Преднаталното възпитание

Форумът за всички бременни

Модератори: ALEKS, sn_vasileva, nikita_perez, Ianitza

Смятате ли, че вие творите бъдещото си дете по време на бремеността?

Не, всичко е предопределено и е игра на гени
9
26%
Донякъде, може би с правилно хранене и повече почивка
9
26%
Да, убедена съм, че моите мисли, чувства, външна среда ще му повлияят.
16
47%
 
Общо гласове : 34

Преднаталното възпитание

Мнениеот Людмил на 13 Сеп 2007 21:20

Здравейте!
Искам да ви запозная с една малко дискутирана тема -- преднатално възпитание.

Преди няколко дена, когато публикувах тук тази тема тя бе изтрита а акаунта ми заключен без предупреждение, една крайно непонятна реакция, според мен. Или може би този форум е Ladies only? :ouuu:

Ние и родителите ни сме част от едно поколение, което беше отгледано с материалистични разбирания. Нас ни учеха, че природата и космоса са механична, неразумна система, която се развива автоматично от точно определени закони. В този материалистичен дух се гледаше и на бременноста -- смяташе се, че докато детето расте е в утробата на майката, всичко, което му е нужно е тя да се храни добре, а всичко останало е вече генетично предопределено.

В последните 15 години бяха направени много изследвания в тази насока и всички те водят към мисълта, че актът на зачатие и периодът на бременността са решаващи за формирането на бъдещият малък човек.

И така, идеята за осъществяване на жива и осмислена връзка с детето още по време на бременността на майката съществува отдавна. Съвременните научни медицински и психологически изследвания, свидетелстват за това, че мислите и емоциите, които майката изпитва по време на своята бременност, оказват непосредствено влияние върху развитието на нейното дете, а също и на неговото самосъзнание. Известният френски акушер-гинеколог Мишел Оден посочва, че за съвременните родители е необходимо по-добре да разберат и почувстват новите знания за това, което става в майката по време на бременността й, какво чувства детето по време на раждането и по време на кърменето. И че всичко това има огромно значение за бъдещия човек.

Американските учени Д. Чембърлейн, Ст. Реймонд, Т. Верни и други доказват, че мозъкът и чувствата на детето се включват много по-рано отколкото се смяташе досега. Относително нова е представата, че плацентата е своеобразен “предавател” на цялата информация отвън чрез специфично кодирани синали.

Психиатърът Т. Верни предоставя неоспорими доказателства, че емоционалното, психологическото и интелектуалното развитие на личността, започва от вътреутробното развитие на човека. По време на своето вътреутробно развитие, детето може да вижда, чува, преживява и даже да се обучава на елементарно ниво.

Многогодишните наблюдения на учените – пренатолози показват, че детето се чувства щастливо или нещастно, агресивно или любвеобилно, спокойно или раздразнително в своя последващ живот, в зависимост от това, как се е чувствала майката и какви сигнали му е подавала в пренаталния период на развитието му и от осезаемото присъствие на бащата.

Днес, бъдещите родители, майки и бащи се сблъскват с огромно количество стресови ситуации, от ежедневните рутинни дейности до постоянните напомняния на средствата за масова информация за усилващите се сложни глобални конфликти, заплашващи самото съществуване на планетата. Безусловно, такъв род информация е съвсем нежелателна за нероденото дете. Струва ли си тогава, толкова ревностно да се следи неекологичната за бъдещото дете, информация за катастрофи, бедствия и ескалации. Съветът ми е: заменяйте негативните излъчвания с естетически - свързани с различни видове изкуства, въздействие на природата, прятни преживявания.

Във връзка с това искам да ви представя една лекция от Брус Липтън: Nurture and the Power of Love - The Biology of Conscious Parenting (Грижата за детето и Силата на Любовта -- Биология на Осъзнатото Родителство)

Този известен клетъчен биолог е открил по научен път, че НЕ ГЕНИТЕ са първични във формиране на бъдещия индивид, а средата в която е заченато, минава бременността и се ражда детето. Лекцията е на английски, но ако има интерес можем да я преведем със субтитри.

Ще ви цитирам само част (01:16:10): "Това, което е важно е, че Родителството започва още преди оплождането на яйцеклетката. Състоянието и нагласата на родителите предопределя генетичниото програмиране, което ще заложат при сливане на яйцеклетката със сперматозоида. Извършвайки това осъзнато вие всъщност действате като генетични инжинери. Как става? Много преди да създадете бебето, вие го формирате, ако мислите за него."

След това виждаме интересен научен експеримент, който показва, че ако родителите живеят в спокойна среда фетуса развива повече мозъка и интелекта си, а ако са в стресова среда и майката изпитва страхове и притеснения той ще развие повече качества за да оцелява в тази среда... за сметка на мозъка и интелекта.

Някъде в лекцията също показват впечатляващо видео, на което е с ултразвук е заснет фетус, който съвсем видимо реагира със паника и страх, когато родителите се карат. (01:30:16)

Противно на сегашните разбирания, че мозъкът в бебето се развива едва след раждането, този учен твърди, че той се развива през цялата бременност и детето възприема всичко, което става с майката и извън нея, по био-химичен път (не забравяйте -- всяка емоция си има неврохормон, който достига и до бебето)


Като продължение ще ви представя още една статия: Пренаталното образование - образование на бъдещето? от сп. Йога
Аватар
Людмил
Редовен
 ---
Мнения: 51
Регистрация: 13 Сеп 2007 20:41
Местоположение: ЗемятаМнениеот intense® на 13 Сеп 2007 21:39

Людмиле, нямам против присъствието ти във форума, само моля те въздържай се от фанатизирани спорове и снимки от раждането на детето ти, да е живо и здраво.
Благодаря
Как празно е... и боли...
"Скръбта е като пиян гост,
от когото не можете да се отървете,
защото все се връща да ви прегърне за сбогом!" -
Стивън Кинг
Аватар
intense®
Модератор
 ---
Мнения: 6101
Регистрация: 12 Окт 2006 20:02

Мнениеот Людмил на 13 Сеп 2007 22:52

intense написа:Людмиле, нямам против присъствието ти във форума, само моля те въздържай се от фанатизирани спорове и снимки от раждането на детето ти, да е живо и здраво.
Благодаря

Последният път ме изтрихте оттук преди дори да имам шанс да поспоря :wink:
Аватар
Людмил
Редовен
 ---
Мнения: 51
Регистрация: 13 Сеп 2007 20:41
Местоположение: Земята

Мнениеот qna_georgieva на 14 Сеп 2007 18:20

:thinkk: :thinkk: :thinkk:
Аватар
qna_georgieva
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 4549
Регистрация: 19 Апр 2007 16:41
Местоположение: Варна

Мнениеот daniela80 на 14 Сеп 2007 19:22

Тук нещо нищо ни мога да схвана!
[url=http://www.mamaibebe.com][img]
ИзображениеИзображение
Аватар
daniela80
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 10112
Регистрация: 15 Мар 2007 09:55
Местоположение: Бургас

Мнениеот vailets на 14 Сеп 2007 19:28

Еми като са те изтрили ти що пак го пускаш - или много държиш да ни запознаеш с тази информация
Изображение
Аватар
vailets
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3902
Регистрация: 25 Юни 2007 16:37
Местоположение: Varna

Мнениеот gabinki на 14 Сеп 2007 21:28

http://kolibka.com/download.php?mid=5218 Това не ми се отваря,а темата ми стана много любопитна :?
Изображение
ИзображениеИзображение
Аватар
gabinki
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 10865
Регистрация: 27 Яну 2007 08:49
Местоположение: София

Мнениеот KРИС на 14 Сеп 2007 22:14

Много интересно :) Аз мисля,че преднаталното възпитание до някаква степен играе важна роля.
Аватар
KРИС
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 545
Регистрация: 17 Фев 2007 23:55
Местоположение: София

Мнениеот BoBo4 на 14 Сеп 2007 22:23

А бе тия работи не за пръв път ги чета и не за пръв път се убеждавам, че са малкооо.... дрън-дрън. Нещо в сферата на пожелателното..., недоказано и ...доста едностранчиво.

Между другото правилно е да се каже пренатално. Терминът е латински.
Изображение Изображение...ИзображениеИзображение..

...когато дъщеря ми се усмихва на сън ... съм щастлива!
Изображение
Аватар
BoBo4
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 3715
Регистрация: 27 Ное 2006 16:19
Местоположение: София

Мнениеот anipopova19 на 15 Сеп 2007 15:03

Информацията звучи логично обоснована и всеки трябва да реши за себе си как да я възприеме.Лично аз съм съгласна с това мнение,като съм с ясното съзнание,че не можем да контролираме на 100% емоциите си,т.е. искаме или не ние понякога вредим на малките същества,когато се ядосваме.В крайна сметка ние вредим и на себе си,така че май е най-добре да се опитаме да мислим положително и да не се задълбочаваме чак толкова в подобни теми.
Изображение
Изображение
Аватар
anipopova19
Пристрастен
 ---
Мнения: 474
Регистрация: 10 Май 2007 10:49
Местоположение: ПЛОВДИВ

Мнениеот Vvqra на 15 Сеп 2007 21:13

anipopova19 написа:Информацията звучи логично обоснована и всеки трябва да реши за себе си как да я възприеме.Лично аз съм съгласна с това мнение,като съм с ясното съзнание,че не можем да контролираме на 100% емоциите си,т.е. искаме или не ние понякога вредим на малките същества,когато се ядосваме.В крайна сметка ние вредим и на себе си,така че май е най-добре да се опитаме да мислим положително и да не се задълбочаваме чак толкова в подобни теми.

Абсолютно съм съгласна, не можем да контролираме емоциите си, пък и не можем да попадаме само в благоприятна среда, която да предизвиква само положителни емоции. Аз лично първите месеци бях страшно нервна от хормоните, работата ми неше натоварена, а и бях в сесия, колкото и да се стараех, да съм спокойна и щастлива, просто не ставаше винаги.
Аватар
Vvqra
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 536
Регистрация: 10 Фев 2007 18:34

Мнениеот nikita_perez на 20 Сеп 2007 22:24

Гласувах за: "Да, убедена съм, че моите мисли, чувства, външна среда ще му повлият".
Докато бях бременна се стараех да съм винаги весела , пусках си хубава музика и си представях красиви пейзажи.Сега малчо като види усмивката ми отвръща с гърлен смях , харесва музиката,която съм слушала преди това...
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

9 месеца усмивки

Мнениеот Людмил на 24 Сеп 2007 00:05

nikita_perez написа:Гласувах за: "Да, убедена съм, че моите мисли, чувства, външна среда ще му повлият".
Докато бях бременна се стараех да съм винаги весела , пусках си хубава музика и си представях красиви пейзажи.Сега малчо като види усмивката ми отвръща с гърлен смях , харесва музиката,която съм слушала преди това...

Същото е със Самуил. През бременността на Мирена ходехме на хубави места, гледахме смешни филми, пускахме хубава музика. Дори по време на раждането свиреше приятна музика. Резултът? Ей го на: :D
Изображение
Аватар
Людмил
Редовен
 ---
Мнения: 51
Регистрация: 13 Сеп 2007 20:41
Местоположение: Земята

Re: Преднаталното възпитание

Мнениеот Ludmil на 09 Окт 2014 06:59

Искам да допълня темата - наскоро преведох един филм "Какво желаят бебетата", който напълно подкрепя това, което си говорихме преди 7 години. Препоръчвам ви горещо да го гледате.
Изображение
Аватар
Ludmil
Начинаещ
 ---
Мнения: 22
Регистрация: 16 Авг 2007 01:08
Местоположение: Земята

Re: Преднаталното възпитание

Мнениеот belladonna на 09 Ное 2014 12:28

Ludmil написа:Искам да допълня темата - наскоро преведох един филм "Какво желаят бебетата", който напълно подкрепя това, което си говорихме преди 7 години. Препоръчвам ви горещо да го гледате.

Аз си изтеглих филма и го гледах. И въпреки че не съм бременна и на този етап не планирам следващо раждане, пак ми беше интересен и полезен. Людмил, благодаря за споделената информация!
Щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Изображение Изображение
Изображение
Аватар
belladonna
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 2480
Регистрация: 15 Мар 2007 11:36
Местоположение: Sofia

Следваща

Назад към Бременност и Раждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com