Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Мнениеот eyoree на 29 Дек 2007 13:57

Аз умесих питката докъто детето още спи (понеже казаха, че ако реша аз да си я меся трябва да е докато детето не е станало)...
за рецептата ...1кг брашно (най-добре е да е тип500) и една мая ( но за предпочитане е тазина кубчета) и около чаша и половина-две вода ( водата е на око). Пакетчето мая разтваряш във хлака вода и замесваш заедно с брашното питката. Към брашното прибавяш лъжичка захар и сол. Добаваш вода , и месиш докато тестото стане пухкаво и спре да и се лепи по ръцете. Слагаш го в съд, който да има място и за втасването и я завиваш с нещо, като имай впредвид, че температурата в стаята не трябва да е по-малко от 25-26градуса. Оставаш я така около половин един час да втаса, като преценяш отново на око пак кога е готова. Премесваш я отново ( за да е пухкава и вкусна) и я нареждаш в тавата, в която ще я печеш. Зашиваш я за още около 15 минути на топличка, но във вид готов за печенето й. После само я мажеш с жълтък отгоре ( за да има добър вид) и я печеш на вентилатор 180градуса, като постепенно увеличаваш температурата. За пловин час трябва да е готова.
А ето и снимки от въпросната питка в цял вид и разчупена.
Изображение
Изображение
DOSIS SOLA VACID VENENUM...
Аватар
eyoree
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1866
Регистрация: 04 Яну 2007 17:48
Местоположение: София, "Надежда"2



Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот m_erilin на 20 Май 2008 16:12

Ей мами днес реших да направя една питка на малката.Взех рецептата от традиции и обичаи на мама и бебе-стана ми обаче странно,че не се слага мая.В момента се пече и,ако става за ядене ще умра от кеф,ако ли не поне ще има какво да търкаляме :lol: Стискайте палци..... :wink:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
m_erilin
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3435
Регистрация: 01 Юни 2007 22:40
Местоположение: Ямбол

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот MariaManeva на 28 Май 2008 22:01

Ето рецептата за содената питка, която месих аз за прощъпулника на моята дъщеря:

Содена питка:

1с.л. мая- суха = 1 пак. прясна
1с.л. захар
1с.л. оцет
Всичко това в 1ч.ч. (240 мл) хладка вода

Отделно в купа:
1ч.ч. (240мл) вода
1с.л. захар
1с.л сол
и добавяш брашно, докато стане на тесто, като бъркаш с дървена лъжица. При мен около 4 ч.ч.

Правиш кладенче и изсипваш първите съставки.

Домесваш върху дървен плот (по- лесно се почиства).
Загряваш фурната на 180-200С, слагаш в намаслена и набрашнена тава и оформяш с ръка.

Ако ти е първа питка, най- лесно ще се справиш с тази рецепта
Успех и пусни снимка да висим как си е справила! :wink:
Изображение
Аватар
MariaManeva
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 543
Регистрация: 23 Фев 2007 04:43
Местоположение: Разград

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот MariaManeva на 28 Май 2008 22:20

Ето и от мен една рецепта за питка "Слънце"

ПРОДУКТИТЕ ТРЯБВА ДА СА СЪС СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА!

1ч.ч.= 240мл

1 и 1/4 ч.ч. прясно мляко
1 яйце+ 1 белтък (жълтъка за намазване на питката)
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 чаена лъжичка сол
4 ч.ч. БРАШНО
1 с.л. суха мая

Млякото, яйцето-(разбито)олиото, захарта, брашното се изсипват в този ред в машина за хляб или в голяма купа. Парви се кладенче и се слага и маята. Избираме програма тесто или започваме да бъркаме до тесто. После го изваждаме върху дървен плот, наръсен с брашно, и месим докато спре да лепне.

Когато се меси на ръка поема повече брашно!

Намазваме тавичка с мазнина, слагаме топката тесто, покриваме и оставаме да втаса.
Ако се ползва машина за хляб, тестото си втасва в нея.

Втасалото тесто (да удвои обема си) се изважда на дървения плот. Отделя се една топка, която ще бъде в центъра. При мен беше колкото да я обгърна със двете ми шепи.
Топчето се поставя в центъра на намаслена и набрашнена тава.

Останалото тесто се разделя на две части, от които се разточват два кръга (при точенето трябва да има брашно, за да не залепва по дъската).
Единият кръг се намазва с разтопено масло.
Другият се слага върху него.
Притиска се леко и двата заедно се разточват отново до по- голям кръг.
Намазва се отново с масло и се нарязва на 12 сегмента (първо на 4 и после всяка четвъртинка на 3 сегмента)

Всеки сегмент се навива на кифличка и се поставят около топката в тавата.

Питката се оставя да втаса на топло (около 30-40 минути)

Втасалата питка се намазва с жълтъка, разбит с няколко капки вода или прясно мляко.

Пече се в предварително загрята на 190С фурна.

Моята тава беше 28 см

Изображение :wink:
Изображение
Аватар
MariaManeva
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 543
Регистрация: 23 Фев 2007 04:43
Местоположение: Разград

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот BoBo4 на 03 Юни 2008 14:38

:emon25: Браво! Страхотна питка си направила!
Изображение Изображение...ИзображениеИзображение..

...когато дъщеря ми се усмихва на сън ... съм щастлива!
Изображение
Аватар
BoBo4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3715
Регистрация: 27 Ное 2006 16:19
Местоположение: София

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот vesielina на 03 Юни 2008 15:21

Погачата на Стефчо за прощапулника я поръчах в една фурна направиха я стахотна аз май не съм от майките които месят и ме достраша да не стане хубава а и да няма време тогава да търся затова купих.
Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи. Джон Максуел

Изображение
Аватар
vesielina
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 916
Регистрация: 04 Апр 2008 21:21
Местоположение: Ямбол

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот asi на 04 Сеп 2008 17:22

А според вас трябва ли майката да има двама живи родители и ако не е така, проблем ли е все пак тя да замеси питката? Побъркаха ме мои близки, че не мога да си замеся питка на детето! :shock: И въобще, за хубави поводи не можело да меся, защото баща ми е починал! :roll:
ИзображениеИзображение
asi
 ---
Мнения: 4
Регистрация: 15 Ное 2006 09:26

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот BoBo4 на 04 Сеп 2008 21:43

И аз така съм чувала. За мой най- голям срам го забравих, когато замесих питката. Тъкмо се бяхме уговорили с мъжо той само да разбърка с ръка тестото, пък аз да си я омеся, но забравих.
Ако питаш мен, като не знаеш не е проблем, а като вече знаеш все ти е чоглаво, ако не го направиш. Та да ти е мирна главата, помоли мъжо, някоя съседка или който ти е под ръка с двама живи родители просто да разбърка в началото .
Изображение Изображение...ИзображениеИзображение..

...когато дъщеря ми се усмихва на сън ... съм щастлива!
Изображение
Аватар
BoBo4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3715
Регистрация: 27 Ное 2006 16:19
Местоположение: София

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот asi на 05 Сеп 2008 16:01

Дам, май така ще направя, колкото и да се съпротивлявам и възмущавам от тези щуротии! Като си помислиш , че става въпрос за детето ти и си склонен да се съобразяваш, с какво ли не. :sm_yahoo_06: :?
ИзображениеИзображение
asi
 ---
Мнения: 4
Регистрация: 15 Ное 2006 09:26

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот Ianitza на 05 Сеп 2008 18:35

Аз също го знам това, но също и знам, че както Бобо4 е казала, може някой с 2-ма живи родители просто да бръкне. аз не мога да меся и нашата я меси майка ми и понеже не бях там да разбъркам тя беше викнала братовчедка ми и тя е побърникала малко, иначе майка ми я измеси, а тя няма нито един жив родител.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Re:

Мнениеот Toni_Jeleva на 10 Сеп 2008 15:34

tony_nm написа:.За истинския прощапулник поръчахме пити- от козуначено тесто, на отделни парчета и във всяко има парче локум, щоколад или халва...


Лелеее тази пита-Хасковска и аз я опитах, на най- добрата ми приятелка на кръщенето на дъщеря им имаше същата, не съм яла по хубава през живота си

Момичета, поздрвавявам ви за хубавите пити, много искам на моята щерка да и я направя аз, за прощапулника :mrgreen:
Изображение
Изображение
Аватар
Toni_Jeleva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4602
Регистрация: 02 Ное 2007 23:47

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот ewka на 26 Ное 2008 20:45

Това за мен е най-страхотната рецепта.Прати ми я мама Ir85 и съм много благодарна за нея.Месих я на Ади за 40 дни,после за кръщенката и също за едно друго бебенце.Ще пусна и снимка даже:
Сладка пита “Слънце”



Продукти: 5 яйца,10 с.л. захар,1ч.л.сол,10 с.л. кисело мляко, 350 мл. прясно мляко, 1 кубче мая за хляб,1/2 пакетче краве масло( около 60-70гр.),2 ванилии, около 1.4 кг. брашно,мед за намазване,1 пакетче сусам за украса



Приготвяне: Разбиват се яйцата и захарта като се отделя един жълтък за намазване на питата. Прибавя се солта,киселото мляко,ванилията и разтворената в топлото прясно мляко мая като продължава да се бърка.Слага се и разтопеното краве масло и започва да се прибавя брашното,което трябва да е пресято. Замесва се меко тесто ( докато спре да лепи по ръцете) като за мекици.Разделя се на 3 части. Оставя се само 10-15 мин. Да се отпусне. Намазва се кръгла тава с мазнина и се поръсва с царевично брашно,за да може по-лесно да се извади питата след печенето.Ако нямате царевично,може и обикновено,но иначе става много по-вкусно. Взима се първото парче тесто и се разточва на кора с големината на тавата.Поставя се в нея и се намазва добре с олио или масло. Второто парче тесто също се разточва с големината на тавата и се поставя върху първото и се притиска добре. Тогава получения кръг се разрязва с остър нож на кръст и всяка получена четвърт от кръга на още две. Така се получават 8 еднакви триъгълничета като разрезите не трябва да стигат до края на кръга,а да са на около 5-6 см. от ръба. Всяко триъгълниче се обръща от центъра на кръга към ръба на тавата и се притиска леко.Така се оформят лъчите на слънцето и в средата остава празно място с формата отново на кръг,където се поставя оформената на топка трета част от тестото.Притиска се внимателно с ръка,за да запълни празното място и питата се оставя на топло,за да втаса.Преди това от предварително отделено малко парче тесто(трябва да се измеси с повече брашно,за да стане по-твърдо и да не се разлеят фигурките) се правят оччки,носле и устичка на слънцето. След като е втасала хубаво питата се разбива отделения жълтък и с него се намазват добре само лъчите на слънцето,както и нослето,очичките и устата,за да се открояват след печенето. Пространствата между лъчите се намазват леко с вода и се поръсват със сусам. Питата се пече в предварително загрята умерена фурна докато се зачерви (около 30 мин.) След като се извади се покрива с кърпа, за да се задуши и преди още да е изстинала напълно се намазва с мед. Питата може да се оформи и по друг начин според желанието и е подходяща за прощъпулка, кръщене и др. поводи. В тестото при замесването по желание може да се сложат и стафиди, както и при украсата на питата може да се използват белени бадеми.

Така сега ще ти опиша подробно:Първо си пресей брашното (тип500),слагаш пресятото тесто в тавата и правиш кладенче в средата.Всичката смес от яйцата,маята прясното и киселото мляко,захарта и солта ги замеси хубаво с миксера до еднородна водниста смес(отмери всичко правилно) исипи сместа в средата на брашното след това замесвай едно хубаво.Като започне тестото да се отлепя и да не се залепя въобще по тавата го вземи и започни да го месиш на масата.Докато не започне да се получават нещо като мехурчета в самото тесто(аз го месих около 35минути).Раздели го и направи трите топки.Замеси ги по отделно и го остави да си починат или фтасат за 15минути като ги покриеш с кърпа отгоре.След това едната топка я разточваш с точилка толкова колкото е самата тава намазваш я с олио обилно и разточи втората топка със същия размер сложи я отгоре и леко притисни за да се залепят двете.направи с остър нож разрезите като не разрязваш докрай(както е описано в рецептата) след като станат осем триъгълничета хващаш тънкия край и го обръщаш към края на тавата,притискаш острото крайче добре и по силно да се залепи хубаво.Постави третата топка в средата направи си очите носа и устата.И остави да фтаса много добре да изпълни до горе цялата тава в която ще я печеш.Преди самото печене си я мажеш със жълтъка (както е описано в рецептата)И я печеш.На умерена и предварително загрята фурна.Не вади веднага погачата след като се е опекла.Остави я във фурната за около 30 минути със съвсем леко отворна фурна.Ако имаш някой друг вйпрос питай.
Ако имаш питане питай.Приятен апетит!
Изображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Aдриан - 21/07/2008 3150,52
Виктор - 10/06/2012 3050,51

Човек не може да намери успокоение нито в работата, нито в удоволствията, нито в манастира, а само в собствената си душа..." (Съмърсет Моъм, "Цветният воал")
"DON'T FORGET TO PRAY TONIGHT BECAUSE GOD DIDN'T FORGET TO WAKE YOU UP THIS MORNING..."
Аватар
ewka
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5670
Регистрация: 21 Ное 2007 20:49
Местоположение: Dupnica city :)

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот veseto-dp на 26 Ное 2008 21:54

питката на Евето става много хубава и вкусна и аз съм я правила еи така да пробвам и е много хубава :lol:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
veseto-dp
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2009
Регистрация: 13 Фев 2008 16:17
Местоположение: nqkade pod zvezdite

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот marry-ann на 27 Ное 2008 09:40

Това с двамата живи родители за пръв път го чувам?! Спомням си че майка ми я меси за прощъпулника на племеника, даже и той се включи :emon17: беше много щастлив да мачка из тестото. Знам само че питката трябва да е содена, за да можела да се търкулне, ама вече момичетата са написали речепти и за содена и за питка с мая...
marry-ann
 ---

Re: Погача за прощъпулник - давайте рецепти

Мнениеот anabobi на 17 Яну 2009 01:05

Момичета имам нужда от помощ.В неделя ни е погачата и затова днес реших за пръв път в живота си да омеся погача-сладка пита "Слънце" на Евка.Направих всичко както е обяснено,погачата стана прекрасна на външен вид,но от вътре повече от половината беше сурово тесто :emon13: .Пекох я на 180 градуса около 32 минути.Моля помогнете с идеи.
Изображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Аватар
anabobi
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 5135
Регистрация: 07 Дек 2008 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com