Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=3849&sid=81e66caefa1cfd39affe4624aae0a076



Десерти
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 2:42 pm    Заглавие: Десерти Отговорете с цитат

new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 2:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

желирани плодови пастички - от Веси
Желирани плодови пастички с шоколадова глазура

Блат: Отделят се белтъци от жълтъци на 3 яйца и се разбиват с 1/2ч.ч. захар (половината от това количество с белтъците, другата половина - с жълтъците). Белтъците се бият на сняг, жълтъците и те до побеляване. Към жълт-те се прибавя ванилия, 1/3 ч.ч. брашно и 2 пълни ч.л. натур. нишесте. Постепенно се смесват с белтъците. Пече се в намаслена правоъг.тавичка на около 180-190 градуса в рамките на 30-40 минути. След изпичане се оставя да се охлади и се разрязва на 2 ленти.

Крем: 1 яйце се разбива с 2 пълни ч.л. нишесте и също толкова захар. Постепенно се налива 2/3 ч.ч. горещо мляко, като се внимава да не се пресече яйцето. На слаб огън се бърка, докато се сгъсти. Накрая се прибавя ванилия.

1 пълна ч.ч. ягоди (може и малко повече) се пасират и се слагат на котлона с 1 с.л. захар да се варят 5-6 минути.

Същото се прави и с манго, но тъй като аз не намерих, използвах 3 кивита и малко сок от ананас, защото за разлика от ягодите, кивито не пусна никакъв сок.

Отделно се разтопява на водна баня и 50-60г. шоколад.

Разтварят се 2 пак. желатин (на Др. Йоткер с едно пак. нищо не стана и сложих две, но на други марки може да е по-силен и да стане с 1 пакетче).

Кремът се разделя на 3 равни части. Към едната се прибавят ягодите, към другата - мангото (кивито), а към третата -разтопения шоколад. Разтопеният желатин също се разделя на 3 части и се прибавя. Ако някоя от смесите ви се стори по-течна от останалите, там може да сложите малко повече желатин. При мен ягодовата смес беше най-течна, а шоколадовата - най-гъста.

Отделно се разбива 1 опаковка течна сметана (250мл.). Разделя се на 3 части и се прибавя към всяка смес. Кремът трябва да е студен, преди да се смеси със сметаната. Оставят се в хладилника да се стегнат.

Блатът се сиропира с горещ сироп. Аз направих захарен сироп и към него добавих сок от ананас и една капсулка есенция ром. Оставя се и той в хладилника да се охлади.

Когато кремовете са се сгъстили достатъчно, се шприцоват върху блата на 3 ленти, както се вижда на снимката. Трябва да са достатъчно гъсти, да не се смесят или изтекат. Отново се слагат в хладилника.

Разтопяват се 2 шоколода (или повече), разреждат се с малко течна сметана или прясно мляко, като се внимава да не стане прекалено рядка глазурата. Заливат се пастите и се оставят в хладилника да стегне шоколада. Преди поднасяне се нарязват на отделни пасти.

Добър апетит!





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 3:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

сладкиш с лакта - vodnoto_cvete
За блата ти трябват:
-1 кофичка кисело мляко
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 бакпулвер
- 2 ванилии
- 1 1/2 или 2 ч.ч. брашно
Тестото е гъсто като за кекс, пече се 200 градуса.
Оставя се да изстине напълно !
За заливката:
- 2 пакетчета бонбони Лакта
- 1/2 маргарин Калиакра(малък)
Разтапяш малко бонбоните в микровълновата, към тях добавяш маргарина и бъркаш докато се получи еднообразна смес. С тази смес още докато е топла заливаш студеният блат, който предварително сме надупкали с клечка за зъби. От горе поръсваш с настъргани ядки или шоколадови пръчици.

PS Блата не се изважда от тавичката, в която се пече!





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 3:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Торта с бананов крем Веси 127

Както казах, тортата е от типа на чийз-кейковете.
Блатът се прави от 4 обикн.вафли (аз използвах 1 пак.-4бр. вафли "Боровец") - натрошени на ситно, 1/2 пак. бисквити (ползвах "Еверест" с орехи) - също на ситно, 60г. смлени орехи и 1/2 пак. разтопено масло. Всичко се разбърква добре и се разстила на дъното на форма за торта, като се притиска. Ако искате да е по-дебел, сложете цял пакет бисквити и малко повече масло.

Бананов крем: Около 500г. безсолна извара и 2 пак. "Крема" сирене (или само извара около 600г.) се разбиват с миксер (или в робот) с 1.5ч.ч. захар (количеството е според вкуса), така че захарта да се разтвори. Прибавя се 1 заквасена сметана - малка, 3 ч.л. натурално нишесте (или брашно), 2 големи зрели банана - смачкани, 4 яйца, капсула есенция ром и ванилия. Разбива се, докато стане гладък крем. Изсипва се върху блата. Отначало е по-течен, но като се изпече се стяга.

Формата се увива добре с алуминиево фолио отдолу и се поставя в тавичка с вода, да се пече на водна баня. Целта на фолиото е да не попадне вода в блата, макар че при мен не помогна много и пак се понамокри, но после в хладилника се стегна. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути. След това фурната се изключва, но тортата не се вади поне 1 час от топлата фурна. След около час се изважда и с нож се отделя от стените на формата. Оставя се поне 3 часа да се охлади много добре, след което се прибира в хладилника.

Сметанов крем: 2 пак. ванилов крем "Оле" на Др. Йоткер се разбиват със студено прясно мляко. Отделно се разбива една малка опаковка течна сметана. Отделя се малко количество от нея, останалото се смесва с ваниловия крем.

Върху студената торта се намазва тънък пласт от отделената бита сметана. Отгоре се натрошават на по-едри парченца 1-2 обикновени вафли. Най-отгоре се изсипва сметановия крем и се заглажда със шпатула отгоре и отстрани. Отстрани се гарнира със ситно натрошени вафли. Отгоре се украсява според въображението ви. Аз подредих пурички, потопени в разтопен шоколад.

Добър апетит!

Ето и снимка на парче:





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 3:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бисквитено руло; Никита

1 пакетче бисквити "Закуска" ( бели или кафеви е по ваш избор , а
може и двете да се редуват )

1 течна сладкарска сметана за разбиване ( може и суха дето се разбива с прясно мляко )

1 бурканче мармалад или течен шоколад

Бисквитите се слепват с мармалада ( шоколада ).Отгоре и отстрани се маже със сметаната.И се охлажда.Като престо поне 5-6 часа в фладилника да омекнат от мармалада бисквитите , рулото е по-хубава.Това е .
Аз сложих в малко от сметаната какао да се оцвети и намазах отгоре рулото.А с малко мармалад направих капчици.






го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 3:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А пудинга по английски Веси 127
също съм сигурна, че ще ви хареса, ако имате време и търпение да го направите. Сваряват се картофи и се намачкват (НЕ СЕ пасират), като се слага по малко краве масло. Количеството е според тавичката ви. Отделно се нарязва 1 глава лук на ситно и се задушава в масло. Прибавят се 3-4 пасирани домата (или от консерва) и намачканите картофи. Посолява се и се поръсва с джоджен и черен пипер. Прибавя се настъргано сирене (количеството е пак според вкуса ви, но минимум 1 чаена чаша, аз слагам и повече). Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тавичката. На няколко места (в оригиналната рецепта са шест, но аз слагам само на три) се издълбават дупки и в тях се чуква по едно яйце. Запича се. Заливката отгоре е също въпрос на избор. По рецепта е бешамелов сос, но може и само настърган кашкавал. Аз лично не познавам някой, който е опитал и не е харесал това ястие, особено любителите на картофи. Преди да се поднесе, трябва да минат няколко часа от печенето, защото в противен случай стои кашкаво. Когато изстине, се реже идеално.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 4:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

бишкотена тортичка - Веси 127


За тортичката са необходими 2 пакета бишкоти (обаче не знам по колко грама са). Най-отдолу в тортена форма се нарежда ред бишкоти, предварително напоени (но не накиснати) в прясно мляко, ароматизирано с ром (или ромова есенция). Отгоре се намазва с шоколадово парфе, или крем по ваш избор, но да е по-гъстичък (най-мързеливият и бърз вариант е с готов крем). Нарежда се отново ред бишкоти (може да не са плътно една до друга) и пак се покриват с крем. Отстрани по стените на формата се подреждат бишкоти изправени, също напоени в мляко, ароматизирано с ром. Накрая те се подреждат навътре към центъра на формата, както се вижда на снимката. В средата се поръсват смлени орехи. Слага се в хладилника да се стегне. След около час най-горните бишкоти се намазват с разтопено сладко от ягоди. Става хем по-лъскаво и красиво, хем по-сладичко, защото аз в млякото за сиропиране не слагам захар, че не сме почитатели на много сладките десерти. Става много лека и приятна тортичка
[img]http://images14.snimka.bg/002444229.jpg[img][/img]





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 4:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

лесна тортичка-моя измишльотина - alex76


Рецептата е много лесна
Един пакет бишкоти се топят за съвсем кратко в сок от компот (аз използвах компот от дюли) Нареждат се в съда на един ред В купа се сипват 2 кофички кис. мляко (На баба -кафявото)слага се 1 степче (аз сложих вишна) и се нарязват плодовете от компота( на малки кубчета) В чаша се слагат 2 пак. желатин с 1/2 ч.ч. вода и когато желатина набъбне се разтваря на водна баня и се налива в кис. мляко От сместа се налива в/у бишкотите, слага се още 1 ред бишкоти и пак смес и е готово Престоява в хладилника за да се желира
Да ви е сладко






го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 4:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Бисквити-гъсенички Веси 127

100г.масло се разбиват с 3/4 чаши пудра захар. Прибавят се едно по едно 3 яйца, настъргана лимонова кора, 2 праха ванилия, 1 лъжичка сода бикарбонат и половин кг. брашно. Омесете добре тестото и от него с голям шприц оформете бисквити-гъсенички върху намазана с масло и поръсена с брашно тава. Опечете бисквитите в умерена фурна и докато са още горещи, ги поръсете с пудра захар.

Тъй като, аз нямах време да правя гъсеничките, направих топчета. После разтопих половин млечен и половин натурален шоколад на водна баня. Разредих с малко прясно мляко и топнах всяко топче в глазурата; отгоре поръсих със захарни пръчици и готово. Следващия път може да пробвам да направя въпросните гъсенички.
_________________





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 10, 2007 4:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

тиква с ориз и мляко на фурна - Galinche
Десерта наистина е много вкусен. Тиквата първо малко се посварява- не съвсем да се свари, с 1-2 чаши захар (зависи колко е голяма) и малко водичка- 1-2 чаши. Млякото също се сварява. Ориза се изчиства и се изсипва в тавата- както е суров (е,може предварително и той да се посвари- с вода или направо с млякото, но майка суров го сложи и пак стана). В/у ориза се нареждат парченцата тиква и се залива с млякото. Ако тиквата е гореща, млякото също трябва да е горещо. Ако ви дойде малко млекцето, може да се долее с вода- да покрие всичко. Може още малко захар да се сложи и в тавата. Слагат се и 1-2 ванилии и се пече. Става много вкусно!
_________________





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mama Magi
Сериозен


Регистриран на: 10 Ное 2006
Мнения: 164

МнениеПуснато на: Пон Юни 11, 2007 11:04 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Вчера правих крем карамел с козунак- много приятно десертче.
Карамелизирах захар в тавичка, наредих парчетата козунак и ги залях със смес за крем карамел- 5 яйца, 1л. прясно мляко, 1 водна чаша захар. Козунакът беше поел сместа и стана като сладкиш, който ометохме за нула време.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Юни 11, 2007 12:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

av4e написа:
А пудинга по английски Веси 127
също съм сигурна, че ще ви хареса, ако имате време и търпение да го направите. Сваряват се картофи и се намачкват (НЕ СЕ пасират), като се слага по малко краве масло. Количеството е според тавичката ви. Отделно се нарязва 1 глава лук на ситно и се задушава в масло. Прибавят се 3-4 пасирани домата (или от консерва) и намачканите картофи. Посолява се и се поръсва с джоджен и черен пипер. Прибавя се настъргано сирене (количеството е пак според вкуса ви, но минимум 1 чаена чаша, аз слагам и повече). Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тавичката. На няколко места (в оригиналната рецепта са шест, но аз слагам само на три) се издълбават дупки и в тях се чуква по едно яйце. Запича се. Заливката отгоре е също въпрос на избор. По рецепта е бешамелов сос, но може и само настърган кашкавал. Аз лично не познавам някой, който е опитал и не е харесал това ястие, особено любителите на картофи. Преди да се поднесе, трябва да минат няколко часа от печенето, защото в противен случай стои кашкаво. Когато изстине, се реже идеално.


Това май не е за тук. Laughing Иначе браво на av4e за подредбата!





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Пон Юни 11, 2007 12:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

vesi_127 написа:
av4e написа:
А пудинга по английски Веси 127
също съм сигурна, че ще ви хареса, ако имате време и търпение да го направите. Сваряват се картофи и се намачкват (НЕ СЕ пасират), като се слага по малко краве масло. Количеството е според тавичката ви. Отделно се нарязва 1 глава лук на ситно и се задушава в масло. Прибавят се 3-4 пасирани домата (или от консерва) и намачканите картофи. Посолява се и се поръсва с джоджен и черен пипер. Прибавя се настъргано сирене (количеството е пак според вкуса ви, но минимум 1 чаена чаша, аз слагам и повече). Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тавичката. На няколко места (в оригиналната рецепта са шест, но аз слагам само на три) се издълбават дупки и в тях се чуква по едно яйце. Запича се. Заливката отгоре е също въпрос на избор. По рецепта е бешамелов сос, но може и само настърган кашкавал. Аз лично не познавам някой, който е опитал и не е харесал това ястие, особено любителите на картофи. Преди да се поднесе, трябва да минат няколко часа от печенето, защото в противен случай стои кашкаво. Когато изстине, се реже идеално.


Това май не е за тук. Laughing Иначе браво на av4e за подредбата!


май май ама хайде Wink по объркала съм се малко





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
donik
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 18 Апр 2007
Мнения: 524

МнениеПуснато на: Пон Юни 11, 2007 4:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тъкмо направих един много хубав и лек млечен крем.
Една кофичка кис.мляко ,10 суп.лъж. пудра захар,1 ванилия и малко сок от лимон (няколко капки) ,всичко се обърква и към сместа се добавя 1 пакетче разтворен желатин.Изсипва се в чаши на дъното на които слагам плодове или конфитюр ,днес сложих череши,и слагам в хладилника за няколко часа да стегне,при сервирането може да го обърнете върху чинийка





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Юни 11, 2007 4:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mama Magi написа:
Вчера правих крем карамел с козунак- много приятно десертче.
Карамелизирах захар в тавичка, наредих парчетата козунак и ги залях със смес за крем карамел- 5 яйца, 1л. прясно мляко, 1 водна чаша захар. Козунакът беше поел сместа и стана като сладкиш, който ометохме за нула време.


И аз го правих този десерт скоро, но сложих 1.5л. прясно мляко и 9 яйца и съответното количество захар, защото козунакът много попива. А с повече смес отгоре се получава един пласт крем карамел.

Ето и снимчица:





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com