Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=3403



как да заквася мляко????????????

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Здравословно хранене и Рецепти
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kykona
Редовен


Регистриран на: 10 Мар 2007
Мнения: 84

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 10:22 am    Заглавие: как да заквася мляко???????????? Отговорете с цитат

понеже майка ми е много далеце new а свекито живее в монтана new сама се оправям.и не знам как да заквася мляко new какво прясно трябва да взема,колко % и т.н.моля кажете,мерси new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gerinceto
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 28 Мар 2007
Мнения: 2606
Местожителство: пазарджик

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 10:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

най-добре е домашно прясно мляко.кипваш го,сипваш в боркани и слагаш по 2-3 супени лъжици кисело мляко,разбъркваш добре и затваряш с капачка.увиваш бурканите с одеало да е топло и така престоява няколко часа (5-6) или цял ден. new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мама_на_ками
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 1959
Местожителство: гр.София

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 10:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата ти не е за тук точно, но ще ти отговоря.
С купешко мляко нищо няма да направиш, защото са изскуствени.Трябва домашно прясно мляко.Кипваш го, оставяш да изстине до Т на ръката, като бръкнеш да не пари, пресипваш в буркани-компотени примерно и слагаш 1 супена лъжица кисело мляко-пак домашно на буркан.Разбъркваш, затваряш и завиваш с одеяло, на топло да седи 3-4 часа докато се подкваси.След това прибираш в хладилник.Ако нямаш домашно кисело, може и с купешко да заквасиш, но не от най-изскуствените. И после си оставяш закваска за следващия път.
Това е в най-общи линии.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ianitza
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 20 Ное 2006
Мнения: 3139

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 10:35 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да ти кажа точно какво прясно да вземеш, защото ние си взимаме домашно и става по-добре, може би трябва да е по-голям процент, за да стане по-гъсто.
Аз(или свекито) го правим в буркани, наливаме прясното мляко, което трябва да е хладко и на 1 буркан слагам една пълна супена лъжица кисело мляко, разбърквам, цвърквам с уста(така казват бабите че се прави за да се подкваси), слагам му капачката, завивам го с одеало и стои така около 8ч( в повечето случаи го слагам вечер преди да легна и сутрин го отвивам).
Имай в предвид, че ако и прясното и киселото за закваската са ти купени може и да не се подкваси много добре, но следващия път сложи за закваска от това дето си квасила предния път. Със всеки изминал път ще става по-добре и ти ще гледаш ако ти е рядко следващия път го скваси по-хладно, защото по някой път ако е по-топло прясното мляко или пък студено не може да се скваси хубаво.
За съжаление точна Т не мога да ти кажа, просто съм опитвала и в един момент вече съм разбрала как трябва да е.
Успех.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
elid
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 23 Ное 2006
Мнения: 2087
Местожителство: Разлог

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 11:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много правилно ти е отговорила мама_на_ками. Аз честно съм слушала от баба ми, че млякото е готово като бръкнеш с пръст и броиш до 20 и можеш да издръжиш в млякото. Но наистина след като го завиеш не трябва да стои повече от 3-4 часа, защото може да стане много кисело. После в хладилника то си се стегне по-хубаво.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kykona
Редовен


Регистриран на: 10 Мар 2007
Мнения: 84

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2007 5:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси на всицки,тука в магазина се продава домашно прясно мляко утре ще опитам и ще ви кажа резултатите new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
alex76
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 12 Яну 2007
Мнения: 6239
Местожителство: Балчик

МнениеПуснато на: Съб Май 19, 2007 1:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

kykona написа:
мерси на всицки,тука в магазина се продава домашно прясно мляко утре ще опитам и ще ви кажа резултатите new
Кукона стана ли млякото Wink





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tppmama
Редовен


Регистриран на: 09 Апр 2007
Мнения: 49

МнениеПуснато на: Съб Ное 17, 2007 3:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз подквасвам млякото така и винаги е ставало.Първо прясното мляко трябва да е домашно.Вариш го,сипваш го в компотени буркани и после го изстудяваш до толко,че като си потопиш кутрето,млякото да е горещо и да може кутрето ти да търпи горещината няколко секунди.Като пробваш ще видиш за какво става въпрос,но трябва да внимаваш да не го изстудиш много,че няма да се подкваси и ще си остане течно.Добавяш на всеки буркан по 2 1/2 пълни ,с връх супени лъжици подквас,като той може да бъде купена кофичка кисело мляко от магазина.Аз лично винаги ползвам млякото НА БАБА.Завивам го с две вълнени одеала и го оставям в стаята на топло за 3 1/2 часа.При следващите подквасвания на млякото аз използвам за подквас от моето приготвено мляко и чак след 1 месец пак купувам от магазина.Това се прави,защото с течение на времето то се вкиселява.Ами това е,дано съм ви била полезна.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
adi
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 25 Окт 2006
Мнения: 624
Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Ное 17, 2007 7:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мама_на_ками написа:
Темата ти не е за тук точно, но ще ти отговоря.
С купешко мляко нищо няма да направиш, защото са изскуствени.Трябва домашно прясно мляко.Кипваш го, оставяш да изстине до Т на ръката, като бръкнеш да не пари, пресипваш в буркани-компотени примерно и слагаш 1 супена лъжица кисело мляко-пак домашно на буркан.Разбъркваш, затваряш и завиваш с одеяло, на топло да седи 3-4 часа докато се подкваси.След това прибираш в хладилник.Ако нямаш домашно кисело, може и с купешко да заквасиш, но не от най-изскуствените. И после си оставяш закваска за следващия път.
Това е в най-общи линии.

Много точно обяснено! new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Здравословно хранене и Рецепти Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com