Мама и Бебе Форуми
Уважаеми потребители,
Архив !!!
Страницата, която търсите се намира на следния адрес:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?p=111148



Десерти
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nikita_perez
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 05 Мар 2007
Мнения: 5575
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 12:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Рецепта на mimi_DG


Лесен сладкиш (торта) с ягоди!

500гр. ягоди (на око)
1 коф. кисело мляко
6 суп. лъж. захар (пробвате на вкус)
1 пак. желатин (аз сложих 2 за всеки случай)
бисквити


В голям съд изсипвате ягодите и с нож ги нарязвате (накълцвате) на едро, добавяте кис. мляко и захарта на вкус + разтворения желатин. На дъното та тавичката слагате ред бисквити напоени със сок или сироп(по желание) и отгоре изсипвате сместта с ягоди. Слагате в хладилника да стегне. Може и във форма за кекс.


Ето как изглежда
Този сладкиш става и с други плодове





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikita_perez
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 05 Мар 2007
Мнения: 5575
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 12:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

от emmy

Ягодова сладоледена торта

Списък на необходимите продукти:

за блата:
160-180 г бисквити
100 г маргарин
50 г орехови ядки
4 с. л. захар

за ягодовата марината:
500 г ягоди
4 с. л. захар
1 ч. л. лимонов сок

за сладоледа:
125 мл прясно мляко
50 мл студена вода
3 яйца
1 пакетче сметана
1 пакетче желатин
8-9 с. л. захар

Начин на приготвяне:
1. Ягодите се разполовяват, поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок. Оставят се да престоят 1 час.
2. Бисквитите се натрошават. Смесват се със смлените орехови ядки и захарта за блата. Налива се разтопеният маргарин. Разбърква се.
3. Сместа се изсипва във форма за печене с пръстен (диаметър 22 см), разпределя се добре. Пече се 10 минути в предварително загрята до температура 150 градуса фурна.
4. Желатинът се полива с водата и се оставя да набъбне. Изсипват се леко разбитите жълтъци и ягодовият сироп. Леко се нагрява на слаб котлон, за да се разтопи желатинът.
5. Ягодите се пасират и се добавят в сместа с желатина. Поръсва се с 2 с. л. захар и се оставя да се стегне в хладилник. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар.
6. Сметаната се разбива с прясното мляко (1-2 с. л. се запазват за декорация), смесва се с изстудените ягоди и белтъците и се налива върху охладения блат. Преди консумация тортата трябва да престои поне 6 часа във фризер. Декорира се със сметана и пресни ягоди и се сервира.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pinko_bl
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 31 Май 2007
Мнения: 888

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 8:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ябълкова пита “Татин” (Tarte Tatin)
една рецепта за десерт с ябълки, който може да приготвите и с бутер тесто

1 кг ябълки
50 гр масло
125 гр захар
тесто(готово), бутер тесто или по следната рецепта
50 гр краве масло, неразтопено
250 гр брашно
100-125 гр хладка вода
щипка сол
сметана за сервиране

Тавичката се намазва с маслото и се поръсва отгоре със захарта.
Ябълките се нарязват на едро ( на 6 - 8 парчета всяка) и се поставят със заоблената част надолу в тавата. Пекат се 10-15 минути на 120 градуса и след това още 15 минути на 180-200 градуса.

Тесто се приготвя така: брашното и нарязаното на бучки масло се омесват. Прави се кладенче по средата и се прибавят солта и водата. Омесва се и се слага на топка в хладилника за около 1/2 час преди употреба. Това тесто може да се замени с бутер тесто.

Отгоре се поставя тестото, разточено малко по-широко от тавичката и се пече още 15 минути.
Тортата се сервира топла (от фурната или затоплена във фурната преди сервиране, но не и в микровълнова фурна) със сметана.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pinko_bl
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 31 Май 2007
Мнения: 888

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 8:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Шоколадови кексчета

2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
2 с.л. натуралноо какао (ако е гранулирано повече)
1/2 блокче шоколад, начупено на парченца
пудра захар за поръсване

Пресейте заедно брашното, ванилията и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта и разбъркайте добре.

В друга купа с вилица разбийте яйцата, добавете постепенно олиото и накрая прясното мляко, в което предварително сте разтворили какаото.

Направете кладенче в средата на сухата смес и постепенно добавете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много ( иначе мъфините няма да станат пухкави).

Поставете хартиена кошничка във всеки отвор на форматата за печена на мъфини или използвайте подходящи купички, може и форма за кекс. Намажете с масло и поръсете с брашно.

Напълнете всеки отвор до 1/2 от височината с тесто. Отгоре поставете по парченца от шоколада (може да използвате и течен шоколад). Допълнете с тесто до 3/4 от височината на отворите.

Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност, проверете с клечка за зъби.

Извадете от фурната, охладете за около 5 минути и извадете кексчетата от формата. По желание поръсете отгоре обилно с пудра захар.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pinko_bl
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 31 Май 2007
Мнения: 888

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 8:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Пияни банани

4 банана
50 мл ямайски ром ( в краен случай заменете рома с ракия)
1 с.л краве масло
100 г кафява захар (даки може с бяла захар - дан, но аромата не е същия)
2 с.л. лимонов сок
малко, на вътха на ножанастъргано индийско орехче (по желание)

десерта се приготвя в микровълнова фурна
Сложете маслото в стъклен съд в микровълновата фурна за 2-3 минути при 100% до разстапяне.
Добавете захарта и индийското орехче. Поставете във фурната за 3,5 мин при същата мощност. Разбърквайте на всяка минута. Добавете лимоновия сок. Сложете във фурната без капак за 2-3 мин до сгъстяване. Сложете бананите в съда, така че да се покрият напълно от смесста. Печете 6 мин при 70% мощност. Извадете. В отделен съд сипете рома и сложете във фурната за 0,5-1 мин при 100%.

Излейте загретия ром върхи горещите банани и запалете.

Поднесете веднага.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petyaico
Пристрастен


Регистриран на: 28 Мар 2007
Мнения: 460

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 7:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Крем - пита
Продукти:
1 пакет фини кори
1 пакетче масло
4 яйца
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
2 пак. ванилия
8-9 с.л. брашно
Приготвяне:
Маслото се разтопява в тавичка и върху него се начупват корите на малки парченца. Слага се тавичката във фурната да се запекат съвсем леко корите - да станат златисто - кафеникави.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците, заедно със захарта и брашното се разбиват добре. Прясното мляко се слага на котлона заедно с ванилията. Като заври, при непрекъснато бъркане се прибавя яйчената смес. Вари се 2-3 мин. до получаване на не много гъст крем. Този крем се изсипва върху запечените кори. Задължително корите трябва да са изстинали, а кремът да е топъл.
Белтъците се разбиват на сняг. 2-3 с.л. захар се карамелизират и полученият карамел се прибавя към белтъците. Тази смес се разстила върху вече изстиналия крем.
Готовата крем-пита се слага в хладилника за 12 часа.
Страшно е вкусна!





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikita_perez
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 05 Мар 2007
Мнения: 5575
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 8:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сладкиш с орехи

2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. смлени орехи
6 яйца
2 ванилии
бакпулвер
5-6 с.л. олио
5-6 с.л. вода
какао
сметана

Яйцата се разбиват добре със захарта.След това се добавят олиото и водата , а накрая - брашното + орехите + ванилиите + бакпулвера.
Сместа се изсипва в подходяща тавичка.Оставят се 3 с.л.от нея и те се смесват с толкова какао , колкото е необходимо , за да стане с шоколадов цвят.С какаовата смес се правят точици ( изсипва се с лъжичка ).След като се изпече и изтине , сладкиша се маже със сметана.Най-отгоре се поръсва със смлени орехи.
Получава се нещо такова:





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikita_perez
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 05 Мар 2007
Мнения: 5575
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Юни 15, 2007 8:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Козуначени кифлички



ПРОДУКТИ:
1 кубче мая за хляб
4 яйца
180 гр. захар
150 мл. олио
100 мл. прясно мляко
щипка сол, лимон, брашно (700-800гр)


ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Маята се разбърква с мляkото, към нея се прибявя едно яйце, щипка сол, захар и малко брашно, за да се получи рядка смес. Оставя се втаса. Отделя се един жълтък и останалите яйца се разбиват със захарта до побеляване, прибавят се олиото, лимоновата кора и се смесват с останалата смес. Прибавя се брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разро4ва се кора с дебелина около 5-7 мм и се режат тиъгълници със страна около 10см и се навиват кифлички. Може да се напълнят със сладко и смлени орехи, стафиди или шоколад. Кифлите се намазват с разбит жълтък (по желание се поръсват със захар) и се пекат в умерена фурна.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ekita
Отличник


Регистриран на: 16 Юни 2007
Мнения: 204
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Юни 20, 2007 5:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Кроасани с крем-карамел:
В тавичка нареждаме резенчета от кроасана,заливаме със сместа за крем карамела(яйца,прясно мляко,захар) и печем.

Шоколадово руло:
Разбиваме белтъци на сняг със захарта,прибавяме жълтъците,малко хлебна сода и брашно.Изсипваме сместа в тавичка за руло,покрита с хартия за печене.Печем,след което изваждаме от хартията,намазваме със сместа(сладко и маргарин) и навиваме на руло.Разтапяме шоколад и намазваме рулото.Поръсваме с цветни захарни пръчици или кокосови стърготини.

Сладкиш с компот от праскови:
Разбиваме яйцата със захарта,прибавяме олио,малко хлебна сода,ванилия и брашното.В намаслена форма за кекс нареждаме нарязаните праскови от компот и заливаме със сместа.Печем,след което обръщаме слдадкиша и поливаме със сиропа от компота.





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Юли 07, 2007 9:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Кекс с пъпеш и орехово-карамелена заливка

Продукти:

3 яйца
2/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
2 ч.ч. пюриран пъпеш
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. хлебна сода
3/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил (аз не слагам)

За заливката:

100 г. маргарин
1 2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. смлени орехи

Приготовление:
Разбиват се захарта, яйцата, олиото, ванилията и пъпеша. В друга купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, содата, бакпулвера, канелата и джинджифилът. Разбъркват се сухите съставките и се прибавят към мокрите. Сместа се сипва в намаслена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 165 градуса около 1 час.

Заливка:
Маргаринът и захарта се слагат в МВ за около 3 минути, да се разтопят и захарта да се карамелизира. На всяка минута сместа се разбърква. След това се прибавят орехите. Заливката се нанася върху кекса докато е още топъл (не горещ) и се оставя поне 1 час да се охлади, преди да се разреже и поднесе.

Да ви е сладко!

2 ч.ч. пюриран пъпеш
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. хлебна сода
3/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил (аз не слагам)

За заливката:

100 г. маргарин
1 2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. смлени орехи

Приготовление:
Разбиват се захарта, яйцата, олиото, ванилията и пъпеша. В друга купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, содата, бакпулвера, канелата и джинджифилът. Разбъркват се сухите съставките и се прибавят към мокрите. Сместа се сипва в намаслена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 165 градуса около 1 час.

Заливка:
Маргаринът и захарта се слагат в МВ за около 3 минути, да се разтопят и захарта да се карамелизира. На всяка минута сместа се разбърква. След това се прибавят орехите. Заливката се нанася върху кекса докато е още топъл (не горещ) и се оставя поне 1 час да се охлади, преди да се разреже и поднесе.

Да ви е сладко!






го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мама_на_ками
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 1959
Местожителство: гр.София

МнениеПуснато на: Съб Юли 07, 2007 1:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ох, Веси, пак разни изсушения пускаш.Този кекс ще се хареса на домашните ,ама пусто кат нямам у нас такава продълговата форма. Sad При майка ми имам, ама не ми е близо да скокна и да взема. new В кръгла дали ще стане или да не правя експерименти,а?





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vesi_127
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 02 Фев 2007
Мнения: 1136
Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Юли 07, 2007 5:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не виждам защо да не стане. Просто на англ. се води bread, а те са в такива форми и аз се придържах към традицията. Хрумна ми една "еретична" мисъл да го направя във формите за мъфини, но впоследствие се отказах. Laughing





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
мама_на_ками
Модератор


Регистриран на: 12 Окт 2006
Мнения: 1959
Местожителство: гр.София

МнениеПуснато на: Съб Юли 07, 2007 6:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз като гледам то си е на принципа на мъфините по смесване на продуктите, та ще стане .Виж в такива форми мога да го пробвам и ще кажа какво е станало. Wink





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
psihoterapevti
Жител на Mamaibebe


Регистриран на: 03 Фев 2007
Мнения: 1176
Местожителство: гр.Добрич, по настояще гр.Шумен

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 2:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ШОКОЛАДОВИ ПЕТИФУРИ

3/4 ч.ч прясно мляко, 3 яйца, 200гр.масло, 1и 1/2 ч.ч захар,орехи, 4с.л брашно,какао

В тенджера с по дебело дъно се сипва млякото,захар,маслото и какаото.Слага се на котлона и сместа се бърка докато заври.Три четвърти се отделя на страни.Останалото се оставя да се охлади.Към нея се добавят 3-те жълтъка,орехите, брашното и накрая разбитите на сняг белтъци.Сместа се разбива добре и се сипва в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.Опеченият и изстинал блат се залива с останалия охладен вече крем.Реже се на малки петифури (пастички).

Тази рецепта я прави у дома мама, много я харесваме всички.Дано ви хареса и на вас!





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pinko_bl
Фен на Mamaibebe


Регистриран на: 31 Май 2007
Мнения: 888

МнениеПуснато на: Съб Авг 04, 2007 3:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Френска шоколадова торта

Продукти:
За блата:
250 г шоколад за готвене
130 г масло
8 белтъка
6 жълтъка
130 г захар
45 г брашно
За муса:
1000 г течна сметана
450 г шоколад за готвене
Приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте белтъците на сняг и бавно прибавете към тях захарта. Добавете жълтъците и брашното, които сте разбъркали предварително. Смесете с разтопения шоколад и маслото. Печете в подходяща форма на 180 градуса C.
Разбийте сметаната и добавете малко захар. Отделете половината, а към останалата част прибавете разтопен на водна баня шоколад. Намажете блата с кафявия мус, а отгоре украсете с бялата сметана.

Ей това звучи прекрасно и ще взема да го пробвам още утре Very Happy





го^re
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Мама и Бебе Форуми -> Готварско форумче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
www.mamaibebe.com