Захарта

Тук споделяйте идеите си за премахване на излишните килограми. Спазването на диети публикувани във форума www.mamaibebe.com е изцяло на ваша отговорност.

Модератори: nikita_perez, Nifada, deia80

Захарта

Мнениеот pinko_bl на 14 Авг 2007 12:28

Захар

Захарта: сладък приятел или убиец?
Според световните норми чрез захар трябва да се добавят не повече от 10% от дневните калории.

Изкуствени подсладители

Още в древността хората са знаели, че сладката храна е по-приятна на вкус, отколкото горчивата, но е било много трудно да я намират - достъпни за тях са били само плодовете и медът.
В средата на първото хилядолетие пр.Хр. в Индия местните хора започнали да изваряват праха от сока на захарната тръстика. Полученият продукт първоначално използвали само като лекарство, но след време хората започнали да подслаждат с него различни ястия.
След неколкостотин години плантации за захарна тръстика се появяват в Китай, а после и в Персия. Европейците дълго време не са произвеждали захар, а вносната е била много скъпа. Едва през 1747 година немският химик Андреас Марграф открива, че кристална захар може да се получава от цвеклото. В резултат на това продукта поевтинял рязко и станал достъпен за всички.
Много скоро обаче науката установява и неприятните последствия от захарта - от нея се развалят зъбите и фигурата. Лекарите побързали да я обяват за световно зло.
Дори и днес някои диетолози наричат захарта “убиец” и я обвиняват за всевъзможни болести - от неврозата при децата до рака при възрастните. Мнозина използват израза “бялата смърт”.
В действителност, много от обвиненията към захарта не са верни. Доказано е, например, че децата, които ядат много сладко, не страдат от хиперактивност, както се е смятало преди. Но всички лекари са солидарни: от прекомерната употреба на захар се затлъстява, защото това е висококалоричен продукт, който практически не съдържа витамини, минерални вещества или целулоза. Този, който употребява в храната си много захар, яде и друго, а това са допълнителни калории и съвсем естествено човек започва да дебелее.
Захарта на кристали или на бучки е само един от видовете захар - захароза (съдържа се в цвеклото и захарната тръстика). Още съществуват фруктоза (в плодовете и меда), малтоза (в покълналите зърна), глюкоза (в меда на плодовете) и лактоза (млечна захар).
Природният вид захар, който се съдържа в плодовете е по-полезен от чистата захар на кристали….

Но и тук се крие опасност - човек трудно може да контролира количеството захар, което консумира.

Колко захар може да се приема без да се вреди на здравето? През 2003 г. Световната здравна организация (СЗО) даде свой отговор на този въпрос - не повече от 10% от калориите, които са допустими за деня. Изчислено в грамове се получава количество от чиста захар не повече от 60 г за мъжете и 50 г за жените. Не трябва да се забравя, че в 1 бутилка газирана напитка също се съдържа захар - около 40 г. Ако сме добавили захар в кафето или чая, то това означава, че нормата за деня е изчерпана.

Много диетолози възлагат големи надежди на заместителите на захарта - изкуствени хранителни добавки, които са стотици пъти по-сладки от захарта, но са лишени от нейната калоричност.
Последните изследвания обаче показват, че захарозаместителите също повишават апетита и човек отново започва да пълнее. В големи количества те вредят и на стомаха. Много специалисти твърдят, че те са като цяло вредни за здравето.
В редица страни изкуственият подсладител цикломат е вече забранен, а той е 30 пъти по-сладък от захарта. Учени твърдят, че той може да доведе до бъбречна недостатъчност.
Други заместители също са обвинявани нееднократно в наличието на странични ефекти, но тяхната вредност все още не е научно доказана.

Коя захар е по-добра?
Захарта - на кристали, на бучки, бяла и кафява, съществува дори и бързоразтворима. Коя да изберем? Коя е по-полезна и по-сладка?
Кафявата захар
е най-скъпа и това се обяснява с нейното транспортиране от плантациите за захарна тръстика в Бразилия до магазин. Но производителите твърдят, че високата цена се дължи на скъпата й преработка. И все пак истината е, че високата цена се диктува от модата.
Кафява захар хората ядат още от древността. Колкото по-тъмна е захарта, толкова повече са в нея органичните примеса от сока на растението. Колкото по-бяла е тя, толкова повече е пречистена.
Преди години бялата захар се е смятала за най-сладката и най-чистата. Кафявата захар се е възприемала като недобре изчистена от т.н. черна патока (гъсто, сладко вещество - продукт на непълното озахаряване на скорбялата), която се е използвала за производството на ром. Днес вече е известно, че тя всъщност е полезна, защото съдържа много микроелементи като калий, калций, желязо. Оказва се, че рафинираният продукт не е по-полезен от естествения, от този, който е по-близък до природата.

На фона на чуждата нашата бяла захар от цвекло изглежда като “бедна роднина”. Но тя също има своите достойноства. Тя също съдържа микроелементи, а в нейният сок се съдържат пектин, белтъчини, полезни органични киселини, калий, натрий, магнезий, желязо. Просто не е прието тези съставки да се изписват от производителите на опаковката на продукта и те остават неизвестни за потребителя.
Захарта е необходима на организма за нормалната обмяна на веществата. Преди век най-много захар са употребявали англичаните - 40 кг годишно. Оттогава потреблението на захар в света постоянно се увеличава. Днес Световната здравна организация определя като норма за безвредното количеството захар 40 кг годишно. Разбира се има строги привърженици на здравословното хранене, които твърдят, че консумираната захар не трябва да надвишава 2 кг.

Не престават и споровете за ползата и вредата от изкуствените заместителите на захарта. Това се отнася и за
аспартама
(най-разпространеният в различните страни подсладител), който е обявен за безопасна хранителна добавка и който се съдържа в почти всички сокове, сладки газирани напитки и други продукти, но неговата безвредност всъщност не е доказана научно. Напротив – споровете продължават. В хранителната промишленост вместо захар често се използва и ксилитол.
Ако трябва изобщо да се говори за най-подходящият заместител на захарта, то това може да бъде само
медът
- натурален подсладител, съдържащ ценни вещества: глюкоза, фруктоза, органически и минерални вещества.
Аватар
pinko_bl
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 867
Регистрация: 31 Май 2007 16:26



Мнениеот Поци на 14 Авг 2007 22:00

За захарта коментара е излишен.
Освен тази в плодовете,но и при нея има часово приемане :wink:
Аватар
Поци
Редовен
 ---
Мнения: 66
Регистрация: 11 Юли 2007 17:00
Местоположение: Лудницата

Мнениеот nikita_perez на 15 Авг 2007 13:47

Поци написа:За захарта коментара е излишен.
Освен тази в плодовете,но и при нея има часово приемане :wink:

Поци,разясни ,моля те,за това часово приемане на захарта.
Предварително ти благодаря.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот baby_188 на 15 Авг 2007 15:20

nikita_perez написа:
Поци написа:За захарта коментара е излишен.
Освен тази в плодовете,но и при нея има часово приемане :wink:

Поци,разясни ,моля те,за това часово приемане на захарта.
Предварително ти благодаря.

И на мен ще ми е много интересно да разбера нещо повече.
По едно време много прекалявах със захарта.В кафето слагах страшно много захар а сега го предпочитам с по-малко.
Изображение
Изображение
Аватар
baby_188
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 8698
Регистрация: 31 Май 2007 11:15
Местоположение: sofia

Мнениеот Поци на 15 Авг 2007 19:49

Добре е плодове да се консумират до 18 часа,понеже са въглехидрат.
Една ябълка половин час преди хранене е супер.
Сутрин сока на 1 лимон е много добре.
Ако искате да свалите килограми не яжте банани и пъпеши. :wink:
Аватар
Поци
Редовен
 ---
Мнения: 66
Регистрация: 11 Юли 2007 17:00
Местоположение: Лудницата

Мнениеот nikita_perez на 16 Авг 2007 07:22

Поци написа:Добре е плодове да се консумират до 18 часа,понеже са въглехидрат.
Една ябълка половин час преди хранене е супер.
Сутрин сока на 1 лимон е много добре.
Ако искате да свалите килограми не яжте банани и пъпеши. :wink:

Поци,много благодаря за инфото.
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна

Мнениеот bgtrener на 16 Авг 2007 11:43

Поци написа:За захарта коментара е излишен.
Освен тази в плодовете,но и при нея има часово приемане :wink:


Абе по-добре малко захар, отколкото подсладител! Това е мое мнение.

Макар ,че това го пуснах и в моя сайт от GBG-то:

Зависимостта между увеличения прием на въглехидрати и раковите заболявания


При изследвания на хора е установено, че високият прием на захароза (рафинирана захар) се свързва с повишена смъртност от рак на гърдата и на дебелото черво. При проучвания върху експериментални животни се установява, че големите количества захароза стимулират туморния процес, предизвикан от химични вещества с раково действие. Вероятната причина на този ефект на високите количества на рафинираната захар се свързва с действието на високите нива на инсулина в кръвта след хиперконсумация на захар. Голям брой проучвания при хора показват, че повишаване консумацията на хранителни влакнини (целулоза, хемицелулоза, пектин и др.), които се намират в растителните продукти, особено в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите зърнени храни и др., намалява риска от рак на правото и дебелото черво. Съществуват данни и по отношение рака на панкреаса и гърдата. Обратно, ниското съдържание на растителни влакнини се свързва с по- голяма честота на тези видове рак.

http://dieti.gbg.bg/

Но от друга страна, това повече ме плаши:

http://www.bgtrener.info/di/dieti2.php?sdieti_id=19
Аватар
bgtrener
Редовен
 ---
Мнения: 49
Регистрация: 20 Юни 2007 15:01
Местоположение: Sofia

Мнениеот silzdrav на 16 Авг 2007 16:24

по-добре захар, отколкото аспартам. да не говорим, че има и нерафинирана кафява захар, която е витамини и минерали и е полезна в сравнение с другите.
Изображение
Аватар
silzdrav
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 738
Регистрация: 25 Яну 2007 16:13
Местоположение: София

Мнениеот evangeline на 21 Авг 2007 15:22

silzdrav написа:по-добре захар, отколкото аспартам. да не говорим, че има и нерафинирана кафява захар, която е витамини и минерали и е полезна в сравнение с другите.


И аз мисля, че е по-добре захар в умерено количество, отколкото тия подсладители. Изобщо не съм им почитател.
Изображение
Аватар
evangeline
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 767
Регистрация: 31 Юли 2007 14:00
Местоположение: София

Мнениеот alex76 на 22 Авг 2007 08:51

Поци написа:Добре е плодове да се консумират до 18 часа,понеже са въглехидрат.
Една ябълка половин час преди хранене е супер.
Сутрин сока на 1 лимон е много добре.
Ако искате да свалите килограми не яжте банани и пъпеши. :wink:
Ох това за пъпешите хич не ми хареса :( защото много ги обичам :wink:
Никога не съм ползвала подсладител и гледам да не прекалявам със захарта :lol:
Изображение
Изображение
Аватар
alex76
Жител на Mamaibebe
 ---
Мнения: 12534
Регистрация: 12 Яну 2007 16:00
Местоположение: Варна


Назад към Диети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

  • Няма нови мнения
  • Няма нови мнения
    (моя тема)
  • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (популярна тема)
  • Няма нови мнения
    (заключена тема)
  • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
  • Има нови мнения
  • Има нови мнения
    (моя тема)
  • Има нови мнения
    (моя, популярна тема)
  • Има нови мнения
    (популярна тема)
  • Има нови мнения
    (заключена тема)
  • Има нови мнения
    (заключена моя тема)
  • Преместена тема
  • Съобщение
    (няма нови мнения)
  • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (няма нови мнения )
  • Съобщение
    (има нови мнения)
  • Съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
  • Мое съобщение
    (има нови мнения)
  • Важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема
    (няма нови мнения)
  • Важна тема
    (има нови мнения)
  • Важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
  • Моя важна тема (има нови мнения)
  • www.mamaibebe.com