Подреждане и аранжировка на маса

Форум за рецепти, съвети, обмяна на опит...

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот sn_vasileva на 12 Фев 2009 16:20

Търсих такава тема, но намерих само сходни свързани с Коледа и Нова година, но ако модераторите преценят нека я слеят.
Та сега се порових и намерих неща които винаги са ми били интересни, ето:
Подреждане на масата

Изображение
ПОКРИВКАТА

Масата първо се покрива с мека подложка. Подложката трябва виси поне с 8 см от ръба на масата.Върху нея се застила покривката, която трябва да пада равномерно от всички страни и да виси поне 15 см от ръба ма масата.

СТОЛОВЕТЕ

Столовете се подреждат на равни разстояния един от друг, като се оставя достатъчно разстояние между масата и седалките на столовете.Подравняват се и срещуположните един срещу друг столове.

ЧИНИИТЕ

- Подложните чинии се поставят централно пред всеки стол на разстояние 2 сантиметра от ръба на масата.
- Ако поставяте индивидуални прибори за подправки, те трябва да са разположени над вилицата за основното ястие или над десертните прибори.
- Чинията за хляб се поставя вляво над вилиците или над приборите за подправки.

ПРИБОРИТЕ

- Отдясно на чиниите се поставят лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците.
- Приборите се подреждат се отвън навътре според реда на тяхното ползване (най-външни са тези, които ще се използват първи). Поставят се перпендикулярно, на 2 сантиметра от ръба на масата, успоредно и на разстояние 1 см един от друг и от ръба на чинията. Вилиците и лъжиците се поставят с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към чинията.
- Лъжицата се слага между двата ножа, ако преди супата има студено предястие.
- Ножът за масло се поставя с лице към центъра на чинията за хляб.
- Приборите за десерти се подреждат над чиниите, успоредно на ръба на масата. Виличката е по-близо до чинията, с дръжката наляво, а над нея е лъжичката (или нож в зависимост от десерта) с дръжката надясно.
- При два прибора за един и същи десерт (ножче и виличка) по близо се поставя този, предназначен за дясната ръка.

ЧАШИТЕ

- Чашата за виното, което ще се сервира с основното ястие, се поставя при върха на ножа за съответното ястие.
- Чашата за вода се поставя отляво и малко над чашата за червено вино.
- Чашата за бяло вино е отдясно на чашата за червено вино, малко под нея.
- Допълнителните чаши за вино, като тази за шампанско, се подреждат зад чашите за червено и за бяло вино.
- Чашата за кафе с чинийка може да бъде поставена на масата, отдясно на ножа и лъжицата.

САЛФЕТКИТЕ И ...

- За официална вечеря салфетката задължително трябва да е платнена. Сгъната в най-различна форма тя може да се постави отляво до вилицата, в чинията или в някоя от чашите.
- Ако поставяте картички с имената на гостите, мястото име над десертните прибори, вляво от чашите.
- Букетите и свещниците не трябва да са по-високи от човешкия поглед.
- Ако поставяте свещници на масата, постарайте се да не пречат на визуалния контакт между гостите.


източник:kulinar.gbg.bg

Основни насоки при подреждане и аранжиране на официална маса
Изображение
Известно е, че добрият вкус на яденето се допълва от обстановката на масата за хранене.
Ако масата се украсява с клонки, те се поставят непосредствено преди сервирането, за да не загубят своята свежест.
Масата се покрива с добре изгладена бяла покривка, средният и ръб трябва да минава през средата на масата, а средната кръстовка на ръбовете - вцентъра на масата. Под бялата покривка се поставя покривка от мека тъкан, която има задачата да смекчава поставянето на приборите върху масата. Ако не е бяла, покривката на масата трябва да хармонира с цветовете на салфетките, приборите, чиниите и чашите. Цветът на покривката, на салфетките и чиниите трябва да хармонира с цвета на масата. Стилът на приборите, на чиниите и на чашите трябва да е единен. Различия не бива да се допускат. Много е важно приборите да бъдат добре изчистени, да имат блясък и да отразяват светлината. Същото важи и за помощните съдове - чинийките за масло и горчица, солници, пиперници и др. Свещниците, ако се поставят, също трябва да бъдат идеално чисти и бляскави, най-вече да не капят.

Един пълен комплект от прибори за хранене на човек трябва да включва следното:

Плитка чиния за подложка, в която е поставена семпло сгъната салфетка. Чинията за супа се донася, когато гостите седнат на масата.
Нож за рязане на месо. Поставя се отдясно на чинията за подложка, и то с острието към нея.
Нож за риба. Поставя се отдясно на обикновения нож.
Лъжица за супа. Поставя се отдясно на ножа за рибата.
Вилица за маслини или пъпеш.
Вилица за ядене. Поставя се отляво на чинията.
Вилица за риба. Поставя се отляво на вилицата за ядене.
Нож и виличка (или само лъжичка) за десерта.
Съдинка за масло. Поставя се на реда на чашите от лявата им страна.
Ножче за масло. Поставя се върху съдинката за масло.
Чаша за шампанско вино. Поставя се от дясно на съдинката за масло.
Чаша за вода. Поставя се от дясно на чашата за шампанско.
Чаша за червено вино. Поставя се от дясно на чашата за вода.
Чаша за бяло вино. Поставя се от дясно на чашата за червено вино.

Естествено приборите се поставят в зависимост от менюто и напитките.
Ликьорът и кафето се сервират след ядене, и то в друг салон, поради което чашки за ликьор и кафе нямат място на масата. Всички ликьори и алкохоли се сервират в оригиналните им бутилки.

Украсата на масата демонстрира и вниманието, което се отдава на гостите. Това е и първото впечатление, което ще остане у гостите до края на обеда или вечерята. Украсата обаче не трябва да затруднява движенията на гостите и сервитьорите при сервирането. Между гостите трябва да има достатъчно място, а масата да бъде достатъчно широка и удобна за поставяне на допълнителни прибори, като солници, пиперници и др., които не бива да бъдат безразборно поставени между другите прибори.

Подредената маса се украсява с живи цветя, които се поставят в невисока ваза на средата на масата. Ако са клончета - поставят се върху покривката, така че да не се смесват с приборите, но добре да се виждат. Ако масата е дълга, вазите с цветя могат да бъдат 2 или 3, като се разполагат по средната линия на масата.

Прието е, когато вечерята или обедът е в чест на малко момченце, масата да се украсява със сини цветя, а за малко момиченце - с бели цветя. Цветята не трябва да са силно ухаещи, тъй като, според някои, от това се губи задушевността на масата, а според други (и това е по-важно), такива цветя отнемат възможността да се почувства аромата на ястията.

Преди сервирането на десерта на гостите се поднасят специални малки купички с топла вода, за измиване на пръстите на ръцете. Водата може леко да се ароматизира с розова есенция.

Основната цел на подреждането на масата е удобството, спретнатостта и приятният вид на масата за хранене. За официални обеди и вечери това не само е необходимо, а е задължително, но във всеки друг отделен случай масата се подрежда и украсява по вкуса и възможностите на домакинята.
източник:receptibg.com

Перфектната италианска маса
Притежаващият вродено чувсто за вкус и естетика италианец обича, когато седне на масата, всичко да е изпипано перфектно.
Гостите в един италиански дом трябва да знаят, че подреждането на масата по строго определен ред не е педантизъм, а просто удоволствие за домакина.
Като всяка игра и церемонията по подготовката за яденето си има своите правила.
Една красиво подредена маса е най-добрата сцена за проявата на майсторството в кухнята на домакинята, казва италианският експерт по етикеция Никола Сантини.
Първото основно правило, което трябва да се спази, е никога да не се слага пластмасова бутилка вода на масата при важна вечеря или обяд. Също толкова недобре дошли са и хартиените салфетки.
Стъклена кана за вода, по възможност нешарена, а семпла и прозрачна, е най-добрият начин за поднасяне на водата.
Нареждането на чиниите на масата трябва да започне от поставката-поднос под тях, която не трябва да бъде отмествана изобщо по време на яденето.
Върху нея се поставя по-плоската чиния, а после и по-дълбоката.
Вдясно от чиниите се поставя ножът, обърнат с острието към тях, а до него и лъжицата.
Вляво пък се нареждат максимум две вилици, в зависимост от менюто. Приборите за десерта се нареждат над горната част на чиниите, като правилото е, че ножчето и лъжичката трябва да сочат с главите си надясно.
Вляво от чиниите се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник. Никакви екстравагантни форми на сгънати салфетки по средата на чинията в стил селски банкет!
Индивидуалната чинийка за хляб се поставя горе вляво от чиниите. Същото важи и за чинията за салата.
Желязното правило е, че това, което се яде, е вляво. Това, което се пие, е вдясно.
Т.е. чашите са вдясно, като тази за вода е най-близо до чинията и трябва да е подравнена с върха на ножа.
Колкото и да е броят на приборите, винаги трябва да се използва първи най-външния от тях.
На закуска никога не се използват повече от две чаши. На вечеря пък броят им може да е по-голям - максимум до четири.
Ако сервираните вина са повече от четири вида, трябва първо да се отнесат използваните чаши, след което да се донесат нови.
Винаги си избърсвайте устата преди и след всяка глътка!
Проблемът дали шампанското или италианското газирано вино Spumante трябва да се пие в източена чашка от вида flute или пък в чаша с разлята купообразна форма може да бъде разрешен така - изберете първия вариант, ако шампанското се пие като аперитив или като придружаващо вечерята вино.
Вторият вариант е подходящ за случая, когато то се пие за десерт или при вдигане на тост.
Запомнете още нещо - сол и пипер не се предават никога от ръка на ръка.
Те просто се поставят близо до онзи, който ги е поискал.
Никога на масата не слагайте клечки за зъби!
Между другото, усмивките в стил 64 карата са за препоръчване само преди консумирането на салатата. След това никога не се знае какво е останало по зъбите ни.
източник:restaurants.pop.bg
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София



Re: Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот sn_vasileva на 12 Фев 2009 16:27

Ето и малко снимки:
Изображение японски стил
Изображение романтичен, за двама
Изображение Коледа в бяло
Изображениеах, морето....
Изображение испански стил
Изображениеза официални гости
Изображение в градината
Изображение
Изображение пикник
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот sn_vasileva на 12 Фев 2009 16:37

Сайтче за сгъване на салфетки:
http://www.napkinfoldingguide.com/
ИзображениеИзображение
Изображение

Кърменето е начин на живот, а не просто начин на хранене. Dr.William Sears
Аватар
sn_vasileva
Модератор
 ---
Мнения: 12284
Регистрация: 09 Май 2007 17:34
Местоположение: София

Re: Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот teya на 26 Мар 2009 12:44

нищо особено, но все пак по-добре от пльосната салфетка. мисля, че може и да е от хартия

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

източник
teya
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2831
Регистрация: 15 Апр 2008 19:03
Местоположение: Германия

Re: Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот teya на 26 Мар 2009 12:48

а тук също има невероятни идеи за сгъване на салфетки , много добре обяснени !
teya
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2831
Регистрация: 15 Апр 2008 19:03
Местоположение: Германия

Re: Подреждане и аранжировка на маса

Мнениеот teya на 26 Мар 2009 13:02

teya
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2831
Регистрация: 15 Апр 2008 19:03
Местоположение: Германия


Назад към Готварско форумче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com