Зоната

Тук споделяйте идеите си за премахване на излишните килограми. Спазването на диети публикувани във форума www.mamaibebe.com е изцяло на ваша отговорност.

Модератори: nikita_perez, Nifada, deia80

Зоната

Мнениеот ianakieva на 04 Фев 2013 12:33

Здравейте , мисля че режима на хранене Зоната вече е доста популярен за здравословно отслабване .
Д-р. Бари Сиърс - "ЗОНАТА"

Животът в Зоната е нещо повече от хранене. Това е равновесие между хормоналните реакции, които настъпват при всяко наше хранене. Съвършено равновесие-нито прекалено високо,нито прекалено ниско.
1.Ще мислим по-добре,тъй като в Зоната поддържаме стабилни нивата на кръвната си захар.
2.Ще се движим по-добре,защото престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните ни клетки.
3.Ще изглеждаме по-добре, тъй като в Зоната изгаряме излишни телесни мазнини по възможно най-бързия начин.
4.Никога няма да огладняваме между храненията,тъй като животът в Зоната означава, че мозъкът ни се захранва постоянно с основното си гориво-кръвната захар
5.Най-голямото преимущество от правилното следване на Зоната е достигането на състояние на свръхздраве
Ефектът от храненето в Зоната много наподобява този на мощните лекарства, с единствената разлика, че те имат много,и вредни странични ефекти, докато при Зоната страничният ефект е само един,и това е загубата на излишни мазнини. Зоната е създадена с една единствена цел-да се постигне максимален здравословен ефект, докато загубата на тегло е от второстепенно значение,но е неизбежно. Въпреки това, всеки с удоволствие може да се възползва от този така желан „страничен ефект”. Когато влезете в Зоната,ще трябва да се лишите и от чувството на глад. Започнете ли да огладнявате,означава,че излизате от Зоната, което не е за препоръчване. Ако смятате, че няма лесен начин за отслабване - помислете отново, защото това, че сте попаднали в тази тема не е случайно, и може би силното ви желание да се чувствате комфортно в тялото си ви е довело точно на правилното място.
Тази тема е за всички, които се храним така, че след всяко ядене попадаме в Зоната.
А също и за тези, които желаят да се хранят пълноценно, балансирано и хармонично и искат да бъдат в ”Зоната” на физическия и психически комфорт.
Чрез подходящо хранене лесно можем да поддържаме хормоналния си баланс, смята световноизвестният бостънски биохимик - д-р Бари Сиърс. Въз основа на откритието за хормоните айказаноиди отличено с Нобелова награда, авторът разработва ясна и лесна за осъществяване система за хранене, наречена "Зоната"
За да разберете какво всъщност представлява Зоната, е необходимо:
- smile3529 да прочетете поне една "зонова" книга
- да следвате простите напътствия и препоръки в нея и да им позволите отсега нататък да работят за Вас. Ще останете безкрайно доволни, че сте го направили hearts

КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИМ, АКО СЕ НАУЧИМ ДА СЕ ХРАНИМ В ЗОНАТА?
Ще избегнем евентуално бъдещо заболяване, защото тъканните хормони, контролиращи всички основни жизнени функции, са в постоянен баланс. Рязко ще намалее вероятността да развием рискови заболявания с генетичен произход като затлъстяване, сърдечносъдови болести, рак, диабет, депресия, алкохолизъм и др.

"ЗОНАТА Е СЪСТОЯНИЕ НА СУПЕРЗДРАВЕ" - д-р Георги Лулчев

КОИ СА КНИГИТЕ?
Това са "Зоната", "Овладяване на Зоната" , "Ние и Зоната" и "Соева Зона"КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

1. Определете дневните протеиновите нужди на тялото ви /чрез тях се изчислява и количеството блокове, които трябва да консумирате ежедневно/:
- по книгите ;
- или се консултирайте с някой от темата.
Ако не Ви се правят всички тези изчисления, можете да използвате онлайн калкулатора в сайта на Зоната, или да изтеглите калкулатора от блога на Зоната
Никога не консумирайте повече протеини от необходимото и никога не консумирайте по-малко. /Когато се консумират прекалено много протеини можете да получите кетозис, който в крайна сметка води до напълняване. В обратния случай - протеиновото недохранване води до отслабена имунна система, загуба на мускулна маса и косопад. Т.е. ежедневно и при всяко хранене трябва да се приемат протеини в количество, което поддържа биохимично равновесие и физическия комфорт на организма. /
Каквито и да са протеиновите Ви нужди, никога не консумирайте по-малко от 8 протеинови блока, ако сте възрастен човек!
2. При всяко хранене спазвайте пропорциите 1:1:1 за протеини, мазнини въглехидрати
За улеснение на пресмятанията, докторът въвел мерната единица "блок", така че:
1 протеинов блок = 7 гр. протеини
1 въглехидратен блок = 9 гр. въглехидрати
1 блок мазнини = 1,5 гр. мазнини
!!! Съотношението между протеиновите, въглехидратните и мазните блокове трябва да бъде винаги 1:1:1.
Лесно можете да пресметнете всяка храна на колко блока се равнява - погледнете етикета й и разделете съответно на 7/ако е протеин/, на 9 /ако е въглехидрат/ или на 1,5 /ако е мазнина/.
3. Разпределете дневното количество храна равномерно през деня, на три основни, но необилни, и две леки хранения - общо 5 хранения дневно
4. Интервалът между две хранения да не надхвърля 5 часа. (Най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни.)
5. Избирайте бедни на мазнини протеини.
6. Избирайте благоприятни въглехидрати - богати на целулоза зеленчуци и плодове с умерен и нисък гликемичен лоудинг ( Stop nono без фрешове - премахната е контролиращата бариера (целулозата)от въглехидратите)
7. Избирайте мононенаситени мазнини.
8. Винаги изпивайте поне 200-250 мл вода тридесетина минути преди всяко хранене - основно или леко.
9. Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
10. Ако сте нарушили диетата, поради пътуване или парти, не се тревожете, а се опитайте при следващото хранене да влезете в посочения ритъм.
11. Отнасяйте се към храната като към лекарство - дозирайте я правилно.

ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?
Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са по-долу

През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде Smile Smile /Вижте също и видеото с д-р Папазова по-горе/

Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните въглехидрати /зеленчуци, плодове/ - с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на възглавничката на дланта при палеца.

"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини." - "Зоната"
Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.
Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!
1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираните въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и по този начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"
2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/
Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/
Защо 1 блок мазнини е само 1,5 г.?
Всеки блок ниско маслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме 3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотношение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"
• Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълно зърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/

ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете. ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр.

•Вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня приема на въглехидрат на гладно. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА .
И най накрая, ако мислите, че ЗОНАТА трябва да бъде вашият начин на живот, можете да започнете с най-пълния и актуален СПИСЪК С ХРАНИТЕЛНИ БЛОКОВЕ, като преди това трябва да изчислите количеството блокове протеин, които ви се полагат според вашите физически данни.
Ако всичко това ви хареса, и вече сте в Зоната, но все още мислите, че не сте достигнали пълния й потенциал, остава да разберете само едно последно нещо-какво казва Бари Сиърс години след издаването на първата си книга "Зоната"
"Хората често ме питат какво бих променил,ако трябваше да пиша отново първата ми книга"Зоната". Единственото нещо, което бих направил по различно, е усилено да наблегна на критичната нужда от високи дози ултра пречистено фармацевтичен клас РИБЕНО МАСЛО. С годините стигнах до заключението, че това може би е чудотворното лекарство на двадесет и първи век.Според мен, това радикално ще промени практиката на медицината"
Д-р. Бари Сиърс - "Omega RX Zone"
Това е последната стъпка, която ще ви отнесе в светът на Здравето, и същевременно ще ви отведе далеч от развитието на болести и хронични заболявания!

ето и няколко линка http://www.bg-zonata.com/
Последна промяна ianakieva на 04 Фев 2013 13:42, променена общо 3 пъти
Аватар
ianakieva
Пристрастен
 ---
Мнения: 359
Регистрация: 01 Окт 2008 17:25Re: Зоната

Мнениеот ianakieva на 04 Фев 2013 12:38

:emon27: :emon27:
Последна промяна ianakieva на 08 Фев 2013 14:35, променена общо 1 път
Аватар
ianakieva
Пристрастен
 ---
Мнения: 359
Регистрация: 01 Окт 2008 17:25

Re: Зоната

Мнениеот ianakieva на 04 Фев 2013 12:43

ТРЯБВА ЛИ МИ СПЕЦИАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ЗА ДА ПРАКТИКУВАМ ЗОНАТА?
Блоковете с основните хранителни съставки са дадени в грамове и в практични мерки /чаши, лъжички, брой/ - публикувани са по-долу

През 2006г. д-р Сиърс, свършвайки лекцията си на живо, дава на слушателите си солидна част от оборудването за диетата – ДЛАНТА НА РЪКАТА. Може да се използва по всяко време и навсякъде Smile Smile /Вижте също и видеото с д-р Папазова по-горе/

Протеини: с размера и дебелината на дланта си
Благоприятните въглехидрати /зеленчуци, плодове/ - с размера на цялата ръка.
Въглехидратите, ако са неблагоприятни,/скорбяла, зърнени храни, плодови сокове/ - в същия обем като протеините
Мазнини: с размера на възглавничката на дланта при палеца.


"Започнете с протеините, като използвате дланта си за ориентир. Количеството, което можете да поберете в нея, е обикновено равно на четири протеинови блока. То е приблизително равно на едни пилешки гърди или 115 г пуешко месо.Големината на протеините, които побирате в дланта си, ще ви помогнат да прецените и количеството въглехидрати.
Ако консумирате благоприятни въглехидрати тогава размерите на въглехидратната ви порция би трябвало да са около два пъти по-големи от протеиновата. Ако въглехидратите обаче са неблагоприятни, те трябва да бъдат толкова големи, колкото и протеините. Ако възнамерявате да хапнете нещо за десерт - повечето десерти са почти само от въглехидрати - просто намалете въглехидратите, които ще изядете преди това.
Ако протеиновият ви източник е беден на мазнини - а той би трябвало да е такъв - тогава можете да си набавите останалите мазнини, като подправите с някакво растително олио салатата си, с малко майонеза или като изядете няколко маслини." - "Зоната"

Ако, все пак, искате да сте по-прецизни и не ви се прави голяма инвестиция, може да обиколите някои търговски вериги /"ТСМ", "Карфур", "Кауфланд"/ и, със сигурност, ще намерите подходяща везна на цена от порядъка на 15-25 лв.
Полезни линкове за любителите на точните изчисления:
Помагало за Зоната от_Echo_ Химичен състав на храните Гликемичен лоудинг в храните Балансатор COOKING BOOK на български

Ако искате да отслабвате, трябва да разчитате на продуктите, оцветени в зелено . Ако искате просто да задържате теглото - може да хапвате и от жълтите , и от червените /по-рядко/, но трябва да спазвате грамажите. Това условие е задължително! И винаги - ред протеини + ред въглехидрати + ред мазнини!
1. ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ - 1ПБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 ГР. ПРОТЕИНИ НА БЛОК/
Exclamation Протеиновите блокове са в несготвена порция
"Предлагам на вниманието Ви една тънкост - винаги яжте първо протеиновата си порция. Протеините стимулират глюкагона, който от своя страна ще накара черният дроб да пусне складираните въглехидрати. По този начин мозъкът ще бъде задоволен и ще улесни контролирането на обема на въгл. порция. Нещо повече, глюкагонът потиска отделянето на инсулин и по този начин превръща протеините в най-мощното оръжие за контрол на нивото на инсулина" - "Ние и зоната"
2. ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ - 1ВБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 ГР. ВЪГЛЕХИДРАТИ НА БЛОК/
Ако 2 - 3 часа, след като сте се нахранили, усетите глад или желание за нещо сладко, или, ако ви се доспи, най-вероятно, при последното ядене сте консумирали прекалено много въглехидрати.
3. МАЗНИНИ - 1МБ /ПРИБЛИЗИТЕЛНО 1,5 ГР. МАЗНИНИ НА БЛОК/
Защо 1 блок мазнини е само 1,5 г.?
Всеки блок ниско маслени протеини съдържат приблизително 1,5 г. " скрити" мазнини. Следователно, като прибавим още 1 блок мазнини( определен като 1,5г. мазнини) на всеки протеинов блок ние всъщност изяждаме 3г. или два блока мазнини( един вътре в протеините и един- извън тях) на всеки протеинов блок. Ако използвате обезмаслени протеинови източници, като протеини на прах например, тогава би трябвало да добавите по два блока мазнини на всеки блок протеин, за да се достигне същото съотношение. Съответно ако консумирате мазни протеинови източници, не би трябвало да прибавяте никакви мазнини към съответното хранене. Запомнете: желателно е винаги, когато добавяте към храната си мазнини, те да бъдат предимно мононенаситени - "Овладяване на Зоната"
от addi999-Аделина Куруиванова-един от авторите на бг варианта -"НИЕ И ЗОНАТА "
• ДА ПРЕПОРЪЧАМ СПАЗВАНЕТО НА ЛУННАТА ДИЕТА С АЙРЯН ,мин. вода и чай - 24 ЧАСА - СТРАХОТНО ПРЕЧИСТВАНЕ И СЕ СВАЛЯТ ДО 2кг,аз го правя вече 5 години. успех Peace Още нещо за лунната - без прием на кисело мляко- айран не се издържа, пада кръвната захар, вие се свят и не е комфортно -пийте до 2-3 литра айран /може до 5 -6 кофички ниско маслено 2% кисело мляко - съобразно блоковете, които трябва да се консумират за деня/
• Трябва да положите усилия поне основните и важни принципи на ЗОНАТА да са ясни- а това е правилното комбиниране на всяка ваша хапка - никога не трябва да е само въглехидрат /това е най-опасната за сега грешка ,която обърква деня ,качвайки ви кръвната захар още с началото на деня /Дори сутрешното кафе или чай ,/ако не сте се отказали от подслаждането им /не трябва да се приемат ,без преди това да сте хапнали лъжичка извара ,варено яйчице или някое парченце шунка .
А СЕГА ПЪРВИЯ МИ СЪВЕТ КЪМ ВАС ЗА ПО ЛЕСНО СПРАВЯНЕ С ОТСЛАБВАНЕТО -ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ 3-ТЕ Б-ТА КАТО НАЙ ВРЕДНИ НЕ САМО ЗА ОТСЛАБВАНЕТО НО И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАС И ВАШИТЕ ДЕЦА ,А ТЕ СА -БЯЛОТО РАФИНИРАНО БРАШНО,БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР И БЯЛАТА ТВЪРДА МАЗНИНА /СЛАНИНИ И ЛОЙ /Аз замених захарта и сладкото с подсладител или мед ,но само временно ,докато се отказах от сладкия вкус на кафето,/ Подсладителят е не по- малко опасен ако се прекалява /минах на пълно зърнести брашна и напълно изключих бялата мазнина от менюто си /свинското замених с пуешко ,пилешко,/

ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕТЕ ЛИ В ЗОНАТА ,С 1 ХРАНЕНЕ ИЗВЪН НЕЯ НЕ СЕ ИЗЛИЗА ,НИТО СЕ НАПЪЛНЯВА ,НИТО ВИ УБИВА -СПОКО,СТИГА ДА СИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ СЛЕДВАЩОТО ЩЕ СИ Е ЗОНОВО Всеки организъм си е индивидуален ,няколко грама разлика не е фатална в блоковете. ,аз лично прибавям мааалко повече въглехидрати към дневното си меню. Стриктно по зоната на 7гр.

•Вечерите -перфектно балансирани ,за си легнете в зоната ,вечерното хранене /съвсем лекичко -чаша айран или плодова салата с извара ,или чаша прясно мляко/,Бари Сиърз обяснява ,че така се отделя хормона на растежа нощем ,който ни помага нощем да се обновяваме .А още по- важно е започването на деня -ако го започнете грешно - примерно чаша подсладено кафе само - ще ви обърка деня приема на въглехидрат на гладно. И ПОМНЕТЕ,ЧЕ СЕ ОТСЛАБВА КОГАТО ГОРИТЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ПРИЕМАТЕ, ТАКА ЧЕ АКО ВИ ДОЙДЕ ДА ХАПНЕТЕ НЯКОЛКО БЛОКА В ПОВЕЧЕ - ПРОСТО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ НЯКОЛКО ЧАСА СЕДМИЧНО НАТОВАРВАНЕ - като не забравяйте, че добра тренировка и най - лесната е носенето на собственото ни тегло -ХОДЕТЕ ПЕША ВИНАГИ ,КОГАТО ИМАТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ,КАЧВАЙТЕ СТЪЛБИ ВИНАГИ ПЕША . КАКТО КАЗАХМЕ МНОГО ПЪТИ - ЗОНАТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ - НЕ ДИЕТА .


СЪСТАВКИ

Разделянето на храните на блокове улеснява много пос¬трояването на отделните хранения в Зоната. Следва списък с размерите на различните блокове протеини, въглехидрати и мазнини. Протеиновите блокове са несготвени порции. Макар благоприятните въглехидрати да са обикновено с нисък гликемичен индекс, същест¬вуват и изключения (като сладолед и чипс), които ос¬вен това са с високо съдържание и на мазнини.
Закръглил съм блоковете, за да се запомнят по-лесно. Този списък в никакъв случай не изчерпва всич¬ки възможности. Когато оформяте хранене в Зоната, никога не забравяйте основното правило: поддържай¬те протеиновите и въглехидратните блокове в съотно¬шение 1:1.

ПРОТЕИНОВИ БЛОКОВЕ (ПРИБЛИЗИТЕЛНО 7 Г ПРОТЕИНИ НА БЛОК)

МЕСО И ПТИЦИ

Най-добър избор
Пилешки гърди 42 г
Пилешки гърди, без кожа 28 г
Пуешки гърди 42 г
Пуешки гърди, без кожа 28 г
Телешко 28 г

Приемлив избор
Говеждо, крехко 28 г
Канадски бекон, крехък 28 г
Пилешко, тъмното месо, без кожа 28 г
Солено говеждо, крехко 28 г
Патица 42 г
Шунка, деликатесна 42 г
Шунка, крехка 28 г
Агнешко, крехко 28 г
Свинско, крехко 28 г
Свински котлет 28 г
Пуйка, тъмно месо, без кожа 28 г
Пуешки бекон 3 ивици

Лош избор
Бекон 3 ивици
Говеждо, с тлъстини 28 г
Говеждо, кайма (повече от 10%) 42 г
Кремвирш (свински или говежди) 1
Кремвирш (пуешки или пилешки) 1
Черен дроб, говежди 28 г
Черен дроб, пилешки 28 г
Колбас „пеперони" 28 г
Салам
28 г

РИБА И МОРСКИ ПРОДУКТИ
Костур 42 г
Лефер 42 г
Калмари 70 г
Морска котка 42 г
Треска 42 г
Миди 42 г
Филе от раци 42 г
Камбала 42 г
Омар 42 г
Скумрия* 42 г
Сьомга* 42 г
Сардина* 28 г
Миди от вида Pecten 42 г
Скариди 42 г
Риба-меч 42 г
Пъстърва 42 г
Риба-тон (филе) 42 г
Риба тон, консервирана във вода 28 г

ЯЙЦА

Най-добър избор
Белтъци 2
Яйчен заместител 1/4 чаена чаша

Лош избор
Цяло яйце 1


БОГАТИ НА ПРОТЕИНИ МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

Най-добър избор
Сирене, обезмаслено 28 г
Извара, нискомаслена 1/4 чаена чаша
Извара, обезмаслена 1/4 чаена чаша

Приемлив избор
Сирене, нискомаслено 28 г
Сирене „Моцарела", обезмаслено 28 г
Сирене „Рикота" 56 г
Лош избор
Кашкавал 28 г


ВЕГЕТАРИАНСКИ ПРОТЕИНИ

Протеин на прах 10г
Соев кренвирш 1 Тофу (наречено и „соево сирене"),
твърдо или много твърдо 28 гСМЕСЕНИ ПРОТЕИНОВО-ВЪГЛЕХИДРАТНИ
ИЗТОЧНИЦИ
(съдържащи по 1 блок протеини и 1 блок въглехидрати)

Прясно мляко, нискомаслено (1%) 1 чаена чаша
Кисело мляко 1/2 чаена чаша
Тофу, меко 85 г


ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛОКОВЕ (ПРИБЛИЗИТЕЛНО 9 Г НА БЛОК)

БЛАГОПРИЯТНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ (да се използват предимно те)

Варени зеленчуци
Ангинар 1 среден
Аспержи 1 чаена чаша
(12 стръка)
Боб, черен (консервиран) 1/4 чаена чаша
Боб, зелен или жълт 1 чаена чаша
Броколи 1 чаена чаша
Брюкселско зеле 1 чаена чаша
Зеле 1 и 1/2 чаени чаши
Карфиол 2 чаени чаши
[color=#00BF00]Нахут 1/4 чаена ча
ша
Зелено зеле (кел) 1 чаена чаша
Патладжан 1 и 1/2 чаени чаши
Къдраво зеле 1 чаена чаша
Праз лук 1 чаена чаша
Леща 1/4 чаена чаша
Гъби 1 чаена чаша
Бамя, нарязана 1 чаена чаша
Кромид лук 1/2 чаена чаша
Кисело зеле 1 чаена чаша
Спанак 1 чаена чаша
Ряпа, mope 1 чаена чаша
Ряпа, листа 1 и 1/2 чаена чаша
Жълта тиква 1 чаена чаша
Тиквички 1 чаена чаша

Сурови зеленчуци
Люцерна филизи 7 и 1/2 чаени чаши
Броколи 2 чаени чаши
Зеле, нарязано 2 чаени чаши
Карфиол 2 чаени чаши
Кервиз, нарязан 2 чаени чаши
Краставица 1
Краставица, нарязана 3 чаени чаши
Градинска жлъчка 5 чаени чаши
Зелени пиперки, нарязани 1 и 1/2 чаени чаши
Зелени пиперки 2
Маруля 1 глава
Маруля, нарязана 6 чаени чаши
Гъби, нарязани 3 чаени чаши
Кромид лук, накълцан 1 чаена чаша
Репички, нарязани 2 чаени чаши
Спанак 4 чаени чаши
Салата със спанак 1
(2 чаени чаши суров спанак, 1/4 чаена чаша суров кро¬мид лук, 1/4 чаена чаша сурови гъби и 1/4 чаена чаша сурови домати)

Домати, накълцани 1 чаена чаша
Домати 2
Мешана салата 1
(2 чаени чаши нарязана маруля, 1/4 чаена чаша сурови зелени пиперки, 1/4 чаена чаша сурови краставици и 1/ 4 чаена чаша сурови домати)
Кестени 1/2 чаена чаша

Плодове (пресни, замразени или консервирани)
Ябълка 1/2
Ябълково пюре 1/4 чаена чаша
Кайсии 3
Къпини 1/2 чаена чаша
Сини боровинки 1/2 чаена чаша
Пъпеш 1/4
Пъпеш, нарязан на кубчета 1 чаена чаша
Череши 7
Плодов коктейл 1/2 чаена чаша
Грейпфрут 1/2
Грозде 1/2 чаена чаша
Пъпеш „Медена роса" 1/2 чаена чаша
Киви 1
Лимон 1
Нектарина 1/2
Портокал 1/2
Портокал, мандарина
(консервирани) 1/3 чаена чаша
Праскова 1
Праскови, консервирани 1/2 чаена чаша
Круша 1/3
Ананас, нарязан на кубчета 1/2 чаена чаша
Сливи 1
Малини 2/3 чаена чаша
Ягоди 1 чаена чаша
Диня, нарязана на кубчета 1/2 чаена чаша

Зърнени храни
Овесена каша, варена на тих огън* 1/3 чаена чаша (варена) или 14 г (овесено брашно)

[/color]
НЕБЛАГОПРИЯТНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ (да се използват умерено)

Варени зеленчуци
Тиква кестенка 1/4 чаена чаша
Варен боб 1/8 чаена чаша
Цвекло, нарязано 1/2 чаена чаша
Моркови, нарязани 1/2 чаена чаша
Жито, царевица 1/4 чаена чаша
Пащърнак 1/3 чаена чаша
Грах 1/3 чаена чаша
Картофи, печени 1/3 чаена чаша
Картофи, варени 1/3 чаена чаша
Картофи, пържени 5 парчета
Картофи, пюре 1/5 чаена чаша
Пържен боб 1/4 чаена чаша
Сладки картофи, печени 1/3
Сладки картофи, пюре 1/5 чаена чаша

Плодове
Банани 1/3
Червени боровинки 1/4 чаена чаша
Червени боровинки, пюре 4 супени лъжици
Фурми 2
Смокини 1
Гуава, нарязана на кубчета 1/2 чаена чаша
Манго, нарязано 1/3 чаена чаша
Папая, нарязана на кубчета 1/2 чаена чаша
Сини сливи 2
Стафиди 1 супена лъжица

Плодови сокове
Ябълков сок 1/4 чаена чаша
Червени боровинки, сок 1/4 чаена чаша
Плодов пунш 1/4 чаена чаша
Гроздов сок 1/2 чаена чаша
Грейпфрут, сок 1/3 чаена чаша
Лимонов сок 1/3 чаена чаша
Портокалов сок 1/3 чаена чаша
Ананасов сок 1/4 чаена чаша
Доматен сок 3/4 чаена чаша

Зърнени храни и хлябове
Хляб, пълнозърнест 1/2 филия
Хляб, бял 1/2 филия
Елда, сувд 14 г
Пшеничен булгур, сух 14 г
Зърнена закуска 14 г
Царевичен хляб (просеник) 1 филия
Царевично нишесте 4 супени лъжици
Кускус 14 г
Кроасан, без пълнеж 1/4
Поничка, без пълнеж 1/4
Смес от сухи орехови,
овесени ядки, стафиди 14 г
Едро овесено брашно, варено 1/3 чаена чаша
Просо 14 г
Юфка, с яйца (варена) 1/4 чаена чаша
Палачинка (10 см) 1/2
Спагети, варени 1/4 чаена чаша
Пуканки 2 чаени чаши
Ориз, кафяв (варен) 1/5 чаена чаша
Ориз, бял (варен) 1/5 чаена чаша
Оризови сладки 1

Други
Сос барбекю 2 супени лъжици
Десертен блок 1/4
Кетчуп 2 супени лъжици
Сос за коктейли 2 супени лъжици
Кракери (грахамови) 1
Кракери (солени) 4
Мед 1/2 супена лъжица
Сладолед, обикновен 1/4 чаена чаша
Конфитюр или желе 2 чаени лъжички
Меласа 2 чаени лъжички
Сливов сос 1 и 1/2 супени лъжици
Чипс 14 г
Геврек
14 г
Трушия 4 чаени лъжички
Захар, кафява 1 и 1/2 чаени лъжички
Захар, пудра 1 супена лъжица
Захар, на кристали 2 чаени лъжички
Сироп, кленов 2 чаени лъжички
Тортиля чипс 14 г
Аватар
ianakieva
Пристрастен
 ---
Мнения: 359
Регистрация: 01 Окт 2008 17:25

Re: Зоната

Мнениеот emigrantka на 20 Фев 2013 21:36

Всъщност по-подробна информация за зоната, има в www.vzonata.com :)
emigrantka
 ---
Мнения: 1
Регистрация: 20 Фев 2013 21:31

Re: Зоната

Мнениеот petyastefanova на 27 Фев 2013 15:46

Нещо много сложно ми се вижда.
Аватар
petyastefanova
Фен на Mamaibebe
 ---
Мнения: 777
Регистрация: 30 Окт 2010 17:04

Re: Зоната

Мнениеот nikita_perez на 01 Мар 2013 09:59

Заключвам темата , защото вече съществува такава - маааалко по-надолу , пак на тази страница :
viewtopic.php?f=11&t=19513&start=15

Модератор
Изображение
Изображение
Аватар
nikita_perez
Модератор
 ---
Мнения: 11539
Регистрация: 05 Мар 2007 14:55
Местоположение: Варна


Назад към Диети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

Икони легенда Покажи легендата Скрий легендата

 • Няма нови мнения
 • Няма нови мнения
  (моя тема)
 • Няма нови мнения (моя, популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (популярна тема)
 • Няма нови мнения
  (заключена тема)
 • Няма нови мнения (моя, заключена тема)
 • Има нови мнения
 • Има нови мнения
  (моя тема)
 • Има нови мнения
  (моя, популярна тема)
 • Има нови мнения
  (популярна тема)
 • Има нови мнения
  (заключена тема)
 • Има нови мнения
  (заключена моя тема)
 • Преместена тема
 • Съобщение
  (няма нови мнения)
 • Съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (няма нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (няма нови мнения )
 • Съобщение
  (има нови мнения)
 • Съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение (има нови мнения, заключено)
 • Мое съобщение
  (има нови мнения)
 • Важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (няма нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема
  (няма нови мнения)
 • Важна тема
  (има нови мнения)
 • Важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения, заключена)
 • Моя важна тема (има нови мнения)
 • www.mamaibebe.com