос, лук и мазнина.

Никулденски шаран
emmy

1 по-голям шаран (около 2.5 кг.) се изчиства, посолява се и се натрива отвътре и отвън с лимонов сок, черен пипер и индийско орехче. Оставя се поне един час на хладно, за да поеме миризмата на подправките.
През това време се приготвя плънката: 4-5 средно големи глави лук се нарязват на кръгчета, прибавят се 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно и 2-3 домата, обелени и настъргани. Всичко в равни части се задушава в мазнина 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се 1 чаена чаша по-едро нарязани орехи, черен пипер, индийско орехче, босилек и се отстранява от огъня. Като поизстине, се добавят 2 супени лъжици галета. Напълва се шаранът и се зашива. Обилно се намазва с мазнина и се поръсва с черен пипер.
От 1 чаена чаша вода, щипка сол и брашно се приготвя тесто, в което се завива рибата, като под и върху нея се нареждат кръгчета лимон и домати. Тестото се украсява с вилица или нож така, че да наподобява люспи (или отделни ленти от него се налепват върху кората). Маже се с 1 жълтък, разбит в малко вода, и се пече в намаслена тава в предварително загрята фурна около 40 минути.


НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН - II
emmy

· 3 глави лук
· 10 скилидки чесън
· 4 зърна бахар
· 5 - 6 зърна черен пипер
· сол
· смлян черен пипер
· щипка захар
· щипка босилек
· 4 счукани сухара
· магданоз
· 400 г. домати от консерва
· 150 мл. бяло вино
- шепа счукани орехи
· 4 с.л. олио

Лукът, чесънът и подправките се задушават с малко вода и 4 с.л. олио. Като омекнат, се прибавят виното и доматите. Като по изври водата, се прибавят сухарите, орехите и магданозът. Така приготвената плънка се оставя да изстине.
Шаранът, предварително изчистен и осолен, се пълни с готовата плънка, след което внимателно се зашива. Поставя се в подходяща по размер тавичка. Ако ви остане от плънката, я разпределете равномерно около него. Поливате с малко домати, олио и нарязан лук на кръгчета. След това тавичката се залива с олио и се пече на 200 градуса за около час.
После махате фолиото за да може рибката да хване лек загар.

--- ПОСТНИ ГОЗБИ ---

Ориз с праз лук и маслини
Mili

Продукти: 2 чаени чаши ориз (се изчиства и измива), 2 с.л. зехтин, 1 стрък праз лук, 100 гр. маслини без костилка (за предпочитене зелени, тъй като черните боядисват ориза), подправка за ориз ( "Вегета" имат специална такава), 4 ч.ч. вода, сол на вкус.
Приготвяне: Ориза се слага в тава с тефлоново покритие за да не загаря, след това добавяме нарязан на колелца празия лук и маслините. Добавяме зехтина, подправката за ориз ( имайте предвид, че подправката е солена), сол и водата. Пече се на умерена температура около 1 час.


Сарми от зеленчуци със зелеви листа
Mili

Продукти: 1 зелка, 6-7 бр. картофи, 2-3 бр. моркови, 2 глави целина, 1 чаена чаша грах от консерва, 100 мл. растително масло, 1 чаена лъжичка червен пипер, чубрица, магданоз и сол.
Картофите, морковите, целината се нарязват на малки кубчета и се задушават в част от мазнината. Прибавят се грахта и подправките. От сместа се свиват сарми в зелевите листа. Нареждат се в дълбок съд и се заливат с 1 ч.ч. зелев сок (ако зелето е кисело), 2 ч.ч. топла вода и останалата мазнина. Варят се на слаб огън, за около 2 часа

Доматена супа
Mili

Продукти: 1 буркан домати, 1 глава лук, 4-5 картофа, 2 с.л. ориз, 1 ролчица фиде, чубрица, магданоз, зехтин, червен пипер, сол на вкус.
В тенджерета слагаме 1 литър вода, след това добавяме доматите (като ги изтискваме), добавяме нарязаните на кубчета картофи и нарязаният лук. След това добавяме всички подправки, фидето, ориза и зехтина. Варим на тих огън около 1 час.

Картофени кюфтета
cezar

Повечето хора ги правят като сварят картофи, намачкат ги и после пържат кюфтета. Аз ги правя по друг начин: Настъргвам на ситно ренде картофи. Слагам ги в купа и добавям чубрица, сол и едно яйце. След това правя кюфтетата и ги пържа, докато придобият златист цвят.

Постно Руло Стефани
cezar

Сварявам около 1 кг картофи и ги намачквам на пюре. Слагам го на мека кърпа и го оформям като правоъгълник. Вътре слагам кисели краставички, сварени моркови, сварени яйца. Загъвам го с помощта на кърпата като Руло Стефани. Пека го около половин час във фурната. Може да се сложи отгоре малко кашкавал - по вкусно става (е не съвсем постно де).

Домати с ориз
Mili

1 кг пресни (или 1 консерва домати), 2 ч.ч. ориз, 2 с.л. олио, 1 глава кромид лук или 1 връзка зелен лук, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 връзка магданоз. Нарязвате на дребно лука и го задушете в растителното масло. Прибавете изчистеният и измит ориз и малко вода – задушавате, докато стане прозрачен. Заливате с гореща вода и оставете да поври 5-6 минути. Прибавяте доматите, нарязани на едри парчета, червеният пипер и част от ситно нарязаният магданоз. Изсипвате ястието в тава, слага се разтопеното масло. Пече се докато набъбне оризът. След като се извади от фурната се поръсва с останалия магданоз.

Огретен от спанак и картофи
emmy
Списък на необходимите продукти:

1/2 кг спанак
500-600 г дребни пролетни картофи
2-3 с. л. олио
100-120 г сирене
1-2 клонки копър
1-2 щипки сминдух
1-2 щипки червен пипер

за гъстия бял сос:
30 г краве масло
2 с. л. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1-2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите се почистват от люспите, изплакват се, подсушават се и се поставят в йенски съд. (По-едрите картофи се разрязват.) Заливат се с 2-3 с. л. олио и се варят 10 минути в микровълнова фурна на максимална мощност, след което се отцеждат. Спанакът се бланшира за минута в кипнала подсолена вода. След това се изплаква със студена вода, отцежда се и се нарязва надребно.Маслото за соса се разтопява в тиган, сипва се брашното, разбърква се и се пържи 1-2 минути до златисто. Разрежда се със студеното прясно мляко, разбърква се и се овкусява с подправките.
Картофите се разпределят в гювечета, поръсват се с наситнен копър и се покриват с натрошено сирене и спанак. Заливат се с белия сос, поръсват се отново със сирене, със сминдух и червен пипер. Гювечетата се поставят в студена фурна и се пекат на 220 градуса, на горен реотан, докато сиренето се зачерви


--- СЛАДКИШИ, ДЕСЕРТИ ---

Лесен сладкиш (торта) с ягоди
mimi_DG

500гр. ягоди (на око)
1,5 коф. кисело мляко
6 суп. лъж. захар (пробвате на вкус)
1 пак. желатин (аз сложих 2 за всеки случай)
бисквити
В голям съд изсипвате ягодите и с нож ги нарязвате (накълцвате) на едро, добавяте кис. мляко и захарта на вкус + разтворения желатин. На дъното та тавичката слагате ред бисквити напоени със сок или сироп(по желание) и отгоре изсипвате сместта с ягоди. Слагате в хладилника да стегне. Може и във форма за кекс.

Ягодова сладоледена торта
emmy

Списък на необходимите продукти:
за блата:
160-180 г бисквити
100 г маргарин
50 г орехови ядки
4 с. л. захар
за ягодовата марината:
500 г ягоди
4 с. л. захар
1 ч. л. лимонов сок
за сладоледа:
125 мл прясно мляко
50 мл студена вода
3 яйца
1 пакетче сметана
1 пакетче желатин
8-9 с. л. захар

Начин на приготвяне:
1. Ягодите се разполовяват, поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок. Оставят се да престоят 1 час.
2. Бисквитите се натрошават. Смесват се със смлените орехови ядки и захарта за блата. Налива се разтопеният маргарин. Разбърква се.
3. Сместа се изсипва във форма за печене с пръстен (диаметър 22 см), разпределя се добре. Пече се 10 минути в предварително загрята до температура 150 градуса фурна.
4. Желатинът се полива с водата и се оставя да набъбне. Изсипват се леко разбитите жълтъци и ягодовият сироп. Леко се нагрява на слаб котлон, за да се разтопи желатинът.
5. Ягодите се пасират и се добавят в сместа с желатина. Поръсва се с 2 с. л. захар и се оставя да се стегне в хладилник. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар.
6. Сметаната се разбива с прясното мляко (1-2 с. л. се запазват за декорация), смесва се с изстудените ягоди и белтъците и се налива върху охладения блат. Преди консумация тортата трябва да престои поне 6 часа във фризер. Декорира се със сметана и пресни ягоди и се сервира.

- - - ПОСТНИ ГОЗБИ - - -

Ориз с праз лук и маслини
Mili

Продукти: 2 чаени чаши ориз (се изчиства и измива), 2 с.л. зехтин, 1 стрък праз лук, 100 гр. маслини без костилка (за предпочитене зелени, тъй като черните боядисват ориза), подправка за ориз ( "Вегета" имат специална такава), 4 ч.ч. вода, сол на вкус.
Приготвяне: Ориза се слага в тава с тефлоново покритие за да не загаря, след това добавяме нарязан на колелца празия лук и маслините. Добавяме зехтина, подправката за ориз ( имайте предвид, че подправката е солена), сол и водата. Пече се на умерена температура около 1 час.

____ ЧУЖДЕСТРАННА КУХНЯ_____

--- КИТАЙСКА КУХНЯ ---

Спагети
мама_на_ками

1 пакет китайски оризови спагети
2-3 моркова/зависи от големината/
1-2 глави лук/зависи от големината/
3-4 чушки
100-150гр гъби/култивирани печурки/
Може и някакъв друг зеленчук по желание или пилешко/телешко месо
Спагетите се варят 3 минути.
Лукът се нарязва на колела, чушката и морковът на лентички, гъбите на едри парчета.Ако има месо на дребни късчета.Всичко се запържва в мазнина/аз ползвам масло, може и малко зехтин/в уок или обикновен тиган за най-много 10 минути..Като поомекнат леко зеленчуците се добавя соев сос и малко къри/1 ч.л най-много/и сварените спагети и се бърка още няколко минути.



Пиле със зеленчуци
emmy

250г. бяло пилешко месо
100г.зеле
50г. печурки
2 стръка пресен лук
1 склидка чесън
2 супени лъжици алкохол
2 чаени лъжици захар
джинджифил , сол , олио
1 чушка
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици нишесте
1 чаша бульон
По ваше желание :
100г. бадеми (сурожи за предпочитане )
6 сухи гъби Му ър
Продукти за соса за мариноване :
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици алкохол
Подготовка: Месото се обезкостява , почиства от кожата и се нарязва на кубчета около 2 сантиметра(приблизително). Маринова се един час ( ако бързаме и 15 минути). Ако слагате гъбите Му ър , добре е да ги сложите около половин час да омекнат във вода . После ги нарязвате . Чушката се почиства от семето и нарязва на триъгълни парчета. Зелето се измива и нарязва на парчета . Печурките се измиват , отстраняват се пънчетата и се нарязват на филийки . Лукът , чесънът и джинджифилът се почистват и нарязват ситно , Бадемите се заливат с вряла вода и се обелват.
Приготовление : В сгорещено олио се пържат чесънът , джинджифилът и бадемите , като се бъркат непрекъснато . Добавят се лукът , гъбите Му ър , чушката , зелето , пресният лук и печурките . Пържи се като се бърка непрестанно 2-3 минути . Зеленчуците се изваждат и се подреждат в голяма плоска чиния .
Отново се загрява олио и месото се пържи каот се бърка бързо . Когато промени цвета си се добавят алкохола и соевия сос . Сипва се бульона Добавя се нишестето разтворено в малко вода . Бърка се докато се сгъсти
Месото се растила върху зеленчуците и се поднася !


Пилешки бутчета с ориз, портокал и лимон по китайски
emmy
Продукти:
2-4 бр пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
1/2 ябълка
1 портокал
кората от 1/2 лимон
2 пилешки или зеленчукови бульона
червен, черен пипер
1 с.л. мед
масло
Приготовление:
Бутчетата се сваряват леко в подсолена вода. Кората на лимона се настъргва и се смесва с настърганата кора от портокала. Ябълката се нарязва на резени. Оризът се разстила в леко намазана с олио тава. Отгоре му се нареждат парчетата ябълка и портокал. Поръсват се с настърганата кора. Посипва се с натрошения бульон. Слагат се бутчетата, и се намазват със смес от червен, черен пипер и меда. Добавя се вода (или бульонът, в който са вряли бутчетата) - 2 или 3 чаши, в зависимост от вида на ориза. По желание се поръсва с други пикантни подправки - аз избрах "Китайска кухня" на Kotany. Пече се, като при нужда може да се завие с алуминиево фолио, което се маха 5 минути преди изключване на фурната, за да хване кожата на пилето добър тен

П.с. Портокалът не става за ядене, но придава много добър дъх на манджата.


Китайски омлет
emmy

Списък на необходимите продукти:
50 г алабаш
4 стръка пресен лук
5 рулца от раци
1 резен джинджифил
3–4 с. л. олио
5 яйца
1 щипка черен пипер
сол на вкус
за соса:
1–2 сухи манатарки
1 с. л. соев сос
1 с. л. оризово вино
1/4 ч. л. нишесте
1 с. л. олио

Начин на приготвяне:
1. Алабашът се обелва и се нарязва на тънки ивици, лукът и джинджифилът се наситняват, а рулцата от раци се режат на колелца.
2. В китайски тиган се сипват 2 с. л. олио и щом запуши, се поставят лукът и джинджифилът. Пържат се около минута и се слага алабашът, който също се пържи 1 минута. Добавят се и рулцата за около 30 секунди, след това сместа се отстранява от тигана и той се почиства със салфетка.
3. Яйцата се разбиват с 1 с. л. вода, черния пипер и сол. В тигана се сипват 1–2 с. л. олио и се изливат добре разбитите яйца, така че да се получи тънка палачинка.
4. Когато стане почти готов, омлетът периодично се повдига, за да може суровото яйце да се плъзне отдолу и да се изпържи. Върху него се разпределят зеленчуците, прегъва се на две и се прехвърля в чиния.
5. Манатарките за соса се заливат с малко гореща вода, за да набъбнат, след което се отцеждат и се нарязват на ивици. Соевият сос, оризовото вино и нишестето се разбиват.
6. Тиганът, в който е пържен омлетът, се почиства със салфетка, слага се олиото и се изсипват манатарките. Добавя се соево-нишестеният сос, разбърква се и готовата смес се разпределя върху омлета.


Пиле с чесън по китайски
emmy

Списък на необходимите продукти:
500 г пилешки гьрди
1 белтьк
2 с. л. нишесте
3 с. л. оризово вино (шери)
3 стръка зелен лук
1 стрък чесьн
1 резен джинджифл (1/2 ч. л. сух)
4 с. л. олио
2 ч. л. захар
2 ч. л. оцет (ябьлков)
2 с. л. соев сос
1/2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета със страна 1 см. В купа се размесват продуктите за мариноване и месото се oставя да отлежи 30 минути.
2. В загрят уок се сипват 3 с. л. олио и се оставя да запуши. Поставя се месото и се пържи на силен огън при непрекъснато бъркане 3-4 минути. След това се слага в гевгир, за да се отцеди мазнината.
3. В купа се смесват съставките за заливката. Зеленият лук се нарязва по диагонал, чесънът - на малки парчета, джинджифилът - на много ситно. Загрява се 1 с. л. олио и за 30 секунди се запържват нарязаните зеленчуци.
4. Пилешкото се връща обратно в уока и се бърка още 3-4 минути. Добавя се заливката, силата на огъня се намалява и ястието се оставя за 1-2 минути, докато се сгъсти.


Телешко със сос от стриди
emmy

Списък на необходимите продукти:

500 г телешка плешка, обезкостена
2 пресни чушки (камби)
1 консерва малки царевички
2 стръка пресен лук
1 стрък целина
1 резенче джинджифил, настъргано на ренде (1/2 ч. л. сух джинджифил)
6 с. л. фъстъчено масло (слънчогледово)
2 с. л. сос от стриди
2 с. л. соев сос
1 щипка натриев глутаминат

за маринатата:
1 белтък
1 с. л. нишесте
1 с. л. соев сос

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на тънки ивички.
2. Отделно се подготвя марината, като белтъкът се разбива, добавят се нишестето и соевият сос. Месото се залива, разбърква се добре и се оставя да отлежи 2 часа.
3. Лукът и целината се нарязват на едри парчета, чушките – на квадратчета.
4. В уок (дълбок тиган) се сгорещява олиото и когато запуши, се поставя част от месото. Пържи се 3-4 минути на силен огън. След това се изважда, изчаква се мазнината отново да се сгорещи, запържва се останалата част от месото и се изважда от уока.
5. В същата мазнина за минута се запържват джинджифилът и лукът, добавят се чушките и се пържи 2-3 минути. Прибавят се целината, сос от стриди, соев сос, натриев глутаминат и царевичките. След 1 минута се налива 1 к. ч. вода. Месото се връща в уока, разбърква се и след 1 минута се сваля от огъня. Сервира се с гарнитура от ориз.


--- ИТАЛИАНСКА КУХНЯ ---


Спагети по неаполитански
emmy

Списък на необходимите продукти:

1 пакет спагети
2 глави лук
4 скилидки чесън
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. босилек
1 ч. л. сол
5–6 с. л. зехтин
800 г стерилизирани домати


Начин на приготвяне:

Стерилизираните домати се пасират, а лукът се наситнява и се задушава за няколко минути в зехтина. Чесънът се накълцва и се изсипва при задушения лук. Разбърква се, залива се с пасираните домати и се оставя да ври около 10 минути. Накрая се подправя със захарта, солта и босилек.Спагетите се сваряват според описания върху опаковката начин, изцеждат се и изсипват при доматите. Всичко се разбърква добре и се сервира.

---- АРМЕНСКА КУХНЯ ---

Сърми със стафиди и канела
Mili

Продукти: лозови листа, 300 гр. ориз, 100 гр. стафиди, 1 глава лук, 1 с.л мед, 1 пръчка кнела, зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се задушава, добавят се оризът и канелата и също леко се задушават. След това се прибавят и стафидите и след като се дръпне от огъня и медът. С така приготвената плънка се увиват малки сърмички. Нареждет се в тава, заливат се с вода и се пъкат на 180 градуса във фурната докато оризът стане готов.
Как празно е... и боли...
"Скръбта е като пиян гост,
от когото не можете да се отървете,
защото все се връща да ви прегърне за сбогом!" -
Стивън Кинг
Аватар
intense®
Модератор
 ---
Мнения: 6101
Регистрация: 12 Окт 2006 20:02



Бяло пилешко месо с гъби и много аромати

Мнениеот sladurana на 29 Яну 2007 00:22

Бяло пилешко месо с гъби и много аромати

ПРОДУКТИ:

Няколко парчета бяло месо от пиле (филе)
около 700 гр. гъби (печурки)
1 мандарина и портокал
сок от 1 портокал
2 ч.л. мед
1 кубче пилешки бульон
сол на вкус
черен пипер и канела - по 2 щипки (на око и вкус )
олио


ПРИГОТВЯНЕ:

Слагате гъбите в йена-глас тава, отгоре се нареждат филетата ,
парченцата портокал и мандарина. Залива се с мазнината , прибавя се солта,
бульона, черния пипер и портокаловия сок и 2-те лъжици мед. Печете в умерено
загрята фурна така че да се запече месото, но в същото време гъбите да не
загорят , ако трябва да се повдигне тавата на скара. Към края на печенето се
прибавя и канелата.
Аватар
sladurana
Начинаещ
 ---
Мнения: 15
Регистрация: 28 Яну 2007 23:32
Местоположение: Бургас

Мнениеот intense® на 30 Яну 2007 18:54

kukumizin написа:Дано ви хареса ние в къщи я обожаваме най-вкусно става в гюведже но ако нямате става и виенска тенджера а защо не и в обикновена.
Време за приготвяне около 1час и 30 мин.
Нужни продукти:
свинско месо -пържоли
гъби
пушено топено сирене
кр.лук
масло
подправки на вкус
Пържолите се начукват и посуляват в тиган леко се запържват,след което се изваждат от тигана и в същата мазнина се задушават лука и гъбкит.В тенджерката или в гюведжето/най-добре/ първо се слага маслото след което се слагат един пласт пържолки ,топено сирене и от лука и гъбките и така докато свърши като последно трябва да е топеното сирене сол и подправки на вкус и въображение .Пече се на слаба фурна до готовност.
ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА ВИ Е ХАРЕСАЛА

За гарнитура най.добре е да се поднесе с картофено пюре което се полива със получениа сос.
Как празно е... и боли...
"Скръбта е като пиян гост,
от когото не можете да се отървете,
защото все се връща да ви прегърне за сбогом!" -
Стивън Кинг
Аватар
intense®
Модератор
 ---
Мнения: 6101
Регистрация: 12 Окт 2006 20:02

Мнениеот intense® на 13 Фев 2007 17:47

СОСОВЕ

СОС ЗА ВАРЕНИ КАРТОФИ
psihoterapevti

2 с.л.брашно
1 в/ка копър
лимонов сок
1 к.ч олио
чер.пипер
1/2л булйон по избор
В олиото се запържва брашното, добавя се булйончето,сол.чер.пипер,лимоновия сок, копъра ситно нарязън.Вари се сосът.Оставя се да изтине и след това се поливат варените картофи с него


СОС С ГЪБИ
psihoterapevti

3 ч.ч доматен сок
4 с.л олио
4 гл лук
200 гр.гъби печурки
сол,чер.пипер
1ч.ч бяло вино
2 дафинови листа
Засушава се лука който е настърган на едрото ренде,добавят се гъбите,чер.пипер,даф.лист.Наливаме виното в доматения сос и се остава да ври около 15 мин.Соса е подходящ за всички видове месо.


СОС ТАРТАР
psihoterapevti

3 средно големи глави лук настъргани на едро ренде, 3 мариновани краставички също се настъргват.Добавя се копър и магданоз ситно нарязани.1 котийка майонеза "Краси",горчица и 2 твърдо сварени яйца се настъргват.Всичко се обърква добре.


УНИВЕРСАЛЕН СОС -(мъжа ми умира за него)
psihoterapevti

1 гл.счукан чесън
1/2 коф.кисело мляко
майонеза 4-5 с.л
малко вода
сол, копър
може да се добави и счукани орехи
Всичко се обърква и става чудесен сос за всички видове меса и риба.

Да правилно прочетохте и риба-едновреме било забранено кисело мляко и риба, аз съм го чувала и също му се мръщих отначало,но като опитах много ми хареса,и изкорених този предрасъдък.


СОС за тестени изделия
psihoterapevti

150 гр. сирене "Дунавия"
1 краставца настъргана
1/2 коф.кисело мляко
босилек

Всичко се обърква добре.Приготвят се соленки или други тестени солени изделия.Подреждат се в чинийка и посредата се слага купичката със соса.
(направо си облизвам пръстите-чесно ви казвам)


СОС ЗА ПИЛЕ

psihoterapevti

7-8 с.л майонеза
1 коф.кисело мляко
сол, черен пипер
Лука се настъргва и се смесва с майонезата, киселото мляко и чесъна.Подправя се със сол и чер.пипер.

СОС от сирене

psihoterapevti

1/4 кг.сирене
4 твърдо сварени яйца
3 бр.опечени,обелени и ситно нарязани и смачканичервени пиперки/чушки
щипка червен и черен пипер, сол на вкус
Сиренето се настъргва на дребно,прибавя се 1,5 к.ч олио и магданоз на ситно нарязън.На яйцата се отделят само жалтъците и се нарязват на ситно,Белтъците остават за украса за отгоре.



МЛЕЧЕН СОС ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИ

psihoterapevti

1 бурканче катък
2-3 мариновани кисели краставички
5 скилидки чесън -може да се заместят с чесново брашно
копър и магданоз
Всички се обърква и се приготвя в купа.Подходящ за задушени зеленчуци.Картофени кюфтета.

МЛЕЧЕН СОС ЗА ЗАДУШЕНИ ГЪБИ
psihoterapevti

1/2 кг пресни гъби нарязани на филийки
3 с.л олио
2 с.л брашно
2 жълтъка
4 с.л кисело мляко
чер.пипер,сол,магданоз

Задушаваме гъбите.Посоляваме и поръсваме брашното и запържваме и него.Наливаме 1и 1/2 ч.ч вода.Оставя се да поври около 20мин. натих огън.Накрая разбиваме жълтъците и киселото мляко и ги прибавяме при непрекъснато бъркане.Добавяме сол,черен пипер и оставяме соса сам да възври.Серивира се със ситно нарязан магаданоз.

Как празно е... и боли...
"Скръбта е като пиян гост,
от когото не можете да се отървете,
защото все се връща да ви прегърне за сбогом!" -
Стивън Кинг
Аватар
intense®
Модератор
 ---
Мнения: 6101
Регистрация: 12 Окт 2006 20:02

Мнениеот Stefy на 19 Апр 2007 22:20

На Баба ми картофките

5-6 картофа
олио
червен пипер
сол
черен пипер

Обелете картофите, нарежете ги на ситни кубчета и ги сложете да се сварят. После ги прецедете от водата и ги сложете да се пържат в добре загрят тиган, добавете им червения пипер, солта, черния пипер и каквито още подправки обичате (може и малко соев сос) и готово.
Това е най-страхотното бирено мезе, а у нас всички го обичат и като основно ястие.
Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Stefy
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2765
Регистрация: 18 Апр 2007 10:58
Местоположение: България

Мнениеот angel4eto_7 на 07 Авг 2007 00:33

Здравейте ето една рецептичка и от мен дано ви хареса.

Пиле под капак

Продукти за 2 порции:
400гр.пилешко филе,100гр.нарязани на ситно гъби,1 кофичка кисело мляко,100гр.ситно нарязан кашкавал,150гр.натрошено сирене,150гр.нарязан пушен бекон,100гр.пушено тошено сирене,черен пипер и цол на вкус.

Начин на приготвяне:
Филето се нарязва на ситно и се поставя на дъното на огнеупорен съд с капак.Към него се прибавят гъбите,млякото,кашкавалът,сиренето,беконът и топеното сирене.Ясрието се овкусява със сол и черен пипер.Затваря се и се пече при температура 180 градуса до готовност.
Изображение
Изображение
Аватар
angel4eto_7
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2632
Регистрация: 29 Юни 2007 09:05
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот pinko_bl на 15 Авг 2007 14:17

Бананово-меден кекс
Продукти:

175 г масло със стайна температура
180 г кафява захар
3 яйца
2 средни банана
60 г мед
2 ч л смляна канела
230 г пълнозърнесто брашно
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
70 г орехи


Приготвяне:

Фурната се загрява на 170С.
Формата за кекс се намаслява и се набрашнява.
Маслото се разбива с миксер.
Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко тестото се разбива добре.
Бананите се намачкват с вилицата до консистенцията на каша, като се оставят няколко не намачкани парченца.
Прибавят се към тестото заедно с меда.
Отделно се пресява брашно заедно с бакпулвера, солта и канелата.
Прибавят се към тестото и на ниски обороти на мискера се разбъркват до еднородна маса.
Изсипват се орехи, които са нарязани на дребно.
С дървена лъжица се разбърква сместа.
Тестото се изсипва във формата за печене и се подравнява отгоре.
Пече се 35-45 минути, като с помощта на клечка се проверява дали се е пропекъл.
Аватар
pinko_bl
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 867
Регистрация: 31 Май 2007 16:26

Мнениеот pinko_bl на 15 Авг 2007 14:19

Мариновани пилешки бутчета
Продукти:

12 броя пилешки долни бутчета

МАРИНАТА

1 с л настъргана лимонена кора
125 мл лимонов сок
125 мл зехтин
125 мл коняк
125 мл бял оцет
2 скилидки пресован чесън
125 мл кафява захар
1/2 ч л смлян карамфил
1 с л куркума
1 ч л смлян кимион
1 ч л гарам масала
1 ч л сол

Приготвяне:

В голяма купа се смесват всички продукти за маринатата.
Прибавят се пилешките долни бутчета.
Купата се покрива и се оставя в хладилник за няколко часа (може да бъде приготвено от предната вечер).
Изваждат се пилешките бутчета и се подсушават с кухненското руло.
Маринатата се изхвърля, а бутчетата се подреждат в тава със скара.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути или до готовност.
Аватар
pinko_bl
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 867
Регистрация: 31 Май 2007 16:26

Мнениеот pinko_bl на 15 Авг 2007 14:20

Мързелив ориз
Продукти:

4 бр пилешки бутчета
2 глави кромид лук
1 с л масло или олио
1 от 425 мл консерва грах и моркови
2 чаши (500 мл) ориз
сол
черен пипер
подправки (по желание)
3 чаши (750 мл) гореща вода


Приготвяне:

2 глави лук се запържват в тиган и заедно с олиото (масло) се прехвърля в тава.
Отгоре се изсипва консерва грах с моркови (отцедени без вода).
Отгоре се сипват 2 чаши ориз (суров).
Подправя се със сол, черен пипер и по желание пилешки бульон.
Залива се с 3 чаши гореща вода.
Пилешките бутчета се посоляват или се подправят по желание и се нареждат най-отгоре.
Тавата се покрива с алуминиево фолио.
В предварително загрята фурна на 200 С за около 2 часа и 30 минути.
Аватар
pinko_bl
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 867
Регистрация: 31 Май 2007 16:26

Мнениеот pinko_bl на 15 Авг 2007 14:21

Мързеливи яйца по шотландски
Продукти:

4 твърдо сварени яйца
500 г телешка кайма
1 ч л сол
1 ч л смлян черен пипер
165 г галета
подправки (по желание)


Приготвяне:

Нагрейте фурната до 175 С.
Обелете сварените яйца.
Подправете каймата.
Поставете слой кайма върху яйцето.
Оваляйте яйцето в галета.
Така с всяко яйце.
Поставете в намаслена тава.
Печете 15 минути или до златист цвят.
Аватар
pinko_bl
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 867
Регистрация: 31 Май 2007 16:26

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот eleonora87 на 03 Сеп 2007 10:40

Доматена супа
Mili

Продукти: 1 буркан домати, 1 глава лук, 4-5 картофа, 2 с.л. ориз, 1 ролчица фиде, чубрица, магданоз, зехтин, червен пипер, сол на вкус.
В тенджерета слагаме 1 литър вода, след това добавяме доматите (като ги изтискваме), добавяме нарязаните на кубчета картофи и нарязаният лук. След това добавяме всички подправки, фидето, ориза и зехтина. Варим на тих огън около 1 час.

въпрос относно доматената супа:
1.Какво озна4ава РОЛ4ИЦА ФИДЕ т.е. колко фиде се слага?
2.Пипера какъв да е 4ервен или 4ерен?
Моля за бърз отговор ,защото искам да направя доматената супа за обед!! Благодаря
Аватар
eleonora87
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1304
Регистрация: 29 Юни 2007 13:33
Местоположение: В страната на чудесата!!!

Мнениеот Dori на 03 Сеп 2007 19:06

Картофени розички

Необходими продукти:1 кг.картофи,1 ч.чаша топло мляко,2 белтъка,2 жълтъка,копър,сол и черен пипер

Приготовление:
Картофите се сваряват,обелват и пасират като към тях се прибавят топлото мляко,разбитите на сняг белтъци,жълтъците и подправките.В намазнена тавичка се оформят с шприц розички и се пече в предварително загрята фурна докато порозовеят.

Добър апетит!
Изображение
Изображение
Не се отчайвай, не предавай мечтата си за рожба свята,
че няма чудо на света и дар по-хубав на земята
от онзи ден, раздран от вик, когато дойде тя
и в миг притиснеш я с две ръце до разтуптяното сърце
с любов безмерна- най-свидната и скъпоценна!
Аватар
Dori
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 911
Регистрация: 09 Юни 2007 09:50
Местоположение: София

Мнениеот katia1234 на 15 Ное 2007 16:41

на картофените къфтенца им слагам и сиренце,така стават по-хубави.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
katia1234
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 939
Регистрация: 17 Мар 2007 11:44
Местоположение: Jambol

Re: ..::БИБЛИОТЕКА::..

Мнениеот eyoree на 15 Яну 2008 13:59

DOSIS SOLA VACID VENENUM...
Аватар
eyoree
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1866
Регистрация: 04 Яну 2007 17:48
Местоположение: София, "Надежда"2

Re:

Мнениеот mama_Beti на 20 Яну 2008 18:50

Dori написа:Картофени розички

Необходими продукти:1 кг.картофи,1 ч.чаша топло мляко,2 белтъка,2 жълтъка,копър,сол и черен пипер

Приготовление:
Картофите се сваряват,обелват и пасират като към тях се прибавят топлото мляко,разбитите на сняг белтъци,жълтъците и подправките.В намазнена тавичка се оформят с шприц розички и се пече в предварително загрята фурна докато порозовеят.

Добър апетит!


Не съм правила до сега,но ще го направя някой път.
Изображение
Изображение
Аватар
mama_Beti
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 758
Регистрация: 19 Яну 2008 00:19
Местоположение: София

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 10 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • cron
    www.mamaibebe.com