Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=2110



Погача за прощъпулник - давайте рецепти
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
BoBo4
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 27 Ное 2006
Мнения: 1180
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 16, 2007 5:52 pm    Заглавие: Погача за прощъпулник - давайте рецепти Отговорете с цитат

Момичета, мисля аз да меся питката за прощъпулника, но не съм голям спец. Пък и сладка пита никога не съм правилаCrying or Very sad
Дайте рецепти и идеи !





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 9:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Честно да ти кажа при нас майка ми дойде и тя я направи, знам че не се слага мая, а от горе се слага мед друго не си спомням, мен хич ме няма в месенето





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
desixxx
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 12 Фев 2007
Мнения: 1943
Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 9:28 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ние нашата я почръчахме на приятел, който се занимава с такива неща, аз никога не съм правила





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
petito
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 23 Ное 2006
Мнения: 866
Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 4:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

av4e, защо не се слага мая?





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tony_nm
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 01 Дек 2006
Мнения: 1035
Местожителство: ХАСКОВО

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 5:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз месих по една малка пита при първите крачки на децата и ги търкулвахме между крачетата да тръгнат след тях. Питата не беше сладка, от хлебно тесто .За истинския прощапулник поръчахме пити- от козуначено тесто, на отделни парчета и във всяко има парче локум, щоколад или халва...





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 5:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз също месих питката за прощъпулника на дъщеря ми. Преди това не бях месила питка, но някъде четох, че майката трябвало да я направи и затова запретнах ръкави. Laughing Обаче не беше сладка. Ако някой иска, мога да дам рецептата. Аз я взех от една книга, която имам, "Българска национална кухня".





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tedi_ivanova
Модератор


Регистриран на: 06 Ное 2006
Мнения: 3352
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 17, 2007 6:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

На погачата на Ивет имаше две питки, едната мама я меси - с името и изписано в лигавник (много готина и сладка питка), а беше мноооого вкусна, сладка питка беше, ето част от нея:

И тъй като мама се притеснила че се била пукнала при печенето беше поръчала във фурни "Никай" друга питка, пак сладка.Ето я нея:

Ама щом трябва да се меси от майката, ако искаш ще се обадя на мама да ми даде рецептата и ще я напиша тук Laughing





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
av4e
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 26 Яну 2007
Мнения: 5553
Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Мар 18, 2007 12:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

petito написа:
av4e, защо не се слага мая?


ами така каза майками, точно за този ритуал така се било правило, честно незнам





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
BoBo4
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 27 Ное 2006
Мнения: 1180
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 18, 2007 9:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не съм голям спец по месенето, но държах да омеся питката за прощъпулника. Имаше възможност да я направи свекърва ми, да вземем готова и т.н., но аз се заинатих и се напънах да меся. Рових за реципти и накрая направих тази


Получи се, за моя радост.
Ето и рецептата:

1 кг брашно
4 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
1 пак. суха мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
250 мл прясно мляко
250 мл вода

Яйцата се разбиват, а маята се размива в малко хладка вода. Брашното се пресява и се прави кладенче. Сипват се всички продекти и се меси меко тесто. Оставя се да втаса. След това се премесва и се разделя на три части. Едната част се разточва на кора и се слага в тавата, намазана с олио. Втората част се разточва и се слага върху първата, също намазана с олио. Разрязва се от центъра на 8 лъча (подобно на пица) и те се обръщат към ръба на тавата. От третата част се прави топка и се слага в средата. И питката прилича на слънце
Very Happy .
В средата на слънцето Алето стъпи с краче и ... готово. Пече се и се търкаля Very Happy .





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Мар 19, 2007 9:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами браво! По същата причина и аз настоявах сама да си я замеся. И при мен се получи (но и да не се беше получила, нямаше да съжалявам, защото важното беше да се опитам сама). То така и ще се научим. Винаги има първи път, но хубавото е, че нашите първи питки са били по такъв специален повод. new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tony_nm
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 01 Дек 2006
Мнения: 1035
Местожителство: ХАСКОВО

МнениеПуснато на: Пон Мар 19, 2007 9:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

BoBo4 new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meme
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 15 Окт 2006
Мнения: 728
Местожителство: варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 4:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз правих содена за прощапуника ,така ми казаха Rolling Eyes





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tppmama
Редовен


Регистриран на: 09 Апр 2007
Мнения: 49

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 3:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

av4e, vesi_127 i tedi_ivanova...много бих искала да ми напишете рецептите.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
desislavayakova
Редовен


Регистриран на: 05 Ное 2007
Мнения: 99
Местожителство: Pleven

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 7:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Прощъпулник
Според прабългарските представи прощъпулникът се прави след като детето е направило стабилно своите първи стъпки.
Ритуал. Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделник, сряда и неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата. Ритуалът отбелязва следващ етап от развитието на детето, неговото прохождане.
Според традициите майката на детенцeто замесва обредната питката или питката се замесва от човек с родители. Традицията е такава че на земята се постила бяла пътека или бял чаршаф. В края на пътеката се поставя малка масичка или столче, подреждат се различни предмети по избор на родителите. В миналото най-често са слагали бяла макара (не черна), молив, чукче, длето и други. Днес родителите избират да поставят по-актуални предмети - химикал, книга, телефон, пари, парфюм, отвертка и други.
При нареждането на предметите те се наричат от родителите, като всеки от тях символизира бъдещата професия на детенцето. След това майката търкулва питката по бялата пътека към предметите и детенцето трябва да тръгне след нея, да отиде до масичката и да си избере предмет. Според поверието първият предмет, който детето вземе определя професията му. Накрая питката се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето.

Peцепта за обредна питка:

Продукти: около 1 кг. Брашно
½ чаена чаша пудра захар
1чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
3-4 лъжици растително масло
¼ кофичка кисело мляко
2 яйца и отделно 1 жълтък, разбит с малко прясно мляко за намазване на питката.
Приготвяне:Брашното се пресява със содата и солта два пъти. В средата се прави вдлъбнатина, в която се изсипва сместа от разбитите с кисело мляко и захарта яйца и растително масло. Замесва се меко тесто, като се добавя и малко хладка вода. Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час. След втасването се поставя в намазана с растителна мазнина тавичка. За да бъде по тържествено питката може да се украси с форми , изработени също от тесто (ромбчета, листенца, усукано на тънък шнур тесто, и др.). Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след което се пече в умерена фурна.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eninka
Редовен


Регистриран на: 18 Ное 2007
Мнения: 91
Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2007 1:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Момичета само да ви предопредя-внимавайте с брашното.На мен не ми се получи питата заради тъпото брашно...стана на парцали и нито допълнително вода,нито олио помогнаха.Е изпекох я и я търкулнах,но се разпадна на земята. new Абе голям срам,но пък исках сама да я направя new new





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com