Страница 1 от 10

Идеи за питки?

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:20
от kloie
Здравейте момичета,търся рецепта за питка,която се къса на конци.
Давайте рецепти и предложения,защото съм решила да замеся за празниците.


Ето една рецепта от мен.За сега имам тази рецепта:

Болярска питка

1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая; 1 кофичка от кисело мляко С хладка вода;1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр, препържено масло.
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:36
от daniel4o1982
Аз бих се пробвала с някаква постна питка за Бъдни вечер, ще ми се да е леко сладка на вкус, а може да я направя на малки питчици с ралични форми - за по-празнично. :?: :thinkk:

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:39
от kloie
daniel4o1982 написа:Аз бих се пробвала с някаква постна питка за Бъдни вечер, ще ми се да е леко сладка на вкус, а може да я направя на малки питчици с ралични форми - за по-празнично. :?: :thinkk:



Няма лошо,можеш и рецептата да дадеш все пак :lol:

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 19:52
от daniel4o1982
Хе, ами аз не я знам, ще се обадя на баба ми да я питам какви ги прави тя после ще я напиша. Ама постна питка едва ли ще да е голяма философия.... :roll:

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 20:25
от daniel4o1982
Ето моята рецептичка:
брашно (3-4 чаши)
поовин кубче мая
супена лъжица сол
захар (преценка)
хладка вода
Сол, захар и мая се разбъркват в хладка вода, замесва се и се оставя да втаса.
После мисля да направя малки питки от него с разни формички - човечета и т.н.

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2007 21:51
от kloie
daniel4o1982 написа:Ето моята рецептичка:
брашно (3-4 чаши)
поовин кубче мая
супена лъжица сол
захар (преценка)
хладка вода
Сол, захар и мая се разбъркват в хладка вода, замесва се и се оставя да втаса.
После мисля да направя малки питки от него с разни формички - човечета и т.н.


:oki:

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2007 19:35
от ilusion
Това е рецептата,която правя аз.Намерих я в един друг форум и оттогава нон стоп я използвам :D Правила съм болярската пита,също е много хубава!!!

ПИТКА
1 кг.брашно
2 яйца
2-3 супени лъжици кисело мляко
2-3 супени лъжици олио
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 кубче мая(2 пакетчета суха мая)
хладка вода около 400-500 грама

Пресяваш брашното(около 1 кг) и в него слагаш солта.Прибавяш яйцата като отделяш единия жълтък за намазване,олиото,киселото мляко и размитата предварително мая в хладка вода със захарта.
Замесва се меко тесто и се разделя на 3 топки.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин.

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2007 19:12
от Elisha
Италиански питки

450 г брашно
7 г суха мая
2 ч л сол
2 ч л захар
1 с л олио
300 мл топла вода
царевично брашно или оризово брашно

Маята се размива заедно със захарта в топлата вода.
Покрива се и се изчаква около 5-10 минути до образуването на мехурчета.
Пресятото брашно се прибавя на етапи.
Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя олиото и солта (10-15 минути).
Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
Оставя се да втаса на топло място за 40 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
Тестото се разделя на 10 части по 80 г и се оформя във вид на питки.
Така оформените питки се поставят в застлана с хартия за печене тава.
Поръсват се по желание с царевично или оризово брашно и се покриват.
"Почиват" около 30 минути.
Пекат се в предварително загрята фурна на 230 С за 5-6 минути.
След което фурната се намалява до 200 С и се пекат още 10 минути до златист цвят.

Бързи питки

1 яйце
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода
малко олио
3 чаени чаши брашно

От всички продукти се прави тесто.
В подмазана тава се правят малки питки.
Пекат се в умерена фурна. (само че тази не е подходяща за Бъдни вечер)

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2007 13:37
от eyoree
Питки "Здраве" по идея на Д-р Людмила Емилова
Списък на необходимите продукти:
2 ч. ч. бяло брашно
1 ч. ч. пшеничени трици
1 ч. ч. царевично брашно
1/2 ч. ч. ръжено брашно
1/2 ч. ч. овесени ядки
2 с. л. сусамови зърна
1 пакетче суха мая (инстантна)
1 с. л. мед
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. чесън на прах
1 с. л. олио "Калиакра"
1 с. л. сол
мак за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Замесва се тесто, като бялото брашно и пшеничените трици се смесват в купа, към тях се добавят царевичното и ръженото брашно, овесените ядки, сусамът и маята и всичко се разбърква добре.
2. В получената смес се прави кладенче, в което се налива 300 мл топла вода и се замесва тесто. Прибавят се медът, олиото, подправките и още 300 мл топла вода, замесва се тесто и се оставя да почине 20–30 минути.
3. От готовото тесто се оформят малки питки, които се подреждат в намаслена тава. Поръсват се с мак, поставят се в загрята до температура 200-220 градуса фурна и се пекат около 20 минути.

Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009 21:35
от nikita_perez
Хайде тук да си събираме рецепти за различни видове хлябове , питки , хлебчета .
Знам , че има други две теми за питки , но едната е с рецепта за питка-слънце , а в другата се пита за лесна питка .
Идеята на тази тема е да събираме тук всякакви рецепти за гореизброените тестени произведения , да ги показваме стъпка по стъпка , да ги коментираме ...


Хайде , аз съм първа.
Благодарение на Катето направих невероятна питка по тази рецепта.
за маята
1 кубче мая + 1 ч.ч. прясно мляко + 1 с.л. захар + 1 с.л. сол + 1 яйце + нялколко лъжици брашно ( трябва да се да се получи гъста каша )

за тестото
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
6 с.л. олио
брашно - колкото поеме за меко тесто

за намазване:
2 жълтъка + олио + лимонов сок или оцет

други необходими продукти
125 гр краве масло - за намазване на тавата и на самото тесто
сирене - за поръсване
сусам - за поръсване

Приготвяне:
Замесва се не много твърдо тесто с посочените продукти (БЕЗ КРАВЕТО МАСЛО!).Оставя се да втаса в намазнена тава като самото тесто също се намазва с олио, за да не хване коричка.
След като втаса , тестото се разточва на дебела кора.Маже с разтопено масло , поръсва се със сирене и се завива на руло.Това руло се усуква и се слага в намазненена тава , в която ще се пече .
След като втаса , питката се намазва с разбитите жълтъци , към които са добавени олиото и лимоновия сок( от половин лимон ). Поръсва се със сусама( може и с мак ) .
Пече се на 180-200 градуса.

Ето я стъпка по стъпка :
Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображение

И извадена :
Изображение Изображение

Re: Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009 21:51
от stefania_K
:shock: :shock: :shock: :shock:
Малииии,много сложно,бе душо,аз само очи пълня и слюнкоотделям :oops: :oops: :oops:

Re: Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009 22:46
от daniela80
ЯНИ,благодаря ти за почерпката!
Невероятна е тази питка!

Re: Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009 12:39
от Хриси
Ох Яни изтекоха ми очите и лигите също да знаеш.Имам тази рецепта много отдавна и съм я правила няколко пъти.Разкошна на вид и на вкус.

Re: Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009 13:25
от ewka
Непременно ще я пробвам,а дали ще стане във тавата за торта с падаща стена?Дали ще е малка тази тава?

Re: Пити , хляб , хлебчета ...

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009 14:33
от kate
Евка аз в такава я правих, ето я ..
същата като на Янчето..
Изображение
Изображение

Само като разточвате кората-правете я по тънка, става по-вкусно ако е тъничко, като натрошите сирене и масло отгоре, после се навива на по-тънко рулце, и няколко пъти увивате в тавичка-така като отчупите от питката сиренето е навсякъде :wink:
Аз освен сусам, сложих и мак.

Яни -Браво душицо!!!! :balloons: