Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=220&start=0&



Капама?
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
София
Начинаещ


Регистриран на: 06 Окт 2006
Мнения: 14

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 6:59 pm    Заглавие: Капама? Отговорете с цитат

Здравейте мацки,
Някоя от вас знае ли рецептата за капама?Знам само че се прави от всякакви видове месища - мечтата за всеки мъж. Laughing





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meme
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 15 Окт 2006
Мнения: 728
Местожителство: варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 7:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Софи, ето какво намерих;http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=439

http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=1555


http://www.receptite.com/recepta.php?urn=1370


http://www.az-jenata.com/display.php?show_article=3&open_article=334





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Lora
Сериозен


Регистриран на: 10 Окт 2006
Мнения: 121
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 8:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей София,
Аз ще ти напиша моята рецепта за капама. Винаги когато имаме гости приготвям този специалитет и винаги всички остават сити и доволни Smile
Продукти: купувам три вида месо - пилешко (пилишки гърди), телешко (без кост), свинско (без кост)., 300-400 гр. гъби, топено сирене на Жоси.
Приготвяне и продукти за марината на месата:
Пилешко: пилешкото месо се слага да кисне около 1-2 часа в бяло вино за готвене, нарязан лук и подправки за пилешко месо.
Телешко: телешкото месо се кисне 1-2 часа в червено вино за готвене + подправки за телешко месо.
Свинското: се подправя с подправки за свинско месо има голям избор на пазара каквито си харесаш.
Приготвянето на капамата: Задължително е да се приготвя в глинен съд.
На дъното на съда се нарежда свинското месо, след което се слагат няколко колелца топено сирене Жоси, след това се нарязват гъбите. Втори ред се прави от телешкото месо отново се слатгат няколко колелца топено сирене. Трети ред се състои от пилешкото (съответно без лука от марината той се изхвърля) и отгоре отново кръгчета топено сирене. Като се наредят всички меса се добавя 1 кафена чаша бяло вино. Слага се да се пече на бавен огън. Аз лично го печа 3-4 часа на 150 градуса.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meme
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 15 Окт 2006
Мнения: 728
Местожителство: варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 26, 2006 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Лора , рецептата звучи много апетитно ,скоро ще я пробвам new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мама_на_ками
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 1959
Местожителство: гр.София

МнениеПуснато на: Чет Окт 26, 2006 2:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, звучи много интересно, ще чакам повод да я пробвам/щото МЪЖО не яде месо/.

Иначе баш капамата се прави с кисело зеле и кървавица.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Lora
Сериозен


Регистриран на: 10 Окт 2006
Мнения: 121
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 26, 2006 7:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мама на ками такава не съм готвила с кисело зеле и кървавица. Ако знаеш рецептата напиши я да направя на мъжлето изненада Smile





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Collibri
Начинаещ


Регистриран на: 24 Окт 2006
Мнения: 34

МнениеПуснато на: Съб Окт 28, 2006 2:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм готвила, но няколко пъти съм яла - много е хубаво и си заслужава бавното и сложно приготвяне Smile
Доколкото знам, традиционната капама по бански е с 3 вида месо, кисело зеле и ориз.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
evamartini
Пристрастен


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 381

МнениеПуснато на: Нед Окт 29, 2006 12:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко извън темата,но все пак...
За миналата Нова година получих от кумата ни подарък-глинен съд за готвене/тя си знае каква съм "готвачка", та за това.../ с картичка"Рано или късно българката прави първата си капама" Mr. Green
Голям срам,но си признавам,че още не съм сготвила в този съд нищо.Живот и здраве ще направя капама по ваша рецепта за Коледа. Wink





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Violanta
Сериозен


Регистриран на: 17 Окт 2006
Мнения: 156

МнениеПуснато на: Нед Окт 29, 2006 3:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Лори, написаното ми създава много ароматни асоциации. А и каквито сме месоядци! Laughing Рецептата не звучи никак зле, ще трябва да я пробвам, но пусто дето не си падам по готвенето. Laughing Но щом е за вкусотии, ще понапъна! Wink





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emmy
Сериозен


Регистриран на: 31 Окт 2006
Мнения: 117
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 9:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Капама от Банско
Списък на необходимите продукти:

2 кисели зелки
2 свински пържоли
1 пиле
400 г ориз
300 г кървавица
100 г сланина
2 глави чекане (мариновано червено цвекло)
2 дафинови листа
няколко зърна черен пипер
семена от копър


Начин на приготвяне:


1. Цвеклото се нарязва на парчета. Оризът се запържва, докато стане "стъклен".


2. 7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Подправя се с дафинов лист, семена копър и няколко зърна черен пипер.


3. Пилето се разрязва на 4 парчета. На дъното на глинен гювеч се поставят няколко парчета сланина. Върху тях се се слагат 2-3 листа зеле, за да не залепнат продуктите.


4. В гювеча се редят последователно част от зеленчуковата смес, пилето, ред зеленчуци, кървавицата и пържолите, нарязани на парчета.


5. Завършва се със зеленчуци и се покрива със зелеви листа. Отгоре се слагат няколко парчета сланина. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто. Пече се на слаб огън 5-6 часа.


Гагаузка капама

Списък на необходимите продукти:

1 заек
2–3 моркова
2–3 глави кромид лук
1 кг арпаджик
2–3 шепи джанки (сушени сини сливи)
1 дюля
150 г маслини
1 в. ч. червено вино
1 к. ч. олио
3–4 зърна бахар
1 дафинов лист
сол на вкус


Начин на приготвяне:


1. Заекът се реже на порции, запържва се в мазнината до зачервяване и се изважда.


2. В мазнината, в която е пържен заекът, се запържват нарязаните лук, моркови, почистените от костилките маслини и джанки (или накиснатите предварително сини сливи). Заливат се с виното и се разбърква.


3. Арпаджикът се попарва с вряла вода, отстраняват се люспите, прибавя се към останалите продукти и се посолява.


4. Всички продукти заедно с месото се прехвърлят в глинен гювеч, овкусяват се с дафиновия лист и бахара и се налива вода, колкото да покрие продуктите с 1 пръст.


5. Гювечът се запечатва с лепкаво тесто, направено от вода и брашно, и се поставя в студена фурна. Пече се около 2–3 часа при температура 160–180 градуса.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bonina
Начинаещ


Регистриран на: 16 Яну 2007
Мнения: 21
Местожителство: Rousse

МнениеПуснато на: Пон Яну 22, 2007 2:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ооо,мерси за рецептата за капама.Аз не готвя много,защото не ми е интересно но това ще го направя.Поне на мен ми звучи много вкусно.Е, после може и да ме похвалят-това почти не се случва. Very Happy





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
djenifar77
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 28 Фев 2007
Мнения: 622
Местожителство: Благоевград

МнениеПуснато на: Съб Мар 10, 2007 1:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз знам че капамата се прави от много видове меса, не само от два три вида, и задължително трябва да има диво, за да стане найстина вкусна. Също се слага кисело зеле, ориз и малко лук.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tedi_ivanova
Модератор


Регистриран на: 06 Ное 2006
Мнения: 3352
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 6:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Капама от Банско

Продукти:

2 кисели зелки
2 свински пържоли
1 пиле
400 г ориз
300 г кървавица
100 г сланина
2 глави чекане (мариновано червено цвекло)
2 дафинови листа
няколко зърна черен пипер
семена от копър


Приготвяне:



1. Цвеклото се нарязва на парчета. Оризът се запържва, докато стане "стъклен".
2. 7-8 листа от зелето се запазват цели, а останалата част се нарязва на парчета. Зелето, цвеклото и оризът се смесват и се разбъркват. Подправя се с дафинов лист, семена копър и няколко зърна черен пипер.
3. Пилето се разрязва на 4 парчета. На дъното на глинен гювеч се поставят няколко парчета сланина. Върху тях се се слагат 2-3 листа зеле, за да не залепнат продуктите.
4. В гювеча се редят последователно част от зеленчуковата смес, пилето, ред зеленчуци, кървавицата и пържолите, нарязани на парчета.
5. Завършва се със зеленчуци и се покрива със зелеви листа. Отгоре се слагат няколко парчета сланина. Съдът се захлупва и се запечатва с тесто. Пече се на слаб огън 5-6 часа.

Това е моята рецепта - правих я веднъж и стана мноооооооого вкуснаSmile





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 7:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Теди, твойта рецепта е досущ като на emmy. Very Happy





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tedi_ivanova
Модератор


Регистриран на: 06 Ное 2006
Мнения: 3352
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 8:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

vesi_127 написа:
Теди, твойта рецепта е досущ като на emmy. Very Happy


Това е , защото ни е с Еми готвим от тук

new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com