Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=942&highlight=%E1%EE%EB%ED%E8%F7%ED%E8Проблеми с майчинството
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Дом, семейство, работа
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
luba55555
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 10 Яну 2007
Мнения: 838

МнениеПуснато на: Сря Яну 10, 2007 3:04 pm    Заглавие: Проблеми с майчинството Отговорете с цитат

Бременна съм в осмия месец,започнах работа септември и от 31-ви декември съм в болничен.Имам 4 месеца трудов стаж,работодателя ми предлага да ме води още 2 месеца в неплатен отпуск и въпроса ми е тези два месеца дали ще са стаж????? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes new new Защото и той много не разбира от тези неща,както и аз самата.И какво да правя през тези два месеца,да взимам ли нещо от социалните и имам ли право на нещо от там?Ако някой е запознат и мойе да ме посъветва моля да ми пише. Embarassed Crying or Very sad Confused Confused Confused Confused

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milaaaРегистриран на: 05 Яну 2007
Мнения: 6

МнениеПуснато на: Сря Яну 10, 2007 9:30 pm    Заглавие: Ще имаш ли стаж? Отговорете с цитат

Здравей! Значи работодателя ти не ти предлага приемливо решение. По-добрия вариант е да си ползваш болнични, защото има голяма вероятност тези два месеца неплатена отпуска да не са стаж, а и няма да получаваш никакви доходи. От 01.01.2007 г има нов закон с който болничните ти няма да се получават от работодателя, а от НОИ, ти сама трябва да дадеш банкова сметка в съответното НОИ по която след като родиш ще ти привеждат майчинството. Така няма да затрудняваш него, а и ти ще си получаваш парите всеки месец на една и съща дата. Това е с което мога да ти помогна, но те съветвам да проучиш въпроса в най-близкото НОИ от града в който си.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milaaaРегистриран на: 05 Яну 2007
Мнения: 6

МнениеПуснато на: Чет Яну 11, 2007 10:09 am    Заглавие: Малко информация за luda5555 Отговорете с цитат

Всичките 2.7 млн. работещи и самонаети ще трябва да си открият сметка в банка, ако се разболеят. Това следва от новия режим за изплащане на болничните листове, който влезе в сила в началото на годината. Парите ще се превеждат от Националния осигурителен институт (НОИ) само по разплащателен или безсрочен влог в избраната от работещия банка. На по-ранен етап имаше идея хората без влог да получават парите с пощенски запис, но впоследствие тя е отпаднала.Управителят на НОИ Йордан Христосков заяви, че 90% от работещите българи имат такива сметки и получават заплатите си с дебитни карти, а по-голямата част от останалите вероятно са в сивия сектор. До края на месеца предстои институтът да сключи договори за обслужване с всички банки, като уверенията на кредитните институции са, че откриването на сметката ще е безплатно. Справки в сайтовете на няколко банки обаче показват, че имат или месечни такси за обслужване, или поставят ограничения за минимална сума по сметката.Среднодневното обезщетение за болничен е около 13.30 лв., са изчислили експертите на НОИ. Първият ден се плаща изцяло от фирмата. При предаването на първия болничен за годината работниците ще трябва да обявят пред НОИ и номера на банковата си сметка. За да не стават грешки в дългите поредици от букви и цифри, от института изискват и копие от картончето от банката, върху което те са изписани.Работодателите ще са длъжни да вписват всеки предаден им болничен лист в специален дневник, за да е сигурно, че са го получили от работника, ако след време възникне спор. Те трябва да предадат документа в НОИ на следващия ден, след като са платили заплатите за съответния месец. Медицинският документ се придружава от специална декларация, образци от която има на сайта на института. Част от нея се попълва от работодателя, а друга - от работника. След като я получат, експертите на НОИ имат 30-дневен срок да изчислят размера на обезщетението и да преведат парите на пациента. Ако работодателят не е изпратил навреме нужната информация за дохода му през последните 6 месеца, НОИ ще изчисли обезщетението според минималната заплата за страната, а през май на следващата година ще доплати остатъка.
Чл. 8. (1) Осигурените лица и лицата, поискали изплащане на помощите по чл. 1, ал. 1, т. 2 заявяват еднократно при първото представяне на документи за изплащане на парични обезщетения или помощи данните, свързани с личната банкова сметка за получаване на обезщетенията и помощите, с декларация по образец съгласно приложение № 7
(3) Към декларацията съгласно приложение № 7 се прилага копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка.
Раздел ІІІ
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите
Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:
1. дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд ”Общо заболяване и майчинство” и/или “Трудова злополука и професионална болест”;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.
(2) Сборът от доходите по ал. 1, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включително в случаите, в които лицето е осигурено по повече от един договор или на повече от едно основание, не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, за всеки месец от периода, от който се изчисляват паричните обезщетения.
(3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.
(4) Паричните обезщетения на лица, които към деня на настъпване на съответния риск са осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица по различни договори или на различни основания, се изплащат поотделно по всеки от договорите или за всяко от основанията

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BoBo4
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 27 Ное 2006
Мнения: 1180
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 11, 2007 4:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

milaaa, явно си запозната new
А имаш ли представа защо се прави всичко това и къде е смисълът му? Предишната система не функционираше ли качествено?

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
veniand
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 07 Яну 2007
Мнения: 1656
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 5:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да живее бюрокрацията,аз днес звънях във фирмата да питам счетоводителката,но тя ми каза,че все още не се знае.Някой има ли информация,но от работодателя,а не от ДВ.Иначе на карта ще бъде много по-удобно.Последната промяна е направена от veniand на Пон Яну 15, 2007 11:54 am; мнението е било променяно общо 1 път
го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Галя Гицова
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Ное 2006
Мнения: 1020
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 15, 2007 11:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

milaaa браво задето ни информира подробно.
Аз много се радвам, на новата система.Според мен така е по-добре, особено за жените излезли по майчинство.
Няма да ми се налага всеки месец да ходя до работата и да гледам навъсената физиономия на счетоводителката, която ме гледа като терминатор, задето съм я притеснила с "глупости" както тя се изразява.
Стара мома е жената простено и е. Тя от правене на кариера не е сетила да се омъжи и да роди поне едно детенце и сега на 50 години света и е крив, като види млада майка. new

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Галя Гицова
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Ное 2006
Мнения: 1020
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 15, 2007 2:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Момичета какво намерих в днешната преса.
7 декларации ще трябва да попълват майките, за да вземат отпуск от 135-ия до 315-ия ден след раждането. Това предвиждат инструкциите на НОИ, влезли в сила от началото на годината.
Иска се заявление за ползване на отпуск от работодателя, заповед за разрешение, оригинален акт за раждане на детето за справка и копие за НОИ, 2 декларации по различни наредби плюс документ за банковата ни сметка(IBAN)
Всичко върви в комплект с копие от банковия документ за открита разплащателна сметка. Същите документи ще представят и желаещите да отглеждат децата си до 2г.
По 2-3 специални документа ще ни трябват и когато се лекуваме или гледаме болно дете или друг близък.Същото важи както и при бременност и докато бебето стане на 3,5 месеца.
НОИ трябва да има точна информация, за да прецени правото и сумата на обещетението.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
veniand
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 07 Яну 2007
Мнения: 1656
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 15, 2007 2:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Галя,а може ли да се използва вече съществуваща дебитна карта или трябва да се прави нова

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Галя Гицова
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Ное 2006
Мнения: 1020
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 15, 2007 4:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да се използва дебитната карта, от която си получаваш заплатата, но трябва да си кажеш IBAN -a на НОИ.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
jesicaРегистриран на: 13 Фев 2007
Мнения: 2
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Сря Фев 14, 2007 12:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

zdraveite az sa6to imam edin vapros,ako niakoi moje da mi otgovori 6te sam blagodarna.ot 01.02.2007 se vodia na rabota vav edna firma.kazaha mi 4e nai dobre e da si pla6tam osigurovki na po visoka zaplata za da vzimam posle 9 meseca pove4e mai4inski,no do4uh ot drugade 4e moga da pla6tam 2 meseca i sled tova da izliaza v bolni4en.pak 6tialo da mi se pla6ta varhu zaplatata.men me pritesniava tova da ne bi da mi pla6tat po malko.znam 4e triabva da ima6 pone 6 meseca pla6tani osigurovki?

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Галя Гицова
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Ное 2006
Мнения: 1020
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 14, 2007 2:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Джесика права си майчинските ги смятат 6 месеца назад. Ако преди това не си имала трудов стаж няма как да получаваш по-големи майчински независимо, че плащаш по-големи осигуровки, поне на мен така ми ги обясниха нещата.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
veniand
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 07 Яну 2007
Мнения: 1656
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 14, 2007 2:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Джесика,щом ти сама ще си ги внасяш,сметни хубаво,да не се окаже,че това което ще внесеш за тези 6 месеца,е повече от това което ще вземеш над майчинството приз 9 месеца

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mi6a
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Фев 2007
Мнения: 624
Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Фев 15, 2007 3:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези всичките изчисления мисля че са възможни само за един счетоводител и то ако се е занимавал с ТРЗ. Мен ми отне доста ядове да смятам и в крайна сметка не ми се получиха нещата точно така както си ги мислех, защото си пуснах болничен по-рано през бременността и той се отразява на сумата в последствие.
Но вече се отказах защото нервите, които похабявам да ги измислям сама нещата са доста.
Не знам дали някоя институция дава консултации по въпроса.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Галя Гицова
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 09 Ное 2006
Мнения: 1020
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 15, 2007 3:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mi6a написа:
Тези всичките изчисления мисля че са възможни само за един счетоводител и то ако се е занимавал с ТРЗ. Мен ми отне доста ядове да смятам и в крайна сметка не ми се получиха нещата точно така както си ги мислех, защото си пуснах болничен по-рано през бременността и той се отразява на сумата в последствие.
Но вече се отказах защото нервите, които похабявам да ги измислям сама нещата са доста.
Не знам дали някоя институция дава консултации по въпроса.

Я пробвай на този тел: 9261987 НОИ-майчински

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
aztito
Сериозен


Регистриран на: 24 Мар 2007
Мнения: 133
Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Пет Апр 13, 2007 10:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

и аз имам въпросче. не се водя на работа, но се самоосигурявам. какво трябва да направя. знаете ли дали сумата, която ще вземам от социалните е същата, каквато по принцип. и за какъв период. само знам, че 45 дни преди термина трябва да подам в социалните заявление за майчинство и за еднократната помощ (200 лв), но не съм сигурна.

го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Дом, семейство, работа Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com