Съвети за рецепти

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Lus на 22 Авг 2009 20:30

И аз готвя чушките на фурна от както съм в България.
Но като малка сме ги готвили на печката, ама при нас няма такива чушки,
а само тънички и все пак слагахме ги прави, а самата чушка е прободена няколко пъти,
за да може да влиза вода.

Като преди това оризът съм подготвяла така :
запържвам лук, слагам ориз за 2-3 минутки запръжвам, после слагам кафена
чаша вода и още 5 минути, а после вече смедвам с каймата и в чушките.

Тук от свеки видях, че оризът просто се слага в вода за няколко часа да набъбне
преди да се смесва с каймата и още - нали не ги пълнеш догоре?
БОГ е сътворил всички ни... Но само човекът съди кои са ненужни...!!!

Детето ми се забавлява
http://www.youtube.com/watch?v=Sc1dxHhtDIk
Аватар
Lus
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7130
Регистрация: 02 Яну 2008 16:28
Местоположение: Фантазия(София)



Re: Съвети по готварство

Мнениеот Silvi 26 на 23 Авг 2009 14:17

Аз правя чушки пълнени с ориз и кайма в тенджера.Предварително приготвям плънката,пълня суровите чушки и накрая "запечатвам" чушките като им топвам края(там където е дупката от изтърбушването де) в брашно.После редя в тенджерата легнали,затискам ги с една чиния и наливам вода.Като се сварят размивам малко брашно,после чуквам яйце и кисело мляко,изспивам в тенджерата и то става като сосче.Досега плънката ми не е излизала.... :roll:
Изображение
A daughter is someone you laught with, dream with and love with all your heart
Аватар
Silvi 26
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3805
Регистрация: 29 Ное 2007 22:56
Местоположение: Русе

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Кремена Илиева на 23 Авг 2009 16:28

веси слагай в сместта за пълнене и 1 яйце то споява съставките и не им позволява да излизат.на мен никога не ми се е случвало поне :roll: !!!!!!
Изображение
Изображение
Аватар
Кремена Илиева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3819
Регистрация: 12 Яну 2008 22:13
Местоположение: гр.Русе

Re: Съвети по готварство

Мнениеот svetulkata на 24 Авг 2009 16:40

Виждала съм да запечатват чушките с кръгче домат.
Аватар
svetulkata
Пристрастен
 ---
Мнения: 356
Регистрация: 13 Дек 2007 12:41
Местоположение: Казанлък

Re: Съвети по готварство

Мнениеот nev_23 на 24 Авг 2009 19:10

Eто и рецепта за пълнени чушки и от мен. Ще маркирам тънкостите на рецептата с червено:
За плънката запържвам 250г кайма с 1 глава лук,като я разбърквам с вилица,за да стане ситна. Добавям ориза и заливам с гореща вода,колкото да покрие сместа и малко.Слагам сол на вкус. Плънката като попие водата, отеглям от котлона и добавям чубрица,черен пипер,един настърган домат и 1 яйце. Разбърквам.
Чушките ги измивам,избучвам и надупчвам с вилица.
Пълня ги с плънката и ги топвам в брашно да се запечатат. Редя ги в тава.Нарязвам 1 -2 скилидки чесън. Заливам ги с 2-3 настъргани домата разбъркани с една супена лъжица брашно. Доливам гореща вода ,докато покрие чушките,но не съвсем,защото и чушките ще пуснат вода. Добавям сол на вкус. Покривам тавата с друга тава. Пробвала съм с фолио,но стават като сварени, а с тавата чушките се запичат малко. "Мятам" ги в предварително загрята фурна и пека минимум 1 час. :wink:
Изображение
Аватар
nev_23
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1279
Регистрация: 18 Юли 2008 18:28
Местоположение: Русе

Re: Съвети по готварство

Мнениеот dani_td на 27 Авг 2009 10:13

Ще питам и тук: Как да направя карамелената решетка, за да се начупи, като я отлепям? Разстлах го върху стъклена чиния-половината подмазана, другата не-и двете се начупиха. Отделих някой парченца, но съм далеч от добрия резултат.
Изображение
Изображение
Аватар
dani_td
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 990
Регистрация: 16 Мар 2008 08:49

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Андреева на 27 Авг 2009 10:26

dani_td написа:Ще питам и тук: Как да направя карамелената решетка, за да се начупи, като я отлепям? Разстлах го върху стъклена чиния-половината подмазана, другата не-и двете се начупиха. Отделих някой парченца, но съм далеч от добрия резултат.


Аз съм правила,но забравих върху какво.
Що не пробваш върху обърната тава,предварително леко намазнена,или върху хартия за печене или алуминиево фолио?Трябва да стане.
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13

Re: Съвети по готварство

Мнениеот dani_td на 28 Авг 2009 10:20

Ами то единият от опитите беше върху хартия, само че не за печене, а обикновена, леко намаслена -залепи се за хартията. а другото беше вурху капак от йена глас-там се поначупи. Ще пробвам и върху фолио.
Изображение
Изображение
Аватар
dani_td
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 990
Регистрация: 16 Мар 2008 08:49

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Андреева на 28 Авг 2009 13:44

Пробвай върху обърната тава,леко намаслена.Предполагам,че на тънко си изписала карамела,за да ти се начупи.Прави по-дебели фигури.
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Lus на 28 Авг 2009 16:13

Момичета - искам рецептичката за карамелена решетка.
И карамела как правите?
БОГ е сътворил всички ни... Но само човекът съди кои са ненужни...!!!

Детето ми се забавлява
http://www.youtube.com/watch?v=Sc1dxHhtDIk
Аватар
Lus
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7130
Регистрация: 02 Яну 2008 16:28
Местоположение: Фантазия(София)

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Андреева на 28 Авг 2009 17:24

Lus написа:Момичета - искам рецептичката за карамелена решетка.
И карамела как правите?


Преди време бях правила такова нещо за една торта.
Та,бях направила обикновен карамел,захар се разтапя на котлона и след като се разтопи се изписват фигури върху леко намаслена повърхност,мисля че използвах обърната тава.Спомням си,че след като изстина карамела леко отлепих с нож.
Изображение дъщеря миИзображение синът ми
http://vbox7.com/play:ff9c1be0&al=1&vid=83197
Аватар
Андреева
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3021
Регистрация: 30 Май 2007 14:13

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Lus на 28 Авг 2009 19:48

Андреева написа:
Lus написа:Момичета - искам рецептичката за карамелена решетка.
И карамела как правите?


Преди време бях правила такова нещо за една торта.
Та,бях направила обикновен карамел,захар се разтапя на котлона и след като се разтопи се изписват фигури върху леко намаслена повърхност,мисля че използвах обърната тава.Спомням си,че след като изстина карамела леко отлепих с нож.


А, така не става. Никога не съм правила карамел, затова по-точно колко захар, на самия котлон или на хартийка или в тенджерката. Че аз като хвърля захарта върху котлона и как после ще го изписвам и да изливам! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аз приемам буквално...
Вземете 1 лъжичка кафе - гълтам,
след това 2 лъжички захар - хапвам ги,
след това пия гореща вода и започвам да танцувам за да ги разбъркам :wink:
БОГ е сътворил всички ни... Но само човекът съди кои са ненужни...!!!

Детето ми се забавлява
http://www.youtube.com/watch?v=Sc1dxHhtDIk
Аватар
Lus
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7130
Регистрация: 02 Яну 2008 16:28
Местоположение: Фантазия(София)

Re: Съвети по готварство

Мнениеот irini4 на 28 Авг 2009 20:35

Lus написа:
Андреева написа:
Lus написа:Момичета - искам рецептичката за карамелена решетка.
И карамела как правите?


Преди време бях правила такова нещо за една торта.
Та,бях направила обикновен карамел,захар се разтапя на котлона и след като се разтопи се изписват фигури върху леко намаслена повърхност,мисля че използвах обърната тава.Спомням си,че след като изстина карамела леко отлепих с нож.


А, така не става. Никога не съм правила карамел, затова по-точно колко захар, на самия котлон или на хартийка или в тенджерката. Че аз като хвърля захарта върху котлона и как после ще го изписвам и да изливам! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аз приемам буквално...
Вземете 1 лъжичка кафе - гълтам,
след това 2 лъжички захар - хапвам ги,
след това пия гореща вода и започвам да танцувам за да ги разбъркам :wink:



:emon15:

Направо ще ме убиеш. След малко ще пиша - как карамела.
сега да нахраня дете
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: Съвети по готварство

Мнениеот irini4 на 28 Авг 2009 22:46

Карамел: примерно се слагат в малко съдче на котлона 5-6 с.л.захар и 2-3 капки вода(не повече) и се чака, докато започне да се топи захарта, в момента в който започне да си променя цвета и отдолу да се втечнява и да пожълтява - започвам да бъркам с чаена лъжичка, докато захарта се разтвори съвсем и стане цвят-уиски, но трябва да е прозрачно!

Карамелена решетка аз правя върху алуминиево фолио. Ако е топло в стаята - слагам в хладилника. После когато е твърд вече карамела - просто смъквам от него фолиото. Така правя и шоколадови решетки.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
irini4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3923
Регистрация: 26 Юли 2008 18:49

Re: Съвети по готварство

Мнениеот Lus на 29 Авг 2009 08:38

irini4 написа:Карамел: примерно се слагат в малко съдче на котлона 5-6 с.л.захар и 2-3 капки вода(не повече) и се чака, докато започне да се топи захарта, в момента в който започне да си променя цвета и отдолу да се втечнява и да пожълтява - започвам да бъркам с чаена лъжичка, докато захарта се разтвори съвсем и стане цвят-уиски, но трябва да е прозрачно!

Карамелена решетка аз правя върху алуминиево фолио. Ако е топло в стаята - слагам в хладилника. После когато е твърд вече карамела - просто смъквам от него фолиото. Така правя и шоколадови решетки.


О, браво.
:sm_174: :warship: :sm_174:
БОГ е сътворил всички ни... Но само човекът съди кои са ненужни...!!!

Детето ми се забавлява
http://www.youtube.com/watch?v=Sc1dxHhtDIk
Аватар
Lus
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7130
Регистрация: 02 Яну 2008 16:28
Местоположение: Фантазия(София)

ПредишнаСледваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google Adsense [Bot] и 15 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com