Великден наближава

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Re: Великден наближава

Мнениеот ewka на 24 Апр 2008 16:27

момичета,мноооого се радвам,защото сварих 40 яйца и имам само ЕДНО счупено,това ми е абсолютен рекорд,но благодарение на вас. първо ги измих хубаво със студена вода и си бяха доста студени,затова ги сложих в студена вода с доооста сол,после на котлона на слаб огън и чак като завряха засилих котлона и варих 5-10 мин още. иначе ги разделих на две части (едните с кристали,другите без) и ги сложих така в тенджерата,че да са плътно едно до друго (да не мърдат) и така ги сварих. съветите за студената вода и солта ги научих от вас,за което благодаря много! а иначе в събота ще правя козунак и за да стане сладък ще го направя с малко захар (за да не се ступка) и с течен подсладител (сладкарски),дано да станат.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Aдриан - 21/07/2008 3150,52
Виктор - 10/06/2012 3050,51

Човек не може да намери успокоение нито в работата, нито в удоволствията, нито в манастира, а само в собствената си душа..." (Съмърсет Моъм, "Цветният воал")
"DON'T FORGET TO PRAY TONIGHT BECAUSE GOD DIDN'T FORGET TO WAKE YOU UP THIS MORNING..."
Аватар
ewka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5670
Регистрация: 21 Ное 2007 20:49
Местоположение: Dupnica city :)



Re: Великден наближава

Мнениеот sn_vasileva на 08 Фев 2009 19:58

:arrow:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Великден наближава

Мнениеот nikita_perez на 09 Фев 2009 10:39

Снежи , хубаво си направила като си побутнала темата .
Някой знае ли тази година кога е Великден? Май в началото на Април беше ... :sm_newsm78:
Искам тази година поне един козунак да направя и някакви кифлички и .... Още не съм го измислила , но има време .
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Re: Великден наближава

Мнениеот Ninkata на 09 Фев 2009 10:47

Никитка, тази година Великден е на 19-ти април :)
Аватар
Ninkata
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2770
Регистрация: 19 Юни 2007 21:35
Местоположение: Пловдив

Re: Великден наближава

Мнениеот sn_vasileva на 09 Фев 2009 11:15

Да, тогава е!
Вие кога месите козунаците? Тук една съседка ги меси в събота и ги пече през нощта срещу неделя. А и козунаците са й един път. Ще взема рецептата.
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Великден наближава

Мнениеот nikita_perez на 09 Фев 2009 12:02

Благодаря ви .
Ето една рецепта за кифлички от тук.

Козуначени кифли

за тестото:
1 кг брашно
300 г захар
40 г мая
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
80 мл олио
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол


за плънката:
250г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк


Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Маята се разтваря с 50г топло прясно мляко, 1ч.л. сол и 1 ч. л. захар, сипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.
Яйцата се разбиват на пяна ( 1 жълтък се отделя за намазване) и се сипват върху брашното, добавя се разтопеното топло масло + олиото. Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва. Стафидите се накисват в рома.
Втасалото тесто се премесва още един път. Разделя се на 3-4 еднакви по големина топки, които се разточват на кръг с дебелина около 0,5 см. Поръсват се със стафиди, и се реже на 12 или 16 парчета като торта. В дебелата част на всяко слагаме по малко плънка. Аз използвах смлени орехи, сладко от дюли(настъргани), малко канела и коняка, който остана от накиснатите стафиди. Навиват се на рулца, като кроасани и се нареждат в тавичка, като се оставя място помежду им, защото бухват още. Намазват се с жълтък + 1 с.л. прясно мляко и се наръсват със захар. Пекат се на 200С до зачервяване
.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Re: Великден наближава

Мнениеот Андреева на 09 Фев 2009 22:16

Преди няколко дни направих козуначена торта *Кранц*,отдавна й се каних и много ни хареса.
Рецептата от тук- http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg18794.html#msg18794
И в мое изпълнение- Изображение
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13

Re: Великден наближава

Мнениеот Кремена Илиева на 09 Фев 2009 22:39

нашето меню за великден обикновено е зелена салата,агнешко,козунаци
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: Великден наближава

Мнениеот sn_vasileva на 10 Фев 2009 09:27

Андрееева останаха ми очите в твоя козунак-торта. Дори много по-сполучливо ти е сатнала от колкото на автора :wink:
Креми кажи как парвиш агнешкото и козунаците?
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Великден наближава

Мнениеот nikita_perez на 10 Фев 2009 10:42

sn_vasileva написа:Андрееева останаха ми очите в твоя козунак-торта. Дори много по-сполучливо ти е сатнала от колкото на автора :wink:

Да , страхотна е !
Веднага си преписвам рецептата .
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Re: Великден наближава

Мнениеот Андреева на 10 Фев 2009 18:27

Благодаря ви,момичета,за похвалите.
Аз имам машина за хляб и там се омесва тестото.Самата рецепта никак не е претенциозна,и на ръка да се меси тестото,пак е лесно.
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13

Re: Великден наближава

Мнениеот sn_vasileva на 04 Мар 2009 09:52

Хайде на козунаците :D
Рецептите са на Бон апети. Хванаха ми окото, защото свеки ми е казвала, че колкото повече пр. мляко и яйца има, толкова по-хубав козунак :idea:

Великденски козунак Изображение
Рецепта от родопското село Павелско
5/4/2007

Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
100 г свинска мас
400 мл прясно мляко
4 яйца
1/2 кубче мая
1 ч. ч. захар
1 к. л. сол
2 пакетчета ванилия
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
1. Брашното с пресява в дълбок съд. В него се сипва захарта, налива се топлото прясно мляко и се слага маята.
2. Яйцата се разбиват отделно и също се добавят към брашното.
3. Ароматизира се с ванилия, посолява се и се сипва разтопената мас. Замесва се тесто и се оставя да втаса на топло.
4. Втасалото тесто се нарязва на три части.
5. След това от всяка част с леко усукване се оформя фитил.
6. Фитилите се вплитат един около друг, така че да се получи плитка.
7. Плитката се прехвърля в намазнена тава и се оставя отново да втаса за 1- 1 1/2 часа.
8. Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък и се пече около 1- 1 1/2 часа в предварително загрята до температура 150 градуса фурна.


Великденски козунак Изображение
26/4/2008

Списък на необходимите продукти:
1 1/2 кг брашно
7 яйца
200 г захар
500 мл прясно мляко
200 г краве масло
стафиди и бадеми за поръсване

за маеното тесто:
1 кубче мая
по 1 щипка захар и сол
1 с. л. брашно
2 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
1. Маята се разтваря в млякото заедно със захарта, солта и брашното. Оставя се да шупне.
2. Брашното се поставя в широка тава и в него се прави кладенче. Яйцата за козунака се разбиват с млякото и захарта, като предварително едно от тях се отделя, за да послужи за намазване.
3. Сместа се излива постепенно в кладенчето и се замесва тесто.
4. Прибавя се маеното тесто и се омесва, след което се оставя да втасва на топло място 1-2 часа.
5. Отново се замесва, като непрекъснато се маже с масло.
6. Оформят се три топки от които се правят фитили. Пренасят се в тава за печене и се сплитат на плитка.
7. В плитката се забождат стафиди и бадеми, намазва се с масло и яйце и се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пече се до зачервяване.
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re:

Мнениеот ЕЛИЦА НИКОЛОВА на 04 Мар 2009 17:32

deskata_6 написа:Яйца с “коса”

Яйца с “коса” от зеленина.

Вземете сурово или сварено яйце и с остър нож внимателно отрежете едно капаче.

Отделете вътрешността му и го измийте добре отвън и отвътре. След като изсъхне, с помощта на флумастери изрисувайте върху черупката един господин (или госпожаИзображение
На дъното на яйцето поставете парченце памук, напоено с вода. Пуснете 10-15 зрънца леща и ги захлупете с още един влажен тампон.

Видите ли, че „леглото" позасъхва, капвайте по няколко капки вода.

След 4 дни лещата ще започне да покълва. Тогава махнете горния памук, за да не пречи на „косата" да расте. Изображение
Ако не искате да чакате, просто откъснете някаква зеленина и я сложете във вазата “яйце”.

Оставяме на въображението ви да изработите и други подобни „лица", за да си направите у дома цяла леха от яйца с „коса".

Изображение
Ето ви още няколко идеи за великденска украса

много ми хареса това и ще го пробвам
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
ЕЛИЦА НИКОЛОВА
Отличник
 ---
Мнения: 200
Регистрация: 13 Фев 2009 14:52

Re: Великден наближава

Мнениеот Кремена Илиева на 05 Мар 2009 00:56

и аз се зарибих по темата :wink: !!!!!!много ми харесва да се приготвям за празниците и да украсявам вкъщи-нали съм детска учителка :wink: !!!!!!!!
андреева чак сега ти забелязах козуначената торта!!!!!!мисля за великден да я направя!!!!!
а и тези яйца с коса ми допаднаха,започвам да събирам яйца от сега :wink: !!!!!!!
снежи айде тия дни ще напиша за агнешкото или заешкото!!!!прави ги по един и същ начин!!!!!!
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: Великден наближава

Мнениеот sn_vasileva на 05 Мар 2009 08:49

Кремена Илиева написа:
снежи айде тия дни ще напиша за агнешкото или заешкото!!!!прави ги по един и същ начин!!!!!!

Чакам с нетърпение! Имаме доста зайци на село и ще заимствам твоята рецепта :idea:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com