Страница 1 от 2

СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008 15:48
от daniela80
Момичета,мисля тия дни да готвя сърмички,но никога досега не съм правила.Споделете някоя интересна рецепта,само с кайма ли ги правите,слагате ли някакъв пушен колбас,месцето на парченца ли да е.Ще са зелеви сърмички.Благодаря ви предварително!

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008 19:10
от ewka

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008 19:49
от Tiny
Аз ги правя с кълцано месце - малко гърдички и повечко чисто месце от бут. За зелеви сърмички освен месцето е добре да нарежеш половин праз на ситничко, оризчето, чубричка, сол и червено пиперче и малко водичка/не повече от половин чашка/, Навиваш сърмичките стегнато и вариш на тих огън. Аз нареждам между редовете в тенджерката парченца нарязан на ситно бекон.

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2008 13:44
от sn_vasileva
Аз ги правех традиционно с кайма, ориз, лук и подправки, но научих от лелята на мъжа ми, че омесва всичко без да запържва каймата и лука, а просто така в суров вид и трябва да ви кажа става супер! Обичам и постни сърмички с гъби, ориз и лук.

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2008 14:03
от pecitoni
В нашия град сърмичките се правят много мънички и единствено от кайма и ориз+ малко подправки и до.пщре по желание(аз лично не слагам)на около 1 кг. кайма слагам 1 чаена чаша ориз.Ето и 1 снимка как творя за първи път сама без помощ от мама(за Коледа докато бях в Белгия)имах и помагачка но тя само ги подреждаше в тенжерата :lol:
Изображение

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2008 15:02
от petq_d
Днес правих зелеви сърми с ориз,кайма,морковче и лук.Ама това завиване на сърмите ми е голяма хамалогия и не винаги ми се получават :?

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2008 00:08
от daniela80
Онзи ден направих най-накрая-запържих каймичка,малко пушен бут/свински/,чубрица,лукче/нямах праз/,червено пиперче,черно и ориз-нооооо,ама много било трудно това завиване!Добре,че брат ми ми показа как става и горе-долу успях да навия няколко!

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2008 09:47
от marry-ann
Когато ги правя с кълцано месо - не запържвам нищо, само ако са с кайма или постнички.Най-обичам лозовите със сиренце, ориз и копърче, а мъжо си мре за зелеви с кълцано месце...и сме в една дълга битка :drunk: по този въпрос, кои са по-хубави.....ами каквито му сготвя :haha:

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2008 16:01
от Toni_Jeleva
pecitoni написа:В нашия град сърмичките се правят много мънички и единствено от кайма и ориз+ малко подправки


И аз така ги правя, но само лозовите, зелеви не обичам

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008 15:20
от vesielina
сега аз ще ти напиша подробно как ги правя
запържвам праз слагам червен пипер и свалям от котлона слагам каймата и хубаво омесвам прибявям ориза и подправки чубрица,сол
Завивам сърмичките нареждам ги в тенджерката и отгоре закапак слагам нарязано зеле наливам зелева чурба и вода и на слаб огън да не се отвият.

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2008 17:25
от vesielina
Сега се варят станат ли готови ще пусна снимка в темата кой какво ще готви днес

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2008 02:36
от irini4
marry-ann написа:Когато ги правя с кълцано месо - не запържвам нищо, само ако са с кайма или постнички.Най-обичам лозовите със сиренце, ориз и копърче, а мъжо си мре за зелеви с кълцано месце...и сме в една дълга битка :drunk: по този въпрос, кои са по-хубави.....ами каквито му сготвя :haha:


Мери ан, моля те дай по-подробно рецептата на тези със сиренце и копър, че ми звучи чудно! Отстрани с кисело мляко - ммммммммм! :wink:

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2008 10:04
от tedi_79
Ние обожаваме зелеви сармички-особено мъжо :emon03:
Правя ги с кълцано патешко месце и стават невероятни.Останалите продукти са;праз.ориз,чубрица,черен и червен пипер и малко зелева чорба.
И задължително в глинен съд.После ти се топят в устата.

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2008 10:41
от ewka
tedi_79 написа:Ние обожаваме зелеви сармички-особено мъжо :emon03:
Правя ги с кълцано патешко месце и стават невероятни.Останалите продукти са;праз.ориз,чубрица,черен и червен пипер и малко зелева чорба.
И задължително в глинен съд.После ти се топят в устата.

Всичко ми е ясно с пустите сърми,само момента с варенето ме притеснява.Твоите в глинения съд ми звучат добре и мога да пробвам,само моля те кажи колко вода (зелева чорба) слагаш? Колко време ги вариш в глиненото? Похлупваш ли ги с нещо отгоре,например чиния? Ще съм ти благодарна ако ми отговориш,защото съм им мераклийка за тия дни.Мерси предварително!

Re: СЪРМИЧКИ

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2008 10:53
от marry-ann
Иринка, ето как правя сърмичките с ориз, сиренце и копър (според мъжо, може и без сиренце, ама мен ми е по-вкусно със :oops: ).

Задушавам си лукче в малко олио (аз не пържа лука за нито една манджа), после сипвам ориза и го обърквам за малко с лука на огъня(ама не го чакам чак да се оцъкли) и дръпвам от котлона. Слагам натрошеното сиренце - гледам да е по на едро натрошено, та да се усеща (най-добре ми се получава, ако съм оставила сиренето поне за ден в чинийка в хладилника, та да поизсъхне малко, щото някой път не прилича на сирене), накълцвам си копърче и малко черен пипер(може и без). Накрая слагам и едно сурово яйце и разбърквам всичко.После си слагам от плънката, както се правят трдиционните лозови сърмички, нареждам в тенджера, заливам с водичка и варя на тих огън. Задължително похлупвам сърмичките с чинийка вътре в тенджерата, че ако тръгнат да подскачат може да си развалят формата.

После :emon03: в чинийка с кисело млекце, може да го размесите с малко заквасена сметана става ммммм...

П.С.Една позната прави традиционните лозови сърмички с кайма и ориз без да ги завива в листата, а направо обърква плънката, накълцва листата и сипва в тава за печене.....мъжът й нямал нищо против...не знам на това дали му се казва сърмички :emon12: