Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=264&start=0&



Китайска кухня
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ВЕСE



Регистриран на: 31 Окт 2006
Мнения: 6
Местожителство: варна

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 2:09 pm    Заглавие: Китайска кухня Отговорете с цитат

Хайде ако някой знае рецепти от китайската кухня да сподели Very Happy .Ще бъде интересно, а надявам се и полезно Very Happy





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
elli
Пристрастен


Регистриран на: 14 Окт 2006
Мнения: 422
Местожителство: na vsqkade

МнениеПуснато на: Сря Ное 01, 2006 2:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Laughing Нарязваш тиквички, морковчета, малко лук и една червена и една зелена чушки, всичко това се слага в дълбок тиган последователно като започнеш с морковчетата. Нарязваш пилешко филенце на ивички слагаш го в отделно тиганче да се приготвя, като стане готово го прибавяш към зеленчуците и добавяш малко соев сос от по-сладкия, малко сол и така задушаваш още 5м. Обикновено това приготвям и става много вкусно. Wink





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andi
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 2234
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Сря Ное 01, 2006 9:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз обичам най много да си правя ориза.
А ето ти малко рецептиhttp://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/INTERNATIONALE/China/,http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?sid=7&kind=2.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
intense
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 3517
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Ное 01, 2006 9:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

andi написа:
http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/INTERNATIONALE/China/
http://kulinar.gbg.bg/listrec.php?sid=7&kind=2





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
мама_на_ками
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 1959
Местожителство: гр.София

МнениеПуснато на: Сря Ное 01, 2006 12:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз правя следното:
1 пакет китайски оризови спагети
2-3 моркова/зависи от големината/
1-2 глави лук/зависи от големината/
3-4 чушки
100-150гр гъби/култивирани печурки/
Може и някакъв друг зеленчук по желание или пилешко/телешко месо
Спагетите се варят 3 минути.
Лукът се нарязва на колела, чушката и морковът на лентички, гъбите на едри парчета.Ако има месо на дребни късчета.Всичко се запържва в мазнина/аз ползвам масло, може и малко зехтин/в уок или обикновен тиган за най-много 10 минути..Като поомекнат леко зеленчуците се добавя соев сос и малко къри/1 ч.л най-много/и сварените спагети и се бърка още няколко минути.Готово Smile





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
intense
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 3517
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 03, 2006 2:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мама_на_ками, направих ги Very Happy , като един истински готвач, станаха чудесни. Мерси за рецептата





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
zori85
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 24 Окт 2006
Мнения: 594
Местожителство: Русе-Пловдив/Тракия/

МнениеПуснато на: Нед Ное 05, 2006 3:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз много обичам паучета и спагени с подлютен сос с пилешко месо.Но незнам как се правят.Когато си ходим в Русе,редовно ходин на китайската бърза закуска и похапваме.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emmy
Сериозен


Регистриран на: 31 Окт 2006
Мнения: 117
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 9:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм голяма почитателка на готвенето,но за съжаление не мога да си измислям аз рецепти,а се ровя из нета за такива и ето няколко-
Пиле със зеленчуци .


250г. бяло пилешко месо
100г.зеле
50г. печурки
2 стръка пресен лук
1 склидка чесън
2 супени лъжици алкохол
2 чаени лъжици захар
джинджифил , сол , олио
1 чушка
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици нишесте
1 чаша бульон
По ваше желание :
100г. бадеми (сурожи за предпочитане )
6 сухи гъби Му ър


Продукти за соса за мариноване :
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици алкохол

Подготовка: Месото се обезкостява , почиства от кожата и се нарязва на кубчета около 2 сантиметра(приблизително). Маринова се един час ( ако бързаме и 15 минути). Ако слагате гъбите Му ър , добре е да ги сложите около половин час да омекнат във вода . После ги нарязвате . Чушката се почиства от семето и нарязва на триъгълни парчета. Зелето се измива и нарязва на парчета . Печурките се измиват , отстраняват се пънчетата и се нарязват на филийки . Лукът , чесънът и джинджифилът се почистват и нарязват ситно , Бадемите се заливат с вряла вода и се обелват.

Приготовление : В сгорещено олио се пържат чесънът , джинджифилът и бадемите , като се бъркат непрекъснато . Добавят се лукът , гъбите Му ър , чушката , зелето , пресният лук и печурките . Пържи се като се бърка непрестанно 2-3 минути . Зеленчуците се изваждат и се подреждат в голяма плоска чиния .
Отново се загрява олио и месото се пържи каот се бърка бързо . Когато промени цвета си се добавят алкохола и соевия сос . Сипва се бульона Добавя се нишестето разтворено в малко вода . Бърка се докато се сгъсти
Месото се растила върху зеленчуците и се поднася !


Пилешки бутчета с ориз, портокал и лимон по китайски
Продукти:
2-4 бр пилешки бутчета
1 ч.ч. ориз
1/2 ябълка
1 портокал
кората от 1/2 лимон
2 пилешки или зеленчукови бульона
червен, черен пипер
1 с.л. мед
масло

Приготовление:
Бутчетата се сваряват леко в подсолена вода. Кората на лимона се настъргва и се смесва с настърганата кора от портокала. Ябълката се нарязва на резени. Оризът се разстила в леко намазана с олио тава. Отгоре му се нареждат парчетата ябълка и портокал. Поръсват се с настърганата кора. Посипва се с натрошения бульон. Слагат се бутчетата, и се намазват със смес от червен, черен пипер и меда. Добавя се вода (или бульонът, в който са вряли бутчетата) - 2 или 3 чаши, в зависимост от вида на ориза. По желание се поръсва с други пикантни подправки - аз избрах "Китайска кухня" на Kotany. Пече се, като при нужда може да се завие с алуминиево фолио, което се маха 5 минути преди изключване на фурната, за да хване кожата на пилето добър тен

П.с. Портокалът не става за ядене, но придава много добър дъх на манджата.




Китайски омлет

Списък на необходимите продукти:

50 г алабаш
4 стръка пресен лук
5 рулца от раци
1 резен джинджифил
3–4 с. л. олио
5 яйца
1 щипка черен пипер
сол на вкус

за соса:
1–2 сухи манатарки
1 с. л. соев сос
1 с. л. оризово вино
1/4 ч. л. нишесте
1 с. л. олио


Начин на приготвяне:


1. Алабашът се обелва и се нарязва на тънки ивици, лукът и джинджифилът се наситняват, а рулцата от раци се режат на колелца.


2. В китайски тиган се сипват 2 с. л. олио и щом запуши, се поставят лукът и джинджифилът. Пържат се около минута и се слага алабашът, който също се пържи 1 минута. Добавят се и рулцата за около 30 секунди, след това сместа се отстранява от тигана и той се почиства със салфетка.


3. Яйцата се разбиват с 1 с. л. вода, черния пипер и сол. В тигана се сипват 1–2 с. л. олио и се изливат добре разбитите яйца, така че да се получи тънка палачинка.


4. Когато стане почти готов, омлетът периодично се повдига, за да може суровото яйце да се плъзне отдолу и да се изпържи. Върху него се разпределят зеленчуците, прегъва се на две и се прехвърля в чиния.


5. Манатарките за соса се заливат с малко гореща вода, за да набъбнат, след което се отцеждат и се нарязват на ивици. Соевият сос, оризовото вино и нишестето се разбиват.


6. Тиганът, в който е пържен омлетът, се почиства със салфетка, слага се олиото и се изсипват манатарките. Добавя се соево-нишестеният сос, разбърква се и готовата смес се разпределя върху омлета.


Пиле с чесън по китайски
Списък на необходимите продукти:

500 г пилешки гьрди
1 белтьк
2 с. л. нишесте
3 с. л. оризово вино (шери)
3 стръка зелен лук
1 стрък чесьн
1 резен джинджифл (1/2 ч. л. сух)
4 с. л. олио
2 ч. л. захар
2 ч. л. оцет (ябьлков)
2 с. л. соев сос
1/2 ч. ч. вода


Начин на приготвяне:


1. Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета със страна 1 см. В купа се размесват продуктите за мариноване и месото се oставя да отлежи 30 минути.


2. В загрят уок се сипват 3 с. л. олио и се оставя да запуши. Поставя се месото и се пържи на силен огън при непрекъснато бъркане 3-4 минути. След това се слага в гевгир, за да се отцеди мазнината.


3. В купа се смесват съставките за заливката. Зеленият лук се нарязва по диагонал, чесънът - на малки парчета, джинджифилът - на много ситно. Загрява се 1 с. л. олио и за 30 секунди се запържват нарязаните зеленчуци.


4. Пилешкото се връща обратно в уока и се бърка още 3-4 минути. Добавя се заливката, силата на огъня се намалява и ястието се оставя за 1-2 минути, докато се сгъсти.


Телешко със сос от стриди

Списък на необходимите продукти:

500 г телешка плешка, обезкостена
2 пресни чушки (камби)
1 консерва малки царевички
2 стръка пресен лук
1 стрък целина
1 резенче джинджифил, настъргано на ренде (1/2 ч. л. сух джинджифил)
6 с. л. фъстъчено масло (слънчогледово)
2 с. л. сос от стриди
2 с. л. соев сос
1 щипка натриев глутаминат

за маринатата:
1 белтък
1 с. л. нишесте
1 с. л. соев сос


Начин на приготвяне:


1. Месото се нарязва на тънки ивички.


2. Отделно се подготвя марината, като белтъкът се разбива, добавят се нишестето и соевият сос. Месото се залива, разбърква се добре и се оставя да отлежи 2 часа.


3. Лукът и целината се нарязват на едри парчета, чушките – на квадратчета.


4. В уок (дълбок тиган) се сгорещява олиото и когато запуши, се поставя част от месото. Пържи се 3-4 минути на силен огън. След това се изважда, изчаква се мазнината отново да се сгорещи, запържва се останалата част от месото и се изважда от уока.


5. В същата мазнина за минута се запържват джинджифилът и лукът, добавят се чушките и се пържи 2-3 минути. Прибавят се целината, сос от стриди, соев сос, натриев глутаминат и царевичките. След 1 минута се налива 1 к. ч. вода. Месото се връща в уока, разбърква се и след 1 минута се сваля от огъня. Сервира се с гарнитура от ориз.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kukumizin
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 17 Ное 2006
Мнения: 985
Местожителство: Банкя

МнениеПуснато на: Сря Дек 20, 2006 9:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Обожавам китайско ,но според мен в домашни условия не е същото ,а и това си е повод за една вечеря на вън Twisted Evil





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Desi & Gabi
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 22 Окт 2006
Мнения: 560
Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Яну 07, 2007 11:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

kukumizin написа:
Обожавам китайско, но според мен в домашни условия не е същото, а и това си е повод за една вечеря на вън. Twisted Evil
new
И аз мисля така. Колкото и стриктно да спазваш рецептата просто не е същото.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
deia80
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 28 Ное 2006
Мнения: 2683
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 08, 2007 12:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да,така е.По-добре на ресторонт new Пък и е сравнително евтино и мнооооого вкусно new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
meme
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 15 Окт 2006
Мнения: 728
Местожителство: варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 08, 2007 12:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой гледа ли репортажа за бг китайските ресторанти new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
BoBo4
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 27 Ное 2006
Мнения: 1180
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 08, 2007 4:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

meme написа:
Някой гледа ли репортажа за бг китайските ресторанти new

Сигурно за това не мога да ги докарам рецептите на вкус! Laughing Гледах го, но пак ям китайско Rolling Eyes





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
deia80
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 28 Ное 2006
Мнения: 2683
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 08, 2007 4:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е добре де кажете за какво става въпрос??Лоша хигиена ли?? new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
veniand
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 07 Яну 2007
Мнения: 1656
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 08, 2007 5:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много обичаме китайско и преди и след предаването ходим поне 2-3 в месеца точно в този ресторант, наскоро провиха ремонт и нищо ни няма.То човек ако вземе да се замисля не трябва да яде хляб,консерви и т.н.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com