Квасене на мляко

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Квасене на мляко

Мнениеот sn_vasileva на 27 Юни 2010 21:35

Могат ли по-опитните да ми кажат как точно си квасят млякото? Каква закваска ползват? И колко градуса(ако може точно) трябва да е млякото?
Предварително благодаря :balloons:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София



Re: Квасене на мляко

Мнениеот mi6o4eto на 27 Юни 2010 22:06

Ухааа, Снежка, тука се включвам и аз - сега за 3-ти път квася мляко (в живота си), но беба направо си мънка от кеф като го яде... :lol: Скромен опит като цяло, но сполучлив засега... Инфо за квасенето взех от нета...
Ето как процедирам: купувам прясно мляко (от магазина, в кутия, 1.5 % масленост), слагам го в микровълновата за 10 минути, за да го сваря (правя го за всеки случай), после чакам да се изстуди - четох, че трябва да е около 41-42 градуса, или като си топнеш пръста да можеш да преброиш до 7 преди да започне да ти пари... За закваска използвам купешко кисело мляко, последния път сложих и 2 лъжички заквасена сметана, че се получавал по-хубав вкуса... Покривам и завивам с кърпи, оставям го затворено в микровълновата фурна цяла нощ, после го премествам в хладилника да стои 1 ден и е готово... :wink:
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7243
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Re: Квасене на мляко

Мнениеот sn_vasileva на 27 Юни 2010 22:19

Мерси Мишоче :wink: Да ти кажа, че ако си намериш домашно мляко на бебата ще й плющят ушите просто :mrgreen:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот Зузи 76 на 27 Юни 2010 22:55

Ето и моя скромен опит
Сварявам млякото и го оставям да изстине, както каза Мишочето да ти трае пръста и слагам 3 супени лъжици кисело мляко каквото имам. Разбърквам много добре и го наливам в буркани. Завивам го с 2 одеала и стои така цял ден. После вече в хладилника.
Само че аз винаги купувам мляко от производител.......
Изображение

Изображение
Зузи 76
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1072
Регистрация: 22 Яну 2008 12:50

Re: Квасене на мляко

Мнениеот mi6o4eto на 28 Юни 2010 00:52

sn_vasileva написа:Мерси Мишоче :wink: Да ти кажа, че ако си намериш домашно мляко на бебата ще й плющят ушите просто :mrgreen:

Тук нямам домашно мляко и затова си вземам от магазина... Иначе едните баба и дядо произвеждат, ама първо, че са ми на 400 км., второ - млякото е с над 6 % масленост, което пък хич не е подходящо за бебата... :( Като бяхме там квасиха и й разреждах, но не го хареса тяхното, а сега от мойто яде, та пушек се вдига... :lol:
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7243
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Re: Квасене на мляко

Мнениеот sn_vasileva на 28 Юни 2010 08:42

Мерси Зузи, ама цял ден не и ли много :roll: аз знам,еч когато е топло по-бързо се кваси, а когато е студено -обратното.
Мишоче какво е това 6% :shock: И да, наистина не е добре малките деца да ядат чак толкова маслено мляко.
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот mi6o4eto на 28 Юни 2010 10:35

sn_vasileva написа:Мишоче какво е това 6% :shock:

Толкова излиза от кравата, в магазина е 2-3 %, защото вече са си взели туй онуй от него за други цели... :mrgreen:
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7243
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Re: Квасене на мляко

Мнениеот ester на 28 Юни 2010 20:17

Аз квася домашно мляко от...има-няма 15г...Никога не съм мерила температурата,трябва да е поне 50градуса,според мен(даже некоя гъска ми беше казала,че трябва да мога да си държа пръста докато преброя да 10 :shock: ,ама тва си е горещо,не е правилно).Нищо сложно.След сваряване го оставям да изстине ,така,че спокойно да си държа пръста,но със сигурност повече от 40гр.Наливам в буркани и слагам по 2 лъжици кис мляко,разбърквам и затварям.В последните години вземам Верея 2,9% ,винаги ми става хубаво.Аз също завивам с одеала(родопски,че боцкат яко и никой не ги ползва),обаче и чаршаф, и един найлон върху чаршафа.Държа го по цяла нощ,вкъщи го хорасват по-кисело,по-вкусно било,на мене ми е все едно.Моите наблюдения са,че като се сипе по-топло от необходимо пуска повече цвик.А като не е достатъчно топло става рядко(на свекърва ми и става понякога рядко и на парцали :mrgreen: ),що така не знам...Някои го квасят във фурната на 50градуса,не запомних как точно.
Снежко,лесно е,нема страшно,щом аз мога :lol: .
Аватар
ester
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1687
Регистрация: 22 Сеп 2008 18:22
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот sn_vasileva на 28 Юни 2010 21:59

Естерчо, благодаря за споделения опит :wink: Че то твоя опит си е професионален-15години :shock:
И мен веднъж ми се наложи да квася и ми стана точно така-рядко и така се ядосах, че си казах ,че мляко да квася-няма да стане. Обаче сега имаме един уред-Термомиксер и той си има подгрявка с градуси(до 100), та мога да го кипна там и да изчакам да падне на около 50 и да се пробвам, пък ккавото сабя покаже. А и мисля да си квасна малко козе млекце, нали уж е най-хубавото мляко. Иначе свеки кваси със бор чвор, последно с 2% и стана супер.
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот ester на 28 Юни 2010 22:10

Оо,моля ,Снежко!Хубаво това с градусите,важното е да не е горещо,но пък да си е топло.И хубаво завиване поне за 5 часа(по книгите пише 4,ама 5 си е по-сигурно).Айде,успех !
Аватар
ester
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1687
Регистрация: 22 Сеп 2008 18:22
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот sn_vasileva на 28 Юни 2010 22:12

Мерси :D ще се пиша или в провалите или тук :mrgreen:
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот Lus на 06 Юли 2010 09:10

А, и аз искам, само че какво мляко да купя.
Верея няма тази бацила булгарикус. Мисля, че са ми казали, че Елби има.
Защото ако млякото е с трайност повече от 3 дена, то е с консерванти ...
или аз греша? Я просветете ме малко.
БОГ е сътворил всички ни... Но само човекът съди кои са ненужни...!!!

Детето ми се забавлява
http://www.youtube.com/watch?v=Sc1dxHhtDIk
Аватар
Lus
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7130
Регистрация: 02 Яну 2008 16:28
Местоположение: Фантазия(София)

Re: Квасене на мляко

Мнениеот Ianitza на 06 Юли 2010 10:43

Бор Чвор и Медея стават най- добре за закваска.
Естерчо, става на парцали, когато закваската не е от истинско мляко.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Ianitza
Модератор
 ---
Мнения: 7006
Регистрация: 20 Ное 2006 17:19

Re: Квасене на мляко

Мнениеот ester на 08 Юли 2010 13:12

Луска,не знам,на мене с Верея винаги ми става хубаво млякото.Вчера подвасвах с Верея и Карабунар и стана супер.Понеже напоследък вземам сирене на Карабунар,доста по-истинско е от другите,малко по-скъпичко,та реших,че сигурно и млякото им е хубаво.Яни,сигурно си права за парцалите,мислех,че е от грешки при подквасване,но може и от млякото да е.Преди сто години подквасих веднъж с Данон и всичкото мляко отиде на боклука.Вместо каймак се образува неква гнусна слуз,а млякото нагарчаше,гадост.
Аватар
ester
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 1687
Регистрация: 22 Сеп 2008 18:22
Местоположение: София

Re: Квасене на мляко

Мнениеот mi6o4eto на 08 Юли 2010 14:21

Да се запиша и с първия провал - купих някакво мляко в плик от магазина, заквасих с Верея, ама ц... Седи си течно и това е... :evil: Псилютен боклук, кой знае колко вода и сухо мляко е имало в него, а уж пише прясно краве мляко... :roll:
Изображение

Изображение
Аватар
mi6o4eto
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 7243
Регистрация: 08 Окт 2008 10:08

Следваща

Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com